abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 48
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Irsko - relocation to Galway

    26.11.2006 18:40 | Přečteno: 1859×

    Dnes je to deset dnu co jsem v Galway. Prijel jsem minule utery, mel jsem tedy skoro cely tyden si uzivat mesta a najit si ubytovani

    Zacalo to klasickou cestou. Napred do hostelu, zaplatit na dva dny, trochu si odpocinou a pak hura do mesta. Vybral jem si sleepzone.ie, je kousek od centra, ceny dobre a ma zdarma internet (inet kafe jsou tu drahe). Mel jsem mistnost pro ctyri, ale obe noci jsem tam byl sam :-)

    Nijak moc neresim turistickou stranku veci. Budu mit nekolik let abych tohle mesto poznal a nejvetsi tahaky znam uz z prvni navstevy. Takze hned od zacatku jsem sel rovnou po ubytovani. Mou predstavou byla vlastni mistnost v house share, 15 minut pesky od centra a od prace, v klidne ctvrti.

    Zacal jsem hledat na daft.ie, ale brzy jsem narazil protoze jsem neznal nazvy ulic v Galway. Takze koupit mapu. Pulhodiny jsem lital po centru a hledal knihkupectvi, kdyz jsem ho nasel, mapu nevedli. V dalsim mapy meli, dokonce zdarma, ale byli to jen turisticka siditka s centrem mesta. Az po hodine jsem nasel presne co jsem hledal, velkou mapu mesta vcetne periferii s rejstrikem ulic... za 15 euro.

    Dalsi inzeraty jsem odlozil na vecer (vetsina lidi zveda telefon po 18 hodine) a sel si prohlednout mistni univerzitu.

    Vecer jsem zabral pocitac a zacal si vypisovat inzeraty. Diky mape sem hodne rychle mohl selektovat lokace, ktere mi vyhovovaly. Opsal jsem si udaje na papir a sel do pokoje telefonovat. Celkem prichazelo v uvahu pet mist. Po telefonatech se nabidky smrskly na dve. Prvni jsem si sel prohlednout jeste ten vecer.

    Byl to pokoj 3x2 metry, asi 5 minut od prace, za 290 euro. V dome ziji dva irove okolo 30tky, elektrikar a ucitel. Prohledl jsem si mistnost a rekl, ze mam dalsi nabidky a ozvu se pristi den. Trochu se mi nelibilo ze barak je obklopen ze dvou stran silnici a mistnost je docela mala.

    Dalsi den rano jsem mel prohlidku druhe nabidky. Velka mistnost, v centru, v byte vsechno vcetne netu, najem 350 euro. Jediny problem byl, ze spolubydlici byly dve matrony okolo 40tky a hned pod okny byl pristav. Cela ctvrt smrdela rybinou a kdyz takova nakladni lod projizdi pod okny take neni o co stat. Takze nic.

    Do prvniho apartma se mi moc nechtelo, podle logiky je to sice skvele: novy dum, par minut od prace, cena dobra. Ale az prilis mi pripominal stisneny kumbal na koleji. Takze jsem zavolal ze potrebuji delsi cas na rozmyslenou

    Zbytek dne jsem se coural po meste a obhlizel potencionalni ctvrte. Vecer jsem pak absolvoval kolecko pocitac - inzeraty - telefonaty

    Byl jsem v Irsku pet tydnu a az ted jsem se stretl s "diskriminaci". Jeden clovek mi na ferovku odpovedel, ze cizince neberou, sorry. Cely cas pred tim: na pohovorech, pri hledani ubytovani v Dublinu a v hospode jsem nic nepostrehl, prestoze rozhodne nevypadam irsky a slovansky prizvuk mam silny. Tahle zeme je opravdu uzasne otevrena a jedine co cloveka limituje pri hledani prace je jeho znalost oboru a anglictiny.

    Ale zpet k hledani baraku. Nasel jsem jeden co vypadal dobre. Velky pokoj, 15 minut od centra a prace, v dome dva centralni topeni a krb, za 350 euro. Zavolal jsem, clovek na opacne strane mel tak silny akcent ze jsem sotva rozumnel. Po trose koktani jsem domluvil prohlidku jeste na ten sami vecer a vyrazil.

    Barak byl v klidne ctrti, ze vsech stran baracky, nikde zadne osklive prekvapeni, proste klidek. Take se mi libilo ze je ze 60 let, zacal jsem byt alergicky na papundeklove domy postavene behem boomu. Tenhle barak vypadal ze ma solidni cihlove zdi. Mistnost byla velka 4x5 metru, postel solidni letiste s tvrdou madraci. Pripojeni na net neni problem, dalsi moje specificke veci take ne. Navic je barak kousek od plaze kde se da chodit behat. Proste parada. Jediny problem je trochu zasle vybaveni domu (sprcha na prutokovy ohrivac, zadna kabelovka, zadna mikrovlnka), ale to me zase tak nebere.

    House lord me pozval na pivo a zacal me zpovidat. Asi jsem se mu zamlouval, nakonec jsme si placli. Priznam se ze castecne jsem vzal barak pro jeho sileny akcent, abych si procvicil anglictinu. Tri dny po prijezdu do Galway jsem tedy spal ve sve posteli.

    Priste: house lord me vytahl do hospody, sraz mistni astronomicke spolecnosti, kontaktovani CS komunity a poker s mistnimi karbaniky.        

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vencour avatar 26.11.2006 18:45 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway

    Zástupce místního anglofilstva děkuje za polechtání na duši ;-)

    Hernajs, je fajn vidět, jak může být život nádherný ...

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    26.11.2006 19:09 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    Na férovku- Strašně moc vám závidim.. Vypadnout z ČR vstříc něčemu novému.. Co si váš blog čtu, je vidět že začátky jsou těžké. Moc vám fandím a doufám že za pár let budu ve stejné situaci jako vy. ;-) Jenom taková malá otázečka: Jak dluho se učíte AJ? Bojím se že moje znalosti nebudou ani na základní konverzaci stačit :-(
    26.11.2006 19:13 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    10 roku od zakladky. Ale neboj, na gramatiku kaslou i Irove. Dulezite je rozumnet, takze sledovat filmy, prekladat titulky... dulezite je rozumnet do telefonu, takze skype... Hodne stesti.

    A neboj po druhe, za par let bude CR v IT na urovni Irska :)
    26.11.2006 19:38 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    Právě v poslední době sleduju dost filmů.. Je fakt že něčemu rozumím, ale jakmile začnou používat ty jejich nespisovný fráze tak je konec..du si poslechnout ty rádia ;-)
    vencour avatar 26.11.2006 19:18 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway

    Já to zatim řešim rádiem z webu ...

       #Isle of Wight Radio
    http://stream.tlrc.net:8065/
       #Fire 107.6
    http://stream.tlrc.net:8100/
       #asi nebezi?
    http://stream.tlrc.net:8007/
       #The Quay
    http://stream.tlrc.net:8060/
       #nejde ???
    http://stream.tlrc.net:8005/
       #107.9 Bath FM
    http://stream.tlrc.net:8062/
       #Mix 96
    http://stream.tlrc.net:8010/
       #Radio XL - the best asian music, news and entertainment
    http://195.224.230.123:8000/
       #Sabras radio
    http://ct1.fast-serv.com:8744/
       #YCR Bridlington
    http://stream.tlrc.net:8067/
       #Yorkshire Coast Radio Scarborough
    http://stream.tlrc.net:8020/
       #Alpha FM
    http://stream.tlrc.net:8085/
    (takhle to mam otevřený na jedný ploše a když tak rychle přepnu ... dvouklik a ctrl+u v kaffe, oblíbený mam this is your island, this is your station ;-))

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    26.11.2006 19:42 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    Jéééé.. Já jim i rozumim.. Tak to na tom nejsem s AJ tak špatně :-D
    Prcek avatar 26.11.2006 23:02 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    kdyby nekomu nestacilo tech par, tak na www.radiofeeds.co.uk je jich hafo ;-)
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    26.11.2006 22:12 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    Těch 320 euro je za měsíc nebo týden? All bills inlusive? Jen tak pro představu, tady v Londýně začínají pokoje v share na £100 (samostatný pokoj, obstojná kvalita, 3 zona) all inclusive. Ja teď platim £120 protože jsem jen 2 min od metra a pokoj je double. Teda teoreticky pro dva, prakticky že tam je dvojpostel :)

    Proč kupovat papírovou mapu? To jsou ti Irové tak pozadu, že nemají žádnou veřejnou digitální na internetu? V nejhorším, google maps to jistí.

    Tady se v inzerátech naopak ulice neuvádějí, jen (část) post code, a vzdálenost k metru, případně k parku, metru. O přesnou adresu si teprva musíte zavolat. Pak se lokalita hledá na streetmap.co.uk nebo maps.google.co.uk. Je tam i ortomapa, takže hned vidíte, jestli vám za domečkem nestojí gasworks nebo obří staveniště.

    S větou "cizince nebereme" jsem se nepotkal. Částečně i proto, že v této části Londýna mají cizinci převahu nad místními. Mají tu ale jiný, ještě účinější chyták, hlavně u lepších a dražších nájmů - 12ti měsíční referenci od předchozího landlorda. Takže pokud našinec zčerstva přijede, má smůlu. Většina lidí si tu tak jako tak odbyde povinný rok v share house. I kvůli financím.

    Trénuj i písemnou angličtinu ;-) Landlord se píše dohromady. http://dictionary.reference.com/browse/landlord
    27.11.2006 00:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    Proč kupovat papírovou mapu? To jsou ti Irové tak pozadu, že nemají žádnou veřejnou digitální na internetu?
    Jenže ta se blbě nosí v kapse. Kdepak, papírová mapa rulez.
    Quando omni flunkus moritati
    Josef Kufner avatar 27.11.2006 00:21 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    Papírová mapa má výhodu v tom, že se dá vcelku pohodlně nosit všude a nedojdou jí baterky.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    26.11.2006 22:45 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    To uz je jak telenovela, na konci nezbytna vabnicka na pristi dil..

    Ale ne, mooc fajn se to cte a uz se tesim na irsky pub a karbaniky. Otec tam byl parkrat pracovne a taky si moc pochvaloval.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    27.11.2006 09:02 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    žádné vábničky, žadné triky.....
    V podstatě nic nevím
    msk avatar 27.11.2006 10:57 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Irsko - relocation to Galway
    Uz minuly tyzden som sa tesil na dalsi zapisok, takze super do toho, pis dalej.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.