abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    1.6.2014 22:28 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Zdravím, taky žiju v Británii takže jsem nakonec taky dospěl k pečení vlastního pečiva (protože ty pěnové nechutnosti co tu vydávají v krámech za pečivo se prostě nedají jíst). Snažím se péct chleba, rohlíky a dalamánky.

    To co popisuješ není v podstatě nic jiného než obyčejný kváskový chleba, ten 'starter' se v češtině obvykle nazývá kvásek, dělá se z mouky (nejlíp žitné) a vody (prostě se to nechá pár dni vykvasit, za občasného doplňování mouky a vody), taktéž chleba samotný zkus udělat z kombinace pšeničné a žitné mouky (cca půl na půl). Když se povede tak to si teprv pochutnáš :)
    1.6.2014 22:33 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    já pečivo kromě vlastního v podstatě přestal jíst - výjímkou je pečivo, co koupím v Marks & Spencer, tam jsem našel kvalitní věci - třeba German-style rye bread (částečně i ve Waitrose, v čerstvém pečivu) - ale jinde moc ne... obyčejný anglický bílý chleba je celkem hnus.
    1.6.2014 23:15 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Výborný rye bread se dá taky koupit v Lidlu (kde vůbec obecně najdeš plno dobrých věcí za celkem solidní ceny). Oni ho v tom Lídlu přímo pečou, takže když má člověk štěstí tak si nese domů krášně teplý a křupavý bochník. A to je taky jediné pečivo z obchodu, které se dá v UK konzumovat. Obyčejný bílý chleba, jedině jako nouzovku a to jej ještě upéct v toustovači, 'čerstvý' ani omylem, to jsem zkusil jednou, a připadal jsem si jako bych žvýkal vatu. Jo ještě se dají v Sainsburys najít takové skoro české pletýnky, ale jsou takové neslané, nic moc :(
    1.6.2014 23:42 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Lidl tady ve Staines nemáme, nejblíž mám M&S (v podstatě v jednom obchodním domě hned vedle práce), kousek od práce je Waitrose, a relativně daleko (za mostem) je Sainsbury's, z větších řetězců je blízko ještě Tesco (ale zrovna v této pobočce nemají jídlo) a BHS nedávno otevřeli food store hned vedle M&S, ty levnější řetězce tu vůbec nejsou.

    Co se týče bílého chleba, však jo, on je v podstatě to samé, jak český toustový... na nic jiného, než na opečení se nehodí.
    1.6.2014 23:46 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Koukám, že to je ještě větší díra než Plymouth :) Je tam aspoň nějaká hospoda s českým pivem?
    1.6.2014 23:52 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Hospod tady pár je (i relativně dobrých, s kvalitním jídlem a tak), ale čepovaný český pivo jsem ještě neviděl... občas si domů kupuju Plzeň, ale na čepované to nemá. Bydlím tady, protože Samsung tu má R&D centrum, takže můžu chodit pěšky do práce (do ČR jsem se sem přestěhoval před 5 měsíci). Nic moc se tu neděje, ale do Londýna to mám kousek, což je dobře, protože většina mých RL přátel tady v Anglii žije tam.
    2.6.2014 08:40 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Tady u nás se dá najít pár hospod se Staropramenem a nebo Budvarem na čepu. Ale jenom v jedné hospodě je ten Staropramen jakž takž pitelný. Až pojedeš do Londýna tak nevynechej Technické muzeum, já se tam chodívám dívat na Cray-1 :)
    2.6.2014 10:19 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    jo, vím o tom... jinak v předchozím příspěvku "z ČR" ne "do ČR" samozřejmě.
    pavlix avatar 2.6.2014 11:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Zdravím, taky žiju v Británii takže jsem nakonec taky dospěl k pečení vlastního pečiva (protože ty pěnové nechutnosti co tu vydávají v krámech za pečivo se prostě nedají jíst). Snažím se péct chleba, rohlíky a dalamánky.
    A co housky s mákem? ;)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    2.6.2014 19:56 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Mák na pečivu považuju za zvrhlost :)
    Fluttershy, yay! avatar 2.6.2014 20:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Lepší než ta nalepená vrstva soli, ale bordel je z toho tak jako tak.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.6.2014 21:52 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Tak to já jsem spíě ochoten zkousnout tu sůl. Jednou jsem dokonce v polish shopu viděl chleba na kterém byl mák!! To jsem nevěřícně kroutil hlavou ještě hodinu poté :)
    pavlix avatar 3.6.2014 06:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Nenarážel jsem na tvé chutě ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 1.6.2014 23:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Česky se tomu říká kvásek a už tady tomu propadlo hodně lidí - viz například PečemPecen, kde je mapa míst, kde se dá kvásek získat. Hodně informací je i tady.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.6.2014 07:31 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Nějak jsem nepochopil, proč se s tím kváskem takhle "šmelí", to nejde nějak připravit, když už si to někdo peče doma?
    rou7 avatar 2.6.2014 08:18 rou7 | skóre: 12 | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Dá se to připravit. Je to mouka s vodou a trvá to 3 dny, ale potom už se jenom uchovává a používá. Mapa je tu proto aby ten kdo nechce nemusel procházet 3 denním procesem vyrábění kvásku, ale má to i svoje úskalí, bo kvásek je dost závislý na prostředí ve kterém vyrostl.
    2.6.2014 08:21 Druhá Doba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Asi se lidem ekluje příprava. Připravíš to jednoduše. Mouka, voda, teplo a klid. Za pár dní máš kvásek. Nebo plíseň pokud to nepřikriješ :-D
    rou7 avatar 2.6.2014 08:35 rou7 | skóre: 12 | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Na tom není nic eklovacího :] Osobně jsem ho taky dělal na 3x, ne proto že by to samo o sobě nevyšlo, ale jednou jsem na to zapomněl a podruhé jsem si ho upekl v troubě bo tam jsem ho dával aby měl klid a stabilní prostředí :]
    2.6.2014 10:15 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    protože čím starší kvásek, tím lepší (chuťově apod.) - někteří lidi mají svoje třeba několik let, a některé pekárny i desítky let.
    2.6.2014 10:16 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    kromě toho ne všechny divoké kvasinky jsou stejné a chuť pak dost závisí na prostředí a odkud pochází mouka, takže když se použije existující kvásek, dostaneš konzistentnější výsledek.
    Max avatar 2.6.2014 07:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?

    My jsme doma také přestali kupovat pečivo (až na výjimky, kdy občas nemáme napečíno) a pečeme si vlastní klasický chleba podle tohoto receptu (je vskutku triviální):

    4x hrnek hladké mouky (800g)
    2x hrnek žitné mouky (400g) - dodá lepší chuť
    2x lžička sušeného droždí (vychází to jako jeden ten malý kupovaný sáček)
    2-3x lžička soli
    2x lžička kmínu (dávám drcený, celý moc nemusím)
    3x hrnek vody (600g)

    - všechno dohromady promíchat (jen, aby se vše spojilo), raději míň vody, kdyžtak pak přilít
    - nevzhledné těsto nechat 12h odpočinout (v kuchyni přiklopené utěrkou)

    - předehřát troubu včetně kastrolu/pekáče (230 stupňů)
    - těsto vyklopit na pomoučený vál, udělat štryclu (bochník)
    - dát do nahřátého pekáče (pekáč ničím nevysypávat, chleba se nepřilepí), když se chleba potře vodou, tak nebude tolik praskat a bude lesklý
    - přiklopit a nechat chvilku kynout (3min), je to ta chvilka, co stačí na úklid válu apod.
    - péct 55min, celou dobu v uzavřeném pekáči/kastrolu/hrnci
    - vytáhnout, odklopit, nechat chvilku vychladnout a pak dát na podložku, aby to dovychladlo

    Čím je těsto řidší, tím je chleba nadýchanější. Jinak půlku chleba většinou dáváme do mrazáku. Rozmrazí se rychle a chutná pak jako čerstvý (když je mrazák ok a není v něm nic, co by dělalo pachuť, tak chleba nemá z mrazáku žádnou pachuť).

    Domu mamince jsem koupil domácí pekárnu, směsi jsou dobré, ale není to takový ten klasický chleba, co bych si dal ke guláši apod. Podle receptu výše se upeče klasický chleba s pěknou kůrkou a mnohem lepší chutí, než to, co se dodává do obchodů. Dalším bonusem je, že neplesnivý, i po týdnu je jedlý, i když už trochu sušší :).

    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.6.2014 08:32 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Vyzkoušej někdy udělat ten žitný kvásek, ono z toho droždí to taky jde, ale ten kvásek tomu teprve dodá tu nádhernou chlebovou chuť...

    Ale jestli to dobře chápu, tak ty to těsto vůbec nezpracováváš? Já se tu vždycky morduju s tím hnětením snad čtvrt hodiny, to jestli to není třeba tak to se na to rád vykašlu :)
    rou7 avatar 2.6.2014 08:38 rou7 | skóre: 12 | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Jde to. Ten chleba se jmenuje Šumava a je to chléb, který se dělá bez hnětení. Doporučuji stránky cuketka.cz kde najdeš dobrý návod jak na to.

    A to hnětení nemůžeš brát jako dřinu ale jako radost z toho, že si upečeš chleba, který není plný sraček a stabilizátorů :]
    Max avatar 2.6.2014 09:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Ano, toto je recept na těsto bez hnětení, takže s tím není žádná práce a chuť výborná. Ze začátku je akorát potřeba, aby se vše dobře promýchalo, to je asi jediná podmínka :). Takže než se začne lít voda, tak všechno za sucha vše co nejvíce promýchat(když se naleje voda, tak těsto už promýchat nejde) a to je tak vše.
    Kromě chuti je na tom nejlepší právě to, že to je téměř bez práce :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.6.2014 10:19 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Vyzkouším při nejbližší příležitosti, a na to míchání si dám pozor ;)
    Grunt avatar 3.6.2014 01:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Hnětením se ti nějak řadí gluteny do matrice nebo co. Rovnoměrněji to pak kyne. Cokoliv dobře vyhněteného líp chutná. Japonci těsto ještě i zmlátí (Asiati obecně mlátí jakékoliv těsto – nikdy jsem nepochopil k čemu to je ale asi to má nějaký vliv když to dělají).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 3.6.2014 07:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Já ten rozdíl nepoznám, takže mi to zato ani nestojí :)
    Zdar Max
    PS:jo, kynuté buchty, tam se vyřádím, tam držím heslo : "kynuté buchty si musí člověk zasloužit", a proto je zadělávám ručně bez robota :)
    Měl jsem sen ... :(
    =^..^= AmigaPower® avatar 10.6.2014 19:41 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    vytloukaj vzduch
    2.6.2014 09:47 Milan Uhrák | skóre: 31 | blog: milan_at_ABC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Super téma na linuxu ... nejen gigabajtama je ajťák živ. Blahopřeju všem IT-pekařům, já doma zkoušel pouze rohlíky, a obvykle ani nestihly vychladnout.
    Max avatar 2.6.2014 09:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Mně by zajímala jedna věc. Co znemená toto? "...protože tam dochází k rozbití lepku...".
    Mám to chápat tak, že takový chléb zkousne i člověk alergický na lepek, nebo prostě jen to, že dojde k lepšímu trávení?
    Jsem laik, nezajímám se o alergie ani nic podobného, jen slýchávám známé, jak ten a onen je alergický atd.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.6.2014 10:14 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    podle některých zdrojů to můžou i celiaci.
    rou7 avatar 2.6.2014 10:33 rou7 | skóre: 12 | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Když jsem začínal s pečením tak jsem něco na toto téma pochytil tak to tu předám, ale podrobnější info si musí každý dohledat sám.

    Při tvorbě kvasu a chleba samotného dochází k rozkladu "natrávení" látek v mouce a tudíž i lepku a proto je kvasový chléb lépe stravitelný ...

    Z mojí hlavy: chleba se vyrábí z kvásku (natrávení) a mouky jako takové tzn. rozložená mouka je z kvasu a zda dojde k rozkladu i při následném kynutí to netuším :]

    Na kolik to má vliv na alergii na lepek netuším.
    2.6.2014 11:33 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    jo, rozkládá se lepek a fytáty (ty jsou normálně v obilninách ale vážou na sebe minerály apod., takže tam jsou na škodu), co se týče alergie na lepek tak by to mělo být pro celiaky vhodné, ale asi dost závisí na závažnosti té alergie.
    Grunt avatar 2.6.2014 13:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Jak už bylo řečeno, kvásek se u nás nekupuje v této podobě nýbrž je možné si ho právě od někoho sehnat dle kváskové mapy (někde se dá sehnat i přímo v pekárnách). Pokud není ta možnost, tak ještě doplním jeden odkaz jak s kváskem začít. Dále se doporučuju podívat na mouky. Aniž bych to věděl, tak krom toho že se u nás mouka rozděluje na hladkou, polohrubou a hrubou tak ještě existují různé typy mouky dle obsahu popelovin nebo čeho. Ať odcituju:
    • 00 Pšeničná mouka hladká světlá
    • T 400 - Pšeničná výběrová polohrubá
    • T 405 - je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy "nejmíň" celozrnná.
    • T 450 - Pšeničná hrubá (krupice)
    • T 512 - Pšeničná pekařská speciál
    • T 530 - Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál
    • T 550 - Pšeničná mouka polohrubá světlá
    • T 650 - Pšeničná mouka hladká polosvětlá, pro pečení chleba jsou vhodnější mouky s T650.
    • T 700 - Pšeničná mouka světlá, chlebová
    • T 1000- Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
    • T 1050- Pšeničná mouka chlebová, je hladká, tmavá
    • T 1150- Chlebová mouka
    • T 1800- Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná
    Značení zdá se být pro ČR specifické (hodně štěstí v UK). Osobně jsem zkoušel jak žitnou, tak všelijaké pšeničné chlebové a za sebe musím říct, že výsledek nic moc. V podstatě z toho vznikne přesně to co se dá u nás normálně koupit v obchodě. A to přece nemusím vyrábět. Já doporučuju co nejčistší bílou pšeničnou mouku co je k sehnání, doplnit římským kmínem (je voňavější a pronikavější než obyčejný kmín) a ještě jsem do toho dával jedno koření na jehož název si nevzpomenu, obyčejné droždí a v podstatě z toho vnikne takový lehký nadýchaný voňavý chleba co pečou na Balkáně (min. v Chorvatsku určitě). Což mi přijde jako mnohem lepší odměna za tu námahu, poněvadž nevím o tom že by se dal takový chleba u nás koupit. Jinak bez pece vyhřívané dřevem je to pečení docela naprd. Rohlíky v malém množství doporučuju dělat v domácích pekárnách.

    A na závěr přidám ještě jedno vlákno odjinud zabývající se výrobou chleba kde se na to účastníci snaží jít od pěstování pšenice k vlastnoručnímu mletí (ale to už i já považuju za docela hardcore).

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 2.6.2014 13:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    jedno koření na jehož název si nevzpomenu
    Mletý kardamon.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.6.2014 13:05 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    já kupuju chlebovou mouku s vysokým obsahem glutenu v M&S a funguje dobře - mají asi 6 různých druhů mouky vč. bílé chlebové a celozrnné chlebové (při příštím pečení trochu přidám celozrnné a uvidím co to udělá) - další druhy se dají sehnat na internetu.

    co se týče těch kvásků, ony různé kvásky udělají trochu jinou chuť, i tady se dá koupit lokálně (pekárny je mají) ale já chtěl zkusit ten kalifornský...

    oyčejné droždí se může a nemusí dávat, v případě, že se to nechá 12 hodin, by to nemělo být potřeba - obyčejné droždí zkrátí dobu přípravy.
    2.6.2014 13:11 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    co se týče pece, s tímto právě dost pomůže ten pečící kámen (baking stone), všechno to o dost vylepší oproti pečení na plechu... úplně jak pec to není, ale v podstatě to simuluje podmínky v peci.
    Grunt avatar 2.6.2014 19:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    No myslel jsem to tak, že do trouby dáš těžko (pokud teda nemáš nějakou megatroubu) víc než jeden pecen. A kvůli tomu nemá cenu moc troubu roztápět. Navíc to spotřebuje docela dost energie a pokud máš slabou troubu jako já tak velké bochníky budou nedopečené. Když už ,tak pořádný lavor, šporheľ a SSácká helma.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.6.2014 20:06 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    do svojí trouby bych dal 2, ale můj baking stone má prostoru tak na 1. Troubu mám normální, do 250° s možnostmi pečení jen ze spoda nebo z obou směrů + gril, a bochník se dopeče bez problému (10+25 minut a je hotovo).
    Grunt avatar 3.6.2014 00:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Příloha:
    10+25 minut a je hotovo
    To je málo. Zkus 2kg a více a uvidíš sám (je ovšem fakt, že nějaký pečící šutr by mohl pomoci, to mě nenapadlo).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.6.2014 20:16 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    U známých dávají při pečení do trouby velkou dlaždici z umělého kamene, který (pokud jsem to dobže pochopil) byl původně určený jako ozdobná venkovní dlažba. Nícméně nemá úplně hladký povrch, takže pod něj dávají nějaký druh pečícího papíru.

    Osobně bych ale dal dost velký pozor při výběru takového "kamene", protože pokud bude mít materiál moc velkou tepelnou roztažnost zkombinovanou s malou pevností v tahu, tak při prudčím ohřívání praskne, v extrémním případě dokonce téměř vybuchne :-)
    2.6.2014 20:25 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    ten můj je jen keramická deska... primární určení je k pečení pizzy, ale funguje to naprosto na všechno pečivo... V podstatě něco takového. Jednoduše se s tím dělá a funguje to bezproblémově, akorát se to nesmí vystavit prudkým změnám teplot, takže to musí být v troubě od začátku předehřátí a po pečení se to musí nechat v troubě vychladnout.
    2.6.2014 21:59 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    No ale jak na to člověk dostane tu pizzu, když to nemůže vyndat z té rozehřáté trouby? Nebo je na to potřeba taková ta lopata? S tou jsem to zkoušel kdysi dávno, když jsem v jedné pizzerii pracoval, ale vůbec mi to nešlo :)
    2.6.2014 22:06 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    z trouby to na chvíli vytáhnout můžeš, pak to dáš zpátky - a ano, na to je potřeba taková ta lopata, tou to přeneseš... je potřeba pizzu udělat na dobře pomoučeném povrchu, a na ten kámen taky dát třeba krupici a to samé na tu lopatu, aby to šlo nabrat - po chvíli cviku to jde...
    otula avatar 2.6.2014 14:33 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Hezký popis, jen si ale říkám, že v případě požití pečícího kamene bych měl asi úplně jiné starosti, než jak chléb dopéct ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 2.6.2014 19:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Při tom, co do sebe lidi lijou v minerálkách...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.6.2014 20:08 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    uff, první jsem si neuvědomil, co myslíš, pak mi to došlo... no jo, překlepy.. opraveno.
    otula avatar 2.6.2014 21:59 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    :-) On to byl tak roztomilý překlep :-D
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    PepaSFI avatar 2.6.2014 15:08 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    když už se tady zabýváte tím kváskem tak můžete zkusit uvařit kyselo, polívku známou z populárního večerníčku o Krakonošovi. Receptů pod tím názvem je plno ale klasické kyselo z Krkonošské oblasti má jako základ právě chlebový kvásek rozmíchaný ve vodě. A protože to je lidový recept z chudého kraje tak vlastně žádný přesný recept neexistuje. Dělalo se to z toho co zrovna bylo doma a co dalo pole a les. Kvásek byl v každé chalupě kde se pekl chleba, brambory, houby, nějaká ta zelenina, vejce. Uvařili toho hodně a jedlo se to pořád. Je to jedlé i studené takže to nosili v konvičce na pole a do lesa k svačině při práci. Už jsem to strašně dávno nejedl, otec pocházel z podkrkonoší ale už nežije a k příbuzným tam jsme už dlouho nejeli.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    coder avatar 2.6.2014 20:55 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Měl jsem nedávno v hospodě kvasnicovou polívku a pěkně se mi po ochutnání navalovalo.
    coder avatar 2.6.2014 20:53 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Kvalitní zápisek a je uplně jedno že není o linuxu. BTW na stream.cz běží Jidlo s.r.o. a dost se tam těd venujou pečivu. Od mlýnu po pekárnu. Byli v mega pekárně Odkolek a navštívili tak malou pekárnu, kde si taky dělaj ten startér.
    Bystroushaak avatar 2.6.2014 22:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Když už jsme u jídla, tak snad nebude vadit pití: Mám docela odpor ke klasickému kafi, ale už hodně dlouhou dobu napíná mou zvědavost arabská káva. Taková ta připravovaná v džezvě s kardamonem a tak. Nevíte někdo v Praze o ověřeném (byli jste tam, chutnalo) podniku, kde bych to mohl zkusit?
    Fluttershy, yay! avatar 3.6.2014 01:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Co ti na kafi vadí? Mně smrdí (nejen ty ropné deriváty za kafe vydávané) a chuť mi nic neříká (ale to ani u vína nebo většiny piv). Už mi bylo do krku narváno i kdejaké prý dobré kafe (včetně té snobárny s cibetčím trusem IIRC), ale bez velkého rozdílu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 3.6.2014 10:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Já mám pocit, jako kdybych měl pít ohřáté bahno. Do toho nesnáším mléko a smetanu, takže ani nehrozí, že bych to mohl nějak "vylepšit". Na té arabské kávě se mi právě líbí, že se připravuje dost jinak, je to jemněji namleté s kořením, a část toho "bahna" se vyplaví v džezvě, takže mám naděje, že by to mohlo být podstatně lepší.
    pavlix avatar 3.6.2014 10:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Taky bych zkusil, můžeš nakopnout okiáše, ať tam umístí příští sraz ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Fluttershy, yay! avatar 3.6.2014 16:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Do toho nesnáším mléko a smetanu, takže ani nehrozí, že bych to mohl nějak "vylepšit".

    To máš blbé.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 3.6.2014 18:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Proč?
    PepaSFI avatar 3.6.2014 15:12 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    jestli tím klasickým kafem myslíš Jihlavanku připravenou způsobem "močál z Krále Šumavy co se v něm utopila Švorcová", tak to s tebou plně souhlasím. Příprava arabským způsobem je poměrně jednoduchá, chce to trošku slušný kafe, jemně umlít. Když si koupíš někde kde mají váženou zrnkovou, klidně i něco z toho co prodává ve svých shopech Tchibo, tak to pro začátek bude stačit. Nechat jemně umlít, mlejnek předpokládám nemáš ale oni to na přání umelou. Místo džezvy stačí plechový hrnek, nemá to ten styl ale funguje to taky. Nasypeš kafe, cukr, zaliješ studenou vodou. Můžeš přidat ten kardamom ale opatrně, ta chuť je nezvyklá a intenzivní. Pak dáš na vařič a pozoruješ. Jakmile se začne zvedat pěna dáš to pryč z vařiče, zakroužíš nebo zatřeseš s tím aby pěna opadla a znova na vařič. A pak znova dokola. Měla by se vždycky jen zvednout pěna, nemělo by se to trvale vařit. No a pak to opatrně sliješ pokud možno bez lógru do šálku.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    pavlix avatar 3.6.2014 17:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Tak nějak to dělám, ještě přelévám mezi hrnkem a džbánkem dokud se nezbavím lógru.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    PepaSFI avatar 3.6.2014 18:32 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    bych se obával že to jaksi vyčuchne a zvětrá, takhle to přelívat. V tomhle má výhodu klasická džezva, díky tomu tvaru zůstane lógr hezky dole v koutě. Taky mám vypozorováno že některé kávy mají lógr usazovací a některé plavací. Obvykle když koupím nové kafe, vyzkouším své tři obvyklé způsoby přípravy abych vychytal který mi pro ten druh kávy bude nejvíc šmakovat. Teď mám novou Dominikánskou, v pondělí jsem zkusil frenchpress, dnes bublací konvičku a zítra je na řadě džezva.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Bystroushaak avatar 3.6.2014 18:42 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    jestli tím klasickým kafem myslíš Jihlavanku připravenou způsobem "močál z Krále Šumavy co se v něm utopila Švorcová", tak to s tebou plně souhlasím. Příprava arabským způsobem je poměrně jednoduchá, chce to trošku slušný kafe, jemně umlít. Když si koupíš někde kde mají váženou zrnkovou, klidně i něco z toho co prodává ve svých shopech Tchibo, tak to pro začátek bude stačit. Nechat jemně umlít, mlejnek předpokládám nemáš ale oni to na přání umelou. Místo džezvy stačí plechový hrnek, nemá to ten styl ale funguje to taky. Nasypeš kafe, cukr, zaliješ studenou vodou. Můžeš přidat ten kardamom ale opatrně, ta chuť je nezvyklá a intenzivní. Pak dáš na vařič a pozoruješ. Jakmile se začne zvedat pěna dáš to pryč z vařiče, zakroužíš nebo zatřeseš s tím aby pěna opadla a znova na vařič. A pak znova dokola. Měla by se vždycky jen zvednout pěna, nemělo by se to trvale vařit. No a pak to opatrně sliješ pokud možno bez lógru do šálku.
    No, já více/méně vím, jak to připravit, shlédl jsem na tohle téma pár videí a přečetl několik článků (čistě ze zvědavosti). Jen se mi nechce se s tím namáhat a investovat do toho, dokud si nebudu jistý, že je to pro mě poživatelné. Proto bych to rád prvně někde v kavárně zkusil. Taky se ta zkušenost hodí jako referenční vzorek chuti, protože když to pak budu zkoušet doma, je slušná šance, že to na poprvé zkazím a nerad bych na to zanevřel hned na první pokus vlastní chybou.
    4.6.2014 12:33 martin.k
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    strasne zalezi na tom, co to je za kafe. normalni u nas sehnatelny kavy chutnaji _UPLNE_ jinak nez echt turecka dzezvova znacka "kurukahveci mehmet efendi" nebo analogie z recka (ty turecky a recky kavy jsou.. jak to rict.. takovy zemity, pricemz logr ze dna chutna jako horka cokolada) :) takze pozor, vetsi rozdil nez priprava udela odruda, prazeni a milion dalsich vlivu. i kdyz je fakt, ze klasickej ceskej "turek" to kafe zmrsi tak, ze to pak chutna vsechno stejne zle...
    4.6.2014 17:25 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    mlit kavu "do zasoby" je nesmirna blbost, mlynek stoji par korun a rozdil mezi cerstve umletou kavou a cimkoliv jinym je obrovsky
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    PepaSFI avatar 4.6.2014 22:08 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    samozřejmě že čerstvě mletá je lepší ale furt lepší namletá dopředu než nic. Nebudu mu radit aby si koupil mlejnek když to chce teprve zkoušet. Asi to chce na to vyzkoušení hledat nějakou tureckou, arabskou, balkánskou nebo arménskou restauraci nebo kavárnu
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Václav 4.6.2014 14:19 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Zkus se podívat po čajovnách, někde jsem to zahlédl…
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Grunt avatar 3.6.2014 01:29 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?

    Jinak tohle je fakt stupidní. To opravdu neexistuje portál/BBS zabývající se experimentálním pečením/vařením s komunitou na podobné úrovni jako na Ábičku (cuketku nepočítám, tak jsem ovšem nenašel témata které já hledám)? Už několikrát jsem se v této oblasti chtěl na něco zeptat a nakonec jsem si řekl, že tím nebudu spamovat na Ábičku.

    BTW: Když pečeš a vaříš, proč se cpeš do Stainesu? Nejvíc mě dovede na***t když se všude po světě pyšní různýma ingrediencema co za boha nejsou u nás k sehnáni a mouku odměřují v hrníčkách a ne v kilech.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 3.6.2014 01:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Beztak existuje, akorát musíš odfiltrovat tunu honikruhů (typu /r/keto nebo /r/paleo). A to tím ani nemyslím kuchařské gore á la mimibazar.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.6.2014 01:42 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    /ck/? :-D
    Grunt avatar 3.6.2014 09:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Beztak existuje
    Kde kurňa?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 3.6.2014 10:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Nevím. hlad.javorek.net už je taky pár let mrtvý.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.6.2014 01:40 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Tady pracuju... Samsung tu má jedno z hlavních evropských R&D center.

    Ingredience se po hrnkách odměřují standardně (250ml), protože jde o praktickou jednotku a hlavně jde o jednotku objemu, ne hmotnosti, což je praktičtější, protože různé věci se liší hustotou... třeba hrnek mouky ti bude vážit asi 140g, přičemmž hrnek vody bude 250g. Další důvod praktičnosti je to, že není třeba vážit. Stačí odměrka a nasypat nebo nalít si do určité míry, a je to.
    Grunt avatar 3.6.2014 09:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Samsung tu má jedno z hlavních evropských R&D center.
    Máš se vysrat na Samsung R&D. Však se to tam bez tebe taky neposere. Doma tě čeká P&V. Žádné stupidní Cups, Tablespoons, Teaspoons a bůh ví co ještě.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.6.2014 10:05 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    najdi mi v ČR práci, kde 1) budu dělat na open source 2) s nástupním platem 110k měsíčně a přestěhuju se tam :P
    Grunt avatar 3.6.2014 12:40 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    V tom případě ti přeju hodně chuti u toustovacího chleba :-D Nech ti čvachtá…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.6.2014 12:50 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    proč, kvalitního jídla tu pořídím dost, a když ne, tak si udělám...
    Grunt avatar 3.6.2014 12:53 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    (Jen rýpu a tiše závidím, není hned třeba vytahovat pravítko)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pavlix avatar 3.6.2014 14:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Tak to je na rozhodnutí každého, jestli se pokusí získat práci v nějaké zemi s vyšším platovým standardem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Max avatar 3.6.2014 07:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Nevím, odkud hrníčkové recepty pocházejí, ale žena je z Moravy a má samé hrníčkové recepty. Dá se tedy předpokládat, že v tomto se mýlíš a hrníčkový recept není něco cizáckého, co je zrovna in.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 3.6.2014 09:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Myslíš jako do hrníčku dále mouku, mléku, Láďu Hrušku a dáme do mikrovlnky? Tyhle hrníčkové recepty mylíš?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 3.6.2014 09:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    wat.

    Ale knedlík z hrníčku v mikrovlnce je nejlepší knedlík.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 3.6.2014 11:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Ne, myslím ty, o kterých se bavíme, tak nedělej hloupýho :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    3.6.2014 10:07 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    +1 prostě je to praktická jednotka... ono všechno vážit je celkem na h*vno.
    3.6.2014 16:38 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Přílohy:

    Trošku mně pobavila/zmátla terminologie, ale pak jsem se zorientoval (a přečetl spoustu dalších navázaných diskuzí)…

    Žiju tady a jen málo pečiva kupuju, u chleba byly tři zásadní důvody: spousta chemikálií, pomleté staré pečivo v tom skrytá plíseň a kvasnice, které do opravdového chleba, podle mně, nepatří.

    Peču chleba většinou každou neděli (už tak rok) z kvásku z celozrné žitné mouky, už asi spíš z vlastní směsi mouk a i semínek, osvědčilo se mi chlebové koření (, které si lze i namíchat, ale koupit je to snazší) - minule jsem jich kupoval už docela hodně, bo si to ode mě bral roj lidí + semínka Len zlatý (dávám lžíci), Sezam loupaný (dávám lžičku) + přidávám Psyllium pro dobrý pocit (nedávám všechny odkazy, bo je to do stejného obchodu a vypadalo by to jakoby byl můj - není, ale minule zafungoval super a byl jsem spokojený s nákupem u nich).

    Občas peču i rohlíky ze sušeného droždí, asi cca. podle tohoto, zapékám do toho pro děti párky (někdy do chlebového těsta, což chutná mně, někdy do rohlíkového, což mají rády děti). Pro lepší design dělám trilobity (viz příloha - název se hodil i když není správný :), chleba je tam vidět ze zapékací mísy, což je jedna z netypických variant co peču).

    Vše výše v troubě, bo z pekárny to není ono, ale někdy upeču v domácí pekárně (dokonce makový chleba, což byl omyl, ale na sladko je ehm „zajímavý“ a děti jej někdy chtějí). V pekárně většinou už jen z Lídl před-připravených směsí (asi jediné co mají, pro mě, rozumnou cenu a chuť a taky jediné zboží co kupuji v Lídlu :-) ) - je to taková rezerva, říkám tomu „bochétkový chleba“.

    PS: nedávno jsem přešel i na domácí zmrzlinu, zvláště u ovocných je to sakra rozdíl oproti těm, co lze v 90 % koupit u nás.

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Grunt avatar 3.6.2014 17:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Jinak když už jsme se otřeli o tu Británii, tak mě napadá ještě jeden způsob přípravy chleba z dílen Raye Mearse. Sice ne tak praktický, zato o to romantičtější. A v té puklici se dá po vyjmutí bochníku ještě udělat trocha guláše. Jestli je tam tak pěkná příroda jako na fotkách, určitě doporučuju vyzkoušet.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.6.2014 20:09 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Já mám docela prolezlý jihozápad Anglie, a příroda tady je jedno velké zklamání. Vyrostl jsem ve stínu Beskyd, takže absence lesů tady mi docela vadí. Lesy jsou tu maximálně ve formě shluku stromů, které člověk přejde rychlou chůzí za pět minut a nebo pruhu stromů na pobřeží o tloušťce asi 200 metrů max. Většina krajiny mimo města je rozparcelovaná na farmy, všecko je všude obehnané plotem a nebo zdí, takže nějaký volný pochod krajinou neexistuje, leda po asfaltkách v těch jejich protivětrových koridorech. Nevím kde to ten borec natáčel, ale jestli je to tam aspoň trochu stejné jako tady u nás, tak se klidně vsadím, že jsou uprostřed hájku o průměru 100 metrů :)
    Grunt avatar 3.6.2014 20:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Hmm. To zní skoro jako by někdo popisoval Rakousko (Niederösterreich určitě). Řekl bych že tohle mají všechny vyspělé země společné. Nicméně jsem viděl Four Seasons, tak těžko říct jestli to natáčejí na jiném ostrově nebo kde…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pavlix avatar 3.6.2014 21:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Já mám docela prolezlý jihozápad Anglie, a příroda tady je jedno velké zklamání.
    To se pohybuješ v místech, které trochu znám... projezdil jsem to tam na kole. Znám hlavně okolí Tauntonu a něco málo směrem na Bristol.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    3.6.2014 22:22 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    Tak to já jsem spíš jižněji, já znám hlavně okolí Plymouth, kde už roky žiju, ale mám to tu jinak prolezlé od Exeteru po Penzance, hlavně to pobřeží teda, vnitrozemí moc zajímavé není. Do Bristolu se dostanu akorát když jedu na letiště. Ale plánuju se tam přesunout v dohledné době.
    10.6.2014 12:41 mrw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    "Ještě než začnu, ujasníme si jednotky" - to je moc krásná věta :-) Myslím ve spojitosti s UK a jejich vztahem k SI. Jinak v článku se samozřejmě používají celou dobu "středoevropské jednotky", takže to byla jen taková volná asociace. A uplně mimo téma, myslím že kdysi kvůli přepočtu objemových jednotek spadla i nějaká družice, protože galon není litr :-)

    Nebylo by pro mě jednoduché žít v zemi, kde jsou úplně jiné jednotky, než metr, litr, kilogram a špetka, jakožto univerzální jednotka na všechno :-)
    10.6.2014 15:12 ---- | skóre: 33 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    jo, oficiálně se tady používá SI ale jinak je tu všechno co se týče jednotek ještě v hlubokém středověku.. :-) palce, stopy, yardy, míle, pinty... akorát fahrenheity se tu nepoužívají.. :-) a jednotky hmotnosti jsou často metrické, ale občas taky ne (nejčastější stará jednotka hmotnosti je asi libra)...
    Luk avatar 10.6.2014 20:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    A uplně mimo téma, myslím že kdysi kvůli přepočtu objemových jednotek spadla i nějaká družice, protože galon není litr
    Nevím, jestli družice, ale u letadla se stalo, že si popletli kilogramy a libry (natankovali v librách množství vyjádřené v kilogramech). Dopadlo to ale dobře, protože kapitán byl zvyklý létat s kluzákem a dokázal úspěšně přistát bez paliva za obtížných podmínek. Viz Kluzák z Gimli ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    =^..^= AmigaPower® avatar 11.6.2014 08:33 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sourdough chleba (a sourdough pečení obecně) - jak na něj?
    videl sem, doporucuju shlednout cele...

    sorry za hacky a carky ale odesly mi oba compy...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.