Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Já sousedům říct nemůžu. Kvůli problémům s paranojou nechci, aby věděli, co si objednávám, kde si to objednávám a za kolik si to objednávám.lol
nemám telefonlol
nic většího by nešlo, kdo se s tím má táhnout domů dvě hodiny metrem a vlakem/autobusem a pak ještě kilák pěšky z nádražílol
Poslední dobou už flákám i to koupání. Abych ušetřil 15 minut času, tak se některý den vůbec nemyju. Druhý den pak smrdim potem, není to pak příjemné mně, ani asi těm ostatním.lol Kdyby to ciste nahodou nebyl trolling, tak si uvedom par veci:
Další zajímavá věc by byla pořádná schránka, kam se vejde balík – pro otevření by bylo potřeba zadat kódLen tak pre zaujimavost, tu v Irsku nieco podobne ponuka An Post. Pravda vies to pouzit iba pre baliky dorucovane postou, ale zas je tu posta o dost spolahlivejsia ako napriklad na Slovensku. Tiez mas sluzby ako Parcel Motel, kde si nechas poslat balik do takeho "balikomatu" a oni ti poslu kod s ktorym si mozes najblizsich 48h balik vyzdvihnut, ale to uz je platena sluzba. Videl som podobne automaty uz aj na Slovensku ale tu je to viac rozsirene aj mimo velkych miest.
kdepak v irsku jsi? tusim Dublin : ) Ja jen ze bysme nekdy mohli zajit na pivko : )
Za predpokladu, ze "slusni" znamena narcisticke arogantni votrapy z diskuzi na webu, kteri nevidi ani rozpor ve vlastnich nazorech.No dovol
v anarchokapitalismu by to levnejsi rozhodne nebylo, protoze nekdo vystavbu a udrzbu dopravni infrastruktury (vc. "detailu" jako jsou spravne naprogramovane semafory, korektni dopravni znaceni apod.) musi zaplatitNevím, MHD je taky zatraceně drahá (metro A: 20 Giga, samotný provoz: ke 4 Giga jízdného je přidáno 14 Giga od města).
12-lete sofery na ceste do skoly bych na silnicich take potkavat nechtel.No vida, a v Hulandsku prej jezdí na kole na základku půlka. IMHO se v tomhle věku už dá provoz zvládat.
IMHO se v tomhle věku už dá provoz zvládat.Já bych nemohl ani teď, spousta mých řídících funkcí má zesílení >1 nebo <-1
No dovolJo, ja vim. Rozporoval jsem vyrok "Slusni lide MHD nejezdi." a trvam na tom, ze to muze napsat jen kreten (prinejmensim proto, ze svuj vyrok nedokaze dostatecne upresnit). Tvoji kritiku DPP jsem zaznamenal a neprijde mi, ze by se to s timhle shodovalo.. (MHD taky nepoužívám, jezdím výhradně na kole)
Nevím, MHD je taky zatraceně drahá (metro A: 20 Giga, samotný provoz: ke 4 Giga jízdného je přidáno 14 Giga od města).To jsi zvolil zrovna asi nejdrazsi pripad (ktery se v CR navic tyka pouze Prahy). Obycejny autobus je levny. Muze se prodrazit provoz ve vecernich hodinach, kdy jede jen par cestujicich, ale jinak by MHD imo mohlo byt dobre funkcni a profitabilni i kdyby bylo plne hrazene cestujicimi.
No vida, a v Hulandsku prej jezdí na kole na základku půlka. IMHO se v tomhle věku už dá provoz zvládat.Nevim, zda se da jizdni kolo povazovat za "vuz" (ktery Odin doporucuje misto MHD), takze temi 12-letymi sofery jsem samozrejme myslel deti za volanty automobilu (nebo mozna treba na konskem sprazeni, to je taky vuz, takze kdo vi...).
na stranu druhou mluvis o dotovane mhd, ktera je dotovana mimochodem i z mych dani.O tom presne jsem psal. Dopravni infrastruktura, kterou ty vyuzivas, je take dotovana nekym jinym. Je to lichy argument a s MHD jako takovym to nijak nesouvisi (a pokud trvas na tom, ze ano, tak se nauc formulovat sve vyroky vic presne).
Take schvalujes vyjimky z dopravnich omezeni pro mhd, coz je opravdu neslychana nehoraznost.Nauc se, kurva, cist. (A premyslet.)
Az mhd nebude financovana z verejnych penez, tak proti ni mit nic opravdu nebudu.No, vida. Takze az nebude z verejnych penez financovana vystavba a udrzba silnic, chodniku a budovani dopravniho znaceni, tak nebudes mit ani proti jizde vlastnim autem.
V drahých Meďourech a Bavorácích potkáš v Praze jen samé protivné a nasrané kapitalisty s šedivýma vlasama.Grunte, tebe ta zavist jeste nepresla? Chapu to. Musi to byt frustrujici sedet na mopedu, byt neustale predjizden peknymi vozy a vedet, ze takove si nikdy nekoupis. Btw ja zadne vlasy nemam, ale to uz asi vis.
Grunte, tebe ta zavist jeste nepresla?Ta mě nepřejde nikdy. Nejlépe všechno znárodnit a šmitec
Musi to byt frustrujici sedet na mopedu, byt neustale predjizden peknymi vozyMě nečiní problém že mě někdo předjede (samozřejmě pokud mě při tom nesramuje do příkopy), spíš naopak mám problém s tím že to činí potíže ostatním. Nikdo se mnou pak nechce jezdit mou rychlostí
Btw ja zadne vlasy nemam, ale to uz asi vis.Nevím a je mi to šumák.
Holt ale obcas zapomenu, ze Odin sem nechodi diskutovat, ale provokovat (coz ostatne sam nekolikrat rekl),Zrovna jsem to chtěl napsat, ale jak se dívám tak už nemusím. Nejlépe je na extrémní názory odpovídat extrémníma odpovědma. Odin nech si vozí zadek v čem chce.
Novinky z ústavu
To co jsem tu psal je reálná pozice ve firmě, kde pracuji a kde mám slovo u přijímání nových uchazečů.Vzdyt rikam, lopata IT.
Vůbec z toho tvého komentáře cítím nějak moc silnou aroganci, za kterou se imho skrývá strach z konkurence.Konkuruje taxikar konstrukterum automobilu?
Analytické myšlení imho má. Přečti si ty jeho blogy, mě se docela líbí, jak uvažuje. I v tomhle blogu psal o různých korelacích s počasím a tak.Kdyz je hnusne, chodi nekam malo lidi, ale jinam jich chodi vic. Panecku. To jsou veci. Jen k tomu chybi PowerPointova prezentace a hned by to slo prezentovat kravatakum na poradach!
První semestr na MFF je podle mých informací intenzivní matematika. Je tedy pravděpodobné, že bych to neprolezl, protože mě to moc nezajímá a ani nebaví.To mluvi samo za sebe a zbytek nema smysl ani komentovat.
Holku mam a masturbovat nepotrebuji egoisticky ani jinak.Divné, přitom to děláš už třetí příspěvek. Týpkovi nabídnu práci a ty se do toho sereš a máš potřebu shazovat mně i jeho. Proč asi? Jak bys takové chování nazval? Co tě k tomu vede?
Ja jen doufam, ze behem tvych pobytu na chate se z tebe nestane dalsi lesni vrah Kalivoda.Jestli jo, dám ti vědět jako prvnímu, ju?
Ale první semestr na matfyzu je opravdu pouze intenzivní matematika. A druhý vlastně taky (až na ADS 1).První semestr na MFF je podle mých informací intenzivní matematika. Je tedy pravděpodobné, že bych to neprolezl, protože mě to moc nezajímá a ani nebaví.To mluvi samo za sebe a zbytek nema smysl ani komentovat.
Bystroušákovi by se navíc nelíbil povinný tělocvik a angličtina.Eh? Já na povinný tělocvik (plavání) na VŠ chodil rád, tak rád, že jsem si ho zapsal i další semestry, když už jsem tam nemusel. Zlepšilo mi to fyzičku jako nic jiného, co jsem do té doby dělal. Angličtina mě nebavila na ZŠ a SŠ, ale na VŠ docela jo. Teď jsem si jí navíc nechal dobrovolně zapsat u zaměstnavatele (do konce roku B2 a až budu mít certifikát, tak C1) a dost se na to těším. Nedávno jsem napsal 3 anglické blogy o programovacím jazyce Self a dost jsem si uvědomil, kolik mám mezer, tak se těším, až je opravím.
Nedávno jsem napsal 3 anglické blogy o programovacím jazyce SelfTy píšeš i mimo Abc? Proč o tom nevím?
Ty píšeš i mimo Abc? Proč o tom nevím?Já píšu na různá místa. Tohle konkrétně jsem psal sem. Nevíš o tom předpokládám protože nemáš exocortex, který by aktivně hledal kam píšu. Což je jeden z důvodů proč se zajímám o Self.
Mně na tělocviku na matfyzu vadilo, že to bylo v noci a v Hostivaři (tj. daleko).+1, měl příšerný overhead, 70% tělocviku byla logistika.
naši restauraci totiž kupuje frenšízant. Jsem na to docela zvědavý, říká se , že by se mělo přidávat a i by měli přibýt další zaměstnanci.No, spíš to bude přesně naopak. Na malé podniky totiž neplatí tak přísná pravidal jako na nadnároní megazm*****, takže frenčíza je jen další způsob jak vojebat - v tomto případě zaměstnance...
A řekl bych, že je pořád lepší být mekáčista, než kopáč.Jak se to vezme, on takový kopáč v úkole může klidně mít kolem 500,- na hodinu. Já jednou zamlada měl kliku, vzal jsem to brigádně, měl jsem kliku na terén a i se svými 60ti kg jsem měl cca 1200,- na hodinu, kdy tohle uděláš v mekáči.
A lidi prostě nejsou. U nás už je to tak zoufalé, že nabídka práce je i na těch papírech, co se dávají na tácky pod jídlo (a u KFC to zase tisknou na účtenky).Tak prostě nabízíte málo – lidí bez práce (nebo s prací na hovno, kterou by rádi vyměnili) je pořád spousta a na venkově dvojnásob – když nabídnete dost, aby bylo na nájem a normální život, tak věř, že někdo z té vesnice nebo menšího města přijede a bude vesele ty hamburgry dělat.
Navíc franšízanti si navzájem nepomůžou. Ještě tak možná občas půjčit nějakou surovinu (ale ani to spíš ne), ale půjčovat si zaměstnance vůbec. Přitom někdy je to dost potřeba.Třeba bys jim (nebo někdo jiný) mohl vyvinout systém, takovou burzu, na které by mohli obchodovat se zaměstnanci a surovinami.
Ano, našel jsem si jinou práci, kam bych měl nastoupit k 1.11.2016. Není to v nakonec v IT, ale půjdu pracovat do DKV Praha (depo kolejových vozidel) jako elektrotechnik.Přeji, ať se daří – konečně nějaký kvalitativní posun.
nezdravé jídlo a přeslazená limonáda, ne?Furt nechápu proč se do toho mele tak obrovské množství cukru. Aby byl produkt?
V USA prý byl postup následující:
Kde to naráží: tyhle řetězce modifikují recepturu podle regionu. Spousta Amíků tvrdí, že McD prodává lepší věci mimo USA.
flákne se tam nějaké ještě větší svinstvoOno by stačilo sladit třeba medem když už to musí být (což je věc co nechápu – opravdu to musí být tak sladké a proč proboha?) a ne na nějakých 12g/100ml a více, resp. přidávat cukr/HFCS úplně do všeho.
Průmyslová výroba potravin vždycky vytváří tlak na cenu výroby a chemické náhražky nebo potraviny dovezitelné z 3. světa jsou vždycky levnější.
Jasně. A proto se třeba v těch Státech používá státem těžce dotovaný HFCS.
Kdyby ty hamburgery dělali pořád z přírodních surovin, tak není problém ani s výživou ani se zdraví škodlivými sladidlyHm, to maso v hamburgeru není maso a sladidla vidíš v kečupu nebo kde?
Na kvalitním masu není nic špatného, to jen vegani mají hlasitou a hysterickou propagandu.On není problém vyloženě v masu, ale třeba se mi jinde líbí že papají i jiné druhy (zkus u nás sehnat jehněčí a kůzlečí) a navíc to zajídají spoustou zeleniny a toho co u nás považujeme za nízkokalorický bordel. U nás je příliš velká přemíra levného vepřového (vesměs odpad) a kuřecího.
Špatné je nejíst živočišné potraviny vůbec.Nejsem vegetarián jestli ti jde o tohle.
A na praseti je dost libových kousků, pokud bys měl obavy, že jíš moc tuku.Proto od Vídně až prakticky po Balt žereme už dob Švejka klobásky, různé fermentované varianty a chuťovky typu vepřo-knedlo-zedlo jsou naše národní pokrmy, že?
Může to být zatížené hodně ošklivými svinstvyS naší spotřebou ryb na rok (1.2 kapra a to ještě většinou tak 24.12) se ničeho nebojím.
a McD určitě nenakupuje drahé kvalitní suroviny.No však.
Proto od Vídně až prakticky po Balt žereme už dob Švejka klobásky, různé fermentované varianty a chuťovky typu vepřo-knedlo-zedlo jsou naše národní pokrmy, že?klobásky já třeba moc nejím a na knedlu-vepřu-zelu není nic špatného - ano je to kalorické, což ale sám o sobě není problém, pokud je vepřové kvalitní, tak je zdravé, zelí je zdravé a knedlík jsou sice prázdné kalorie, ale v zelí je dost vlákniny, vcelku rozumné jídlo - a i to pivo k tomu je zdravé, pokud se člověk neožírá jako prase na knedlu vepřu vidím potenciálně jen dva problémy - pokud člověk nejí nic jiného, není tam samozřejmě všechno potřebné, a pokud se člověk kaloricky přežírá - jinak kvalitní zdravé jídlo neznám ale nikoho, kdo by knedlo vepřo zelo jedl každý den
S naší spotřebou ryb na rok (1.2 kapra a to ještě většinou tak 24.12) se ničeho nebojím.když budeš mít hodně velkou smůlu a sníš jednu špatnou rybu plnou rtuti, tak stačí i ta jedna...
neznám ale nikoho, kdo by knedlo vepřo zelo jedl každý denSpíš mi jde o to že když si představím typického středoevropana zrovna jako štíhlého atletického Afričana nebo pohublého Inda si ho rozhodně nepředstavuju. Spíš něco na způsob mého strýce který miloval zabijačky. Tady se žere vepřové v množství více než zdravém odnepaměti. IMHO už na to bude i naše genetika připravená.
V tomhle je super kapr z čistého rybníka, i když nad ním spousta lidí ohrnuje nos, nevím proč.Jsou líní vybírat / kousat kosti?
Já bych neřekl nezdravé, já bych řekl kalorické (což je rozdíl).V čem?
ale jídlo samotné teoreticky snad nezdravé není
O tom Grunt bohužel nehovoří, ale o zdravosti těch produktů mám značné pochybnosti. Kolik je tam soli? Glutamátu? …?
Kolik je tam soli?Grunt odkazuje tabulku, necelé 2 g. Jo, je to relativně dost.
Glutamátu?Glutamát už je zase škodlivý?
a všechny ty co kromě svačiny v McD drží celý den půstVybral sis v McD tu nejhorší věc co mají (velká cukrová voda) a na základě toho tvrdíš, že je tam všechno jídlo nezdravé. Tímto způsobem ti ale umím udělat nezdravé jídlo skoro v jakékoli restauraci.
ale jídlo samotné teoreticky snad nezdravé není.Tak dopřávají si jednou za čas snad všude po světě (mám pocit že i muslimové a budhisti co mají maso žrát zakázáno), ale vyloženě si na tom stavět byznys, to už je nezdravé. Hambáč pakrát do roka nemá šanci nijak uškodit, ta Cola taky ne ale když už je McD největším odběratelem průmyslově vyráběného masa a sodovkárny typ Coca-Cola Company nejvýznamnějším odběratelem cukrovaru, asi něco špatně bude. Jsem docela překvapen ale i v ústavu typu McD je možné si dát neslazený čaj (0g snad všeho dle tabulky) a zajíst to salátem, ale kde až na něco takového uvidím reklamu? Nevyvážená strava sama o sobě nezdravá je.
sodovkárny typ Coca-Cola Company nejvýznamnějším odběratelem cukrovaru, asi něco špatně budeTo už jsem tu rozporoval v nějaké předchozí debatě na tohle téma. V CocaCole cukr prý není, všechno to nahradili glukózo fruktózou.
kolu používám k původnímu účeluJako na mytí záchodů? Nebo jako kapky na chřipku (pozor, původní aktivní složka už se tam sto let nedává! :) Já jsem kolu pil za poslední dva roky dvakrát. Poprvé když mě kamarádi vytáhli na 135km výlet na kole. Pak jsem si myslel, že jsem to ujel díky tomu cukru a kofeinu a zkusil jsem to minulý týden znova na další vražedné akci (155 km), ale nepřišlo mi, že by to teď nějak pomohlo.
Schválně někdy zajdi k Mekáčovi, udělej si nějaké _výhodné menu_No a tady je právě ten problém. Musíš si vybrat třeba cheeseburger a zahradní salát a k tomu pít kohoutkovou (což je v civilizaci čím dál tím větší problém, protože se skoro všude začínají objevovat napevno nastavené baterie, ze kterých teče jenom teplá).
tak nejak ve vsem - dusik, pesticidy, hormonalni disruptory, tezke kovy...Kvalita vody je kontrolovaná a daná také zákonem. Minimálně ten dusík a těžké kovy se kontrolují, těch parametrů je ale celkem dost, chemické i biologické. Hormony tam AFAIK nejsou. Ale jinak mi to přišlo dost pokryté. Zrovna někdy včera jsem přemýšlel, že nechám vodu u nás překontrolovat. Bylo by zajímavé se podívat na výsledky.
a kdyz clovek pomine zdravotni zavadnost, tak je proste hnusna, zkazi i slusny cajTeď ještě napiš, že kupuješ jedině Evian nebo tak něco...
nekupuju evian, ja si vodu vyrabim samJak se to dělá? Pálíš vodík?
Ale zkusme něco objektivně a snadno meritelneho, ukaž mi pražskou vodovodu nepohnojenou dusičnany.Lepší objektivně meřitelná záležtisto by IMHO byl slepý test poznávání nějaké lepší vodovody versus čistého horského pramínku versus minerálky. Bylo by zábavné pozorovat zaryté odpůrce vodovody, všelijaké Evianové fajnšmekry a podobné případy nedostat se nad náhodné odhadování...
cože? ty mi chceš tvrdit, že ti pražská vodovoda chutná jako horský pramínek? :)))) to jsi smyslově těžce postiženejJak která. IMHO ta dobrá vodovoda se od pramínku poznává špatně i se smysly zcela v pořádku. Samozřejmě další věc je, že pramínky často chutnají po rašelině a dalších věcech, čili z toho by to poznat bylo...
ale o chuti se nemá smysl bavit, změř si ty dusičnany... nebo si udělěj nějaký biotestMěl jsem dojem, že v tomhle threadu se řeší chuť.
tak tě můžu ujistit, že smysly v pořádku nemáš :)Podlož to slepým testem a možná tyhle řeči začnu brát vážně...
ty vody mají zásadně jiné složení a tudíž i zásadně jinou chuť, pokud chuť nepoznáš, kup si měřákNjn, já to nepoznám, nejsem holt takový food expert, resp. spíše water expert
ovšem já bych hnojivo nepil, ani kdyby chutnalo jako nebeská manaNjn, tak každý preferuje jiný jed.
no jo, kdybys nežral u mcdonalda, možná bys neměl zničené chuťové buňkyWut? Kdes sebral, že žeru u McD?
normální člověk pozná podle chuti už jen tu tvrdost... popravdě řečeno, ani netřeba chutí, na tohle stačí hmat :)No, ale na to ta voda musí být tvrdá, že
Tam nekazí jen čaje, ale i konvice - do měsíce max je každá varná konvice pokryta vodním kamenem.Tj. stejně jako v severní části Prahy... ale tohle naštěstí není problém, vyvaří se octem. Horší je to na (umytých) sklenicích.
2) nebylo mozne pouzit mydlo
Proč? Doma s mýdlem žádné problémy nemám, kromě toho, že se rychleji spotřebovává. Naopak, kdykoli jsem někde, kde je hodně měkká voda, jsem zoufalý z toho, že skoro nejde spláchnout.
Tam nekazí jen čaje, ale i konvice - do měsíce max je každá varná konvice pokryta vodním kamenem.
Do měsíce? To si někdo žije, odkameňovat konvici jenom jednou měsíčně…
Ztráty vody úniky ze sítě činily v roce 2010 cca 22 % (v roce 1996 46 %).
nabízet pouze džusHmm…
A pokud se chceš ohánět fruktozou, tak proti té rvete v té kole :)
já nepiju limonády žádnéA co teda?
vlákninu do toho vůbec nepleť, o tom, že v jídle je potřeba jíst i jiné složky než čistý cukr snad netřeba diskutovatJe, protože v tom je mimo jiné ten rozdíl mezi colou a ovocem - v ovoci spolu s tím cukrem tu vlákninu má tělo k dispozici, v cole ne. Nebo ty snad ke cole běžně chroustáš lněná semínka?
v životě nikdy jsem neslyšel že by někdo doslazoval kvas na kořalku medem. To by byla docela drahá sranda, med je několikanásobně dražší než cukr.Já ji i pil. Bylo to ze soukromých zásob majitele pálenice který si archivuje zajímavé kousky. Těžko říct ale chutnalo to opravdu o něco líp než klasická toluenovka. Pokud má včelař přebytky a je zároveň pěstitel, cena je vcelku irelevantní. Ostatně jak si myslíš že se dělá medovina?
A teď si vem že taková výrobna přeslazené limonády to kupuje po vagónech, to je ta cena ještě zajímavější. Myslím že nebudu přehánět když řeknu že hluboko pod 10 kč. A taky má med specifickou chuť která by se projevila v produktu.Tohle je mi jasné. Musel by to být specifický produkt udělaný z nějakých medových přebytků v malém množství a předpokládám že i za silně netržní cenu
kdo by jedl jen čistý cukr, snad kromě štamgastů mcdonalda, proti kterému tu od začátku vystupuju (to si popovídej s jendou a spol.)Jo, jasně, protože já tu samozřejmě propaguju pití cukrových limonád.
houska je v podstatě jen cukrZa cukr považuješ i dlouhé cukry? Co pak cukr není?
ale v kontextu biochemie výživy je škrob jasný cukr, protože je prostě úplně jedno, zda si nacpeš do huby glukozu nebo škrob, do krve jde v podstatě to saméTo jsem nikde nerozporoval. Však taky v tom cheesburgeru je toho dost.
rozlišovat sacharidy ve smyslu polysacharidy a cukry ve smyslu mono/disacharidy nemá z hlediska výživy žádný smyslTady už neoushlasim, sám zmiňuješ rozdíl v rychlosti vstřebávání, a dále, jak zmiňoval někdo výše, vláknina také zpomaluje vstřebávání. Takže například celozrné pečivo (tj. polysacharidy + dost vlákniny) nebude pro tělo zdaleka takový šok jako třeba sacharidově-ekvivalentní množství coly. Diabetici by jistě mohli vyprávět.
cheesburger skutecne neobsahuje celozrnne pecivoJj, však to jsem netvrdil, ten příklad s celozrným pečivem nesouvisel s cheeseburgerem. Cheeseburger IMHO skutečně moc zdravý není, mně na tom kromě cukrů vadí např. ten sýr - silně pochybuju, že to je klasický tvrdý sýr.
to s emimochodem ani moc neprodava - lide radi kupuji "vicezrnne" hnede (obarvene) pecivo, ale to neni celozrnne...Vícezrnné pečivo AFAIK obvykle obsahuje něco jako 5% celozrnné mouky, souhlasím, že to je k prdu.
a to cislo "cukry" z jejich dat nezahrnuje ten skrob! ani tam neni zadna vyznamna vlaknina, v podstate jejich "sacharidy" = realne "cukry"Jj, je potřeba koukat na sacharidy, ne pouze 'cukry'.
rychlost vstrebavani te moc nezajima, pokud nejsi diabetikTak ano, je to relevantní hlavně pro diabetiky, ale IMHO není všeobecně moc dobré vystavovat tělo náhlým glykemickým výkyvům. Pomalý přísun sacharidů může být někdy žádoucí - když člověk ví, že tu energii bude potřebovat, tj. typicky před vytrvalostními sporty. Proto se maratonci/dálkoběžci cpou před během těstovinami apod. To by mohlo, btw, být relevantní pro Jendu s jeho 150km výlety
a nevím že by s nadměrnou konzumací základních potravin na světě byl problémProč by ně? Když budeš trpět obezitou, přílohy budou jedna z prvních věcí, který ti doktor zakáže...
tak to je samozřejmě také samý škrob, tedy cukr - já například přílohy v podstatě nejímAha, tak to pak jo. Akorát by se hodilo
kdo by jedl jen čistý cukr, snad kromě štamgastů mcdonaldarozšířit ještě třeba na tu rýži a brambory, což už nevypadá tak senzačně…
Tiskni
Sdílej: