abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    19.8.2005 00:35 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše uzivatele
    Do třetice přijde ten uživatel který umí jen dále a dále a položí dotaz potřetí. Ostatní ho seřvou že už se to tu řešilo. Ovšem on to neví protože si to neumí vyhledat. A to je škoda protože přešel přes tu první zkoušku

    1) ze se to tu resilo neni servani, ale upozorneni, ze lze k otazce pomoci vyhledavani najit patrne rychleji a vic, nez muze cekat (protoze opravdu lidi nebudou odpovidat desetkrat totez)

    2) kdyz si to neumi vyhledat, tak je ten nejvyssi cas, aby se to naucil - i k tomu takove reakce slouzi.

    3) nejhorsi jsou takovi, co se ani hledat nenamahaji a jeste treba napisou: nemuzu nikde najit XY, pritom staci zadat TADY do hledani XY a prvnich 5 odkazu je relevantnich a resi problem tazatele... tak potom si odpalkovani (v mezich slusnosti) plne zasluhuji.

    K OpenSource komunite, jak jsem poznal, patri i urcita kultura diskusi a rozhodne nejde o placenou technickou podporu. Cim driv to lidi pochopi, tim lip, protoze kulturne se musi chovat i tazatele.

    Jsou taky technicka fora, kde jsou odpovedi pouze pro predplatitele (asi ne v ceske verzi), ale na ty bych nespokojence odkazal... neboli: Bud "zaplati" za radu predem dobre formulovanou a srozumitelnou otazkou k zajimavemu problemu, nebo si budou muset zaplatit nekoho, kdo se jim bude pokouset za kazdou cenu porozumet.

    Krome toho, situace napr. na ABClinuxu vubec neni tak extremni, jak popisujes. Naopak, naprosta vetsina dotazu (i opakovanych) je nakonec trpelive zodpovezena, tj. tvuj priklad je spis ona vyjimka, co potvrzuje pravidlo.

    Takze jako prvni by si mel zacatecnik osvojit pravidla urciteho "slusneho chovani"... to prece plati pro vstup do uplne kazde skupiny lidi, at v realu nebo "jen" internetove. Pred kazdou diskusi jsou na to ostatne lidi upozornovani, ale to bud nectou nebo ignoruji.

    Takze vetsinou plati dvojnasob, jak se do lesa vola, tak se z lesa ozyva :)
    19.8.2005 03:09 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uzivatele
    Musim se autora tohohle blogpostu zastat, zminovanou diskusi jsem taky cet a myslim, ze ac to podal neurovnane, pravdu vicemene ma. Vy mate pravdu jen castecne. Diskusni forum na uvodni strance abicka, ktery slouzi predevsim k reseni problemu, se dari udrzet na pomerne slusny urovni (a troufam si rict, ze z odbornejch webu je na tom v tomhle smeru mozna uplne nejlip). Ale nemusime chodit daleko pro druhou stranou mince. Jsou to diskuse u blogu, to je docela casto flameground naprosto stejnyho razeni, jako diskuse autorem zminovana. Tam se vyskytuje prakticky vsechno, co ParadoX zminil (aspon ja to teda tak vnimam). Flamy gtk vs. qt, flamy o distribucich atd.

    Co se tyka problematiky toho vyhledavani, je bohuzel pravda, ze prumernej uzivatel PC s Windows, kterej vetsinu problemu resi reinstalaci (zbytecne, i o Windows se toho da na netu najit spoustu), vubec nema poneti, ze by se vubec nejakym vyhledavanim zabejvat.

    Bohuzel mezi takovejma lidma tak nejak obecne plati, ze ve chvili, kdy existuje komunita, je hledani ztrata casu. Pozoruju to treba na foru CZFree.Net, kde je duplicitnich dotazu nepreberny mnozstvi, nemluve o tom, ze nektery vycurany zacinajici podnikatele vysavaj z komunity zadarmo know-how, aby jim nasledne mohli komunite skodit (a i to je bohuzel jev obecnej, bez specifickyho zamereni na nejakou problematiku).

    Muj verdikt je tak nejak vicemene mezi. Vetsi toleranci bych taky uvital, myslim ze by veci jedine prospela. Ale jednoznacne schvaluju nevrlej pristup v pripade, ze je opravnenej, uplne zadarmo svuj cas a svoje vedomosti rozdavat nemuzeme.
    19.8.2005 11:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uzivatele
    Ad blogy - ale to je něco úplně jiného. Některé příspěvky jsou psány s úmyslem vyvolat flame, což se taky podaří. To se nedá srovnávat s diskuzním fórem.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    19.8.2005 00:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše sexismus
    První LinuxGuru, vše si zvládnou nastavit samy

    To je sexismus. Nevidím důvod, proč by nemohli existovat i linuxoví guru mužského pohlaví… :-)

    vladka avatar 19.8.2005 08:31 vladka | skóre: 23 | blog: vladimiruv | Hlučín, Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sexismus
    Nikoli sexismus, ale konstatování existence matriarchátu. Jaká jiná sociální organisace se dá očekávat u *nixové komunity - přežívající z dob počítačového pravěku? :-)
    The ability to mumble about inodes is the key to social success at a UNIX gurus' cocktail party.
    19.8.2005 08:11 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Ech!
    Skrzeva clonu presenilní demence sleduji diskuse na tomto webu a nějakou výraznou agresivitu nevidím. Snad je to tréningem, neb se mnohem více let, nežli pc, věnuji horolezení a tak mám bohaté zkušenosti s diskusemi.
    Navíc, dovolte (a nebo následující vynechte), trochu popsat horolezeckou komunitu. Třeba Vám to něco připomene: Pokud mezi horolezci nadhodíte téma (například) lana, jistidel... začnou plameny šlehati z počítače, že jde klidně na nich opékat vuřta. "Na tom nejde lízt!!" Reverzo je sr*a!"
    To ovšem nic není proti téma používání mg (takový ten bílý prášek na ruce). To už jde opravdu o VŠE a není-li to ve virtuálním světě, jeden i jedna mohou lehce přijít k úrazu (už s vícekrát stalo) Dojde na pěsti a točením svazků karabin kolem hlavy.
    Jaký je asi vztah těch, co si chtějí dávat jištění sami a oněch druhých, kdo chtějí mít cesty předjištěné? Můžete hádat....:-)
    Horolezci se považují za výjimečnou skupinu v lidstvu (pochopitelně kladně!). Pro nehorolezce a začínající horolezce pak mají označení "cepr" "Véháťák" a jiná, opovržlivá. Nechápou, že řeknou-li nováčkovi :"Cvakni hámesku ke štandu", nebo"Vezmi to sokolíkem do járku, vedle tý fichtle... no, voco de? dělej! Tam už je rajbas..." že onen čumí jako vrána...
    Mám je rád a jsem stejnej.
    Všichni jsme stejný. A nejsme.
    I ten Linux si každý pořizuje z jiných důvodů a někdo "jen" proto, že chce užívat něco, co nemusí každou hodinu restartovat. Někdo chce bádat, jiný vylepšovat a jiný jen užívat. Já bych viděl jako nááádhernééé, že všichni si (téměř) vhodné na Linuxu GNU najdou.
    Mimochodem. Horolezci s vyznačují tím, že v dostatečné dálce od skály je všechno "brnkačka" lehký a nechápou, jak s tím někdo může mít problémy. Ale těch, co napoprvé přijdou, nainstaluji a užívají....éééé, sorry; přijdou, navážou se a vylezou, je v reálu málo. Vlastně jsem je ještě neviděl.
    19.8.2005 08:56 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Horolezci s vyznačují tím, že v dostatečné dálce od skály je všechno "brnkačka" lehký a nechápou, jak s tím někdo může mít problémy.
    Tak teda nevim kdesna tom byl... to misto je jedine hospoda a i tak pokud nekdo rika ze je to brnkacka tak na to zcela jiste ma.
    Pro nehorolezce a začínající horolezce pak mají označení "cepr" "Véháťák" a jiná, opovržlivá.
    Tak s tim to sem se nikdy nesetkal.Naopak zkuseny lezec zacatecnikovi vzdy poradi.
    "Cvakni hámesku ke štandu"

    Predpokladam ze myslis HMS "Haemeska" Kazdopadne kdyz uz se neco cvaka do standu je to odsedka.Co kdyby mel haemesek vic:-)
    No jediny s cim souhlasim je asi ten rajbas to pak clovek fakt cumi jak vrana:-))))
    V podstatě nic nevím
    19.8.2005 11:33 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Pokud jsi se s tím nesetkal, tak blahopřeji! Máš asi kliku. Já jsem to nabral za více nežli 30 let pobytu mezi těmito. :-). Již kniha Baja : "Smiech na lane" o to hovoří. A bájná lhavosta podobné projevy jsou dokonce témetem několika psychologických studií. :-) "Cvakni hámesku ke štandu". To nebyl metodika, to bylo jen nadhození stylu řeči. Odsedku nepoužívám, vlastně ani HMS( odvozeno od uzlu Halbmastwurfsicherung, také Munterův uzel, také poloviční lodní smyčka a také "uzel UIAA, jinak ovšem vynalez starých Féničanů [podle jedněch pramenů] na spouštění lodí), ale to už je opravdu mimo rámec tohoto webu. :-) Hoře Zdar!
    19.8.2005 11:36 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Teď mi došlo! O hádkách na téma "mádžo" (nejlépe na písku) jsi se také neslyšel??? :-) :-)
    19.8.2005 12:26 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    O hádkách na téma "mádžo" (nejlépe na písku) jsi se také neslyšel???
    To sem taky nezpochybnoval:-)))) Nicmene je zvlastni ze nepouzivas odsedku.Pjde mi to ze je to nejdulezitejsi cast pri lezeni na sklaach i v horach.Btw Mam takovej dojem ze cvakas spis Waltrovku nez haemesku:-)Nelezu tak dlouho jako ty ale pokazdy kdyz prijdu pod skalu a nekoho se na neco zeptam ochotne mi vzdy odpovedel.At lezl ctyrky nebo desitky.

    Hore zdar a piskum zvlast
    V podstatě nic nevím
    19.8.2005 13:02 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Já jsem to hodnocení horolezců pochopitelně zjednodušil. Ostatně jako poradce začátečníkům mám velikou praxi a jsem myslím vlídný a trpělivý (a nejsem sám). Ovšem zmíněmé projevy znám také. Já "je" takhle napálim, protože si tím dělám srandu sám ze sebe-střílím si za sebe a "svejch". Výborná je práce Dr, Ryna (je to myslím dostupne na stránkách HO Vyšehrad). On byl horolezec a psychiatr (U nás Wolf také, Bajo myslím též), kde se tím profesionálně zabývá (citát je i v Procházkově Horolezectví) a těch prací je víc. Prostě ty sklony v sobě každý trochu má. :-) No flame! Ještě se pohádat na Linuxovém webu o psychosociální model lezce. :-)
    Waltrovku už necvakám, ale pamatuji i používání vysacích zámků a provlékání lana kruhem (měli jsme dvě hasičské pro tři lidi) :-) Já lezu často na nepískách (v divočině) a na dvojčatech a odsedku si dělám loďákem na laně (ostatně se to doporučuje i u kruhu, krom odsedky si dát "fous") často mám štand daleko od kraje a tak je to praktičtější. Samo, že na písku si odsedku přidělám. Dobírám na Reverzo a nebo Gigi, takže ta HMS je u mne vcelku navíc.
    19.8.2005 13:14 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Tak to ja odsedku vesele pouzivam. Na extremy typu provlikani lana kruhem si nastesti nepamatuju:-) A nepomlouvej HMS nedavno sem si koupil novou:-)
    V podstatě nic nevím
    19.8.2005 13:29 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Beze srandy. HMS je to podle všech testů nejbezpečnější jištění. Používám stále, někdy také.. to už jsou mé drobné úpravy pro specielní situace. Leč, nikomu to neříkej, někdy dobírám i přes rameno. :-) A odsedka je bezesporu výborná věc! V tom jsem asi trochu, malililnko magor. :-) Já si někdy neberu ani ten sedák...
    19.8.2005 17:00 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Tak sedak ja mam vzdy pokud teda nelezu nejakej ten malinkej kominek:-))) A pokud clovek mysli uvazuje a dava pozor jeto dost bezpecne.
    V podstatě nic nevím
    19.8.2005 17:13 Peter Rychnavsky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Nerád vám do tejto vravy vstupujem, ale páči sa mi viac používanie diakritiky, neź odstavcov :)
    19.8.2005 17:14 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Ou ou, mala to byť reakcia na klasik-a:)
    19.8.2005 18:34 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Nojo, já zase vynechávám písmenka a nebo tam píšu jiné. Říkám tomu dyslexie a dysgrafie, ono to zní lépe nežli negramotnost. :-)
    S tím sedákem -- já někdy lezu rád zcela volně. Bez lana ale s helmou. To je taková pověrčivost. Ale v horách někdy svědomitě i s prsákem. Jak to přijde...my máme děti velký a tak už tu bezpečnost moc neřešim. Až teď, co máme zase psa, kterej nesmí přeci zůstat sirotek!
    Co to zase žvanim? No nic, já to začal, že mi při střídavé četbě plamených debat o tom a onom přišlo, že je dost podobný. Ovšem opravdu znám jen ty (horo)lezce - tedy je to nejspíš jenom blábol... :-)
    19.8.2005 17:34 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    ono když ja nejsem zvyklý používat diakritiku a dělá děsně chyb a dlouho mi trvá než něco napíši.Omlouvam se
    V podstatě nic nevím
    19.8.2005 18:21 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ech!
    Nie nie, ja som len mierne podpichol, nebolo cieľom z toho vyťažiť. Začal som tiež nedávno používať diakritiku, pretože som zistil, že začínam strácať cit, najmä pre dĺžne v písanom texte.
    19.8.2005 09:16 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hmm..
    Zdravim

    S autorem blogpostu vicemene souhlasim, ale chybi tady jedna jedina, za to vsak veledulezita vec:

    Ti velci GURUove, kteri budou 24h denne sedet u pocitace na zadku a nedelat nic jinyho nez cekat na lamy co neumej pouzivat vyhledavani a dvakrat za tyden se ptaj na to same.

    Prostě poměr guruu a zacatecniku musi byt vyvazeny, protoze jinak by byly zacatecnici bez odpovedi (viz navrhy rozdelit diskuze na zacatecnickou a guru sekci - nesmysl) a nebo naopak jen sami guruove, kde kazdyho zacatecnika odpalkujou.

    Na abicku je ten pomer tak akorat, i kdyz zacatecnici lehce pribyvaji, ale to je zatim dobre, ale proste nelze ocekavat ze se zeptam na hovadinu a do 20 minut mam odpoved.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    19.8.2005 12:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše hmm ...
    poněkud chaotické, trošku pravdivé, ale ... o těch instalacích, drtivá většina (i ten Debilan) dnes opravdu může probíhat stylem "jen umýt a jít", ehm, tedy klik-klik-klik-hotovo ... a světe div se, ono to dost často funguje, když člověk nedělá "bejkárny" - jenže vycvičený windowsák je dělá, úspěšnost s "čistými dušemi" je podstatně větší ...
    19.8.2005 12:42 logo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm ...
    Svatá pravda - pošlete borce sjíždějícího celý život umělé stěny na pískovec a když přežije, tak se ho zeptejte na pocity :)
    19.8.2005 12:50 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm ...
    nejak se zacit musi
    V podstatě nic nevím
    19.8.2005 13:05 logo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm ...
    určitě, proti tomu, že někdo čuchnul k lezení na umělé stěně a dopracoval se (někdo ho zaučil, nebo sám od sebe) na písek, nebo k lezení venku nemám vůbec nic, ale znám spoustu lidí, kteří na umělce vylezou bůh ví co, mluví o tom jak polezou 8a (francouzské) a když je člověk vezme ven - ani to nemusí být písek, stačí jakákoli skála, kde není matrace tak jsou v háji a vylezou kulový a pískovec v nejlepším případě odmítají, ale obvykle ho pomlouvají.

    A podobné zkušenosti mám i s tím, když se s někým bavím o linuxu. Přitom to chce jen zkusit a možná se chytnou, ale obvykle ne. Hodně rychle venku vychladnou a rozkecaj se až v autě na zpáteční cestě, když jsou skály dost daleko.
    19.8.2005 13:16 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm ...
    no nevim.. kdyz na stene nekdo brousi lehky cesty vetsinou leze dobre i na vapne teda pokud je dobre odjistene. Jinak co ja vim znam tak tri lidi z lezcu co pouzivaj linux a to tak ze velmi dobre:-)
    V podstatě nic nevím
    19.8.2005 13:23 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm ...
    Já se k Linuxu dostal přes horolezení. Můj první kontalt s Linuxem byl na Čiernom štitě, když mi někdo radil jak zamezit padání počítače (když jsem nespadli osobně) :-) A těch uživatelů všech úrovní znám mezi lezci hodně.
    19.8.2005 13:16 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm ...
    Ani mi to nenapadlo, ale paralelea tu možná je. Znám kluky, co si zvykli natolik na bezpeci a jednoduchost umělek a čistě sportovních oblastí, že už nejsou schopní (ochotní?) se učit jinak. Nejde jim to a tak nadávaj, že se to tak dělat prostě nemá. :-)
    19.8.2005 14:10 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm ...
    no kdyz v takovym arcu svaknu ze zeme dve expresky tak tam me to moc nebezpecne neprijde:-)))) Ostatne nebudem si namlouvat kapanek nebezpecne to je a nekterym lidem se to prici i kdyz lezeni co s etyce sportu se jim libi.
    V podstatě nic nevím
    19.8.2005 13:45 nxt
    Rozbalit Rozbalit vše cas a cena
    Najprv odcitujem sam seba, z ineho webu, inej diskusie:

    No jo. Cas su peniaze a peniaze su cas. Bud clovek investuje cas do svojich znalosti (nauci sa to sam), alebo peniaze a kratsi cas do svojich znalosti (necha si to na nejakom kurze vysvetlit), alebo vacsie peniaze a este kratsi cas do znalosti niekoho ineho (zaplati niekoho, kto tomu rozumie). Nic nie je zadarmo a pecene holuby z neba nikdy nebudu padat (aspon pokym niekto nespusti nuklearnu vojnu :). Bud si najdite cas a vyrieste si to sam, alebo si zaplatte za operacny system s podporou, ktora bude platena za to, aby sa vam venovala a riesila to. Ja osobne cas straveny nad problemami v Linuxe povazujem za investiciu do buducnosti a mojich znalosti.

    Ja som do Linuxu investoval za 7 rokov, co sa nim zaoberam, vela svojho casu. Googlenim, citanim, metodami okus-omyl-pokus-riesenie-novy poznatok. Casto mi poradili ludia v diskusiach, na irc a podobne.

    Rovnako sa aj ja snazim poradit, ked viem. Ale kazdy, kto vela krat opakoval tu istu cinnost (ci uz manualnu, alebo nieco vysvetloval) iste uzna, ze vysvetlovat po 100 prvy krat to iste je otravne. Niekedy clovek proste nema silu ani chut nieco hovorit znovu. A preto mi miestami (ciste egoisticky :) pripada neferove, ze niektori ludia chcu moje znalosti zadarmo. Zadarmo v tom zmysle, ako tu uz bolo naznacene, ze nie su ochotni investovat ani kusok vlastnej aktivity (citanie starsich prispevkov, dokumentacie, hladanie na nete). Hlavne, ked jedine co sa od nich clovek dozvie je "mne to nefunguje!". Ziadne presne data. Ziadna skopirovana chybova hlaska. Ziaden popis toho co skusali a co nie.... To je presne ta komunitna "slusnost", ktorou skusenejsim ulahcia napisanie rady.

    Co sa tyka dokumentacie - ano, treba ju citat. Minimalne vtedy, ked sa vyskytne problem. Mobilny telefon mam este dlhsie ako Linux a ked som minule potreboval konferencny hovor, tak som z hlavy nevedel, ako na to. A aby som sa vyhol trapasu, ze niekoho zhodim z linky, tak som pekne otvoril navod a nasiel si to. Nic zle na tom nevidim.

    Tolko moj neucesany nazor na vec.
    19.8.2005 23:11 Kodein | skóre: 4 | blog: kodblog
    Rozbalit Rozbalit vše Ale sakra co by chtěli
    Pravda, nejsem jenom Linuxák a zatím jsem nenašel distro, který by vyhovovalo úplně, ale kdyš vidím jak si nějaká lama stěžuje, že jí nechodí tohle a tamto... Co by sakra lamy chtěly, Linux prostě nikdy nebyl a nebude pro někoho komu by stačila klávesnice o třech tlačítkách, a to ani distribuce typu Suse či Mandriva. Linux je pro lidi, kteří chtějí objevovat, kteří si chtějí vyhrát a kterým nevadí jiný styl práce neš na winech. Linux je zadarmo, je to jako byste jeli jako důchodci na zájezd a večeři s firmou "Prodej co se dá s.r.o" za 20kč a neuvědomili si, že v tom asi bude háček. Prostě za freesoft se platí, méně peněz, ale více času, tak tady funguje úsloví "čas jsou peníze". Linux je prostě skvělá věc o kterou musí člověk pečovat téměř s láskou a pak se mu Linux odmění.

    Ps: Co se týče dotazů, ještě se mi nestalo aby mě nekdo seřval, ale asi se málo ptám, většinou mi maximálně dají odkaz, který sem v Googlu přehlíd, s remcáním, že je čtvrtý od zhora, já se plácnu do čela, řeknu že sem slepej, poděkuju a finýto.

    PPS: A mimo jiné mám za skorospolužáka jednoho guru a ten mi cokoli vysvětlí i kdybych nechtěl :) ( Tímto mu děkuju )

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.