abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    20.2.2010 18:58 Kraven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    keby len v pasti...
    20.2.2010 19:01 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Snad jedině zůstávat na staré funkční konfiguraci a neupdatovat X, jádro a ovladače :| Na linuxu to holt ale chodí jinak než na widlích...
    20.2.2010 19:08 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Mít HD3450 a stěžovat si, že si od nVidie nemůžu koupit něco lepšího, to mi připadá jako neskutečná hovadina. Před víc jak rokem jsem si koupil 9600GT a dodnes chrochtám blahem. Jediná vada na kráse je uzavřenost driveru.
    LukynZ avatar 20.2.2010 19:25 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Ja bych ani nepotreboval neco lepsiho, bohate by mi stacilo uplne to same. Ale neni. Blahem urcite chrochtas, procby ne, ale kdyz se podivas na dnesni karty, ktere by si taky vzaly svych 100W, tak bys byl nekde jinde...
    20.2.2010 19:32 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Takový pohled je zcestný. Grafiky vycházejí pořád a velmi rychle jsou překonány novým modelem. Je to takový blázinec. Není důležité, zda dnešní grafiky mají při stejné spotřebě vyšší výkon. Důležité je, zda ten výkon vůbec potřebuju. A vzhledem k sračkovosti herního průmyslu je odpověď jasná. Nepotřebuju.

    Proč tedy řešit, že dnešní HD5000 má vyšší výkon než 9600GT, když i 9600GT mi nabídne vše co potřebuju? Navíc ATI v Linuxu, to je kapitola sama o sobě :-)
    LukynZ avatar 20.2.2010 19:42 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Dam ti otazku - kdy nVidia vydala posledni radu karet? Na jake technologii? Odpovim ti...davno a na stare. Ati porad vydava nove a technologicky lepsi, ale pro linuxoveho uzivatele je to nevhodne, protoze vime proc... Takze bud nova technologie bez dokonalych ovladacu, nebo stara technologie ale s ovladaci. Vykon je druha vec, o ten mi vubec primarne nejde. Jde o cenu a co za ni dostanu. U nVidie nenazrany stary krap...u ATI novou technologii, ale bez poradnych ovladacu. Pro cloveka co uz neco ma a je spokojen, nema cenu resit. Clovek co jde a chce koupit - je v prdeli a nebo koupi nvidii s tim ze vi, ze kupuje vec starou a horsi...a to treba ja bych asi neprekousl...
    20.2.2010 20:07 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Dam ti otazku - kdy nVidia vydala posledni radu karet?
    Nechápu, proč bych měl tohle řešit. Jaká je podle tebe vhodná doba vydání nové grafiky a proč? Při pořízení jakéhokoli řešení mě zajímá pouze to, zda splňuje mé technologické nároky.
    Na jake technologii?
    Stejně debilní otázka jako předchozí? K čemu ti je znalost výrobní technologie? čím lepší číselko tím víc adidas?

    ATI má již od dob HD2000 "lepší" výrobní proces než nVidia, a až do řady HD4000 byla její spotřeba v porovnání s nVidií naprosto příšerná. Tak k čemu jí ten výrobní proces byl, když nVidia měla s "horším" procesem lepší spotřebu?
    Odpovim ti...davno a na stare. Ati porad vydava nove a technologicky lepsi, ale pro linuxoveho uzivatele je to nevhodne, protoze vime proc...
    Můžeš jmenovat? V čem lepší? Jaké technologie a k čemu je využíváš? Ať to nejsou jen prázdné řeči.

    Například v oblasti akcelerace videa jsou grafiky nVidie s VP4 (GT210/220/240) lepší než Radeony HD5000! Takže tak černobíle to nebude že?

    Možná jen moc čteš bulvární IT magazíny s HW tematikou (těch je většina) a povrchními recenzemi.
    Takze bud nova technologie bez dokonalych ovladacu, nebo stara technologie ale s ovladaci.
    Jaké technologie? Akcelerace videa horší, podpora GPGPU nízká. I Linux je špičková technologie, podpora této technologie se nepočítá? Proč mám používat sračkovité produkty Microsoftu jen proto, že ATI není schopna podporovat skutečné OS jako je Linux, BSD nebo Solaris! To jsou špičkové technologie a ATI je nepodporuje!
    Vykon je druha vec....
    Pojďme se pobavit konkrétně. Co ti schází na GT240?
    LukynZ avatar 20.2.2010 21:13 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Tady to sklouzava k necemu, k cemu by nemelo - ATI vs nVidia obecne. Pokud mas pocit, ze mi ma nVidia co nabidnout, viz blogpost, tak mi to porad. Ja se na to rad kouknu a klidne to i koupim, pokud to oslovi. Ale je to jak jsem psal - za ty prachy dostanu jen stare veci a ty drazsi 40nm srandy. A ja rozhodne nehodlam zacit diskutovat na tema kdo je lepsi a kdo co ma lepsi a proc. Uz jen kvuli tomu, ze vse by clovek musel podkladat linky a na to jsem opravdu, ale opravu liny. Ale kdyz uz jsi tu linknul, co mi schazi na GT240, tak jsem se teda na ten link koukl. Schazi mi spotreba 20W a cena 700,- ;) A windows uzivatel si stejne koupi to ATI, protoze stoji stejne, spotrebu ma taky stejnou, ale karta je to vykonnejsi. Takze - GT240 je predrazeny krap. Ale nedelam si o ATI iluze, ze je to buhvi co. Ale az na ten skluz s ovladacema splnuje to, co od karty zadam. A to jsem nenarocny.
    20.2.2010 21:49 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Tady to sklouzava k necemu, k cemu by nemelo - ATI vs nVidia obecne.
    Téma jsi nastolil ty. Výrobce A má dobré, ale propietární ovladače. Výrobce B má špatné, propietární a vývojové opensource ovladače, a lepší HW (jak říkáš).
    Pokud mas pocit, ze mi ma nVidia co nabidnout, viz blogpost, tak mi to porad. Ja se na to rad kouknu a klidne to i koupim, pokud to oslovi. Ale je to jak jsem psal - za ty prachy dostanu jen stare veci a ty drazsi 40nm srandy. A ja rozhodne nehodlam zacit diskutovat na tema kdo je lepsi a kdo co ma lepsi a proc. Uz jen kvuli tomu, ze vse by clovek musel podkladat linky a na to jsem opravdu, ale opravu liny.
    Jakými linky? Povrchní recenze naserverech typu PCtuning, kde vezmou HD4550, otestují ji v moderních hrách, kde má tak 5fps a na základě toho vyřkou ortel, že je lepší než 9400GT, která má 2fps? Joo. Tyhle recenze znám. Je jich plný internet a jsou k smíchu. Taková karta se se používá ke zcela jiným účelům než je hraní 3D debilit, například v HTPC, ale kupodivu tzv odborné servery je testují v 3D střílečkách :-D
    Ale kdyz uz jsi tu linknul, co mi schazi na GT240, tak jsem se teda na ten link koukl. Schazi mi spotreba 20W a cena 700,- ;) A windows uzivatel si stejne koupi to ATI, protoze stoji stejne, spotrebu ma taky stejnou, ale karta je to vykonnejsi.
    V čem? Ve výše zmiňovaných 3D debilitách? A to ti nevadí, že tyto karty jsou určené pro úplně něco jiného (HTPC, 2D práce,...) a posuzuješ je na základě zcela pomýlených kritérií? Všiml sis, že celá řada radeonů HD5000 má závažné problémy s 2D akcelerací, a to teď prosím mluvím o Windows!?!
    Takze - GT240 je predrazeny krap. Ale nedelam si o ATI iluze, ze je to buhvi co. Ale az na ten skluz s ovladacema splnuje to, co od karty zadam. A to jsem nenarocny.
    Škoda že jsme se nedozvěděli co to je. Jediné co si ze sebe dostal je spotřeba 20W (víš že spotřeba GT210 je o 10W nižší než HD5450? ), a cena okolo 700,-. Následně mluvíš o výkonu, ale už neřekneš jakém (2D, 3D, akcelerace, GPGPU?). Bez toho se jen těžko dobereme výsledku.
    LukynZ avatar 21.2.2010 13:45 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    No takze mi neporadis nebo nema co nabidnout?

    Jinak souhlas ze tyhle grafiky na hry urcite nejsou, proto mam to co mam...ale je dobre vedet, ze kdyby clovek neco fakt chtel, jak na tom asi bude. Musim rict, ze na win jsem s tou svou herkou dokazal dustojne dohrat Risen, takze i to jde :) Nicmene v tehle oblasti proste clovek od nVidie nekoupi nic aniz by nemel blby pocit. A uz to rikam po nekolikate.

    A ta GT240 a vyssi se koupi prave kvuli vykonu 3D debilit, protoze na desktop using je to zbytecne. O te 2D akceleraci jsem neco cetl a je to snad vec ovladacu.
    víš že spotřeba GT210 je o 10W nižší než HD5450?
    nevim, ja mam za to, ze je to presne naopak :)
    21.2.2010 21:34 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    nevim, ja mam za to, ze je to presne naopak :)
    Ty máš celkově dost zkreslené představy.
    LukynZ avatar 21.2.2010 22:07 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Ani ne. Urcite sis v tom svem precetl odstavec dole ze :) Nicmene jak koukam na ty vysledky ve hrach, tak ta 210 by nebyla ani na to CS :(
    22.2.2010 10:37 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    ROFL :-D

    Nemám nic proti rozdílným výsledkům, ale DDW je parodie nejhrubšího zrna. Autor neumí ani pořádně psát česky, nemluvě o tom, že jeho cílem není recenzovat, ale psát oslavné ódy na jednoho výrobce a urážet toho druhého. To i takový bulvár jako je PCTuning je oproti DDW spíše něco jako New York Times :-D
    LukynZ avatar 22.2.2010 10:50 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Samozrejme ze kdyz vysledky nevychazi podle predstav, tak je to platek...nicmene neni problem si najite treba nejake dalsi zdroje.
    22.2.2010 10:46 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Jak říkám, kup si co chceš. Z mého pohledu máš dost protichůdné, a tedy nesplnitelné požadavky. Asi proto jsi v "pasti".
    LukynZ avatar 22.2.2010 11:01 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Nemam protichudne, chci jen adekvatni nahradu za svou 3450 (a to je rok stara karta) z rad nVidie a me pozadavky jsou naprosto jasne uz z uvodniho zapisku....a proste tu nic NENI. Ja za to nemuzu, chtel bych, ale neni. Kdyz uz sem se malem zlomil na starou 8400GS a smiril se i s tim, ze to bude decentni downgrade, tak se zase doctu, ze s HD videem na 1900+ ma problemy. G210 neprichazi v uvahu uz z duvodu parametru, ceny nebo z duvodu vlastni hrdosti, ze za tohleto nVidii proste takove prachy dat nelze...
    20.2.2010 20:18 Lord Vetinari
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Nesuhlasim s tym ze nvidia horsie gk. Jednu mam a nevidim dovod sa na nu stazovat.

    Ale ak by to bola pravda, ako spotrebitel sa rozhodnem pre kombinaciu grafiky a ovladacov ktora je lepsia. V tomto je to bez debaty nvidia. Sebadokonalejsia karta je bez obvladacov na nic. A ak tak nerobis sa necuduj ze amd/ati nema snahu to zmenit. Ved naco.
    LukynZ avatar 20.2.2010 21:20 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Tak malokdo si muze stezovat na svou kartu. nVidia ma urcite spolehlive a vykonne karty. O tom zadna, ale ted je fakt dlouho obdobi - alespon mi to prijde - kdy se nic z jeji strany nedeje a kdyz, tak to nestoji za nic.
    21.2.2010 15:35 Lord Vetinari
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    V kazdom pripade je nadpis tohoto blogu nepresny. Je to tvoje rozhodnutie pouzivat ati, napriek stavu v akom ma ovladace. Takze "Linux a amd/ati je to v pasti". S tym suhlasim

    20.2.2010 22:55 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    No a někomu stačí i 8600 GT :). Koupil jsem na alze za 800? Ale byly to poslední modely na skladě.
    Baník pyčo!
    20.2.2010 19:16 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Firma AMD by mala ten hnoj (fglrx) cely zrusit a zapojit sa do vyvoja open-source drivera.
    20.2.2010 19:25 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    V chipsech ATI stejně zůstane část nedokumenována. Například k UVD afaik odmítli dokumentaci zveřejnit. Proč bych tedy pro OSS-only systém používal grafiku ATI, když si mohu pořídit pro akceleraci videa Broadcom do pcie s OSS driverem přímo od výrobce.
    LukynZ avatar 21.2.2010 13:54 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    no jak je psano v jednom clanku na ABC
    U AMD je situace jiná. Po odkoupení ATI se stav stále zlepšuje a firma průběžně uvolňuje stále více a více dokumentace ke svým GPU, byť ani ona nemůže uvolnit vše. Bohužel oblasti zvané „hic sunt leones“ zahrnují i UVD, zejména proto, že součástí architektury zajišťující hardwarovou akceleraci HD videa jsou uzavřené části licencované firmě AMD (dříve ATI) jinými subjekty a AMD je tak nemůže pustit do světa pod některou svobodnou licencí.
    20.2.2010 23:53 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    mela by zrusit fglrx, ale nechapu proc by mela podpoovat otevrene ovladace
    20.2.2010 19:17 Mrkva.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    ne na 30 - 50 fps to fakt hrát nelze
    Co prosím? Vždyť už od rychlosti 20-30 FPS přestává lidské oko rozlišovat jednotlivé snímky a vnímá obraz jako plynulý. Kolik si myslíte, že má FPS takové DVD video?
    20.2.2010 19:23 Kraven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    29.97
    Grunt avatar 20.2.2010 19:27 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    23.97
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    LukynZ avatar 20.2.2010 19:28 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    To je nejvetsi mytus jaky snad kdy byl. Ale jen pro priklad - jaktoze clovek pozna rozdim mezi 100hz a 85hz? A zahrejte si hru na 30 a na 60fps :)
    20.2.2010 21:12 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    +1

    Poslední dobou, jak jsem si navykl na všudypřítomné LCD, tak už mi začíná vadit i ten "starý" 100 Hz monitor...

    BTW, jaký máte způsob rozpoznáváni vyšších frekvencí blikání monitoru (či jiného zářiče) očima? Pokud je to pod 85 Hz, tak to poznám bez přemýšlení, vyšší frekvence už ale poznám jen tak, že pohybuji očima dokola kolem monitoru a sleduju, zda obraz zůstává na místě. Těžko se to vysvětluje :-)
    LukynZ avatar 20.2.2010 21:24 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    No ja ted dlouho jedu na 85, takze uz mi to ani neprijde..ale v dobe, kdy sem pouzival 100, slo i 90 poznat normalnim pohledem na monitor a proste to blikalo :).
    Jendа avatar 20.2.2010 21:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Já jakš-takš poznám i 85 vs. 100Hz, ale CRT už jsem delší dobu nepoužil. Blikání ledky se dá poznat jejím máváním v temné místnosti, vyšší frekvence otevřením závěrky foťáku a pohybem před ní :-) (a pak snad fototranzistorem + osciloskopem, ale ten doma nemám). A jinak CRT máváním ruky.
    20.2.2010 23:20 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    S tou LEDkou to znám, mávání ruky by mě nenapadlo. Píšu si :-)
    Jendа avatar 21.2.2010 13:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    21.2.2010 01:01 Mrkva.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Hmm, a jak tedy poznám rozdíl u nějaké střílečky (když už echt, tak echt) mezi 100 a 30FPS? (minimální, ne průměrné hodnoty)
    David Watzke avatar 20.2.2010 20:10 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    No to platí u filmů, u her je to trochu jiný. 25 FPS je katastrofa u nějaký first-person shooter hry.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Jendа avatar 20.2.2010 19:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Proč se zápisek jmenuje Linux a grafické karty - je to v pasti, když za to evidentně nemůže Linux, ale výrobce těch karet?
    LukynZ avatar 20.2.2010 19:32 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    No ono to je tak napul. Proc kazde nove jadro musi byt tak rozjebane a nekompatibilni? Proc kazdy xorg server musi byt nekompatibilni? Ja teda fakt nevim. Jedine co nVidia dela je, ze maka...faktem je, ze u windows vyrobci nemusi mit strach, ze s nejakym updatem se vse zbori, protoze si nekdo nekde rekl, ze to tak proste bude...
    Jendа avatar 20.2.2010 19:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    faktem je, ze u windows vyrobci nemusi mit strach, ze s nejakym updatem se vse zbori, protoze si nekdo nekde rekl, ze to tak proste bude...
    Vážně? Ovladače pro Windows XP fungují pod Windows Vista? Řekl bych, že jediný rozdíl je v tom, že nové verze Linuxu vychází mnohem častěji.
    LukynZ avatar 20.2.2010 19:46 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Mezi XP a Vistama je snad 6 let, to je trochu nepomer, tak to vubec ani nevadi :)...ale co jsem slysel, na 7 jdou i xp ovladace. Ale prodavam jak sem nakoupil...
    20.2.2010 19:49 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    A má to extrémně časté vycházení nových verzí nějaký smysl? Uživatelům. pro které není PC nástroj k onanii, ale chtějí jej prostě používat to přináší jen problémy. Není zde náhodou chyba?
    20.2.2010 20:08 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    uživatelé, kteří používají rockstable distra s ovladači problém nemají že? Problém mají bleeding edge exoti a zde srovnání s windows jaxi nemá smysl.
    Grunt avatar 20.2.2010 19:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Proc kazde nove jadro musi byt tak rozjebane a nekompatibilni? Proc kazdy xorg server musi byt nekompatibilni? Ja teda fakt nevim.
    Jakože by měl ustat vývoj jádra a Xorg aby vývojáři uzavřených ovladačů mohli přizpůsobit své ovladače a nic na nich nemuseli měnit a aby konečně byli uživatelé spokojení? A na co druhý? Však takový systému už máme, ne?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.2.2010 19:54 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Aha, tak ona funkčnost finálního produktu, použitelnost a spokojenost uživatelů je vlastně nežádoucí, protože brání ve hře. Děkuji za vysvětlení. Vážně děkuji a ani nemusíte reagovat. Není třeba dalších detailů. Toto stačí.
    Grunt avatar 20.2.2010 20:02 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Aha, tak ona funkčnost finálního produktu, použitelnost a spokojenost uživatelů je vlastně nežádoucí, protože brání ve hře. Děkuji za vysvětlení. Vážně děkuji a ani nemusíte reagovat. Není třeba dalších detailů. Toto stačí.
    Mám pocit, že někteří tam vidí jen to co tam chtějí vidět. Pak plně souhlasím. S někým kdo má halucinace nemá diskuse žádný smysl.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    LukynZ avatar 20.2.2010 19:56 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    To nikdo nerekl. Ja treba vyvoji jadra vubec nerozumim, nevidim do toho a ani me to nejak moc nezajima. Ale zajimalo by me, jestli kazdy stary ovladac, co uz v nem je, se na kazdou verzi prepisuje aby fungoval, nebo se to rozbori jen tak, ze problemy maji ovladace zvenci?? Nehlede na to, ze jeste se dopatchovavaji za behu jadra stare a uz je venku nove, zase nekompatibilni. Nic proti vyvoji, ale tohle mi pripomina evoluci Paroubka, ktery to porad tahne dal, ale pokazde s jinym nazorem...
    Grunt avatar 20.2.2010 20:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Ale zajimalo by me, jestli kazdy stary ovladac, co uz v nem je, se na kazdou verzi prepisuje aby fungoval
    To je právě výhoda ovladačů, které v jádře jsou. Pokud se změní rozhraní, tak první ovladače, které se na toto nové rozhraní portují jsou ty, které už v něm jsou. Některé ovladače v jádře jsou pomalu starší než já a pořád fungují jako hodinky (resp. se furt upravují tak, aby byly schopny běžet i na nejnovějším softwaru). Ostatní se musí přizpůsobit.
    nebo se to rozbori jen tak, ze problemy maji ovladace zvenci??
    Ono se nic nerozboří. Rozhodně ne schválně. On bude spíš problém v tom, že ti venku se často ignorují. Čas od času se provede v rozhraní změna, starší technologie je nahrazena novou a je na těch venku aby se tomu přizpůsobili, když nechtějí ovladače uvnitř.
    Nehlede na to, ze jeste se dopatchovavaji za behu jadra stare a uz je venku nove, zase nekompatibilni.
    O čem je konkrétně řeč? Distributoři se většinou starají o to aby v jejich stabilních vydáních byl software tak kompatibilní jak to jen jde.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.2.2010 22:12 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Proč by za to mohl výrobce? Ten vyrábí karty pro normální OS a nemůže vědět, kdy si kdo vybastlí nějaký OS a nazve jej třeba "Huhule". Je blbost pak vinit Nvidia, že neběží na Huhule. Pod normálním OS běží a o to jde. K čemu v příkazové řádce potřebujete grafickou kartu?
    vlastikroot avatar 20.2.2010 22:13 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    21.2.2010 00:46 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Woknař má asi rád původní řešení od Applu, kde bylo všechno montovaný jako jeden kus a i tak prezentovaný :-D.
    Limoto avatar 20.2.2010 20:01 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Co je v pasti? nVidia funguje bez problému. Za kvalitu se holt platí...
    LukynZ avatar 20.2.2010 20:04 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Kdyby to bylo "za kvalitni ovladace" tak by se jeste i dalo souhlasit, takhle ale vazne ne :(
    Limoto avatar 20.2.2010 20:11 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Já jsem s těma ovladačema problém nikdy neměl, takže je považuju za kvalitní.
    21.2.2010 13:39 SkaP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Přesně. Po zkušenostech s ATI a jejíma ovladačema pro Linux (opensource i proprietární) jsem věděl že novej notebook bude jedině s nVidií. Jelikož mi zrovna minulej tejden odešel starej NB do křemíkovýho nebe, mám nový s G220M a zažívám něco nevídanýho: stejný výkon 2D i 3D jako ve Win, hibernace funguje bez problémů, úsporné režimy fungují bez problémů - s ATI skoro nemožné. Jedinou pihou na kráse že je to BLOB, ale zaplaťpánbůh plně funkční kterej nedegraduje železo na kterým běží :-)
    David Ježek avatar 20.2.2010 20:11 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    ati stojí za prd obecně. nvidia 210/220/240 jsou předražený nevýkonný karty, 250 alias 9800 alias 8800 je zase stará a měla by stát to co stojí 220 a cokoli mezi 260-295 vlastně nejde pořádně koupit a když už, je to drahý. zkrátka se čeká na fermi generaci a dokud ta nebude pořádně na trhu, bude to stát za prd.
    LukynZ avatar 22.2.2010 09:25 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Zalezi ale, ceho se clovek docka
    Limoto avatar 22.2.2010 13:51 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Ježíš, zase DD.
    LukynZ avatar 22.2.2010 14:07 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Ja teda nejak tyhle stranky zhave nesleduju stejne jako jine s podobnout tematikou, takze netusim co proti tomu a cemu kdo ma. Stejne si clovek hleda vzdy vice zdroju. Nicmene je tam odkaz i na puvodni anglicky, ze ktereho se to cerpa.
    tomboytom-deviant avatar 20.2.2010 21:21 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše ATI Radeon HD 4200 tearing ...
    Včera jsem četl, že naši vědci v mezinárodní spolupráci téměř vynalezli lék na HIV. Když lidi dokážou takovýhle věci, kdy AMD odstraní v catalystech tearing při přehrávání videa? Za rok, dva nebo nikdy? :(
    20.2.2010 21:29 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ATI Radeon HD 4200 tearing ...
    Český (a aj iní) vedci už liek na rakovinu, HIV objavili niekoľko krát (a zatiaľ sa stále nič skutočne použiteľné aj tak neobjavilo). :)
    vlastikroot avatar 20.2.2010 21:54 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Tak tohle opravdu nechápu. Když nvidia opravdu má větší výkon na linuxu a lepší funkci než ATI, kde si na co stěžovat? Že papírově je lepší ta radeonka? No a co? Však záleží na výsledku, a ten je lepší u nvidie.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Dent avatar 20.2.2010 22:18 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    No tak když už je to načaté...

    Přemýšlím o novém PC a po dlouhých letech na platformách Intel + Nvidia a Intel + Intel (kromě jedné krátké epizodky s AMD) jsem se rozhodl dát šanci i druhé straně a tedy postavit to na AMD.

    Konkrétně půjde o o Phenom II X4, desce postavené na 790GX a nejspíš integrovaným Readeonem HD3300. A teď otázka - co od toho Radeonu můžu čekat pod Linuxem s uzavřenými či otevřenými ovladači? Prakticky mi jde pouze o dvě věci - přehrávání videa a kompozitní desktop... půjde to, nebo budu trpět a nakonec skončím u levné Nvidie?
    20.2.2010 22:40 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Fglrx je pořád pohroma, a opensource radeon driver umí jen 2D a xv, takže na kompozitní desktop zapomeň. Já bych do toho nešel.
    Limoto avatar 20.2.2010 22:41 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    opensource radeon driver umí jen 2D a xv
    Kecy, kecy, kecy...
    20.2.2010 22:52 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    No. Radeon tady mám, takže nesouhlasím.
    Limoto avatar 20.2.2010 23:24 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    Nejeden člověk mi tvrdí, jak na R600/R700 hraje třeba Urban Terror nebo i něco ve Wine...
    20.2.2010 23:59 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    s vykonem 0.00000001 oproti windows a s modlidbou na rech pri kazdem spusteni gamesky
    LukynZ avatar 21.2.2010 13:58 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a grafické karty - je to v pasti
    video i kompozitni desktop pujde

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.