abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 48
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    První upgrade N900

    25.7.2010 20:34 | Přečteno: 1025× | Ostatni | poslední úprava: 25.7.2010 20:34

    Už je to delší doba, co se mi upgradoval systém v N900. Mojí rekaci zapisuji až nyní, protože jsem chtěl nejdřív zjistit, co všechno se změnilo (a samozřejmě také proto, že jsem se k tomu nemohl dostat).

    Takže upgrade přišel někdy v květnu. Bohužel jsem si nějak moc "hrál" se systémem a nacpal jsem si tam ne-optizované aplikace, které mi zabraly místo na / a tak systém nechtěl provést upgrade, protože by neměl dostatek místa. Takže s kolegou jsme z Linuxu udělali firmware upgrade (předtím samozřejmě zálohovali data). Upgrade proběhl dobře, obnova dat také, žádné potíže. Samozřejmě se ztratila má speciální nastavení a některé programy (např. povray jsem si rozbalil z debian lenny balicku a ten je pryč). Ale nevadí, aspoň jsem si podruhé nainstaloval jenom to, co jsem skutečně chtěl a potřeboval. Hlavní téma tohoto článku je seznam novinek, které jsem sám potřehnul.

    První novinku, kterou chci zmínit, je, pro mě velmi důležité, odstranění vlastního zpracování kombinace kláves SHIFT+SYMBOL+znak kódem z hildon-input-methods. V předchozí verzi (a stěžoval jsem si na to v předchozím zápisku) se při definici FOUR_LEVEL na klávesách tento čtvrtý level ignoroval, protože samotný hildon-input-method zpracovával tuto kombinaci. Pokud byly znaky na klávese namapovány např. "q", "Q" (shift), "1" (symbol) a "!" (symbol+shift), tak se nedal vypsat znak "!". Když bylo ale mapováno např. "a", "A", "b", "B", tak se všechny znaky vypisovaly správně. Definice "B" (na čtvrtém levelu) ale nikdy Xserver nezpracoval, protože sám hildon-method-input zpracovávál znaky při kombinaci shift+symbol a když na klávese při kombinaci se SYMBOL bylo písmeno, tak při SHIFT+SYMBOL se vypsalo velké písmeno. Tímto hackem ale hildon-method-input zničilo možnost na kombinaci SYMBOL a SHIFT+SYMBOL definoval dva různé znaky, které by nebyly písmeno. Upgradem se tento hack odstraňuje (nebo aspoň nějak řeší), takže nyní je možné udělat definici "q", "Q", "1", "!". Takže konečně jsem si mohl nadefinovat vlastní layout klávesnice. O tom bude další zápisek.

    Další odstraněný problém byl se zadáváním speciálním čísel, která začínají křížkem a obvykle na displeji zobrazí nějakou zprávu. V první verzi se musel používat speciální program, který toto číslo zadal a zobrazil zprávu. Po upgradu umí telefon vytočit i tato čísla a zobrazit zprávu sám.

    Další změnu jsem postřehl u emailového klienta. Když přišel na účet nový email, nebyl zvýrazněn účet, ve kterém se nová pošta nachází. Takže uživatel musel projít všechny účty. Teprve po otevření účtu a zobrazení seznamu složek včetně inboxu mohl uživatel vidět zvýrazněný inbox, ve kterém se nacházela nová zpráva.

    V minulém blogu jsem si stěžoval, že bylo možné otevřít (spustit) současně pouze 4 terminály, pokud jsem spustil screen, tak celkem jenom tři shelly ve screenu. Řešení bylo jednoduché, pomocí /proc/sys/kernel/pty/max zadáním do /etc/sysctl.conf nastavit více terminálů. V nové verzi je nastaveno již 16 terminálů, což už by mělo stačit. Pokud by to nestačilo, může si uživatel nastavit opět víc, bohužel ale zmizel sysctl balíček, takže se musí nastavení provést pomocí echo z nějakého vlastního scriptu. Nebo tam někde nějaké nastavování je a já ho přehlédnul, tak napište případně do dizkuze.

    Ve starší verzi se všechny úkoly v kalendáři zobrazovaly bíle. V nové verzi jsou bíle aktuální a budoucí úkoly, ale prošlé (starší než aktuální datum) jsou zobrazeny červeně.

    Pokud uživatel posune kalendář v měsíčním zobrazení, je posun plynulý, v předchozí verzi byl skokový.

    Pokud uživatel v první verzi zadával heslo na webové stránce v poli "password", tak se zobrazovaly pouze hvězdičky. Po upgradu se zobrazují na nějakou dobu stisknuté znaky, jak to obvykle u mobilů bývá. Osobně nemám rád, když něco zobrazuje moje heslo, aniž bych to mohl kontrolovat, ale i přesto bych to zařadil mezi plusy.

    Hodně změn vývojáři udělali i v modulu fotoaparátu. Přestože jsem nějak moc s první verzí nefotil, určitě v nové verzi přibyla spousta nastavení. Pro video přibyl noční řežim, možnost vypnutí zvuku při nahrávání videa, nastavení videa (vyvážení bílé, expozice a rozlišení). Ve fotoaparátu jsou nyní režimy automatický, noc, makro, krajina, portrét, akce. Nastavení fotoaparátu se také změnilo (vyvážení bílé, expozice, citlivost ISO, rozlišené [1,3 / 3 / 3,5wide / 5 Mpix]).

    Přibyla možnost videohovoru pro skype volání. Zkoušel jsem to s počítačem, ale nějak to nenaběhlo, ale testoval jsem to jenom letmo. N900 tedy kromě chat a hovor u skype kontaktů teď nabízí také videohovor, takže by to zřejmě fungovat mělo.

    To bylo vše z kladů, co jsem postřehl a nyní k mínusům.

    Jak jsem již zmínil, zmizel balík sysctl, takže nastavení /proc se nyní musí provádět vlastním skriptem. Ale není to tragédie.

    Po upgradu mi zmizely automatické termíny narozenin z kalendáře. Tyto termíny se vytváří automaticky podle data Narozeniny z kontaktů. Dlouho jsem nevěděl, co s tím je, pak jsem jednou uložil jeden kontakt s narozeninami znovu a termín se objevil. Takže jsem postupně znovu-uložil kontakty lidí, u kterých jsem věděl, že narozeniny zadané mám. Nemusí nic mazat, přidávat nebo upravovat, je opravdu nutné jen kontakt otevřít k úpravám a hned zase uložit. Nepříjemné, ale když člověk zjistí, jak to opravit, tak se to dá přežít. Hlavně pak nesmíte na nikoho zapomenout:-)

    Krátce po upgradu mi nešla media playerem přehrávat videa z fotoaparátu, mplayer je přehrával normálně. Je ale možné, že to bylo způsobené pouze aktualizací videokodeků, protože za nějakou kratší dobu šlo video přehrávat opět normálně. Podobně na tom byla editace událostí. Při nějaké změně události (např. pouze datum) kalendář spotřeboval hodně paměti a CPU a změna trvala dost dlouho, odhaduji, že to trvalo tak 15-30 sekund. Nyní už se změna uloží do 5 sekund.

    Celkově jsem s upgradem spokojený, přinesl mi pár pro mne důležitých změn k dobrému (zvlášť za rozložení klávesnice jsem rád) a ty drobné změny k horšímu pro mne nejsou tak důležité.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.