abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Generace

    6.6.2023 19:39 | Přečteno: 2907× | Jen tak na okraj | poslední úprava: 8.6.2023 16:57

    Na pojem generace narážíme všude možně. Tu se píše o generaci mileniálů, támhle o generaci Husákových dětí, onde zas o generaci Z. Přitom jde o pojem veskrze vágní, který se liší v závislosti na kontextu. Budu-li se bavit o generacích octomilek, půjde o časový interval v řádu několika dní, zato u velryb se lze pohybovat v řádu desetiletí. Co tedy představuje jedna generace v rámci lidské společnosti?

    Tenhle blogpost jen velice volně navazuje na sérii mých starších blogpostů:

    Dnes se píše rok 2023. Diskuze pod mým blogpostem z 6.4.2020 byla pouhou ouverturou k nadcházející vlně nenávistných urážek, kterým všeobecná kovidová hysterie otevřela stavidla. Každý se můžete alespoň dodatečně zamyslet nad mou predikcí české společnosti z jara 2019 a porovnat ji s tím, kam se posunula dnes. Nicméně to není téma, o kterém budu psát. Titanik pod vlajkou ČR už sice potkal ledovec, ale na palubě se stále tančí a pravděpodobnost přežití nedobrovolných cestujících je 6x vyšší než na lodi Wilhelm Gustloff, co pluje pod ukrajinskou zástavou.

    Co vlastně znamená pojem generace?

    Fakt mne prudí kecy u piva, kdy se žehrá na zkaženou mládež, aniž by se někdo zamyslel nad tím, co to vlastně generace je, kdo k ní vůbec patří a proč. Ale díky tomu, že markeťáci mají rádi šuplíky, můžete na webu fy. Optimal Marketing s.r.o. najít slovníček, včetně názorného obrázku, který vám vše vysvětlí. Dovolil jsem si ho sem přiložit:

    A informace vydolované z jejich „slovníčku”, jsem doplnil o své poznámky vyvedené kurzívou a shrnul do následující tabulky:

    ??-15 Tzv. generace „Alfa”. Časový interval zatím nikdo nespecifikoval, ale už teď je zřejmé, že ji jednou někdo bude ohraničovat rokem 2022.
    14-95 Zástupci generace „Z”, jsou obvykle vnímáni jako digitálně zdatní, ale také jako odmítající autoritu a konzervatizmus. Jsou také známí tím, že jsou více diverzifikovaní a otevřenější než předchozí generace. 19 let
    94-80 Zástupci generace „Y”, jsou obvykle vnímáni jako sebevědomí, technologicky zdatní a otevřenější než předchozí generace. Jsou také více náchylní ke změně zaměstnání než předchozí generace a jsou obecně více závislí na sociálních médiích. 14 let
    79-66 Zástupci generace „X”, jsou obvykle vnímáni jako sebevědomí, technologicky zdatní a otevřenější než předchozí generace. Jsou také více náchylní ke změně zaměstnání než předchozí generace a jsou obecně více závislí na sociálních médiích. 13 let
    65-46 „Silná poválečná generace”, jejíž zástupci jsou označováni také jako „Baby boomers”, je obvykle vnímána jako pracovitá, loajální a konzervativní. U jejího zástupce je velmi pravděpodobné, že (na sobě nechá dříví štípat a) bude pracovat ve stejném zaměstnání po mnoho let. 19 let
    45-25 Tzv. „Tichá generace” (zřejmě míněna ta, co už by měla podle mínění generace „Y” jen držet hubu a krok) 20 let

    No, ať se na mne nikdo nezlobí, ale takové rozdělení je typické pro myšlení generace „Y”, která vidí v generaci „Z” rozežrané spratky a každého kdo má víc jak 57 považuje za blbce. A jak vidno, o pacholatech z generace Alfa ví kulové. Nicméně si povšimněte shodného hodnocení generací „X” a „Y”, v tabulce souhrně označovaných jako „Mileniálové”.

    Striktně vzato, tuhle skupinu by měly zastupovat osoby ve věku 9 až 43. WTF?! No tak si to teda objasníme.

    Jde to marketingově zajímavá skupina lidí, u níž lze předpokládat, že ji zatím netrápí zdravotní problémy a myšlenky na to z čeho budou žít za 10 let. Z tzv. „mileniálů” se také rekrutuje nejvyšší procento osob, co se nestydí říct si o peníze, bez toho že by měli odpovídající znalostí a zkušenosti. A je spíš výjimkou, najde-li se mezi nimi osoba co taková není – soudě tedy alespoň podle toho co vypráví mí kamarádi, kteří nějaké lidi zaměstnávají. Ovšem ti se také shodují v tom, že generace narozená po roce 2000, je zcela jiná! Mnohem spolehlivější a schopnější, než ti co se narodili v 80. až 90. letech.

    Podívejme se tedy nejprve na to, co vlastně znamená slovo generace. Osobně mám ve zvyku hledat nejdřív poučení v minulosti a tak jsem se kouknul, jak to viděli pánové Owen, Wale, Grignion a Jefferys, když psali druhý díl svého pětidílného slovníku umění a věd, vydaný r. 1763 v Londýně:

    GENERACE, (lat. generatio) je z fyziologického hlediska akt zplození, stvoření něčeho, co předtím nebylo. Dle učenců též celková změna, resp. proces proměny z jednoho stavu do jiného, přičemž se všechny známky předchozího stavu zcela vytratí. Podobně, jako když pálením dříví vzniká oheň, nebo když se z vejce vylíhne kuře.

    Během generace nedochází ke vzniku ničeho nového. Je to pouze proces transformace původní formy existence do formy jiné.

    Jak říká dr. Blair: Když Bůh stvořil svět použil výchozí materii tak, aby byla zachována tak dlouho, dokud bude existovat svět. Což ale neznamená že měly zůstat původní druhy v tom stavu, v jakém byly stvořeny. Ty co vymřely, se měly vrátit zemi. Pokud měl tedy měl být druh zachován, tak se musel replikovat. Bez toho by musel být znovu stvořen. Proto také ustanovil pravidla, dle kterých se měl každý druh rozmnožovat, chránit a podporovat svoji existenci. A počíta s tím, že ty co je dodržovat nebudou časem vymizí. Mechanismum, který uvedl do chodu, kde jeden zásah vyvolá jiný, nazýváme přírodou. A tyto pravidla, zákony přírody. A vše co se od nich odchyluje se považuje buď za nepřirozené, zázračné, či zrůdné.

    Vida. Takže v původním slova smyslu jde v podstatě o samotný akt zplození, na kterém participují samčí a samičí pohlavní orgány (jak je ve zmíněném slovníku vysvěteno jen o kousek dále) a ve své podstatě jde čistě o záležitost individua, která musí být vždy zasazena do širšího kontextu. Jak je ostatně také učiněno v témže slovníku v následujících heslech.

    Ovšem jak vnímat generaci z hlediska společenského kontextu tehdy nikdo nezkoumal. Změny byly totiž tak pozvolné, že se autorům jevil životaběh cpolečnosti jako takové prakticky neměnný. To až dnešní doba vyvolává dojem, že počátek každé generace musí souviset s nějakou překotnou změnou (Viz výše uvedený obrázek). Ve skutečnosti mezigenerační přechody nejsou ani zdaleka tak překotné.

    Jen pro ilustraci. Za počátek 2. světové války se všeobecně bere napadení Polska v září 1939. Ovšem to už byl jen další krok, kterým dál eskaloval proces, odstartovaný roku 1922 Benito Mussolinim a jeho pochodem na Řím. Koho by ale roku 1922 napadlo, že tím bude inspirovat zamindrákovaného týpka, který v zápalu pro věc vyvolá celosvětový konflikt? Mimochodem. Víte, v čem tkví paralela Mussoliniho pochodu na Řím vůči současnému dění? V tom, že si vynutil podíl na moci, aniž by získal většinu v řádných demokratických volbách! Stejným způsobem byl odstartován i současný konflikt na Ukrajině. Od extrémní levice je k sakra blízko k extrémní pravici (viz výše odkazovaný blogpost). A všeobecně fašizující tendence, volající po vládě silné ruky co se ozývají dnes, také nelze jen tak přehlížet.

    Milník

    Mám-li vymezit „milník” mezi minulou a současnou generací adolescentů, tak bude mít základy v roce 1996, kdy začaly být v ČR všeobecně dostupné mobilní telefony. Když jsem nastupoval o rok později na MUNI, byl jsem jediný na FF, kdo takové zařízení vlastnil a nikdo nechtěl věřit, že můj další telefon už bude s fotoaparátem. Dnes ho má každý. Nicméně tehdy byl mou prioritou přístup na internet. Jenže i když jsem vlastnil přístroje, přes které byl teoreticky možný, prakticky mi ho můj operátor umožnil až roku 2005. Ovšem v masovém měřítku se mobilní internet v ČR začal využívat až s nástupem Androidů r 2009. To srazilo cenu přístrojů a zhruba od roku 2010 jimi začali rodiče vybavovat z praktických důvodů i svá pacholata – nejstarší článek, kde se řeší otázka zákazu mobilních telefonů ve školách co jsem našel, je z května 2011.

    Já sám obdařil naše pachole hodinkama s plnotučným telefonem a foťákem roku 2016 – také ryze z praktických důvodů. Ne proto, aby z něj byl mezi spolužáky větší frajer. Na tom prťavém displeji totiž nešlo pařit. Každopádně teprve on a jeho cca o dva až tři roky starší kamarádi patří do generace, co už od základky vyrůstá s mobilem v kapse.

    Septem aetates hominis

    Řadu let se hrabu v historii. Nejenom českého rybníčku, kde máme své mílníky – Lipany, Bílou horu, revoluci 1848, 28. říjen 1918. 29. září 1938 – kdy nám všichni ublížili, 15. březen 1939 kdy nás obsadili, květen 1945 kdy pro nás skončila válka, únor 1948 kdy se dostali v veslu komouši, srpen 1968 kdy nás obsadili rusáci – do smrti neodpustíme, listopad 1989 kdy se studenti pochlapili a všem okolo to svou statečností nandali a pak už jenom – humus, bordel, filcky, nenávist.

    Tohle ohrané historické schéma začalo kulhat na všechny nohy, jakmile jsem chtěl dát do souvislostí to co se dělo v USA, s tím co dělo u nás, v Anglii, Polsku, Rusku a jinde. Ale vše do sebe začalo zapadat, když jsem se přestal ohlížet na to, co se kde v kterém koutě zrovna sběhlo a soustředil osoby svého zájmu dle generací.

    Generace, pochopitelně je paušalizující termín, který nemá žánou konkrétní hodnotu. Ovšem obvykle tím míníme širší skupinu osob, narozených v určité oblasti, v určitém časovém rozmezí. Když jsem aplikoval tohle rozdělení dle kdo, kdy, kde a s kým, vyšlo mi, že se tohle rozmezí pohybuje cca kolem 15 let.

    Vzpomněl jsem si přitom na Komenského Orbis Pictus, kde Komenský terminologicky upřesnil pojmy v rámci oddílu „Sedm věků člověka”. Každý člověk jimi za svůj život projde. Ale v různém věku. Někdo dospívá rychleji, jiný se zas dožije vyššího věku, takže nelze uvést žádné přesné vymezení. Nicméně každá fáze odpovídá výše uvedené definici generace – jeho tělo se postupně od narození nenávratně mění, až se nakonec, po ukončení 7. fáze v prach obrátí.

    Z logiky věci je tudíž jasné, že se postupně střídá 7 generací, přičemž interval jedné generace odpovídá cca ⅐ z oněch 95 až 100 let tj. rozmezí zhruba 14 let. Použil jsem tedy výše uvedený milník, abych se od něj odpíchnul a vypadla mi z toho následující tabulka:

    70-565.
    55-424.
    41-283.
    27-142.
    13-001. generace mého syna
    99-867.
    85-716.
    70-575. má generace
    56-434.
    42-293. generace mého otce
    28-152.
    14-011. generace mého děda, Elizabeth Hoisington
    00-877. Miloš Seifert, Harry C. James, Setonova druhá žena Julia
    86-736. Hoisingtonovi, Phillip D. Fagans, Taylor Statten
    74-595. generace Setona, jeho první ženy Grace, Bernard Sexton

    Nebudu zastírat, že mne z toho zamrazilo v zádech. Vám ta jména nic neříkají, ale nápadná shoda charakterových vlastností příslušníků těchto generací se nedala přehlédnout. Zajímavé mi přišlo i to, jak podobné jsou vůči sobě generace 3. a 7., nebo 1. a 5., proto jsem si nastřelil i časová rozmezí do budoucnosti.

    Když pohlédnu v tomto světle opět na ilustraci fy. Optimal Marketing s.r.o., musím konstatovat, že jejich koncept „mileniálů” je zcela mimo mísu. Vlastnosti, které jim připisují jsou totiž typické pro generaci č. 6. Naopak ty záporné vlastnosti – fluktuace, přemrštěné sebevědomí a zmíněné „odmítání autorit a konzervatizmu” sedí na generaci č. 7. Pozoruhodné je, že stejný přístup měla vůči starším generacím v minulosti také generace č. 3 – nadšení budovatelé socializmu, co freneticky tleskali tomu, jak se 2. generace vyrovnala s ideovými odpůrci. A když tak nad tím přemýšlím začínám se bát toho co přijde. Z té generace č. 2 se totiž rekrutovala i většina příslušníků SS. A ze 7. byli ti, co jim vypláchli mozky.

    Charakteristika generace

    Jak ukázala diskuze, jen málo kdo si všimnul že jsem v předchozí pasáži zcela jasně uvedl, že „generace [představuje] širší skupinu osob, narozených v určité oblasti, v určitém časovém rozmezí”.

    Také si jen málo kdo povšimnul, že použité charakteristiky generací nejsou z mojí hlavy. Je to pouze empirické pozorování vnějších projevů těchto skupin, pochopitelně lokalizované na území ČR. Jen okrajově jsem zmínil 7. a 2. generaci sousedního státu (Německo), protože se v mezidobí 3. a 4. generace aktivně postaraly o zdecimování elit generací našich.

    Proto jsem se pokusil o ilustrační obrázek, abych na něm demonstroval, že mezigenerační přechody nejsou nijak ostré. Barvami jsem se pokusil naznačit jak se tyhle skupiny s odstupem jeví z hlediska politického zabarvení, a pro větší názornost přidal také lištu, která naznačuje střídání pravolevé orientace naší společnosti, jak o ní píšu v blogpostu Pravice nebo levice. Je to defakto vizulizace oné zmiňované politické oscilace.

    Uvedená rozmezí vychází z výše uvedené tabulky. Každý sám na sobě a lidech které dobře zná si může odhadnout do které generace svým naturelem patří.

    To, jak se určitá generace navenek jeví, je vždy dané množinou osob, které do ní patří. Pochopitelně generace, kterou nevykostila druhá světová válka a následné komunistické čistky bude mnohem viditelnější a dominantnější, než generace, které se rodily do druhé poloviny 30. let. Generace, jejichž osudy zamíchala 1. světová válka, pak je drtila hospodářská krize a jako by to nestačilo přišly roky, kdy šlo vyloženě o kejhák. Je tudíž zcela logické, že i generace jejich dětí jsou mnohem slabší, než jsou generace které povily vykrmené děti socialismu, kterým se jen sypalo do zobáčku. A teď řvou, aby jim potomci těchto početně oslabených generací prostřednictvím zcela nerealisticky nastaveného důchodového systému sypali zrní dál. A jejich potomci? Si myslí, že je spasí naškudlené peníze. A místo toho, aby si vychovali vlastní potomky, řeší kraviny.

    Nicméně, to jak se ty generace jeví je mi zcela ukradené. Pro mne je to důležité coby vizualizace toho, do jaké míry spolu mohly určité skupiny interagovat.

    Až do 19. století žádné velké mezigenerační skoky nebyly. To sebou přinesl až technologický pokrok. Počátkem 21. století se zprvu zdálo, že opět – díky globalizaci – dochází k unifikaci. Jenže to rokem 2014, který předznamenal návrat k politice z dob studené války, skončilo.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Generace, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.6.2023 20:19 Zabijak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    tldr

    Tyto generace XY mi prijdou hako dementni medialni zkratka. V kazde generaci najdeme kreteny, normalni i skvele a podnikave lidi, kteri se staraji sami o sebe a plati dane.

    6.6.2023 20:28 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Souhlasím. Nicméně když si dáš trochu odstup a podíváš se na to co se dělo (a děje), nemůžeš popřít, že to tak je. Mám k tomu zcela konkrétní příklady. Prostě ty generace myslí jinak. A hodnocení tohoto blogpostu je toho důkazem.
    7.6.2023 07:03 Hodnocení
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Můžeš nám prosímtě vysvětlit, jak hodnocení tvého výtvoru dokazuje existenci výše popsaných generací?
    7.6.2023 08:40 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Míč je na tvé straně. Pokud s tím tvrzením nesouhlasíš, měl bys doložit v čem je podle tebe neplatné. Já vím jen to, že většina zástupců 7. generace není schopna vstřebat informace, které neodpovídají jejich vlastním iluzím a reaguje dost podrážděně, když je na jejich nedostatky někdo upozorní. Také nechápou altruismus. A to, že někdo dělá věci jen tak, protože ho baví. Za vším hledají postranní úmysl a v duchu hesla "podle sebe soudím tebe" kádrují ty ostatní. A to hodnocení to jen podtrhuje.
    7.6.2023 11:24 hmmmw | skóre: 1 | blog: hmmmw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    A jak prosímtebe víš, ze které generace jsou hodnotitelé? To je to tvoje slavné tahání za nitky místního serveru?
    7.6.2023 14:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace

    Tak především sleduji co kdo píše, a pak používám hlavu. To je ten bumbolec co máš na krku, kdybys nevěděl. O něco níže píšu o tom, do které generace sám patřím. Pravděpodobnost, že se zde vyskytují jedinci z generace mé, je podobně nízká jako hodnocení tohoto blogpostu. A pravděpodobnost, že se tu bude vyskytovat generace mého syna ještě menší. A vím, jak příslušníci generace 7 skáčou z krabiček, když mají pocit, že je někdo haní. To hodnocení je pro ně jediná možnost, jak si mohou ulevit a dát průchod svojí frustraci. Pokud tedy nechtějí rovnou klesnout na úroveň některých anonymních individuí co se tu též realizují.

    A pokud jde o nitky. Za nic nepotřebuji tahat. Jenom jsem slušně upozornil, že existují nástroje a postupy, které lze uplatnit v případě, že majitel webového portálu umožní svým pasivním přístupem zneužívání svého webu. Jestli si toho všiml, nebo ho na to někdo upozornil, nevím. Pro mne je důležitý výsledek. Osobně nemám zájem nikomu škodit.

    7.6.2023 15:38 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Jako člen generace 5., který prožil dětství a mládí během normalizace si myslím, že snad žádná jiná generace nebyla vystavena takovému stupni bezdnaděje a absence šancí na změnu k lepšímu. Většina generací předtím a potom mohla čerpat naději pramenící ať z právě ukončených válek, oblevě po konci kultu osobnosti, Pražského jara, či svobody a šancí po listopadové revoluci.
    7.6.2023 16:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Příloha:

    Nevím. Ale posuď sám, takhle to vychází u náčelníků LLM:

    Logan 5. generace
    Mahykan 2. generace sekerníků
    Tokahea 6. generace
    Trnka 6. generace
    Maqiemi 6. generace
    Filip 6. generace
    Chlup 7. generace

    Předváleční náčelníci narození v 1. generaci, se ke svým předchůdcům z generace 7. teda moc hezky nechovali. Nicméně fiasko generace 5. po obnovení r. 1990, je zarážející.

    Z pohledu uplynulých 30 let hodnotím generaci 6. jako velice schopnou. Zato působení generace 7. během uplynulých 4 let ve mně vyvolává silné rozpaky, které začaly již za Filipova působení – proto jsem si dovolil přiložit malý, nic neříkající graf. Červené body se vztahují k výše uvedeným osobám a modré k ohnivcům, což jsou lidé co tvoří s náčelníky tandem. Až na jednu výjimku (je v tom grafu) měli náčelníci z generace 6. ohnivce z generace 5. Náčelník z generace 7. tvoří tandem s ohnivcem, který je rovněž z generace 7. A červený bod poblíž dělící čáry patří Filipovi.

    7.6.2023 16:36 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Hierarchii LLM neznám, u MLM mám jakousi představu.
    7.6.2023 17:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace

    To je fuk. Chtěl jsem tu uvést alespoň jeden konkrétní případ, na kterém bych mohl demonstrovat co mne přivedlo k tomu, že jsem nad tím vůbec začal uvažovat.

    Podobně se nad tím pozastavil se svou ženou můj kamarád v Polsku těsně předtím, než vypukla kovidová hysterie. Viz jejich článek Przepis na harcerstwo, kde nadhazuje otázku: „Jak je možné, že lidé 35+ pro které by mělo být teoreticky těžší oslovit mladou generaci, mají u mládeže mnohem větší úspěch než osoby mladší?” Je to můj vrstevník. Středisko pod jeho vedením působí ve 20 tisícovém městečku a má v současné době přes 400 členů. A situace je taková, že zatím co všude jinde harcerské oddíly zanikají, o členství v jejich skupině je takový zájem, že mají stop stav, protože nemají dost vedoucích.

    7. generace se do vedení LLM dostala těsně předtím, než vypukla kovidová hysterie. Což ale bylo ve stejnou dobu, kdy po 7 letech obnovili zaniklou harcerskou družinu ti poláci. Kdyby se drželi toho, co je napsáno v zákonu irokézské Ligy (ze kterého původní americká Liga vycházela), bylo by to jiné. Proto si ho dovolím zde ocitovat:

    Když je kandidát na náčelníka instalován do své funkce, musí předložit čtyři šňůry mušlí (neboli wampumů) o délce jednoho sáhu (rozpětí), které jsou na jednom konci svázány dohromady. Jako potvrzení svého slibu vůči ostatním náčelníkům Konfederace, že bude žít podle ústavy Velkého míru a toho, že bude ve všech záležitostech uplatňovat spravedlnost.
    Po složení slibu, drží mluvčí sněmu v ruce wampumové šňůry a promluví vůči protolehlé straně sněmovního ohně následujícími slovy: „Pohlédněte na něj. Nyní se stal náčelníkem Konfederace. Prohlédněte si dobře, jak vypadá.” A poté může následovat proslov. Po něm pošle svazek wampumových šňůr na druhou stranu, která je přijme jako důkaz slibu. Poté protistrana řekne:
    „Teď námi budeš korunován posvátným symbolem jeleního paroží, znakem tvého náčelnictví. Staneš se tím rádcem lidu Pěti národů. Tloušťka tvé kůže bude sedm rozpětí - což znamená, že máš být odolný vůči hněvu(1), osobním útokům(2) a kritice(3). Tvé srdce bude naplněno mírem(4), dobrou vůlí(5) a tvá mysl touhou po blahu lidu Konfederace(6). S nekonečnou trpělivostí budeš plnit své povinnosti a svou tvrdost budeš obměkčovat láskou vůči lidu [co tě zvolil](7). Ve tvé mysli se nesmí usídlit hněv ani zuřivost a všechna tvá slova a činy se budou vyznačovat klidnou rozvahou. Při všech jednáních na sněmu Konfederace u kterých budeš, při svém úsilí o tvorbu zákonů a vůbec při všech úředních úkonech musíš své vlastní zájmy odsunout do pozadí. Nehaž za hlavu varování synovců a neteří, a pokud tě budou peskovat za jakoukoli chybu či křivdu, které se dopustíš, všímej si toho a vrať se na cestu Velkého zákona, který je spravedlivý a správný. Dívej se [kolem sebe] a naslouchej celému národu. A měj vždy na zřeteli blaho nejenom současné, ale i budoucí generace. Dokonce i té, jejíž tváře jsou ještě hluboko pod zemí - nenarozeného budoucího národa.”

    Originál viz odstavec 28 – 51. bod Deganawidovy promluvy u stromu míru, citovaný v knize „The constitution of the Five nations” (Albany, stát N.Y. 1916) od Arthura C. Parkera

    Fluttershy, yay! avatar 7.6.2023 16:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace

    Jakože jste věřili étosu „se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“ – případně do nukleární zimy po MAD?

    No, tak od té doby tu máme ještě jiný realismus a mnohem víc metod kolapsu než jen jadernou válku.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.6.2023 18:50 taky mám piercing
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Máš tady čerstvější témata - na pirátském polibdiru típli tvoji kámošku Janičku Michailidu.
    7.6.2023 20:58 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    To se člověku co se narodil po listopadu 89 nedá popsat do té míry, aby to pochopil.
    7.6.2023 14:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    A mimochodem. Já kupř. hodnocení blogpostů využívám jen velmi výjimečně. A to když se mi něco líbí.
    7.6.2023 02:11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    V kazde generaci najdeme kreteny, normalni i skvele a podnikave lidi
    +1
    7.6.2023 07:00 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Jenže vždy to jsou jen jednotlivci, co se vymykají chování té tzv. mlčící většiny. A ty popisy co se vám tak nelíbí, jsou charakteristky právě té většiny.
    6.6.2023 20:29 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Podle konzervativních Biblických odhadů je stáří Země cca 6000 let, lidstvo je zhruba o týden mladší. Pokud mne paměť neklame, tak každá generace vždy hodnotila tu následující jako horší. Pokud bychom za rozlišovací schopnost vzali jedno procento a toto minimalni zhoršení prisoudili následujícím generacím, znamená to při průměrně 20 letech/generaci cca 300 generaci. Takze dnesni generace je jen cca 20x (1,01^300) horší než Kain a Ábel.
    6.6.2023 21:32 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Ono to není o tom, která generace je horší. Generační vzorce chování se opakují. V tom je podstata sdělení. Viz závěr sdělení. 7. generace je hodně sebestředná a z těch co neuspěli se rekrutují frustráti, co si chtějí vyřizovat účty. A jak se zdá, 2. generace je pro ně optimální obětí, kterou dokáží zmanipulovat.
    6.6.2023 21:35 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    V dobrém i zlém.
    6.6.2023 21:49 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Otázkou je zda ty vzorce chování jsou vlastní zmíněným generacím, či je to pouze chování způsobené vnějšími vlivy. Bez abstrahování vnějších vlivů myslím nelze hovořit o "vlastnostech" určité generace.
    7.6.2023 08:43 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Vzhledem k tomu, že ty "vlivy" jsou důsledkem chování těch generací předchozích, myslím že o nich hovořit lze.
    7.6.2023 11:35 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Pokud by na stejné vlivy a výchozí podmínky reagovaly všechny generace podobně, pak by závěr měl být že jsou všechny generace prakticky stejné. Jelikož nejsme schopni vystavit různé generace stejným podmínkám, nebo aspoň vyčlenit reprezentace generací se stejnými podmínkám, těžko vyvozovat na jejich odlišnost. Pokud bychom vzali Zlatou mládež komunistických aparátčíků za totality, nakolik by jejich přístup byl odlišný od porevoluční generace vzešlé z Nouveau riche?
    6.6.2023 21:51 prt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    A ty cítíš být ta sedmá generace nebo ta druhá?
    7.6.2023 06:41 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace

    V tabulce máš jasně uvedeno, že jsem geneace č. 5. Také si všimni, že pro ně nepoužívám žádné názvy. Popisy (a chakteristiky) které uvádím vychází z chakteristických rysů těch skupin, nikoliv z generace jako takové. Do generace č. 7 by spadnul můj syn, kdybych založil rodinu ve stejné době jako většina mých vrstevníků. Obvykle to tak totiž ob jednu generaci vyjde. A to do jaké generace se narodíš si nevybíráš. Prostě to tak vyjde.

    Z generace č. 7 jsou mí mladší kámoši, a potomci mých vsrtevníkůů. Takže vím jací jsou, a jací jsou i jejich vrstevníci. Oni sami patří k těm výjimkám, co potvrzují pravidlo. Ani já nejsem typickým představitelem své generace, protože na mne spíš sedí už ty globální rysy generace 6. označované slovníčkem té agentury jako "X", jenže mne formovaly názory generace, která dospívala v 60. letech.

    Zmiňoval jsem MUNI. Jakub Macek je můj kamarád z kolejí. Občas jsem něco napsal i pro jeho web sever.cz Patřili jsme tehdy mezi průkopníky internetové publicistiky. Každý student na MUNI měl možnost získat kromě mailu také webový prostor. Z 1 tisíce studentů toho využilo asi 100 lidí. Ovšem jen 10 z nich tam reálně něco mělo. Mimo jiné já, Jacek (již zmíněný Jakub Macek), již zesnulý Kolbér (Jan Beránek zemřel 13.11.2017).

    7.6.2023 06:45 Metušelach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Nezapomeň že kolem roku 1500 po stvoření byl restart v podobě potopy a Kainovci vymřeli.
    7.6.2023 08:38 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Pochybuji, že v čase potopy byly jedinými žijícími potomky Šéta Noeho rodina a manželky jeho synů a všichni ostatní na světě byli potomci Kaina.
    7.6.2023 11:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    To je to samé, jako když se aplikují dějiny české kotliny na celou Evropu. 8-P
    6.6.2023 22:03 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Ty popisky generací jsou naprosto nesmyslný. Jestli je nějaká sebestředná generace, tak to jsou baby boomers. Vychází to z demografie, jich bylo v americe a evropě vždycky nejvíc. Předchozí ani další generace nebyly tak velké, takže jejich slovo nemělo takovou váhu. Krásně je to vidět, že strany, které aspoň částečně tuhle generaci nepokrývají, tak nemají velkou šanci na úspěch u voleb. Krásně to třeba popisuje spisovatelka Annie Ernaux, která za to i dostala nobelovu cenu. Zároveň je z té generace, tak měla všechno z první ruky.
    7.6.2023 02:14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Jestli je nějaká sebestředná generace, tak to jsou baby boomers.
    To už spíš zoomers. Ale jak zaznělo výše, naprosté kretény i schopné a rozumné lidi najdeme v každé generaci.
    7.6.2023 06:45 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Lepší příklad devalvace hodnot, než je udílení Nobelovy ceny, fakt neznám.
    7.6.2023 06:52 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Jinak autorka je z generace č. 3 (mých rodičů), co má hodně podobné charakterové rysy s generací č. 7.
    8.6.2023 08:18 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Tak bych nějak čekal že dívat se na generace u nás podle amerického mustru nebude dávat smysl, i kdyby oboje interně fungovalo. Formující prostředí bylo pár desítek let úplně jiné.
    8.6.2023 17:05 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Generace
    Tak bych nějak čekal že dívat se na generace u nás podle amerického mustru nebude dávat smysl, i kdyby oboje interně fungovalo. Formující prostředí bylo pár desítek let úplně jiné.

    Ano. Aplikovat tyhle paušalizující charakteristiky napříč světem je vskutku pitomost. Minulý víkend jsem četl Fanánkovu knihu „Tak to bylo, tak to je”, kde měl zajímavý postřeh z turné Tří sester během 90. let, tuším do Frýdku Místku, kdy se ocitnul v roce 1986.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.