abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Datové schránky na Androidu

    22. 1. 2013 | Lukáš Jelínek | Různé | 3202×

    Mobilní přístroje (telefony, tablety apod.) se používají čím dál více a proto také rostou požadavky na to, co by měly umět. Datové schránky jsou pro právnické osoby povinné, v případě osob fyzických (ať již podnikatelů či nepodnikatelů) mohou být do značné míry řešením pro dlouhodobé cestování. A kdo chce mít přístup k ISDS na cestách bez nutnosti brát si s sebou notebook nebo jiný počítač, ocení možnost přístupu ze systému Android.

    Obsah

    Datovka pro Android

    link

    Datovka pro Android je řešení odvozené od desktopového programu Datovka. Program vznikl opět ve sdružení NIC.CZ a spolu s programem iDatovka (pro systém Apple iOS) tvoří mobilní doplňky desktopové verze. Datovku pro Android lze instalovat přímo z obchodu Google Play (případně i ručně, pokud je potřeba).

    Program Datovka pro Android je šířen pod licencí GNU GPLv3 a jedná se zatím o betaverzi, tedy o stav nedokončeného odladění (což se bohužel občas projeví pádem aplikace). Lze ho používat na systému Android ve verzi 2.2 a novějších.

    Datovka pro Andoid – dialog pro přidání účtu

    Někoho zklame, že Datovka pro Android podporuje pouze čtení zpráv (přijatých i odeslaných) včetně příloh. Na druhou stranu většinou je potřeba právě tato funkce, vzhledem k fikci doručení, která se ve většině případů uplatní po vypršení zákonné lhůty. Navíc to lze považovat i za bezpečnostní ochranu, protože odeslání datové zprávy je extrémně citlivou záležitostí (tedy kdokoli by získal možnost posílat zprávy, může jménem majitele činit téměř libovolné právní úkony, s velmi obtížnou možností jejich následného popření).

    Datovka pro Android – seznam zpráv

    Jinak ale aplikace podporuje libovolný počet účtů, takže lze kontrolovat zprávy i ve větším počtu schránek. Grafické uživatelské rozhraní je velmi jednoduché a ovládá se pouze prvky zobrazenými na displeji.

    Datovka pro Android – zobrazení zprávy

    Datové schránky FREE

    link

    Druhým z dostupných programů pro Android je Datové schránky FREE. Jedná se o proprietární software dostupný zdarma (v obchodě Google Play) a má ještě svou placenou verzi Datové schránky FULL (za 300 Kč). Verze FREE umí pracovat jen s jednou datovou schránkou a před vstupem do schránky chvíli čeká. Placená verze FULL pracuje s libovolným počtem schránek a má navíc widget pro upozorňování na nové zprávy.

    DS FREE – přehled účtů (zde může být jen jeden)

    Také tento program zprávy pouze přijímá a zobrazuje, odesílat neumí. Ovládání je velmi podobné tomu, jako má Datovka pro Android. I v tomto případě si program vystačí s ovládacími prvky na displeji. Aplikace umí datové zprávy archivovat, ale činí tak pouze na základě příkazu uživatele (tedy ne automaticky).

    DS FREE – seznam zpráv

    Tvůrce programu pro uživatele připravil hlasování o nových funkcích. Je tedy možné, že se škála dostupných funkcí rozšíří třeba o odesílání zpráv nebo automatickou archivaci.

    DS FREE – zobrazení zprávy

    mojedatovaschranka.cz (webová aplikace pro přístup k ISDS)

    link

    Webová aplikace České pošty je určena primárně pro přístup k desktopu. Nicméně protože výše uvedené aplikace neumějí posílat datové zprávy, může se toto řešení hodit i na mobilních přístrojích.

    Přihlášení do ISDS – nativní webový prohlížeč

    Již s nativním webovým prohlížečem v Androidu lze webovou aplikaci vcelku bez problémů používat. Pokud tak chcete činit na telefonu, vřele doporučuji otočit si ho naležato – v tomto stavu je všechno dobře čitelné a i bez zvětšování se lze trefit prstem na tu položku, která je potřeba.

    Seznam datových zpráv

    Jak si můžete všimnout na screenshotech, vypadá vše v podstatě tak jako na desktopovém webovém prohlížeči. Proto kdo je zvyklý s ním aspoň občas pracovat, neměl by mít problém ani v mobilním prostředí.

    Zobrazení datové zprávy

    Prohlížeč Opera Mobile zobrazuje stránky webového rozhraní ISDS prakticky úplně stejně jako prohlížeč od Googlu. Rozdíl je v reálu jen v tom, že když si zobrazení zvětšíte, zužuje Opera text aktuálního odstavce tak, aby se vešel na šířku displeje. O něco složitější situace je u mobilního prohlížeče Firefox. Ten má totiž nahoře fixní adresní řádek (i když možná existuje nějaký způsob, jak ho schovat), který při zobrazení na šířku zabírá nemalou část displeje.

    Přihlášení do ISDS – prohlížeč Firefox

    Nabídka úzká, ale dostačující

    link

    Přestože aplikací pro přístup k datovým schránkám ze systému Android není mnoho a ještě toho moc neumí, v praxi to pravděpodobně bude zcela postačovat. Pro čtení zpráv jsou k dispozici dvě aplikace, a když už někdo bude potřebovat zprávu odeslat, má možnost využít webové rozhraní, které se odstraněním závislosti na Form Filleru stalo plně použitelné i v mobilním prostředí. Navíc není všem dnům konec a je možné, že se nabídka časem ještě rozšíří.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.1.2013 01:43 XMen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Nejak nechapem co su vlastne datove schranky. Vysvetli to niekto?
    22.1.2013 07:26 Kosac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Mailovy server za 900 milionu... :-(
    22.1.2013 08:31 jay
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    No, je pravda že oproti běžnému mailovému serveru si vynucuje el.podpis. Ale i tak ta cena byla celkem slušná. Pro dodavatele.
    22.1.2013 08:49 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Právě že nevynucuje. Akorát je v zákoně napsáno, že když se uživatel přihlásí jménem a heslem zrovna k tomuhle serveru, státní správa se k tomu má chovat, jako by tam ten elektronický podpis byl. A jak poznáte, že se uživatel přihlásil zrovna k tomuhle serveru? Zeptáte se České pošty, a ona vám podle nálady možná něco odpoví. Když bude chtít.
    Marián Kyral avatar 22.1.2013 12:35 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    DS sice nepoužívám (zatím), ale úplně mě nadchlo, že po určité (relativně krátké) době jsou zprávy mazány. Nelze je tam mít uloženy natrvalo. A pokud si je chce člověk archivovat, musí si nechat udělat ověřenou papírovou kopii. Samozřejmě, že za peníze.

    V tomhle ohledu fungují standardní mail servery lépe.
    22.1.2013 13:24 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Pošta má "Datový trezor", kde se ty zprávy uchovávají.
    Luk avatar 22.1.2013 13:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Navíc si je lze stáhnout i lokálně. Problém je, že v první fázi se AFAIK vůbec nepoužívala časová razítka, později už ano, ale vzhledem k poměrně krátké platnosti kořenových certifikátů je potřeba si je nechávat relativně často přerazítkovávat (např. aktuální certifikát končí v květnu 2014). Placený datový trezor to dělá automaticky, při lokálním stažení to člověk musí udělat ručně (buď na počítači, ale se zaplacením razítek, nebo přímo v ISDS zdarma, ale pracněji).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Marián Kyral avatar 22.1.2013 13:59 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Pěkná pakárna. DS jsou ideální pro komunikaci s úřady, ale tohle je na pytel. Čím více zpráv budu chtít uchovat, tím déle to přerazítkování bude trvat, až mně nakonec dotlačí buď k zaplacení za nějaký trezor nebo k nějakému vlastnímu automatu (jestli to vůbec jde, teoreticky asi jo).

    Proč je to vůbec potřeba? Proč nestačí informace, že dokumenty X byl dne Y podepsán tehdy platným certifikátem Z. Na rodném listu mám přece taky tehdejší razítko a nikomu nevadí, že daný úřad se přejmenoval a změnil razítko.
    23.1.2013 23:17 Vítek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu - proč časové razítko?
    Časové razítko je velice důležité. Díky němu je podepsaný dokument zachycen v čase. Do elektronického podpisu se totiž přidává systémový čas počítače, což není legislativně platný údaj.

    Ve chvíli kdy máš zachycený dokument v čase, můžeš ho pouze přerazítkovávat ( nemusíš obnovovat podpis ), protože máš zaručené, že elektronický podpis byl v době podpisu platný. Díky časovým razítkům tak můžeš za platný považovat i podpis, který má již prošlý certifikát.

    UPOZORNĚNÍ: kontinuita přerazítkovávání NESMÍ být porušena, jinak je celý dokument v budoucnosti neplatný. Čili doporučuje se přerazítkovat pár měsíců před koncem platnosti aktuálního razítka
    24.1.2013 16:03 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu - proč časové razítko?
    a proc jako potrebuju mit platný podpis, který má již prošlý certifikát. proc nestaci, ze certifikat byl platny v dobe pouziti?
    Luk avatar 24.1.2013 18:50 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu - proč časové razítko?
    Protože je potřeba vědět, že to bylo skutečně podepsáno v době, kdy byl platný.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.1.2013 14:12 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Placený datový trezor to dělá automaticky,

    Technicky vzato trezor to nedělá. ISDS vyrábí podpis a razítko při každém stažení zprávy ze systému. Ať už je, nebo není v trezoru.

    při lokálním stažení to člověk musí udělat ručně (buď na počítači, ale se zaplacením razítek, nebo přímo v ISDS zdarma, ale pracněji

    ISDS nepřerazítkuje jakoukoliv zprávu. Pouze přidá razítko do zprávy, která byla stažena v době, kdy se razítka nepoužívala.

    Luk avatar 22.1.2013 15:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Nevím, nezkoušel jsem to. Uvedené informace jsem čerpal z Peterkových článků na Lupě.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.1.2013 15:32 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Datové schránky na Androidu
    Čistě technicky bych doplnil, že Datovka pro Android má s Datovkou na desktop společný v podstatě jen název. (To samé platí pro iDatovku.)
    23.1.2013 19:48 dejf
    Rozbalit Rozbalit vše A co treba datovka do mailu?
    http://www.datovkadomailu.cz/
    Luk avatar 23.1.2013 20:07 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A co treba datovka do mailu?
    Tohle znamená vytvořit si bezpodmínečně v ISDS speciálního uživatele, který bude mít právo jen ke čtení. Protože dát z ruky heslo pro plnohodnotný přístup je jako dát provozovateli plnou moc k veškerým úkonům (přinejmenším vůči všem orgánům veřejné moci) - tím spíš, že se heslo pravidelně mění a posílá se běžným mailem (viz FAQ). I tak je praktičnost a hlavně bezpečnost této služby dost otazná.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.1.2013 09:59 dejf | skóre: 3 | doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A co treba datovka do mailu?
    Heslo radeji menim sam a omezeny uzivatel je nutnosti u jakekoliv aplikace pro DS.
    24.1.2013 12:31 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A co treba datovka do mailu?

    Tak přeci je rozdíl mezi tím, když si instalujete něco, co má otevřené zdrojové kódy a běží to na vašem zařízení, a tím, když je něco SaaS provozované s.r.očkem, které vzniklo dva roky zpátky...

    A navíc píšou na stránkách lži a polopravdy typu:

    Jak jsou má data ochráněná?
    Na serverech služby datovka do mailu je uchováván jediný citlivý údaj a to je heslo do datové schránky. Je uloženo v zašifrované podobě a nikdo si ho nemůže přečíst. Ani správci serverů nemají klíč pro rozšifrování Vašeho hesla.

    Tak buď se server k ISDS přihlásit umí (tj. umí i rozšifrovat heslo) nebo neumí...

    Další perla:

    Má k mým datům někdo přístup?
    Vaše datové zprávy, které Vám datovka do mailu posílá, se na serverech datovky do mailu neukládají. Po odeslání emailem tedy nemá k Vašim datovým zprávám přístup nikdo.

    Takže, když mi nejede mail server, tak se datová zpráva zahodí? Nebo že by přeci jenom měl server nějakou poštovní frontu

    Případně i tahle velmi humorná odpověď:

    Jak je zabezpečený přenos dat?
    Veškerá komunikace mezi Vaším počítačem a datovkou do mailu, kdy se přenášejí citlivé údaje (např. heslo) je šifrovaná. Nikdo mezi Vámi a datovkou do mailu se tedy nemůže do Vámi zadaných údajů podívat a zneužít je. Obdobným způsobem je zabezpečený přenos mezi datovkou do mailu a systémem datových schránek provozovaných Českou poštou.

    A datová zpráva není citlivá? Co takový přenos mezi systémy Datovky do mailu a vaším SMTP serverem... o tom raději pomlčíme, že...

    Společnosti, která takto lže a mlží svým klientům bych nesvěřil ani doručení prázdného balíku papíru. Ono totiž, kdyby napsali pravdu, tak by se to o dost hůře prodávalo, že...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.