abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 840 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    6.6.2023 20:19 Zabijak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    tldr

    Tyto generace XY mi prijdou hako dementni medialni zkratka. V kazde generaci najdeme kreteny, normalni i skvele a podnikave lidi, kteri se staraji sami o sebe a plati dane.

    6.6.2023 20:28 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Souhlasím. Nicméně když si dáš trochu odstup a podíváš se na to co se dělo (a děje), nemůžeš popřít, že to tak je. Mám k tomu zcela konkrétní příklady. Prostě ty generace myslí jinak. A hodnocení tohoto blogpostu je toho důkazem.
    7.6.2023 07:03 Hodnocení
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Můžeš nám prosímtě vysvětlit, jak hodnocení tvého výtvoru dokazuje existenci výše popsaných generací?
    7.6.2023 08:40 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Míč je na tvé straně. Pokud s tím tvrzením nesouhlasíš, měl bys doložit v čem je podle tebe neplatné. Já vím jen to, že většina zástupců 7. generace není schopna vstřebat informace, které neodpovídají jejich vlastním iluzím a reaguje dost podrážděně, když je na jejich nedostatky někdo upozorní. Také nechápou altruismus. A to, že někdo dělá věci jen tak, protože ho baví. Za vším hledají postranní úmysl a v duchu hesla "podle sebe soudím tebe" kádrují ty ostatní. A to hodnocení to jen podtrhuje.
    7.6.2023 11:24 hmmmw | skóre: 1 | blog: hmmmw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    A jak prosímtebe víš, ze které generace jsou hodnotitelé? To je to tvoje slavné tahání za nitky místního serveru?
    7.6.2023 14:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace

    Tak především sleduji co kdo píše, a pak používám hlavu. To je ten bumbolec co máš na krku, kdybys nevěděl. O něco níže píšu o tom, do které generace sám patřím. Pravděpodobnost, že se zde vyskytují jedinci z generace mé, je podobně nízká jako hodnocení tohoto blogpostu. A pravděpodobnost, že se tu bude vyskytovat generace mého syna ještě menší. A vím, jak příslušníci generace 7 skáčou z krabiček, když mají pocit, že je někdo haní. To hodnocení je pro ně jediná možnost, jak si mohou ulevit a dát průchod svojí frustraci. Pokud tedy nechtějí rovnou klesnout na úroveň některých anonymních individuí co se tu též realizují.

    A pokud jde o nitky. Za nic nepotřebuji tahat. Jenom jsem slušně upozornil, že existují nástroje a postupy, které lze uplatnit v případě, že majitel webového portálu umožní svým pasivním přístupem zneužívání svého webu. Jestli si toho všiml, nebo ho na to někdo upozornil, nevím. Pro mne je důležitý výsledek. Osobně nemám zájem nikomu škodit.

    7.6.2023 15:38 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Jako člen generace 5., který prožil dětství a mládí během normalizace si myslím, že snad žádná jiná generace nebyla vystavena takovému stupni bezdnaděje a absence šancí na změnu k lepšímu. Většina generací předtím a potom mohla čerpat naději pramenící ať z právě ukončených válek, oblevě po konci kultu osobnosti, Pražského jara, či svobody a šancí po listopadové revoluci.
    7.6.2023 16:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Příloha:

    Nevím. Ale posuď sám, takhle to vychází u náčelníků LLM:

    Logan 5. generace
    Mahykan 2. generace sekerníků
    Tokahea 6. generace
    Trnka 6. generace
    Maqiemi 6. generace
    Filip 6. generace
    Chlup 7. generace

    Předváleční náčelníci narození v 1. generaci, se ke svým předchůdcům z generace 7. teda moc hezky nechovali. Nicméně fiasko generace 5. po obnovení r. 1990, je zarážející.

    Z pohledu uplynulých 30 let hodnotím generaci 6. jako velice schopnou. Zato působení generace 7. během uplynulých 4 let ve mně vyvolává silné rozpaky, které začaly již za Filipova působení – proto jsem si dovolil přiložit malý, nic neříkající graf. Červené body se vztahují k výše uvedeným osobám a modré k ohnivcům, což jsou lidé co tvoří s náčelníky tandem. Až na jednu výjimku (je v tom grafu) měli náčelníci z generace 6. ohnivce z generace 5. Náčelník z generace 7. tvoří tandem s ohnivcem, který je rovněž z generace 7. A červený bod poblíž dělící čáry patří Filipovi.

    7.6.2023 16:36 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Hierarchii LLM neznám, u MLM mám jakousi představu.
    7.6.2023 17:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace

    To je fuk. Chtěl jsem tu uvést alespoň jeden konkrétní případ, na kterém bych mohl demonstrovat co mne přivedlo k tomu, že jsem nad tím vůbec začal uvažovat.

    Podobně se nad tím pozastavil se svou ženou můj kamarád v Polsku těsně předtím, než vypukla kovidová hysterie. Viz jejich článek Przepis na harcerstwo, kde nadhazuje otázku: „Jak je možné, že lidé 35+ pro které by mělo být teoreticky těžší oslovit mladou generaci, mají u mládeže mnohem větší úspěch než osoby mladší?” Je to můj vrstevník. Středisko pod jeho vedením působí ve 20 tisícovém městečku a má v současné době přes 400 členů. A situace je taková, že zatím co všude jinde harcerské oddíly zanikají, o členství v jejich skupině je takový zájem, že mají stop stav, protože nemají dost vedoucích.

    7. generace se do vedení LLM dostala těsně předtím, než vypukla kovidová hysterie. Což ale bylo ve stejnou dobu, kdy po 7 letech obnovili zaniklou harcerskou družinu ti poláci. Kdyby se drželi toho, co je napsáno v zákonu irokézské Ligy (ze kterého původní americká Liga vycházela), bylo by to jiné. Proto si ho dovolím zde ocitovat:

    Když je kandidát na náčelníka instalován do své funkce, musí předložit čtyři šňůry mušlí (neboli wampumů) o délce jednoho sáhu (rozpětí), které jsou na jednom konci svázány dohromady. Jako potvrzení svého slibu vůči ostatním náčelníkům Konfederace, že bude žít podle ústavy Velkého míru a toho, že bude ve všech záležitostech uplatňovat spravedlnost.
    Po složení slibu, drží mluvčí sněmu v ruce wampumové šňůry a promluví vůči protolehlé straně sněmovního ohně následujícími slovy: „Pohlédněte na něj. Nyní se stal náčelníkem Konfederace. Prohlédněte si dobře, jak vypadá.” A poté může následovat proslov. Po něm pošle svazek wampumových šňůr na druhou stranu, která je přijme jako důkaz slibu. Poté protistrana řekne:
    „Teď námi budeš korunován posvátným symbolem jeleního paroží, znakem tvého náčelnictví. Staneš se tím rádcem lidu Pěti národů. Tloušťka tvé kůže bude sedm rozpětí - což znamená, že máš být odolný vůči hněvu(1), osobním útokům(2) a kritice(3). Tvé srdce bude naplněno mírem(4), dobrou vůlí(5) a tvá mysl touhou po blahu lidu Konfederace(6). S nekonečnou trpělivostí budeš plnit své povinnosti a svou tvrdost budeš obměkčovat láskou vůči lidu [co tě zvolil](7). Ve tvé mysli se nesmí usídlit hněv ani zuřivost a všechna tvá slova a činy se budou vyznačovat klidnou rozvahou. Při všech jednáních na sněmu Konfederace u kterých budeš, při svém úsilí o tvorbu zákonů a vůbec při všech úředních úkonech musíš své vlastní zájmy odsunout do pozadí. Nehaž za hlavu varování synovců a neteří, a pokud tě budou peskovat za jakoukoli chybu či křivdu, které se dopustíš, všímej si toho a vrať se na cestu Velkého zákona, který je spravedlivý a správný. Dívej se [kolem sebe] a naslouchej celému národu. A měj vždy na zřeteli blaho nejenom současné, ale i budoucí generace. Dokonce i té, jejíž tváře jsou ještě hluboko pod zemí - nenarozeného budoucího národa.”

    Originál viz odstavec 28 – 51. bod Deganawidovy promluvy u stromu míru, citovaný v knize „The constitution of the Five nations” (Albany, stát N.Y. 1916) od Arthura C. Parkera

    Fluttershy, yay! avatar 7.6.2023 16:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace

    Jakože jste věřili étosu „se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“ – případně do nukleární zimy po MAD?

    No, tak od té doby tu máme ještě jiný realismus a mnohem víc metod kolapsu než jen jadernou válku.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.6.2023 18:50 taky mám piercing
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Máš tady čerstvější témata - na pirátském polibdiru típli tvoji kámošku Janičku Michailidu.
    7.6.2023 20:58 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    To se člověku co se narodil po listopadu 89 nedá popsat do té míry, aby to pochopil.
    7.6.2023 14:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    A mimochodem. Já kupř. hodnocení blogpostů využívám jen velmi výjimečně. A to když se mi něco líbí.
    7.6.2023 02:11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    V kazde generaci najdeme kreteny, normalni i skvele a podnikave lidi
    +1
    7.6.2023 07:00 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Jenže vždy to jsou jen jednotlivci, co se vymykají chování té tzv. mlčící většiny. A ty popisy co se vám tak nelíbí, jsou charakteristky právě té většiny.
    6.6.2023 20:29 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Podle konzervativních Biblických odhadů je stáří Země cca 6000 let, lidstvo je zhruba o týden mladší. Pokud mne paměť neklame, tak každá generace vždy hodnotila tu následující jako horší. Pokud bychom za rozlišovací schopnost vzali jedno procento a toto minimalni zhoršení prisoudili následujícím generacím, znamená to při průměrně 20 letech/generaci cca 300 generaci. Takze dnesni generace je jen cca 20x (1,01^300) horší než Kain a Ábel.
    6.6.2023 21:32 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Ono to není o tom, která generace je horší. Generační vzorce chování se opakují. V tom je podstata sdělení. Viz závěr sdělení. 7. generace je hodně sebestředná a z těch co neuspěli se rekrutují frustráti, co si chtějí vyřizovat účty. A jak se zdá, 2. generace je pro ně optimální obětí, kterou dokáží zmanipulovat.
    6.6.2023 21:35 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    V dobrém i zlém.
    6.6.2023 21:49 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Otázkou je zda ty vzorce chování jsou vlastní zmíněným generacím, či je to pouze chování způsobené vnějšími vlivy. Bez abstrahování vnějších vlivů myslím nelze hovořit o "vlastnostech" určité generace.
    7.6.2023 08:43 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Vzhledem k tomu, že ty "vlivy" jsou důsledkem chování těch generací předchozích, myslím že o nich hovořit lze.
    7.6.2023 11:35 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Pokud by na stejné vlivy a výchozí podmínky reagovaly všechny generace podobně, pak by závěr měl být že jsou všechny generace prakticky stejné. Jelikož nejsme schopni vystavit různé generace stejným podmínkám, nebo aspoň vyčlenit reprezentace generací se stejnými podmínkám, těžko vyvozovat na jejich odlišnost. Pokud bychom vzali Zlatou mládež komunistických aparátčíků za totality, nakolik by jejich přístup byl odlišný od porevoluční generace vzešlé z Nouveau riche?
    6.6.2023 21:51 prt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    A ty cítíš být ta sedmá generace nebo ta druhá?
    7.6.2023 06:41 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace

    V tabulce máš jasně uvedeno, že jsem geneace č. 5. Také si všimni, že pro ně nepoužívám žádné názvy. Popisy (a chakteristiky) které uvádím vychází z chakteristických rysů těch skupin, nikoliv z generace jako takové. Do generace č. 7 by spadnul můj syn, kdybych založil rodinu ve stejné době jako většina mých vrstevníků. Obvykle to tak totiž ob jednu generaci vyjde. A to do jaké generace se narodíš si nevybíráš. Prostě to tak vyjde.

    Z generace č. 7 jsou mí mladší kámoši, a potomci mých vsrtevníkůů. Takže vím jací jsou, a jací jsou i jejich vrstevníci. Oni sami patří k těm výjimkám, co potvrzují pravidlo. Ani já nejsem typickým představitelem své generace, protože na mne spíš sedí už ty globální rysy generace 6. označované slovníčkem té agentury jako "X", jenže mne formovaly názory generace, která dospívala v 60. letech.

    Zmiňoval jsem MUNI. Jakub Macek je můj kamarád z kolejí. Občas jsem něco napsal i pro jeho web sever.cz Patřili jsme tehdy mezi průkopníky internetové publicistiky. Každý student na MUNI měl možnost získat kromě mailu také webový prostor. Z 1 tisíce studentů toho využilo asi 100 lidí. Ovšem jen 10 z nich tam reálně něco mělo. Mimo jiné já, Jacek (již zmíněný Jakub Macek), již zesnulý Kolbér (Jan Beránek zemřel 13.11.2017).

    7.6.2023 06:45 Metušelach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Nezapomeň že kolem roku 1500 po stvoření byl restart v podobě potopy a Kainovci vymřeli.
    7.6.2023 08:38 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Pochybuji, že v čase potopy byly jedinými žijícími potomky Šéta Noeho rodina a manželky jeho synů a všichni ostatní na světě byli potomci Kaina.
    7.6.2023 11:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    To je to samé, jako když se aplikují dějiny české kotliny na celou Evropu. 8-P
    6.6.2023 22:03 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Ty popisky generací jsou naprosto nesmyslný. Jestli je nějaká sebestředná generace, tak to jsou baby boomers. Vychází to z demografie, jich bylo v americe a evropě vždycky nejvíc. Předchozí ani další generace nebyly tak velké, takže jejich slovo nemělo takovou váhu. Krásně je to vidět, že strany, které aspoň částečně tuhle generaci nepokrývají, tak nemají velkou šanci na úspěch u voleb. Krásně to třeba popisuje spisovatelka Annie Ernaux, která za to i dostala nobelovu cenu. Zároveň je z té generace, tak měla všechno z první ruky.
    7.6.2023 02:14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Jestli je nějaká sebestředná generace, tak to jsou baby boomers.
    To už spíš zoomers. Ale jak zaznělo výše, naprosté kretény i schopné a rozumné lidi najdeme v každé generaci.
    7.6.2023 06:45 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Lepší příklad devalvace hodnot, než je udílení Nobelovy ceny, fakt neznám.
    7.6.2023 06:52 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Jinak autorka je z generace č. 3 (mých rodičů), co má hodně podobné charakterové rysy s generací č. 7.
    8.6.2023 08:18 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Tak bych nějak čekal že dívat se na generace u nás podle amerického mustru nebude dávat smysl, i kdyby oboje interně fungovalo. Formující prostředí bylo pár desítek let úplně jiné.
    8.6.2023 17:05 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Tak bych nějak čekal že dívat se na generace u nás podle amerického mustru nebude dávat smysl, i kdyby oboje interně fungovalo. Formující prostředí bylo pár desítek let úplně jiné.

    Ano. Aplikovat tyhle paušalizující charakteristiky napříč světem je vskutku pitomost. Minulý víkend jsem četl Fanánkovu knihu „Tak to bylo, tak to je”, kde měl zajímavý postřeh z turné Tří sester během 90. let, tuším do Frýdku Místku, kdy se ocitnul v roce 1986.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.