abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Návrat ke kořenům

    28.8.2006 10:49 | Přečteno: 1299× | sw

    aneb kořínky, krvavé kořínky. Šílený trpaslík znovu zasahuje. Kolik sil stojí být stále mlád? – strašlivá, leč pravdivá, sonda do bažiny současného webu. Heavy metal si nevyberá.

    Dámy a pánové – Elftor znovu žije. Ostatní letošní zprávy jsou zbytečné. A proto škodlivé, protože buď obsahuji to, co Elftor – Dost už! Pálit knihy budeme až příště.

    A nyní něco naprosto děsivého:

    Stala se děsivá věc. Jedna z mých nočních můr obživla životem jako sněženky, které z jara tak rády trhají a pak na veřejnosti nestydatě prodávají ženštiny nevalné pověsti a společenského postavení. Jistě, jsou i jiné představy, které mi kazí spánek, a to daleko horší, než je tato – a ta, o které zde kveruluji, ani nedosahuje kvalit kandidáta událostí v místnosi 101, ale každopádně je svým způsobem monstrózní. Nikdy bych neřekl, že v roce 2006 budu dělat web.

    Kdys jsem se touto tak nezáživnou a naprosto zbytečnou prací živil, a přestože na tu dobu rád vzpomínám, anžto jsem lozil z jednoho lokálu do jiné noční kavárny jako na běžícím pásu a ráno mi vůbec nic nebylo, tak pracovat jako web developer, ovšem tehdy se tomu ještě říkalo grafik a kodér, alespoň tuším, mne nenaplňovalo radostí.

    Lastavý p.t. čtenář si jistě rád vzpomene, anebo, je-li mladšího ročníku, nechá se poučit, jak to tehdy vypadalo. Přenesme se nyní na křídlech času do století, kdy muži ještě opláceli urážku ranou pěstí – v lepších kruzích ji spláceli kulí v souboji – a popišme reálie těch dávno minulých dob: celý OSS svět básnil o Apache 1.0, někteří vizionářští šílenci ve svých esejích referovali o úžasných vlastnostech MySQL 3.0.1 (slyšte, umí indexy!), .NET se jmenovalo ASP, o Javě se mluvilo jen z doslechu, v barevných časopisech vycházely verbuňky na Oracle 6i, kterýžto byl prý 38x rychlejší než 5 a Microsoft zveřejnil svý zbrusu nově loupežně vydaný klon Sybase jménem MS SQL Server 6.

    HTML kneží ručně přepisovali iniciály dokumentů ručně psanými literami "<HTML><BODY><TABLE width=100><TR> <TD><FONT name="Arial CE"><FONT size="+1">menu" a v restauracích se tvářili velmi tajemně.

    Svým způsobem jsem byl rád, že mne služba vlasti vytrhla ze zatuchlé bažiny webové svoloči a následně mne prozřetelnost uvrhla v koleje jiné – profesionálního nenávistníka aplikačních serverů. Ale to již velice velmi odbočuji od tématu.

    Jak jsme tehdy weby tvořili? Nezáživné, stále se opakující, psaní html formulářů a prasáckých selektů a inserů. Nuda, nuda, šeď, šeď.

    Proto jsem si řekl, že když už jsem nyní bystrý jako orloj a chytrý jako rádio, použiju nějaký rafinovaný kus SW, abych si neošoupal bříška prstů.

    Původně jsem myslil, že celý web postavím na Zope s několika jednoduchými produkty. Na své instalaci jsem měl web hotov asi za dvě hodiny, včetně studia módního CSS. Když tu náhle zasáhl snad padlý anjel jakýsi. Stroj, na kterémž vše mělo běžet se odebral do křemíkových nebes. "Proklatý Bože! Chceš snad, abych se mořil s PHP mrdkou?" zvolal jsem. A jen blesk, který mi odpálil transformátor na napájecí šňůře byl mi odpovědí.

    Dobrá tedy, PHP. A protože jsem od přírody ten nejlínější člověk, kterého znám, snažil jsem si najít nějaký již hotový publikační systém. Je přece rok 2006, už to nebudu psát vlastnoručně.

    Čtenářky a čtenáři, kdybych od vás dostal pětikorunu za každou instalaci, kterou jsem provedl a další minci za vyčištění systému od těch sraček, byl bych nyní odporně bohat. (Vím samozřejmě o existenci serveru, kde se dají nějaké CMS vyzkoušet, ale instalace tam uvedené jsou ořezané.) To opravdu nikdo nepotřebuje velice jednoduchý CMS, který by neměl 8MB zipovaných zdrojových kódů a čtvrt miliónu naprosto zbytečných pluginů? Který bych dokázal obsluhovat i já, prostý chlapec z předměstí, aniž bych musel ve slovníku hledat překlady magických slov karma, traceback neb del.i.cio.us (nebo jak se to píše)? Který by se styloval pouze přes standardní xhtml (nebo jaké) tagy? Který by nevyžadoval MySQL, ale třeba Postgresql (ano, mám k dispozici PG, ne MySQL)? A který by, když už je Postgresu přátelský, nevyžadoval kompletní přeindexování? Takovou husí kůži, jaká mi naskočila po shlédnutí pár explainů, jste ještě neviděli.

    Pozor, pointa.

    Trudné jsou vlahé večery vyplněné psaním autorizačních skriptů v jazyku PHP. Inu, co každý rád znovu vynalézá hranaté kolo. Na druhou stranu má celý web asi 60kB včetně generátoru hudebních playlistů a obrázkových galerii. Přesto jsem znechucen. A proto dím: sbohem web developeři, na neshledanou za dalších třináct let.

    P.S.: Také někoho z vás zajímá, jestli se dámy a slečny z historických románů v reálném životě opravdu chovaly, jak je psáno – jestli omdlévaly, když zjistily, že jejich kočí jede kolem temné zahrady, kde se jistě stalo něco zlého? Anebo jestli byste poznali svého bratra, kterého jste nikdy neviděli, protože byl od vás odloučen únosem korsickými piráty, jen a pouze podle hlasu krve?

    hit týdne: Finntroll – Försvinn Du Som Lyser + jakási směska Nasum.

    průser týdne: film "Walk the line", aneb další důkaz, že jsou filmy skutečně na hovno. Pokud bych v sobě neměl nějaký piváky, tak nevydržím ani polovinu. Chudák Cash, to si nezasloužil.

    When I was just a baby, my mama told me, "Son, Always be a good boy, don't ever play with guns." But I shot a man in Reno, just to watch him die. When I hear that whistle blowin' I hang my head and cry. tjaptadada…

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vencour avatar 28.8.2006 11:35 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrat ke kořenům

    Košaté, barvité, skvělé ;-)

    Podle ČSFD má Walk the Line přes 80% ... poznám časem sám.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 28.8.2006 11:38 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrat ke kořenům

    P.S. od Joaquina Phoenixe vede cesta k Hotelu Rwanda ... dík za tip.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    28.8.2006 11:42 MarzocchiDH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrat ke kořenům

    Jj, skvělé, jako vždy. Škoda, že nepíšeš častěji.

    28.8.2006 11:42 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrat ke kořenům
    To opravdu nikdo nepotřebuje velice jednoduchý CMS, který by neměl 8MB zipovaných zdrojových kódů a čtvrt miliónu naprosto zbytečných pluginů?

    Evidentně ne. A mohl bych přidat ještě spoustu dalších vlastností, které u CMS zřejmě nikdo nepotřebuje, protože ty stovky nedodělků (nic ve zlém, jsem vděčný alespoň za ně) sveřepě opakují stejné chyby a stejné nepraktičnosti, což znamená dodělávat na koleně i ty nejzákladnější funkce, které by člověk normálně od CMS tak nějak čekal (protože si přesně kvůli tomu CMS hledá). Ale jak roky běží, postupně se "the-best-CMS-ever" hračky přepisují na skutečné CMS, které ulehčují práci... stačí tedy jen dost dlouho počkat :D

    BTW zájemci by se mohli podívat na tohle, prý je to funkční a jelikož je tvůrcem (pardon, tvůrkyní) žena, třeba je to i praktické :D
    d.f.h avatar 29.8.2006 01:13 d.f.h | skóre: 8 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrat ke kořenům
    wordpress? dá se v něm udělat podle potřeby všechno i nic...
    29.8.2006 07:53 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Návrat ke kořenům
    tak to seno vypadá skutečně výtečně. Tedy alespoň výsledný kód. Hned to vyzkouším. Snad to půjde do PGSQL.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.