abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 8
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Blíží se velká Čínská krize?

    13.9.2023 23:22 | Přečteno: 1609× | plky | poslední úprava: 14.9.2023 08:46

    Ještě, když jsem byl na vysoké, tak paní ekonomka mluvila o Číně a jejím nepřetržitém růstu. Pokládala si otázku, kdy Čína zpomalí, jak to dopadne...

    Blíží se to, nebo ne?

    O Číně se vždy mluvilo jako o komunistickém kapitalistovy, který jde přes mrtvoly, jen aby vydělal. Mluvilo se o tom, že to začíná být nepřemožitelná ekonomika, která si koupí celý svět. Nasáčkovali se všude, včetně Afriky a Ruska. Mají podíly v obrovských světových západních firmách. Spousta států si od nich půjčuje atd. HDP stále obrovsky rostlo, vše vypadalo super růžově atd. Kvůli ekonomickému růstu bojovali a bojují všemožně. Nejvíce patrné je asi jejich měnová politika na stabilizaci kurzu a jejich politika ohledně podnikání (jen Číňan může vlastnit doménu, firmu atd.).


    Covid

    Začaly se objevovat první vlaštovky a Covid tomu moc nepomohl. Politika Číny ohledně nulové tolerance byl velký propadák. Nasrali si obyvatele, brutálně utlumili ekonomiku a dopadli snad nejhůře ze všech států, kde covidové vlny proběhly. Celé to skončilo tak, že po vlně demonstrací vláda cukla a vše plně rozvolnila.

    Covid ale jen urychlil to, co už bylo v běhu a zřejmě tomu ani nepohlo to, když Čínský prezident přijel do Wu-chanu a prohlásil, že pandemie je pod kontrolou a veškeré statistiky utichly.


    Energetická krize

    Čína se také dostala do energetické krize. A zřejmě kvůli tomu v Číně nastal hon na těžaře kryptoměn a dostalo se to tam do problémů. Je také otázka, zda za dalším útlumem výroby stál skutečně hon na emise. Byly zprávy, že některé výroby fungují 14 dní v měsíci jen proto, protože pokuty za měsíční překročení emisí je vyšlo dráž, než 14 dní nevyrábět. Je to pravda? Je to fáma? Netuším.


    Krachy velkých stavebních firem

    V poslední době vylezly na veřejnost informace ohledně krachu velkých stavebních firem. Nejdříve přišel krach firmy Evergrande, která je největší stavební firmou v Číně. Bavíme se o závazcích v hodnotě 300 miliard dolarů (letos vyhlásila bankrot). Na tuto firmu byly navázané další stavební firmy, které stáhla sebou / dostaly se taktéž do platební neschopnosti. Údajně to je přes 40% firem, co údajně tvoří prodej nemovitostí v Číně. Celá ta sranda odpovídá 2% Čínského hdp. Tím to ovšem neskončilo. Další obrovská firma, Country Garden, oznámila, že jí hrozí platební neschopnost a už nesplatila dvě splátky na dluhopisech, resp. nakonec něco splatila. Tam jde o přes 3000 projektů v rámci Číny se závazky 150 miliard dolarů. Akcie firmy od roku 2020 ztratily 99% hodnoty.

    Prý neregulovaný trh. Prý rozhazovali prachy a postupně to došlo k tomu, že prachy z předprodejů dávali do staveb, co měli nasmlouvané už v předchozím kole a postupně se to tak nabalilo, že bublina praskla.


    Zaměstnanost v úpadku

    Nezaměstnanost mladých ve věku 16-24 let se dostala na 21% a vláda následně zrušila uvádění této statistiky (údajně kvůli zastaralému výpočtu). Lidé nad 35 let mají prý problém sehnat práci. Oficiální nezaměstnanost je 5,2%. Zaměstnaný člověk je ten, kdo odpracuje aspoň 1h týdně.


    Čína se dostává do deflace

    Začíná to tak vypadat a těžko říci, zda to uřídí. Pokud ne, tak deflační spirála.


    Stínové bankovnictví

    Čínské stínové bankovnictví je úzce napojeno na stavební sektor a hypotéky. Když jdou do zádele stavební firmy, lidi nemohou splácet hypo na nemovitosti (buď proto, že je už nikdo nepostaví a prachy v trapu, nebo proto, že nemají práci), tak to vypadá jako něco, co jsme částečně poznali při hypoteční krizi v roce 2008. Ve spojitosti se stavebnictvím a celým tím realitním trhen je to údajně 1/4 hdp Číny.


    Čína má vnitřní dluh 9 bilionu dolarů

    Šíří se zprávy, že to tam není moc superzelený, jak je naznačováno. Vše se údajně řeší nehledě na efektivitu. Existence měst duchů, které se nevhodně postavili a zase se bourají, používání "tofu" stavebního materiálu, spousta věcí jen na oko bez funkce (polofunkční kanalizace, systém hydrantů, stavby atd.). Farmáři údajně musí pěstovat to, co je jim nařízeno, pokud pěstují něco více výdělečného, tak tam místní garnitura pošle traktory a rozorají to (částečně prý dáno velkou korupcí). V srpnu byly v Číně 140 leté záplavy. Vše prý probíhalo tak, aby např. Peking utrpěl co nejméně a na oko vše vypadalo dobře. Tj, upouštěli přehrady podle Pekingu. Pokud si někdo stavěl protipovodňové valy kolem svých vesnic / polností apod., tak pokud to ohrožovalo Peking, tak jim ty valy garnitura zničila. Schválně zatopili oblasti s menšími městy a ani jim o tom neřekli / nevarovali. Toto prý nastalo např. v Čuo-čou. Během záplav podle Číny zemřelo několik lidí. Na netu prý kolují fotky ze zatopeného silničního tunelu, kde se jich prý jen tam utopilo několik set.

    Podobných zpráv je všude hodně. Snaží se Čína všem nasazovat růžové brýle a jablko je prohnilejší, než zlí jazykové hlásali?


    Problém s prodejem EV a umělé statistiky

    Prý to i s prodejem EV není tak růžové, jak je nastiňováno. Výroba běží, registrace běží, ale prodeje prý váznou. Do statistik se prý dávají auta po registraci. V roce 2023 byly zveřejněny videa tisíců odstavených aut s registračními značkami a na dosti místech ve značně omšelém stavu. Celé to vypadá, že predikce výrobců byly mylné a vyrobily o mnoho více aut, než se dalo prodat.


    Největší devizové rezervy

    Čína vlastní asi největší devizové rezervy, celkem v hodnotě 3,13 bilionů dolarů. Kromě toho dlouhé roky nakupuje a syslí zlato a diverzifikuje si tak rezervy. Má tedy mj. i hodně slušný polštář. Nicméně ve stínu zpráv zmíněných výše, by to tak velký polštář být nemusel.

    Závěr

    Některé zprávy zní až apokalypticky (450mld dolíků manko, hypoteční krize, spirálová deflace apod.). Každopádně na každém šprochu pravdy trochu. Asi si nemusíme pokládat otázku, zda je jablko prohnilé, ale spíše jak moc? Je Čína nafouknutá bublina, která možná praskne, nebo jsou to všechno jen plané poplašné zprávy? Pokud Čínská ekonomika padne, zahučí do toho celý svět, tj. není to nic, co by si třeba západ mohl přát. A co myslíte vy?

    Zdar Max


           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.9.2023 23:54 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ta krize prijde a bude to krize podle me horsi nez v 1929. Jenomze v dnesni dobe si banky tisknou papirky, pripadne to bude vse jiz 1/0, takze kdovi jak to dopadne. Blogpost se mi libil, pridej prosim anketu.
    14.9.2023 07:08 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Prostě tam splaskne několik obludně nafouknutých ekonomických bublin, zejména ta realitní, a to vždy někoho nutně bude finančně velmi bolet a někdo zase brutálně vydělá. Stejně tak ČLR pocítí, co je to hospodářský cyklus v sestupné fázi.
    14.9.2023 08:02 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Vzpomeň si, co jsem ti říkal. Takové problémy se řeší vždy na úkor někoho jiného. Co potřebuje ekonomika aby jela? Suroviny, energie a odbyt! Takže je v zájmu Číny, aby konflikt na Ukrajině trval co nejdéle a obešel se bez jaderného inferna. To by jim totiž zkomplikovalo situaci. Něco takového, jako kdyby jim vyhořela drůbežárna.
    14.9.2023 08:04 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Takéto problémy veľké krajiny vždy riešili vojnou. Takže Taiwan alebo denacifikácia Ruska?
    Čo Rys, to vrah!
    Max avatar 14.9.2023 12:20 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    No, nevím, nevím. Třeba Rusku to moc nevychází.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.9.2023 17:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    ta jeddnodušší varianta - postupné zabrání sibiře - buď podporou migrace z číny a pak vytvoření separatistických republik, vyslání nějakého girkina, pak svobodné volby a tak podobně

    a nebo to prostě postupně zaberou - začnou třeba nějakým ostrovem a pak další a další a další a další...
    14.9.2023 18:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Tohle je samozřejmě tvůj vlhký sen. Stačí se podívat, jak je osídlený sever číny, jaký je trend přesidlování obyvatelstva a kam čína aspiruje (jihovýchod).
    14.9.2023 18:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    vsadíme se?
    14.9.2023 21:37 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jo klidně :)
    Jendа avatar 14.9.2023 12:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    China's Economy Will Collapse In 34 Days, 3.2M views 1 year ago ;-) (neklikat bez adblocku, jinak z toho ještě dostane $$$)
    Max avatar 14.9.2023 13:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    No, tak to jsou ty apokalyptické věci, typu zkázy světa v roce 2000 apod. Je to vidět i na Rusku, jak si spousta lidí myslela, že sankce je během měsíce zničí. Pak si zase někdo myslel, že sankce je nijak nepostihují a jsou proti západu. Nu a ve finále sankce fungují z dlouhodobého hlediska, poškozují čím dál tím více Rusko, ale zkáza z toho samozřejmě není a nebude. Jednoduše řečeno, je třeba brát všechny zprávy s rezervou :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.9.2023 15:34 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    "Je to vidět i na Rusku, jak si spousta lidí myslela, že sankce je během měsíce zničí."

    To si nemohl myslet nikdo kdo je schopen logicky uvažovat, jde o zemi potravinově a energeticky soběstačnou (pokud jim fungují těžební soupravy, rafinérie a jezdí traktory). To, že Putin v rámci opětovného přistoupení ke Grain Dealu vyžadoval recipročně přístup k náhradní dílům a zemědělské technice o něčem vypovídá.
    14.9.2023 16:04 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    +1 hlavně si rusové umí vyrobit hodně věcí sami (vůbec nevadí, že v druhořadé kvalitě) a některé hi-tech věci prostě dovezou přes třetí země, i kdyby těch sankcí bylo milion
    Max avatar 14.9.2023 16:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Potravinově nejsou 100% soběstační, stále dovážejí. Od roku 2014, kdy Putin zakázal dovoz části potravin ze západu, se jejich nezávislost na některých potravinách dost zlepšila, ale není to 100%. Naproti tomu EU soběstačná je.
    Obchod je prosperita, soběstačnost v pojetí Ruska je utopie.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.9.2023 16:41 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To jsou většinou zbytné komodity. Vlastní historie Rusy poučila, že přežít se dá i na několika stovkách gramů otrubového chleba denně (Soustroví Gulag). Pokud eliminujete 12ti hodinové směny za -20°C v lese, šance jednotlivce to ještě zvýší.

    Je zajímavé, že v rámci BRICS volají po de-dolarizaci mezinárodního obchodu a přitom si stěžují, že nemohou prodávat své obilí do zahraničí. Co jim vadí na platbě v rublech, yuanech, rupiích?
    14.9.2023 18:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    > Co jim vadí na platbě v rublech, yuanech, rupiích?

    Dedolarizace není úkol, co půjde hned. Potrvá to léta. Ale svět (ten "rozvojový") k tomu aspiruje a už to nepůjde zastavit.
    14.9.2023 22:13 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Neochota obchodovat ve vlastních národních měnách se nějakým zázrakem změní v ochotu používání jimi zastřešené "nezávislé" měny?
    14.9.2023 23:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To není o nechotě, to je spíš o absenci potřebné "transakční infrastruktury" napřímo mezi lokálními měnami (bez prostředníka jako je usd) a směnitelnost měn. To nejde vyřešit ze dne na den.

    Vzájemný obchod mezi Ruskem a Čínou se pohybuje kolem 200 miliard usd/rok a probíhá primárně v Juanech a Rublech. Takže to jde, jenom je to v současné chvíli složitější kvůli důvodům, co jsem říkal.
    14.9.2023 23:57 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Vždyť Indie se společnou měnou nesouhlasí již dnes, je jí předem jasný výsledný vliv ČLR s cca 80% HDP zúčastněných participantů. Prakticky jde o truc podnik zhrzených frenemies. https://timesofindia.indiatimes.com/blogs/truth-lies-and-politics/bricss-plan-to-float-a-common-currency-indias-reaction-to-it/
    15.9.2023 12:00 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To není o společné měně, ale o lokálních měnách.
    15.9.2023 12:24 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Lokální měny mají k dispozici dekády, co přesně jim schází aby dnes obchod nerealizovali pouze v nich? Že by vzájemná důvěra v tyto měny a jejich osud?
    15.9.2023 18:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To jsem odpovídal už výše :)
    15.9.2023 19:00 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To není o nechotě, to je spíš o absenci potřebné "transakční infrastruktury" napřímo mezi lokálními měnami (bez prostředníka jako je usd) a směnitelnost měn.
    To nejsou důvody, které by tomu bránily déle než pár měsíců pokud by byl reálný oboustranný zájem. Vzhledem k nerovnováze obchodní bilance (Indie/ČLR) 1:10 v roce 2022 by patrně vyrovnání bilance muselo proběhnout v třetí měně. Pochybuji, že by se ČLR smířila s nevyvozitelnými rupiemi z Indie.

    Do tohoto stavu se údajně dostala letos RF, V.P. si stěžoval že přebytek obchodní bilance v jejich prospěch není umožněno vyrovnat platbou v dolarech ze strany Indie. A i kdyby přebytek v rupiích transformovali na investice v Indii, je prý problém s vývozem případného v budoucnosti zisku.
    15.9.2023 21:57 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jo a to přesně jsem popisoval s tou "směnitelností měny" :)

    možná jsem se úplně dobře zprve nevyjádřil a použil blbý termín... nicméně není to nic, co se eventuélně do budoucna nevyřeší. Čína pomalu povoluje kontrolu nad yuanem, Indie nad rupií to stejné.
    Člověk z Horní Dolní avatar 15.9.2023 23:30 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ohledne dedolarizace panuji 2 myty:
    1. V dohledne dobe dojde k dedolarizaci
    2. Bude to spatne pro USA
    16.9.2023 09:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    1. Chvíli to potrvá, ale už to více méně nejde zastavit

    2. Bude, minimálně z hlediska potenciální inflace (velké množství likvidity). Jsou státy, které se brutálně rychle zbavují US dluhopisů (Čína), jsou pak státy, které US dluhopisy nakupují (Japonsko). Další velký věřitel jsou Saúdi a jejich náklonnost USA ztrácí (nebo už možná ztratili).
    16.9.2023 09:23 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Největší mezinárodní creditor USA je Japonsko s 1,1 biliónem US$, cca 3% amerického dluhu (33 biliónů US$). Čína tak bude patrně bude disponovat pouze <3% ze všech dluhopisů.

    https://www.investopedia.com/articles/markets-economy/090616/5-countries-own-most-us-debt.asp
    Člověk z Horní Dolní avatar 16.9.2023 12:43 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Příloha:
    Dedolarizace bude pokracovat asi timhle tempem (viz priloha).

    Souhlasim s timhle:
    According to Pettis, however, the reason for the dominant position of the dollar is not that it puts the US economy in a privileged position, but that it allows the largest economies in the world to take advantage of American consumption to promote their economic growth. One of those countries is China, which claims it very much wants to replace the dollar with the yuan, even though its own economic policies make that impossible, Pettis explains.

    According to him, if anyone benefits from the dethronement (another de-word) of the dollar, it is the United States itself:

    “The enormous geopolitical power that control of the global financial system gives Washington and Wall Street is costing American manufacturers, farmers and businesses dearly, and as the rest of the world grows relative to the US, that cost can only grow.”
    16.9.2023 15:39 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    souhlasím, že dolar v současném stavu je nástroj elit, není výhodný pro běžné američany
    17.9.2023 13:44 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Není US$ ze všech měn pro běžné američany nejvýhodnější, nebo snad znáte jinou jim výhodnější měnu?
    Člověk z Horní Dolní avatar 16.9.2023 12:49 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jaka mena nahradi dolar? Ta cinska to byt nemuze, pokud nezmeni hospodarskou politiku (vyrabi vic nez kolik spotrebuji, ten prebytek vyvezou ven a dostanou za to dolary nebo jinou menu) + pokud nezvysi svoji duveryhodnost. Je nejaka velka ekonomika duveryhodnejsi nez USA?
    16.9.2023 15:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    národní měny, proběhne demonopolizace finančního systému
    16.9.2023 16:59 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Tohle je samozrejme nesmysl. Staci se podivat na pripad CR kde se utraci miliardy na picoviny, investice minimalni, takove ekonomice by veril jenom blazen a ne jiny stat. Dopadne to podobne jako s reckem.
    14.9.2023 20:02 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Tyhlety apokalyptické předpovědi:

    Computer predicts the end of civilisation (1973)
    14.9.2023 16:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Dřív než padne čínská ekonomika, tak se sesypou americké banky. Stačí se podívat na percentuální podíl služeb v čínské (a částečně i ruské) ekonomice vs skutečná výroba (skutečná ekonomika). Vždy v těžkých ekonomických dobách (krize, válka apod.) služby ostrouhaly. Na západě je procento služeb mnohem vyšší, tak ten pád bude bolet více.
    14.9.2023 16:43 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Když si půjčujete v měně, kterou si "tisknete" a kterou využívá celý svět, funguje to zcela jinak.
    14.9.2023 18:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ano, ale celý svět vidí, co se stalo např. s ruskými nebo íránskými devizemi. Jakmile naštveš strýčka Sama, dostaneš přes prsty. A každá velmoc (nebo stát aspirující na nezávislou politiku) si už rozmyslí, v čem držet finance. A taky se to od ukrajinské krize děje - i relativně neutrální státy (ve vztahu k USA) jako Indie nebo Brazílie hovoří o nutnosti obchodování v lokálních měnách a snížení dominance západu v globálních transakčních nástrojích (swift) a dolaru.

    Každopádně - stačilo, že padly tři větší americké banky a svět měl sevřené půlky. Až krachne nějaká další, spustí to pořádné ekonomické tsunami.

    The higher they fly, the higher they fall.

    14.9.2023 22:05 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Z čeho usuzujete, že Indie je (relativně) neutrální vůči U.S.A.? Mě příjde, že dělá naschvály co jí stud/strach dovolí. Myslím, že převádění výroby Západu z ČLR do Indie je chybou.

    Kvíz: Zkuste najít mezi tisící videi věnovaných "konfliktu RF-Ukrajina" na Hindustan Times jedno neprokremelské video. https://youtube.com/playlist?list=PL9wl9ZX1TMB6xh0PQE5dS64OmMFbldMB5&si=SMPefFmDVNFC7D26

    FED má pouze dvě zadáni, roční inflaci do 2% a druhotně nezaměstnanost. V rámci nich pro měnové uvolňování "sky is the limit".
    14.9.2023 23:27 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Co se týče neutrality - třeba návštěva Modiho v USA, vzájemný obchod, současné podlézání USA Indii (kvůli Číně).

    Ale souhlasím s vámi, myslím si také, že Západ v tomhle chování dost narazí. Narazil již teď kvůli Ukrajině (Indie má s Ruskem velmi přátelské vztahy - USA si za to mohou historicky sami vojenskou podporou Pákistánu, UK koloniální minulostí apod.), narazí i později. Západ nechápe, že Indie má vlastní zahraniční politiku a aspiruje na supervelmoc. Indie také ví, že jakmile by ohrozila hegemonii USA, čekal by jí podobný osud jako dneska Čínu - nevyhnutelná konfrontace. Proto bude dělat rozhodnutí, která jsou pro ni nejlepší a né pro Západ.
    15.9.2023 00:04 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Každý Západu zdánlivě vstřícný krok Módiho typicky okamžitě kompenzuje Dr. S. Jaishankar veřejným poučováním Západu asi aby indická vláda před obyvateli neztratila pel antizápadní orientace.
    15.9.2023 07:30 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ano, maji problemy. Dluzno dodati, ze jsme s nimi provazani vice nez by se nam mohlo libit, ergo jejich problemy jsou i nase.

    Deflace sama o sobe problem byt nemusi. Naopak muze byt i prospesna. V jejich kontextu jim to vsak nepridava.

    Pokud se zamyslime nad nasim systemem frakcniho bankovnictvi, ktere samo o sobe cili na inflaci, je situace take spatna. Mala inflace se nafoukla smesnou a absurdni diktaturou kvuli viroze, valka tomu take pridala. Co se v realu deje ted u nas? Centralni banky drzi uroky pod inflaci. Co to znamena? Vyplati se zadluzovat a cele to divadlo plati lide, kteri maji uspory, ci pripadne danemi jako statni dluh. Dalsi vynalezy jako kvantitativni uvolnovani budou fungovat jako krasny katalyzator. To ruku v ruce s cargocultickym bruselem, prebujelou administrativou a legislativou a svazovanim vseho z celeho eurosojuzu nemuze dopadnout dobre. Pockejme si na dalsi a dalsi normy a legislativu souvisejici s automobilovym prumyslem, stavebnictvim a energetikou. Bude to jizda pratele. :-D
    Max avatar 15.9.2023 08:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To jsem psal i v zápisku, že si nikdo nemůže přát, aby Čína padla / dostala se do nějakých silně ekonomických problémů.
    Jinak proti tlačení na emise a stavět úspornější domy, na tom nevidím nic špatného. Z dlouhodobého horizontu dává smysl oboje. Otázkou je jen to, jak je to realizováno (s jak velkými nátlaky, v jak velkém časovém období atd.).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 09:33 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Stat vsak prece nema byt od toho, aby na obcany nejak tlacil.

    Vzdyt eu chysta od roku tusim 27 a 30 opatreni i na stavajici domy - mluvi se o problemech s prodejem, ci pronajmem. Je to v podstate zestatneni majetku, kdy s nim nebudete moci sam libovolne nakladat.

    Dalsi vec jsou pozadavky na novou vystavbu. Lide koukaji, kolik stoji nove domy, ze stredni trida ma problem si to dovolit. V cem je zakopan pes? Eu a statni legislativa, technicke normy, pomale urednictvo, zamrzle uzemni plany, atd. Vzdyt pokud si postavite neusporny dum, je to vas problem, vy budete platit energie a vy v nem budete bydlet.
    Max avatar 15.9.2023 12:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Když stavěl můj děda, tak stavěl svépomocí na vesnici hafec let. A těch hafec let si nemohl dovolit ani pivo, jak šetřil každý halíř.
    Bratr si nedávno na hypo koupil pěkný barák se zahradou, zastává běžnou dělnickou profesi v továrně podobně jako jeho žena. Našetřeno neměl skoro nic a k tomu dítě.
    Známý si postavil nový barák, opět svépomocí s tátou zedníkem na zahradě.
    Bratránek si koupil barák jak kráva a k tomu zahradu se stodolou a no problemo, běžné dělnické zaměstnání v továrně podobně jako jeho žena.
    Kolega si nechal zbourat starý barák po mámině smrti a staví místo něj nový, protože shledal, že je to ekonomičtější řešení.
    Moje bublina střední a nižší třídy si nemovitosti umí dovolit. Ano, někteří s pomocí rodiny. Všichni zmíněný ale nemuseli dřít tak, jako můj děda a buď to řešili na klíč, nebo take it easy apod. Taktéž má každý vlastní bydlení a né jako dřív, kdy v baráku žili dvě rodiny, což si dnes asi už mnoho lidí neuvědomuje.
    Takže sorry, že nesdílím tvůj brekot, že si nějaká maminka samoživitelka nemůže dovolit vlastní hrad s panstvím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 12:43 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Takže sorry, že nesdílím tvůj brekot, že si nějaká maminka samoživitelka nemůže dovolit vlastní hrad s panstvím.
    Sdilet nemusis. ;-) Ono se nejedna o nejake palace, jedna se o hnusne levne boudy 100 m2 uzitne plochy. I takova bouda stoji v relevantnich lokalitach 10 - 12 milionu. I kdyby nakrasne nekdo nasetril 20%, stejne neutahne hypoteku. Pokud by tento stav byl trzni, nekritizoval bych jej. On vsak trzni neni. Prodrazovani domu je dano legislativou, normami, dementnimi uredniky a uzemnim plany. To, ze kazdy limit a prikaz a lhuta stavbu prodrazuje, snad nerozporujes.
    Max avatar 15.9.2023 13:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Gratulky, pane demagogu. Mamiminka samoživitelka je chudák, bo si chuděra nemůže koupit velký byt (100m2 je fakt hodně) uprostřed Prahy. Lol, tak toto je fakt argument na úrovni. Malý příklad z nedávné doby:
    Brácha koupil barák s dvěma sklepy, dvěma patry, dvougaráží, zahradou, ve městě a kousek od nádraží s dobrými spoji za 2,8M a dal pak cca 400k do opravy, aby tam byla podlahovka a všechno okolo nové (včetně koupelny).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 13:31 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ja neresim samozivitelku nebo konkretni pripady. Resim to, ze jest empirickym faktem, ze regulace prodrazuji vystavbu. Nic vice, nic mene.
    15.9.2023 13:36 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Regulace a byrokracie. Ja to tady jiz nekomu psal, tady v US vemu blueprints, jdu s nima na urad kde zaplatim $150 a muzu stavet. Zadne vykopavky, zadne vyjadreni sousedu jestli jim nebudu stinit zahradu,… v CR potrebuji k tom abych mohl stavet xx razitek a ve spouste z nich se ceka a hodnoti vyjadreni nejakeho jineho uradu. Cele je to absurdni, urednik chce po vas vedet jak se vyjadril jiny urednik.
    15.9.2023 14:01 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Presne tak. Vystavba rodinnych domu treba i v polsku je daleko svobodnejsi nez u nas. Nebo z posledni doby, co se mne tykalo, vystavba kancelarske budovy v Rakousku - uplne neco jineho nez u nas. A nedej buh, kdyz u nas chcete postavit fabriku, obytny velky projekt, nebo elektrarnu... :-D
    Max avatar 15.9.2023 14:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Souhlasím, že byrokracie je čím dál větší a nese sebou hodně pohrobků.
    Každopádně asi bych to neporovnával z USA. USA je obrovské území, spousta oblastí nikoho, hustota osídlení je úplně někde jinde, velikost pozemku je vnímán v jiných násobcích atd. Neznám ale místní zákon, tak třeba ani nevím, zda je pravda to, co bylo třeba zmíněno v TBBT.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 14:29 Boban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    No tak to ani náhodou. Tyhle přiblblý teoretiky mám nejradši. Tady se podívej jak to v USA dnes funguje.
    15.9.2023 22:20 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Teoretiky? Kolik budov jsi v US stavel? Ja zatim 4. John zije v Kalifornii, to je komoussky a byrokraticky raj. Ja tam neziji. Popisuji svou zivotni zkusenost.
    15.9.2023 18:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Stat vsak prece nema byt od toho, aby na obcany nejak tlacil.
    Ano, od toho je tady přece trh :-D
    15.9.2023 10:08 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jinak proti tlačení na emise a stavět úspornější domy, na tom nevidím nic špatného. Z dlouhodobého horizontu dává smysl oboje.
    Tento pristup je prece silene sobecky a subjektivni. Jsou lide, kteri toto nesdileji. Jsou lide, kteri ani zadny dlouhodoby horizont nemaji (nemoci, vek). Co clovek, to nazor. A stat dela presne to, ze tlaci zajmy jen urcite skupiny a skodi ostatnim. Misto volneho trhu a efektivni alokace zdroju rozhoduji politici a urednici, kteri se prsi pred svymi volici. Bylo to tak za virozy, kdy vlada delala divadlo pro sve volice, aby to jako vypadalo, jak je efektivni a jak to ma pod palcem. Green deal a souvisejici legislativa je neco podobneho.

    Max avatar 15.9.2023 12:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Sobecký a subjektivní to rozhodně není. Velké emise, obzvláště ve městech, serou všechny (u aut kromě plynových hlavně i ty zvukové). Taktéž asi lidé rychle zapomínají, protože dřív i vesnice byla problém, přišla zima a celou jí lidé zahulili topením v kotlích. Dnes už je ten spalovací proces a edukace obsluhy úplně někde jinde.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 13:34 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ano, zde jsi uhodil zebricek na hlavicku. Tim, jak spolecnost bohatne, tak dochazi k prirozene ekologizaci - uz jsme natolik bohati, ze uz resime to, jak vypada nase okoli a zda nesereme sveho souseda. Kdyz je nam zima a jsme radi, ze mame chleba s maslem, tak topime tim, co zrovna mame po ruce, abychom se zahrali. K tomuto stavu lze v pohode a evolucne dojit bez diktatu statu.
    15.9.2023 13:36 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    +1000
    15.9.2023 14:13 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    za jak dlouho se do toho stavu dostane třeba zrovna ta zmiňovaná čína?

    - Podle loňské zprávy EU patří k deseti největším znečišťovatelům:

    Čína (29,3 procenta všech emisí),

    USA (13,7 procenta),

    Indie (6,6 procenta),

    Rusko (4,8 procenta),

    Japonsko (3,6 procenta),

    Německo (2,2 procenta),

    Jižní Korea a Írán (1,8 procenta)

    Saúdská Arábie (1,7 procenta).

    EU jako celek se na emisích podílí 9,6 procenty. - i když se tady na hlavu postavíme a snížíme emise na 0, kdy na nás přestanou srát sousedi?

    https://www.enviweb.cz/120484
    Jendа avatar 15.9.2023 14:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To jsou emise nějak spočítané s tím, že jsme do Číny přesunuli veškerou výrobu? Ne? A do Ruska produkci fosilních paliv a jejich těžby?

    A když to normalizuješ na obyvatele, tak už to tak šokujícně nevypadá:

    Čína: 29.3 / 1412 = 20.8

    USA: 13.7 / 333 = 41.1

    EU: 9.6 / 448 = 21.5

    Německo: 2.2 / 84 = 26.2
    15.9.2023 14:34 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    proč bych to měl normalizovat na obyvatele? tady "rodina A" udělá 10% bordelu a "rodina B" 30% a pro zjednodušení "rodina C" 60%. Když to A sníží na 0 (tzn každý člen rodiny A udělá 0) o kolik se sníží celkové množství bordelu?
    Max avatar 15.9.2023 14:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Nesmíš ale zapomínat na vyspělost a to, co si lidé mohou dovolit. Chudé země, málo vyspělé, mohou mít velmi nízkou emisi per osoba, bo prostě ten člověk v tý chýši moc emisí nevyplodí.
    Vem si třeba Afriku, tam jsou rádi, že jim jde občas proud ve městech, nemají skoro nic, žádnou železniční síť, nestabilní el. soustavu pro města, kanalizace nula nula nic, drandí tam dost na kolech nebo pěšky atd. atd. atd.
    Takový střední západní člověk si jednou zajede na dovolenou na Bali a je to emise jako vesnička černoušků v Africe. S nadsázkou řečeno :)
    A to je jen střípek. Další problém je lokace, kdy severní státy vyhazují za emise topením, jižní za klimu a některé to mají vybalancováno pomalu běhěm celého roku a nemusí řešit topení, klimu, izolaci domu atd. Třeba v Rusku jsou v chladnějších částech nastartovaná auta i když nejezdí, balí se do stanů, v intervalech se startují, aby měly mikro klima a šly nastartovat.

    S prosperitou by tedy měla jít i nějaká ekologie, aby jednak člověk měl čím dál pohodlnější život, ale zase na co nejmenší úkor na znečištění.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 14:28 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Drive nebo pozdeji se dostane, nebo alespon priblizi, nebo treba take ne.

    A mas pravdu, i kdyz vse, co neco dela, uregulujeme k smrti a poplacame se po ramenou, ze jiz nic neemitujeme, bude to z planetarniho hlediska uplne jedno :-D
    Max avatar 15.9.2023 14:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ber to tak, že někdo je rychlejší, někdo musí prošlapat cestičku. Myslet si, že celý svět bude postupovat jednotně, to je nesmysl. Každá ekonomika je jiná, každý stát je jinak vyspělý atd.
    Vem si, že to, čím prochází Čína, má západ dávno za sebou. A spousta vývojových zemí se nepoučila z chyb okolních zemí.
    Minimálně je snaha dobrá v tom, že se dá zbavit lokálních emisí.
    Veškeré snahy se zbavit lokálních koncentrací jsou podle mě dobré, má to pak pozitivní vliv na vše, co v té oblasti žije. V případě lidí to pak může být i snížení počtu různých chorob atd.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 14:40 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ber to tak, že někdo je rychlejší, někdo musí prošlapat cestičku
    ale to beru a souhlasím - jsem pro poskytnout maximální technologickou a třeba i finanční podporu, ale odmítám si sypat popel na hlavu, spalovat uchošťoury v plasmových pecích, dělat si tabulku kolik jsem zachránil želv a brát na sebe vinu za celý vesmír, když vedle se děje třeba tohle
    Max avatar 15.9.2023 14:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    "On to dělá, tak já taky", je takový prapodivný nedospělý argument, řekl bych...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 15:01 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Takže když já se pokud možno chovám a chci se dal chovat ekologicky a chci v tom podpořit i další, tak že nechci mít na sobě vinu za bordel co dělá ten další je nedospělé?
    Max avatar 15.9.2023 21:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Nebylo mnou pochopeno, takže předchozí koment beru zpět. Každopádně boj proti zákazu uchošťouchů, brčkám, kritizováním eu za jakostní třídy banánů apod. beru jako malicherné hlouposti hodné akorát tak bulváru. Podobná témata se pak používají jako argument k bagatelizaci důležitých témat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2023 22:04 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    No vždyť jo - tak jsem to i myslel - tady se točíme na malichernostech typu uchošťoury a o kus dál sypou bordel přímo do moře. To je o čem píšu - jsem pro max podporu a osvětu a klidně i určitý druh nátlaku, ale nesouhlasím s nějakým “vydíráním” typu lepím se k silnici protože v Kardašově Řečici se o 3,5% změnil počet mravenců v jednom mraveništi kvůli tomu, že jsem jel do práce autem. Když vedle po těch mraveništích jezdí bagrem…

    Nikdo mi třeba ještě nikdy neodpověděl, proč se ti aktivisté nelepí k silnici třeba někde v Peru (když pominu to, že k hliněné silnici vteřiňák asi tak nějak nepřilne…)
    15.9.2023 14:42 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Veškeré snahy se zbavit lokálních koncentrací jsou podle mě dobré, má to pak pozitivní vliv na vše, co v té oblasti žije. V případě lidí to pak může být i snížení počtu různých chorob atd.
    Toto je presne ten sobecky pristup, kdy ty chces, aby stat silou narizoval legislativu, ktera mozna povede k optimalizaci nejake jedne metriky, ktera je zrovna pro tebe dulezita. Vtip je v tom, ze je to subjektivni! Ostatnim lidem mohou byt tve cile a nazory jedno! Nemuzeme rici, ze zrovna zdravi je spravna hodnota nade vse!
    Minimálně je snaha dobrá v tom, že se dá zbavit lokálních emisí.
    Ve meste proste jezdi auta. Pokud chces prirodu, vrat se do jiznich cech. Mne je nejlepe v sudetskych hvozdech, ale pres to nebudu chtit narizovat prazakum, aby jezdili na kolobezce, jelikoz nejsem sobec.
    Max avatar 15.9.2023 14:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Celosvětový trend je koncentrace lidí do měst. My, na svojí velikost, máme půlku obyvatel ve městech a ty města jsou stále relativně malá a nedosahují takových počtů jako v jiných státech eu.
    Zdraví a návaznost na ekonomii a další věci, to není nic subjektivního, není to jedna metrika atd. O přírodě se tu nikdo nebaví, tvé argumenty jsou naprosto zcestné jako u tvé vymyšlené ceny bydlení. Bavíme se tu o emisích (plynové, hlukové, prachové atd. atd. atd.). Na všechny tyto emise pak doplácí všichni, co bydlí ve městech, a nemusí to být ani velká města. A toto se třeba postupně odbourává elektrifikací a tlakem na emisní třídy. I když tedy objem dopravy roste, tak emise stagnují, někde klesají atd.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2023 08:54 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ve meste proste jezdi auta. Pokud chces prirodu, vrat se do jiznich cech. Mne je nejlepe v sudetskych hvozdech
    Tak tady se musím ohradit, sudetské hvozdy jsou na severovýchodě. V jižních čechách máme šumavské hvozdy.
    19.9.2023 10:16 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ne, sudetske hvozdy jsou i v jiznich cechach. Ale ani tak to nesouvisi. Max je podle mne z jiznich cech, kam jsem jej posilal bez ohledu na severni ci jizni sudetske hvozdy.
    20.9.2023 20:00 Radvan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Kdysi jsem někde četl, že sudety znamenají "pohoří kanců" a je to keltský název Šumavy.
    21.9.2023 13:28 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    No, pravda, vzhledem k přesnosti s jakou Ptolemaios pracoval je skutečné možné že myslel Šumavu. Jinak se ale vždy tímto termínem označovaly Krkonoše, Orlické hory a Jeseníky; případně všechno od Drážďan po Opavu.

    15.9.2023 20:33 hororka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Člověk z Horní Dolní avatar 15.9.2023 21:02 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Nevim. Napište někdo blog o migraci, to se tu dlouho neřešilo.
    Max avatar 15.9.2023 21:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Bohužel nikoli, budu teď mít konečně nějakou dovolenou, takže už na mě čeká rack a pár wifin pro sousedy. Došla mi také optika a další věci na menší upgrade mé domácí infrastruktury. 60GHz spoj taktéž zakoupen a u ISP sjednaná 60GHz 300Mbit linka. Snad se tedy poštěstí a povýším mezisousedskou infrastrukturu na Gbit linku a internet na 300Mbit. Pastičky na myši začínám líčit teď o víkendu a jediná věc, co plánuji sepsat do blogu, je uvolnení aktuálně rozepsaného zápisku, který už smolím hafec let a k tomu flush pár zápisků z interení firemní wiki ohledně bezpečnosti.
    Takže uvidíme, zda se poštěstí a podaří se mi vše dosepsat a vydat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Člověk z Horní Dolní avatar 15.9.2023 21:48 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Škoda... o čem je ten rozepsaný blog?
    15.9.2023 23:09 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Je to predpoved kdy nastane rok linuxoveho desktopu...
    Člověk z Horní Dolní avatar 15.9.2023 23:22 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Tak to je jednoduchy - nikdy. Neni potreba o tom psat blog.
    Člověk z Horní Dolní avatar 15.9.2023 23:21 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Mam rozectenou knihu Trade Wars are Class Wars (prestal jsem v polovine pred par mesici). Je to mimo jine o cinske ekonomice a jak ovlivnuje jine svetove ekonomiky, docela zajimave.

    Z toho co si pamatuju - behem poslednich deseti let je rust HDP vstupni parametr zadany shora, ktery se naplni investicemi, tzn. postavi takove mnozstvi budov, silnic a mostu, aby celkove HDP vyslo podle zadani. Problem je, ze realna hodnota techle investic je casto nizsi, nez ucetni hodnota, ktera se zapocita do HDP.

    Cina produkuje vic nez spotrebuje (diky tomu ma ty devizove rezerv), ten prebytek vyvazi ven, coz vedlo k rustu prijmovych nerovnosti a deindustrializaci v USA.

    Dnesni tweet jednoho z autoru:
    1/8 In June and July, amid all the concerns about a Chinese economic collapse, I suggested that the second half of the year would be better than the first half. It's still too early to say, but for now the data do seem to be improving.
    18.9.2023 08:12 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Množství kapitálu jen z Wall Street v ČLR se odhaduje na 2,1 biliónu (10^12) US$, současný trend stahování kapitálu z ČLR může zvýšit tlak na její devizové rezervy. Vypadá to, že většina z nich je patrně uložena v US dluhopisech. Takže jejich výše zmiňovaný prodej ze strany ČLR může být také snahou dostat se k "hotovosti".
    17.9.2023 18:34 Pr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    jsou to všechno jen plané poplašné zprávy
    ty firmy maji cele jmeno vcetne pravni formy a vcetne sidla a vcetne vlastnika ktery jiste nebude z ciny pokud tohle v clanku chybi dany autor o tom nic nevi a slepe kopiruje jen z nejakeho pr clanku
    Max avatar 18.9.2023 05:01 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Autor komentare zjevne zapisek necetl a i tak ma potrebu se k nemu vyjadrovat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.9.2023 11:11 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Já si myslím, že čína je teď na nějakou dobu na svém peaku. Bude je zatěžovat rychle stárnoucí populace, s klesajíccím počtem obyvatel (kvůli politice jednoho dítětě poměrně prudkým) jim bude stagnovat nebo kelsat hdp (celkové, ne na obyvatele), budou mít méně peněz na invetsice a údržbu. Samoyřejmě je možnost, že něco změní a zaberou, ale současná garnitura tomu nejspíš není moc nakloněná a já změnu kurzu úplně nečekám.

    Btv, prvních 20 let po korejské válce byla severní korea ta bohatější :) jižní naopak patřila kolem roku 1960 mezi deset nejchudších zemí světa
    JiK avatar 20.9.2023 13:54 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To jsou ty paradoxy, v historii máme příklady, kdy se v té stejné zemi zavedl na půlce socialismus a na druhé půlce ne. Korea, Německo. Všichni vidí, jak to dopadlo. A přesto třeba EU zavádí socialismus celkově a plošně, přestože to dopadne úplně stejně jako všechny předchozí iterace. Proč?
    20.9.2023 14:06 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Protoze volici radi slysi ze neco dostanou zdarma… 80% populace CR je na hranici idiocie (IQ80) takze zmenu IMHO neni mozne ocekavat. Politikum soucasny stav vyhovuje, urvou si co muzou a na nejakou budoucnost kadi pes.
    20.9.2023 16:05 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Vy jste to IQ populace v ČR měřil, zmiňovanou hodnotu přebral z jiného zdroje, nebo jste si to vymyslel?
    Max avatar 20.9.2023 16:31 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Rozhodně si to vymyslel, je to poznat i podle dalších jeho argumentů k jiným tématům :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.9.2023 17:53 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Treba cvedetails ktere rikaji ze macos je bezpecny system? ;) Ta hodnota vychazi z nejakych statistik ktere se delali. Nebo mi chces rict ze normalni clovek by volil kohokoliv kdo byl ve vlade za poslednich xx let? Tomu se mi az nechce verit.
    Max avatar 20.9.2023 19:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jo, přesně to jsem myslel, buď si neumíš ty čísla správně zařadit, nebo to děláš naschvál. Tipuju B, bo nemůžeš být tak hloupý :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.9.2023 02:22 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jsi me odhalil Maxi. ;)
    Glee avatar 21.9.2023 02:45 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jsi me odhalil Maxi. ;)

    Well, he did..

    80% populace CR je na hranici idiocie (IQ80) takze zmenu IMHO neni mozne ocekavat.

    Well, that's where you're knitting yourself.

    A potvrzuji, ze tam byla drive mezizubni mezera, ted uz ne. Na nEUkompatibilnim plakate nekdo subliminalne dokresli krasny bily, nebo verny zub.

    Ha! JiK je nejvetsi fanda EU!
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    21.9.2023 19:09 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ja nepatrim do populace CR ale prispevek hezky, snahu cenim. Mas u me male bezvyznamne plus.
    20.9.2023 19:49 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Nastuduj si. co je to IQ a co je to normální rozložení. Pak možná nebudeš psát takové blbosti.
    Max avatar 20.9.2023 15:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To je stejný jako se ptát, proč lidé fandí komoušům, nebo Rusům.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.9.2023 16:35 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ano jsou to paradoxy... zrovna v německém případě dopadla mnohem lépe ta polovina západní, i když zavedla ten "socialismus". Čím to bude?
    Jendа avatar 20.9.2023 20:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Je ten „socialismus“ co teď zavádí EU spíš bližší Nejlepší Koree a Východnímu Německu, nebo spíš severským zemím, nebo konec konců i západnímu Německu, Francii a dalším více či méně „wellfare states“?

    Kde se v historii nezavedl takový socialismus a jak to pak dopadlo? Napadají mě asi jenom USA.
    21.9.2023 08:15 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Socialismus socialismem zustane a je jedno v jakych kulisach. Vzdy se jedna o silny do vseho zasahujici a vse regulujici stat, vysokou miru prerozdelovani, vysoka az absurdni mira kolektivismu, utlacovani individualit, regulace vseho mozneho i nemozneho. Samozrejme je pravda, ze na zapade je vyssi mira bohatstvi, osobni svobody a mensi mira silovych zasahu ze strany rezimu, ale bohuzel se i toto meni diky eurosojuzu.
    Kde se v historii nezavedl takový socialismus a jak to pak dopadlo? Napadají mě asi jenom USA.
    USA uz jsou jen smutnou vzpominkou na doby davno minule... Bohuzel to vypada, ze demokracie a soucasne existence vseobecneho volebniho prava (i pro ty, ktery tyji z prerozdelovani) vzdy konci v socialismu.
    21.9.2023 09:42 --
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Víš co bývá často příčinou toho, že lidi chtějí nějakou formu socialismu? Kapitalismus.
    21.9.2023 11:50 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Ani omylem. Pricinou je neustale nabalovani veci na stat a navysovani prerozdelovani.
    21.9.2023 15:09 --
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Já myslel, že to už je ten socialismus. V kapitalismu se nepřerozděluje, ne?
    21.9.2023 20:52 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Prerozdelovani zdroju existuje vsude, v socializmu je vynucene, v kapitalismu vicemene dobrovolne (neresim dane a podobne veci). Nejlip je to videt na ruznych vyzirkach (doplnte si koho chcete), zatimco v socializmu dostavaji ruzne prispevky a davky, v kapitalizmu dostavaji treba penize pres charitativni organizace nebo od konkretnich lidi.
    Fluttershy, yay! avatar 21.9.2023 21:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?

    Slovy klasika: As soon as the land of any country has all become private property, the landlords, like all other men, love to reap where they never sowed and demand a rent even for its natural produce. (Adam Smith)

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.9.2023 21:15 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Tak ono se staci podivat do chanova jak ten socializmus vypada…
    22.9.2023 15:23 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    love to reap where they never sowed
    Myslis treba dane obecne, konkretne dan z nemovitosti nebo DPH?
    Fluttershy, yay! avatar 22.9.2023 16:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?

    Ne, jak je zjevné z uvedeného úryvku, který se věnuje „soukromému vlastnictví“ a rentiérství.

    Klasik Adam Smith měl samozřejmě co říct i k daním: Canons of Taxation

    The private revenue of individuals, it has been shown in the first book of this Inquiry, arises ultimately from three different sources: Rent, Profit, and Wages. Every tax must finally be paid from some one or other of those three different sorts of revenue, or from all of them indifferently. […]

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.9.2023 16:34 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jenze vy socani to prekladate spatne. To neni "kazdy zdroj musi byt zdanen" ale "dan zaplati koncovy spotrebitel ve [zvysenem] Najmu, Zdrazeni a [snizene] Vyplate".
    Fluttershy, yay! avatar 22.9.2023 16:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?

    Cože? Hned první teze: The subjects of every state ought to contribute towards the support of the government, as nearly as possible, in proportion to their respective abilities; that is, in proportion to the revenue which they respectively enjoy under the protection of the state. The expense of government to the individuals of a great nation is like the expense of management to the joint tenants of a great estate, who are all obliged to contribute in proportion to their respective interests in the estate.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.9.2023 17:33 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    in proportion to their respective abilities
    Jak rovne zdaneni souvisi s "[governments] love to reap where they never sowed and demand a rent"?
    enjoy under the protection of the state
    Uz jsi nekdy videl stat, jak te odskodnuje za vykradeny byt? Vzdyt si platis dan z nemovitosti (a DPH pri porizeni, a dan z prijmu pri vydelavani na) za ochranu, ktera selhala! Uz jsi nekdy videl stat, jak odskodnuje pozustale obeti vrazdy? Vzdyt si platis dan z prijmu za ochranu dle svych schopnosti!
    22.9.2023 19:57 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Počet vražd v ČR je okolo 150 za rok, obyvatel přes 10 miliónů. Ten Váš příspěvek by někdo mohl vykládat tak, že vynaložené prostředky na ochranu obyvatel před vrahy stát vydal s 99,9999% efektivitou.
    23.9.2023 12:41 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    To je dosť nezmyselný prepočet, muselo by sa porovnať s počtom vrážd v totožnej spoločnosti, kde ale (ceteris paribus) štát vraždám nijako nebráni, čo sa nedá.
    22.9.2023 09:21 --
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Prerozdelovani zdroju existuje vsude, v socializmu je vynucene ...
    Vynucené kým, čím? A co vedlo k tomu, že to bylo vynuceno?
    22.9.2023 14:53 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Typicky nejaky urednik zabavi nekomu bohatsimu treba fabriku…
    22.9.2023 16:12 --
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jo, ale ten úředník to obvykle dělá na základě nějakých pravidel. Já se ptám, co si myslíš, že je příčinou vzniku těch pravidel. Podle mě jsou to velké majetkové rozdíly ve společnosti.
    22.9.2023 16:59 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jak prosim socializmus v CSSR vyresil velke majetkove rozdily? Proc tedy Karel Gott mel vilu zatimco uklizecka bydlela v malem kameliku? Socializmus majetkove rozdily nevyresil nikdy. Ty pravidla se vymysleji dle toho jak dochazeji prachy. Nejprve si stat pujcuje, kdyz uz mu nikdo nechce pujcit tak zacne brat bohatym fabriky, pak prijdou baraky a vily a ve finale naprosta vetsina lidi stoji ve fronte na chleba zatimco smetanka ma miliardy ulite v zahranici.
    Fluttershy, yay! avatar 22.9.2023 17:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    socializmus v CSSR

    Státostrana řekla, že je socialismus, tak je socialismus. Politici přece nikdy nelžou, že? Ale tak někdo jim to evidentně sežral i s navijákem.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.9.2023 18:28 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Jak by jsi definoval zrizeni v CSSR?
    JiK avatar 22.9.2023 18:32 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    ted jsem v napeti...co nam soudruh odpovi...?
    Fluttershy, yay! avatar 1.10.2023 18:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?

    Autoritářské zřízení s vůdčí úlohou Strany, silnými prvky technokracie a konzervativismu.

    Ale socialismus, tj. řízení výrobních prostředků pracujícími, jakožto pokračování svobodomyslné demokratické tradice, to opravdu ne. Tím spíš, když zvláště v pozdějších dekádách byl trend dřívější „družstva“ přinejmenším slučovat, o byrokratickém řízení shora nemluvě. Kontrastovat možno zvláště s Jugoslávií, kde nicméně podnikové rady formálně demokratické byly.

    Demokracie obecně je vůbec dobrý příklad. Označení „lidová demokracie“ nebere vážně skoro nikdo a „demokratický centralismus“ má s demokracií společného asi tolik, že ve stranických kruzích se před rozhodnutím vede diskuze, přičemž vstoupit do Strany aspoň v Československu zase tak těžké pro většinu lidí nebylo, přesto by to jako demokracii označil málokdo. Tak proč „socialismus“?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.10.2023 23:45 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Uvědomujete si, že socialismus zažili stovky milióny lidí po desítky let. Vaše definice je nikde nerealizovanou teorií, skutečný význam mu dala historie. Tak jako pro význam pojmu národní socialismus v německém podání není důležité to jak to v Mnichovské pivnici někdo vymyslel, ale to co v jeho jménu bylo v následujících letech napácháno.
    Fluttershy, yay! avatar 13.10.2023 15:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Uvědomujete si, že socialismus zažili stovky milióny lidí po desítky let.

    To je oblíbená záměna pojmů.

    Jako když Spojené státy americké „šíří demokracii“ nebo naopak je část zdejší společnosti „zklamána demokracií“, ale ve skutečnosti se tím myslí kapitalismus (a teď pederastpedant vyskočí jako čertík z krabičky s oblíbeným aLe To NeNí SkUtEčNý KaPiTaLiSmUs!!1!).

    Tak jako pro význam pojmu národní socialismus v německém podání není důležité to jak to v Mnichovské pivnici někdo vymyslel, ale to co v jeho jménu bylo v následujících letech napácháno.

    Každopádně někteří lidé to z nějaké mnichovské pivnice vážně vzali a na jedné straně se to pokusili uvést v praxi, na druhé straně jiní před tím důsledně varovali. Takže důležité to je.

    Čistě prakticky a aktuálně: část voličů amerických Republikánů ani neví a nechce uvěřit, co tito politici programově prosazují. Např.:

    Democrats, eager to go on the offensive, convened focus groups to help sharpen their message. The party, however, quickly discovered a problem: Voters literally couldn’t believe that Republicans would respond to deadly terrorism by pushing corporate tax breaks. As The New York Times’ Paul Krugman explained at the time, the Republican proposal “was so extreme that when political consultants tried to get reactions from voter focus groups, the voters refused to believe that they were describing the bill accurately.”

    More than a decade later, it happened again: A super PAC supporting Barack Obama’s re-election informed focus group participants about Paul Ryan’s budget plan and Mitt Romney’s support for it. As the New York Times reported soon after, respondents “simply refused to believe” what they were hearing, despite the fact that what they were hearing was true.

    As New York magazine’s Jon Chait summarized at the time, focus group participants were receiving accurate descriptions of real GOP proposals, but the truth “struck those voters as so cartoonishly evil that they found the charge implausible.”

    Mimochodem, národní socialismus v českém podání představovala např. Milada Horáková. To něco vypovídá o možném rozdílném, ba spíš neupřímném používání termitů.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xxxs avatar 2.10.2023 06:01 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    takze realny a idealny svet su nezhodne? to by mohlo znamenat, ze tvoj komunizmus a tvoj socializmus su nedosiahnutelne. to je mimochodom nieco, co sa ti par rokov snazime naznacit.
    22.9.2023 19:21 --
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    Kdo říká, že je vyřešil?
    22.9.2023 00:32 fanazi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    ne, tam se vyvadi do nemecka
    21.9.2023 18:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    ...the modern expression of Technocracy and the New International Economic Order is clearly seen in global programs such as Agenda 21, Sustainable Development, Green Economy, Councils of Governments, Smart Growth, Smart Grid, Total Awareness surveillance initiatives and more.
    https://www.amazon.com/Technocracy-Rising-Trojan-Global-Transformation/dp/0986373907
    Fluttershy, yay! avatar 21.9.2023 18:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se velká Čínská krize?
    ilumináti 😲
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.