abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    18.3.2005 21:51 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše :-)
    Clape, ze te placnu? Jestli chces, tak ti dam rychlokurz HTML zdarma. Proc nezkusis zapsat seznam tak jak se ma?
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    18.3.2005 21:54 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: :-)
    Beru -> já se v tom html plácám ´uplně nehorázně.
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    18.3.2005 22:37 Scr47chy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: :-)
    Já si myslím, že chvilka samostudia bude stačit ;)
    Quork!
    18.3.2005 23:09 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: :-)
    K tomu seznamu jsem ti uz psal jak se zapisuje. Odkaz na jakpsatweb je tu uz uvedeny, je asi to nejlepsi co muzes v .cz domene najit.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    18.3.2005 23:14 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše podobne choutky
    jsem mel sice pred casem taky, protoze jsem zacal s Mandrake a KDE mi jelo ve vychozi konfiguraci jako zpomalenej film. Nez bych zkoumal, jak to zrychlit, tak jsem zacal hledat nejakej jinej manager.

    ale jelikoz jsem se stejne nedokazal pustit K-aplikaci, pripadne tech, kterym je to fuk (opera, firefox, openoffice), nakonec jsem zjistil, ze fvwm stejne rychlejsi pri bezny praci neni, az na ten start, ale tak casto zase session nestartuju, abych nemohl tu minutku (nemeril jsem) pockat.

    mozna jsem to mel blbe vyladeny (spis urcite, protoze mi to docela padalo), ale subjektivne to bylo spis neohrabenejsi nez moje nynejsi KDE (3.3.2) a rekl bych, ze cim vic si clovek na KDE zvyka, tim vic uzitecnych konfiguraci a praktickych malickosti objevuje, zkratka jako je fvwm bez tydnu ladeni hnusnej a prakticky nepouzitelnej, tak se clovek do KDE taky nezaklika hned.

    no a potom, co je ted od verze 3.4 mozne v Gentoo kompilovat jednotlive KDE-komponenty samostatne a sestavit si tak vlastni desktop primo na miru, myslim, ze uz znovu asi nikam prchat nebudu ;)
    12.6.2005 11:32 super lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: podobne choutky
    ...zkratka jako je fvwm bez tydnu ladeni hnusnej a prakticky nepouzitelnej...

    k pouzitelnymu a imho hezkymu fvwm2 me stacilo par hodin. a to sem super lama ;) staci se na netu kouknout po nekolika .fvwm2rc, nejakej pouzit jako zaklad a zmenit si ho k obrazu svymu. a komu se nechce delat ani to, muze pouzit treba fvwm-crystal
    19.3.2005 10:41 gimper | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše No to si nejsem jist..
    KDE je desktop manger jak pod na me zboku :) to muzu rovnou zustat u widli, k cemu ? zere to nehorazne moc pameti, vykonu processoru, pripada me to zbytecny, ja sam osobne pouzivam fluxbox - presel sem z GNOME, ktery se me uz dnes zda byt odporne - klikaci prostredi :)

    sam linux pouzivam pul roku a to asi MDK(3dny)->Fedora(mesic)->Gentoo(uz nigdy nic jinyho) :)

    KDE sux :)
    gentoo.bloguje.cz ;)
    19.3.2005 11:14 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: No to si nejsem jist..
    Linux používám od roku 1997 a došel jsem k závěru, že KDE je nejlepší Linuxový desktop, který si jako jediný mohu nakonfigurovat přesně podle svých potřeb. Taky jsem kdysi "ulítával" na minimalistických WM, ale k práci prostě potřebuji desktopové prostředí. I když je tohle blog, možná by se to chtělo zdržet podobných výpadů...
    19.3.2005 17:57 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: No to si nejsem jist..
    K práci potřebuji terminály a vim.
    19.3.2005 11:42 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: No to si nejsem jist..
    sam linux pouzivam pul roku a to asi MDK(3dny)->Fedora(mesic)->Gentoo(uz nigdy nic jinyho) :)

    KDE sux :)

    tak teď jsi nám to nandal!

    Linux používám asi trochu dýl než ty a to co jsi napsal bych se skutečně nikdy neodvážil tvrdit. (aspoň, že máš za tím ty ksichtíky, třeba to nemyslíš vážně :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    19.3.2005 21:21 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše KDE a GNOME

    Nejdříve jsem používal KDE, potom GNOME. Stále víc jsem ale začal toužit po něčem jednoduchém, nenáročném na paměť (výkon)... KDE A GNOME jsou prostě "monstra".

    Zatím používám Window Maker a jsem docela spokojenej.

    20.3.2005 00:35 Foldus
    Rozbalit Rozbalit vše Vyvoj uzivatele
    Ja si prosel podobnym procesem v mych zacatcich s linuxem. Nastesti jsem zacal linux pouzivat nejdrive na serveru az potom na desktopu, ale prvni xmanager jsem nainstaloval kde. Samozrejme plno lidi mi tvrdilo jak ze je kde jenom pro lamy a ze ty jejich wmanagery jsou lepsi. Mi to nedalo a vyzkousel jsem postupne windows maker,gnome,fwvm,fluxbox a jeste par dalsich, abych si po tydnech zkoumani na googlu a cteni diskuzi a hledani nejlepsiho a nejkrasnejsiho wm uvedomil ze na mem pocitaci kde mam 512 mb ram mi je celkem jedno jestli mi wmanager zabere 12mb nebo 70mb, ze je sice krasne mit ho spusteny za pul sekundy po nabootovani jadra, jenze kdyz ono to jadro stejne startuje nekolik desitek sekund, a nejakych dalsich 5 sekund nez najede kde je uz celkem nepodstatnych.

    Na druhou stranu taky nemam rad klikaci hejblatka, ale zjistil jsem ze v momente kdy potrebuju okamzite zacit pouzivat nejakou aplikaci(komba,kprintserver) tak ze nekdy neni cas se prokousavat stranami textovych konfiguraku a manualovych stranek ale proste ji spustit a pouzit. Navic jsem pouzival par aplikaci patricich do kde, takze stejne jsem celkem casto nacital kdelibs. Takze jsem zvolil odlisnou strategii prizpusobil si kde aby vypadalo jako odlehcene windows managery, bez pro mne rusivych ikonek a menu, ale s tim ze se pod povrchem skryva sila kdecek.(konqueor,krusader,kmail,amarok atd).

    Tim nerikam ze kde je idealni volba pro vsechny ale muj pocitac(amd64 3200+) ma dostatecny prebytek vykonu aby system bezel dostatecne svizne. Napriklad na pomalejsim notebooku doposud pouzivam fluxbox.

    ps:kamarad jednu dobu taky nadsene konfiguroval fwvm trvalo mu to asi 2 mesice nez to nastavil, a posleze presel zpet na kde a behem nekolika hodin si nastavil kde ze vypadaji k nerozeznani podobne jako ten fwvm.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.