V Berlíně probíhá konference vývojářů a uživatelů desktopového prostředí KDE Plasma Akademy 2025. Při té příležitosti byla oznámena alfa verze nové linuxové distribuce KDE Linux.
Byl vydán Debian 13.1, tj. první opravná verze Debianu 13 s kódovým názvem Trixie a Debian 12.12, tj. dvanáctá opravná verze Debianu 12 s kódovým názvem Bookworm. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Instalační média Debianu 13 a Debianu 12 lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.
Evropská komise potrestala Google ze skupiny Alphabet pokutou 2,95 miliardy eur (71,9 miliardy Kč) za porušení antimonopolní legislativy. Podle EK, která mimo jiné plní funkci antimonopolního orgánu EU, se Google dopustil protisoutěžních praktik ve svém reklamním byznysu. Google v reakci uvedl, že rozhodnutí považuje za chybné a hodlá se proti němu odvolat. EK ve věci rozhodovala na základě stížnosti Evropské rady vydavatelů. Podle
… více »Podpora 32bitového Firefoxu pro Linux skončí v roce 2026. Poslední podporované 32bitové verze budou Firefox 144 a Firefox 140 s rozšířenou podporou, jehož podpora skončí v září 2026.
Společnost Raspberry Pi nově nabízí Raspberry Pi SSD s kapacitou 1 TB za 70 dolarů.
Microsoft BASIC pro mikroprocesor 6502 byl uvolněn jako open source. Zdrojový kód je k dispozici na GitHubu.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se připojil k dokumentu „A Shared Vision of Software Bill of Materials (SBOM) for Cybersecurity“, který vydala americká Agentura pro kybernetickou a infrastrukturní bezpečnost (CISA) s Národní bezpečnostní agenturou (NSA), spolu s dalšími mezinárodními partnery. Dokument vznikl v rámci globálního expertního fóra pro SBOM, které má za cíl motivovat k širšímu využívání … více »
Švýcarská AI centra EPFL, ETH Zurich a CSCS představila otevřený vícejazyčný velký jazykový model (LLM) s názvem Apertus. Vyzkoušet lze na stránce Public AI Inference Utility.
Byl vydán Linux Mint 22.2 s kódovým jménem Zara. Podrobnosti v přehledu novinek a poznámkách k vydání. Vypíchnout lze novou XApp aplikaci Fingwit pro autentizaci pomocí otisků prstů nebo vlastní fork knihovny libAdwaita s názvem libAdapta podporující grafická témata. Linux Mint 22.2 bude podporován do roku 2029.
Čínská společnost Tencent uvolnila svůj AI model HunyuanWorld-Voyager pro generování videí 3D světů z jednoho obrázku a určené trajektorie kamery. Licence ale nedovoluje jeho používání na území Evropské unie, Spojeného království a Jižní Koreje.
Za tip dík. Možná na to někdy mrknu.
Není problém. Ramen je v podstatě to co se prodává v pytlících po všelijakých Vietnamcích.To co je v instantních polívkách je humus. Vietnamci mají nějaké svoje vlastní polívky (myslím co vaří), ale nic moc mi to nepřišlo. Spousta vody, troška masa, trochu mono-zeleniny (asi dva druhy jen) a nudle bez nějaké speciální chuti. Oproti tomu za stejnou stovku uvařím doma celý hrnec bramboračky na tři dny a bude hustá skoro jak kaše. Já jinak u Vietnamců jím docela rád (k těm kde kupuju teď stačí jen přijít, kývnout, podat stravenky a už se mi to automaticky chystá a ještě mají hroznou radost, že jim nechám 5kč navíc aby mi nemuseli vracet :D), kuře po sečuánsku si tam dávám skoro obden.
Jestli myslíš to co čím se ládujou v Narutu, tak to GL protože už od pohledu je to práce tak cca na celý den s přípravou na den předchozí.Na Naruta jsem nikdy nekoukal. Nějak si mě to nedokázalo získat.
A jestli myslíš opravdový Ramen tak to přeju ještě víc štěstí, protože na výrobu už ti nestačí jen YouTubeMyslím opravdový Ramen, o tom je tak nějak skoro celý ten film :) Nechci ho dělat doma, dal bych si ho klidně někde v restauraci, pokud to bude s cenou do dvou stovek, nebo někde okolo.
Za tip dík. Možná na to někdy mrknu.Osobně se mi ten film dost líbil, i díky tomu, že nekončí klišovitě. Je to taková lehce smutná, milá komedie o vaření Ramenu, která člověku zvedne náladu.
No ono na Pho to chce zajít někam, kde ho umí udělat (Praha Jiřák, jeden stánek v Holešovicích, slušný dělají i v Modrém Zubu). Proti bramboračce samozřejmě vodové bude, ale to je stejné, jako si stěžovat na hovězí vývar. Podstatný je u něj právě ten vývar a jeho ochucení.Není problém. Ramen je v podstatě to co se prodává v pytlících po všelijakých Vietnamcích.To co je v instantních polívkách je humus. Vietnamci mají nějaké svoje vlastní polívky (myslím co vaří), ale nic moc mi to nepřišlo. Spousta vody, troška masa, trochu mono-zeleniny (asi dva druhy jen) a nudle bez nějaké speciální chuti. Oproti tomu za stejnou stovku uvařím doma celý hrnec bramboračky na tři dny a bude hustá skoro jak kaše. Já jinak u Vietnamců jím docela rád (k těm kde kupuju teď stačí jen přijít, kývnout, podat stravenky a už se mi to automaticky chystá a ještě mají hroznou radost, že jim nechám 5kč navíc aby mi nemuseli vracet :D), kuře po sečuánsku si tam dávám skoro obden.
Myslím opravdový Ramen, o tom je tak nějak skoro celý ten film :) Nechci ho dělat doma, dal bych si ho klidně někde v restauraci, pokud to bude s cenou do dvou stovek, nebo někde okolo.No já bych ho doma někdy klidně zkusil. Jinak jediný ramen bar v Praze je asi Kitchen, ale vlastní zkušenost nemám.
No já bych ho doma někdy klidně zkusil.+1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivé. Jedině doma…
+1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivé. Jedině doma…No já je měl posledně v Düsseldorfu a nijak předražený (samozřejmě vzhledem k německým cenám) mi nepřišly. Takže dá se i mimo domov. I když uznávám, že konkrétně tohle je trochu z ruky...
+1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivéA tak to zas ne že by nebylo. Ale zase to nechci jíst každý den, když ani nevím, jestli mi to bude chutnat.
ČESTMÍR VAVŘENA
VÝROBA ŽITNÉHO CHLEBA
Poznámky o žitné mouce, jejím skladováni, vedeni kvasů, zpracování těsta, pečení a hodnocení chleba
Praha 1951
Bohužel, jak už jsem řekl minule, pečení v troubě není nic moc. Spotřebuje to spoustu času, spoustu energie a stejně za víkend o moc víc než dva bochníky neuděláš (to v baráku většinou když je to ještě voňavé nevydrží ani do pondělka). Taky na to mám řešení. Viz příloha. Nechal jsem si nacenit materiál na stavbu a vyjde to na něco málo přes 20k,-Kč i s DPH. Bohužel to nemám kde mít, jinak už by to dávno stálo. V tom by se dali dělat věci.
Tiskni
Sdílej: