abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 48
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Synergy s "podporou" videa

    31.5.2010 20:35 | Přečteno: 1252× | Skriptiky | poslední úprava: 1.6.2010 06:48

    Na root.cz vyšla zprávička o Synergy+ a v této zprávičce mě zaujala jedna věta.

    Na rozdíl od KVM přepínačů se nestará o monitor, takže každý ze strojů musí mít svůj.
    No a tak mě napadla taková šílenost, jestli by nešlo nějak pracovat i s obrazem. A ono to jde, pár minutek bastlení a je to tady.

    Update: Poznámka. V tomto článku se používá zkratka KVM ve dvou významech. První význam je Kernel-based Virtual Machine, když píšu, že mi běží Windows v KVM. V ostatních případech je ale zkratka KVM použita ve významu Keyboard-Video-Mouse přepínač. Ke KVM přepínači lze připojit konektory klávesnice, myši a monitoru z více různých PC, dále pak jededn monitor, myš a klávesnici. KVM přepínač pak umožňuje přepnout na jednotlivé počítače a propojit k nim tu sdílenou klávesnici, myš a monitor, takže uživatel nemusí mít ke každému počítači vlastní klávesnici, myš a monitor.

    Mám hlavní pracovní stanici a vedlejší pracovní stanici. Ke hlavní stanici mám připojený jeden monitor, na vedlejší stanici jsou dva starší LCD. Na obou stanicích beží Linux (na hlavní Gentoo, na vedlejší Debian stable), přičemž na vedlejší stanici nahazuju Xka s Fluxboxem a na jednom monitoru se mi startuje RDP na Windows běžící v KVM a na druhém monitoru se startuje Firefox se stránkou s Nagiosem. Samozřejmě díky fluxboxu na obou screenech :0.0 a :0.1 mám možnost přepnout na jinou virtuální plochu a pracovat normálně v Linuxu. Na vedlejší stanici startuju v obou X screenech synergyc, který se připojuje na hlavní stanici na synergys přes stunnel. Přes synergy tedy mohu ovládat oba screeny vedlejší stanice pomocí klávesnice a myši hlavní stanice. Pro jistotu mám ale klávesnici a myš také u vedlejší stanice - už jsem se párkrát potřeboval připojit z vedlejší stanice na hlavní přes SSH a nakonfigurovat správně Xserver po nějaké větší aktualizaci Gentoo. Všechno funguje super.

    Akorát mě teď napadlo, jestli by opravdu nešlo synergy používat i včetně obrazu. Samozřejmě, na HW KVM to nebude mít šanci, protože při bootu to prostě nepojede, ale na běžícím systému to může být pro někoho s jedním monitorem bez KVM zajímavé.

    A jak to vlastně funguje? Script spustí synergys na popředí a čte jeho hlášení (musíte nějak synergys donutit, aby vypisoval INFO hlášení). Pokud script najde informaci o přepnutí synergy na jiný screen a pokud je ten screen "externí", spustí se vncviewer. Když pak dojde k přepnutí zase jinam, zabije vncviewer a spustí nový vncviewer. Pro nastartovaní VNC serveru na externím screenu můžete použít buď vncserver na Windows nebo na linuxu x11vnc.

    Na začátku se jednoduše definují jednotlivé externí screeny, názvy musí odpovídat definicím v konfiguraci synergy, za zavináč se pak definuje cílový screen VNC. Můžete definovat cokoliv, co vncviewer podporuje. Můžete definovat přímo VNC server nebo (jako v mém případě) SSH tunely, stunnely nebo openvpn adresy, záleží na vás, kudy chcete obraz přenášet. VNC můžete přenášet klidně nešifrovaně, pokud vám nebude vadit, že může někdo sledovat obraz. Hesla by se měla posílat přes synergy (ten byste měli určitě šifrovat). Na druhou stranu x11vnc nebo vncserver (na Windows) buď poběží bez hesla nebo VNC heslo budete posílat pomocí vncvieweru v plain-textu, takže je lepší i ten VNC kanál šifrovat (nebo alespoň omezit přístup na vncserver/x11vnc pouze z vybraných IP). Po definici screenů přichází hlavní cyklus, který čte výstupy ze synergys. Pokud se najde zpráva o přepnutí na jiný screen, script nejdříve zabije již bežící vncviewer (pokud tedy nějaký již beží) a pak prohledá seznam definovaných screenů. Pokud se najde shodný název screenu, spustí se na pozadí (obraz samozřejmě vyskočí na popředí) vncviewer se zadanou adresou VNC serveru (parametry vncviewer si můžete upravit). Protože se zadávají pouze externí screeny, pro lokální obraz se žádný vncviewer nespustí. Takhle lze samozřejmě kombinovat screeny s LCD a screeny bez LCD, prostě pro externí screeny s monitorem žádný záznam nenadefinujete a definujete pouze externí screeny bez monitoru.

    V mém případě se tedy připojím na vedlejší stanici přes ssh příkazem ssh -L 6300:localhost:6400 -L 6301:localhost:6301 vedlstanice a pak tam spustím x11vnc na oba screeny: x11vnc -forever -rfbport 6300 -display :0.0 a x11vnc -forever -rfbport 6301 -display :0.1. Mohl bych to ještě vylepšit tak, aby se x11vnc spouštěly při startu floxboxu, stejně jako se startují synergyc, rdp na Windows a firefox s Nagios stránkou a VNC bych mohl tunelovat také stunnelem jako synergy a ne přes ssh, ale teď jsem to chtěl pouze vyzkoušet, takže jsem to nejak složitěji neřešil.

    Sice by bylo super spouštět vncviewer ve fullscreen modu, ale když jsem ho tak spouštěl, tak mi nefungovala myš v externím screenu přes synergy. Vncviewer ve fullscreen modu zřejmě nějak zamkne myš, alespoň v manu má tightvnc popis resource grabKeyboard. Taky to trošku pomaleji startuje, ale nevím, jak bych to vyřešil. Napadlo mě hned na začátku scriptu nastartovat všechny vncviewery, schovat je a pak je jenom zobrazovat, když je potřeba, ale nevím čím to udělat. Možná nějakou utilitkou pro Xka, ale teď mě nic nenapadá a není to pro mne tak důležité. Pokud byste měl někdo nějaký nápad, tak napište komentář.

    Pokud to někomu pomůže, super. Pokud to někdo nebude potřebovat, tak se třebas aspoň něco nového dozví. A kdo už tohle všechno zná, tak už tenhle script zřejmě také napsal a možná používá vlastní:-)

    #!/bin/bash
    
    vncscreens="windows-ext@::6300|nagios0@::6301"
    pid=""
    synergys -f 2>&1 | while read l;do
      echo "$l"
      dst="${l##*to }"
      dst="${dst%% at *}"
      if ! [ "$l" = "$dst" ] ; then
        v="$vncscreens"
        if [ -n "$pid" ] && [ "$( ps -p "$pid" h -o comm )" = "vncviewer" ] ; then kill "$pid" ; fi
        d=""
        while [ -n "$v" ] ; do
          s="${v%%|*}"
          v="${v#*|}"
          if [ "$s" = "$v" ] ; then v=""; fi
          n="${s%%@*}"
          if [ "\"$n\"" = "$dst" ] ; then d="${s##*@}";break; fi
        done
        if [ -n "$d" ] ; then vncviewer -compresslevel 9 -encodings tight -viewonly "$d" >/dev/null 2>&1 & pid="$!" ; fi
      fi
    done
    
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.5.2010 21:55 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    Úplně jsem tedy nepochopil, co to popsané nastavení dělá, ale není to stejné jako tohle: http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/os-mltihed/index.html ?

    Můžu u toho popsaného nastavení (2 monitory u 2 PC) mít jedno okno z části na jednom a z části na druhém monitoru?
    31.5.2010 23:29 RoboShim | skóre: 13 | blog: RoboShim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    To IBM reseni (xdmx) je neco jineho-MULTIHEAD pres sit. Homepage stranky jsou http://dmx.sourceforge.net/, jednou jsem videl nejakou fotku asi s 3x3 monitory, ale ted to nemuzu najit.

    Obcas ma nektere PC Multihead VGA kartu, takze se da pripojit vice monitoru a udelat tak pracovni plochu pres tyto monitory. Nejcasteji jsou karty se dvema vystupy (takovou mam prave ja, je to Nvidia), ale mam dojem, ze profesionalni karty maji i vic vystupu, pripadne se pouzivaji dve nebo vice grafickych karet, ale dal bych to nerozebiral, protoze moje zkusenosti jsou opravdu jenom s dualhead kartama.

    No a ten xdmx vezme nekolik pocitacu a na ty pocitace udela tu virtualni plochu, takze hlavni pocitac zobrazuje svuj virtualni obraz na ty dalsi pocitace.

    Synergy je trosku neco jineho. Kdyz mas nekolik pocitacu (treba linux, windows a mac) jako skutecny HW, zadne virtualni stroje, a proste potrebujes chvili pracovat na linuxu, pak chvilku na windows, pak zase na macu, tak bys musel mit normalne na stole 3 klavesnice a 3 mysi. A on je to docela opruz porad se presouat mezi tema klavesnicema a mysma. Takze je jednodussi, kdyz si nainstalujes synergy, na jednom pocitaci v server modu a na ostatnich v client modu a nadefinujes si, ze pokud na linuxovem pocitaci (hlavni poc., synergy server) najedes mysi pres pravy okraj, tak synergy zacne posilat klavesove a mys udalosti do windows a kdyz prejedes v linuxu doleva, tak zacnes ovladat Mac. Pak proste ovladas jednou klavesnici a mysi vsechny tri pocitace pouhym prejetim pres okraj. Samozrejme k tomu potrebujes 3 monitory, protoze nahrazujes pouze klavesnici a mys.

    Ale prave ovladani vice pocitacu jednou klavesnici a mysi je funkce KVM (keyboard+video+mouse), coz jsou obvykle male krabicky, na ktere napojis klavesnici, mys a monitor a pak z nich muzes pripojit klav., mys a video z vice pocitacu a pak se lehce prepinas, na kterem pocitaci chce pracovat. No a tenhle skriptik doplnuje tu funkci video k synergy. Se synergy ti staci pouze jedna klav. a mys pro vsechny pocitace a s timhle skriptem uz ti staci i jeden monitor.

    Jedno okno na dvou LCD ze dvou PC mit v me konfiguraci nemuzes, protoze to nebylo ciles, ale mozna si to zkusim u sebe nahodit. Problem trosku je, ze u hlavni stanice mam velky HP monitor s rozlisenim 1600x1200 (nebo tak nejak), ale ty druhe dva monitory zvladaji max. 1280x1024 a mozna jeden ani to ne.

    Ja pouzivam to synergy (a ne multihead), protoze ta druha masina je dost silna a zobrazovat na ni jenom obraz ze slabsiho pocitace by byla skoda. Takze tam obcas taky neco spustim.
    1.6.2010 00:34 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    Právě, že klasický multihead znám a používám, ani u něj navadí, že monitory mají různé rozlišení (minimálně ve Windows je to OK). Taky Synergy jsem používal... a při jeho používání jsem občas právě chtěl přesunout okno z jednoho PC na druhý - no a nešlo to :-)

    V případě X window systému není problém si na jedné ploše zobrazovat aplikace z více strojů (přes ssh třeba), možná by to s tím xdmx šlo i nějak "nativně". Takže by šly na 2 monitorech u 2 strojů mixovat libovolně okna aplikací běžících kdekoliv... (na video by to moc nebylo)

    Primárně by se mi to líbilo u notebooku, kde to interní LCD k PC nepřipojím (obráceně ano - monitor k notebooku, ale to nechci)
    1.6.2010 06:34 RoboShim | skóre: 13 | blog: RoboShim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    Aha. Tak samozrejme se synergy ti presouvat okna nepujde, to je opravdu jenom na "zapujceni" klavenice a mysi z jednoho pocitace na druhy.

    Naproti tomu Xdmx slouzi k rozsireni (zobrazeni) virtualni plochy jednoho pocitace na vice jinych pocitacu, prenasi se pouze obraz. Bylo by to asi neco takoveho, jako kdybys nejak dokazal nastartovat vncserver s velkym rozliseni a pak na ruznych pocitacich zobrazoval ruzne vyrezy z toho vncserveru.

    Pokud bys na sve stanici pouzival Xdmx, tak pak budes samozrejme moci z jinych linux stroju presmerovat X aplikace na svuj desktop a presouvat si to akno na ruzny monitory v ramci Xdmx, stejne jako bys to delal s klasickym multiheadem nebo pouze po plose na jednom monitoru bez multiheadu.

    Akorat pozor, kdyz ti lehne ssh spojeni, kterym budes mit spustenou X aplikaci z jinyho linuxu, tak ti spadne i ta aplikace. Taky bude ovladani pomalejsi, oproti aplikaci bezici na vzdalene stanici ve vncserveru. Kdyz si budes zobrazovat aplikaci ve vnc pres vncviewer, mas vyhodu, ze to bude rychlejsi (vnc je lip pripraveno na sitovy prenos) a pri padu spojeni aplikace zustane bezet ve vnc na to druhem serveru.

    Ted me napada, ze jsem mozna ten Xdmx uz jednou dokonce zkousel. Nejsem si tim sice uplne jistej, ale ted se mi vynoruje z hloubi mozku vzpominka, ze jsem si s necim takovym hral a myslim, ze to bylo skutecne Xdmx.

    Myslim, ze s Xdmx by se ti melo povest pouzivat LCD na notebooku jako rozsireni plochy tveho PC.
    31.5.2010 23:18 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    Aaaaa.... tady nekdo objevil kolo :-)

    Aneb proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite.

    Xdmx
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    31.5.2010 23:42 RoboShim | skóre: 13 | blog: RoboShim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    Ne, xdmx je neco jineho. Xdmx je multihead-jedna plocha roztazena na na vice monitoru ruznych pocitacu pres sit.

    Ten muj skript k synergy pridava moznost prenos videa z jine ovladane plochy. Synergy zajistuje ovladani kdb+mouse, muj skript pak startuje vncviewer pro prenos video.

    Rozdil lze videt taky takhle: zatimco s xdmx mate na vsech monitorech plochu z vaseho linuxu (proste se tam zobrazuje na vicero LCD pres sit vase lokalni programy), tak ten muj skript vam naopak na jedinem monitoru zobrazuje cizi plochy, at uz je to jiny linux, windows nebo apple (pokud tam maji taky vnc server).

    Jak jsem psal, mozna jsem znovu-objevil kolo a nekdo uz presne tohle udelal, ale proste to bylo jednoduche, tak jsem to dokazal behem par minutek napsat. BTW: myslim, ze mi trvalo delsi dobu sepsat ten blog, nez napsat ten skript i s odladenim:-)

    BTW2: Xdmx je o hodne slozitejsi a i konfigrace a instalace nebude tak jednoducha, jako tenhle skriptik, takze s ta narazka "proc jednoduse, kdyz to jde slozite" se zrovna sem nehodi:-)
    31.5.2010 23:51 RoboShim | skóre: 13 | blog: RoboShim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    BTW3: Ted jen nevim, jestli jsem to nenapsal prece jenom dost slozite (snazil jsem se to dost detailne popsat, aby to pochopil kazdej), nebo jsi to vubec necetl, nebo cetl, ale nepochopil, protoze je to na tebe [rejp]opravdu slozite[/rejp];-)
    1.6.2010 00:11 antonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    hm, clanek jsem jen prelitl, ale nebyt komentaru, tak jeste dlouho dumam co je to Kernel-based Virtual Machine prepinani vlastne zac... myslim, ze zvlast tady na abicku zkratka KVM zmate hodne lidi
    1.6.2010 06:13 RoboShim | skóre: 13 | blog: RoboShim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synergy s "podporou" videa
    No jo, pravda, ruznych zarizeni a vlastnosti pribyva a stejne jako u hash, vznikaji u zkratek kolize. Dokonce ja sam v tom clanku pouzivam zkratku v obou vyznamech: KVM (Kernel-based Virtual Machine) a KVM Switch (Keyboard-Video-Mouse Switch). Pripisu tam komentar.

    Taky te chapu, ze jsi clanek jenom prelit, kdyz do blogu pise kdekdo kraviny. Ja uz si taky vybiram blogy, ktery budu cist.

    Zkusit do zapisku doplnit popisky zkratek, by tobylo jasnejsi.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.