abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 4-5/2020

    4. 2. 2020 | David Kolibáč | Novinky | 1434×

    V třetí třetině ledna byly aktualizovány distribuce GParted Live, GhostBSD, Lakka, Solus, Kali, FreeNAS, OLPC OS a OPNsense, na samém začátku února pak OpenMandriva Lx.

    GParted Live 1.1.0-1

    Distribuce GParted Live obsahuje – nástroj GParted pro vizuální správu oddílů na úložných zařízeních. Je „živá“, takže se hodí k přípravě úložiště na instalaci, nebo také záloze či naopak obnovení stávajícího systému a dat.

    Vydání 1.1.0 přináší obvyklé aktualizace překladů a opravy chyb, tentokrát týkajících se namátkou přesunu uzamknutých šifrovaných oddílů LUKS, výpočtu velikosti souborového systému JFS či rozpoznávání členů ATARAID a jejich stavu. To jsou také novinky v GParted Live 1.1.0-1, jež navíc povyšuje verze ostatních balíčků (z Debianu „unstable“ neboli Sid) a konkrétně obsahuje jádro Linux 5.4.13.

    GhostBSD 20.01

    První letošní vydání GhostBSD přechází na základ TrueOS 12.1-STABLE, výchozí desktopové prostředí je MATE 1.22.2 (k dispozici je také Xfce) a instalátor obsahuje opravu podpory GPT/UEFI.

    Lakka 2.3.2

    Doménou distribuce Lakka je emulace videoher zvláště na Raspberry Pi, ale i jiných jednodeskových počítačích. Prostředí pro spouštění emulátorů představuje RetroArch, nejde však pouze o spouštěč, stará se také o integraci hardwaru či poskytuje jednoduché nastavení hry po síti.

    Nynější Lakka 2.3.2 obsahuje RetroArch 1.8.4, který vedle oprav chyb také zlepšuje správu médií (obrazů disket, disků aj. – na nichž byly hry historicky distribuovány), a nové emulátory NES, NeoCD, reimplementace Quake 2-3 engine nebo novější DOSBox. Jedná se o poslední vydání s podporou všech dosavadních platforem; Lakka 3.0 již neudržované platformy opustí.

    Solus 4.1 „Fortitude“

    Desktopová distribuce Solus si řadu věcí dělá po svém, ať už je to správce balíčků eopkg, nebo třeba fork prostředí GNOME zvaný Budgie. Vydání 4.1 obsahuje poměrně aktuální výběr softwaru: Linux 5.4.12 a Mesa 19.3.2 (s inzerovanou podporou nových GPU), NetworkManager 1.22.4 a wpa_supplicant 2.9 s podporou WPA3, systemd 244, vlastní, rychlejší akcelerátor profilů AppArmor přepsaný v jazyce Go, aktuální výběr multimediálních kodeků aj.

    Obrazy také Solu nyní používají kompresi Zstandard namísto XZ, čímž se výrazně urychluje dekomprese při instalaci systému. Na výběr je čtveřice obrazů systému s různými desktopovými prostředími: Budgie (10.5.1), GNOME (3.34.3), MATE (1.22) či KDE Plasma (5.17.5). Budgie je distribuci vlastní, ovšem i ostatní prostředí jsou ve výchozí podobě upravená. V GNOME Shellu je to např. přichystaná podpora ikon v oznamovací oblasti či zrychlení animací; v KDE Plasmě velmi tmavý motiv vzhledu, implicitně omezené indexování souborů a řada drobností jako otevírání složek jedním klepnutím místo dvěma.

    Kali Linux 2020.1

    Distribuce Kali zaměřená na testování bezpečnosti v pravidelném čtvrtletním vydání přináší pár poměrně radikálních změn: zmizely obrazy systému s různými desktopovými prostředími, místo toho si jde zvolit desktopové prostředí v instalátoru (nové obrazy jsou: „živý“ se síťovým instalátorem, pouze se síťovým instalátorem, pouze s lokálním instalátorem), a superuživatel root již není výchozí, nahradil jej běžný neprivilegovaný uživatel kali. Související změna se týká také Kali NetHunter, distribuce založené na Androidu, ta je totiž nyní dostupná i v omezené verzi pro zařízení, na kterých není k dispozici „root“, popř. alternativní sestavení jádra. Uživatele některých jednodeskových počítačů s architekturou ARM naopak nepotěší končící oficiální podpora – nové obrazy Kali již v řadě případů nebudou vycházet, pokud se jich neujme nikdo z komunity.

    FreeNAS 11.3

    Systém FreeNAS pro síťová úložiště (NAS) spočívá na základech FreeBSD a souborového systému ZFS. Vydání 11.3 shrnuje změny za poslední více než rok a jsou to změny početné: nejen v administračním rozhraní, kde se změnila řada dialogů i některá API, přičemž starý frontend byl odebrán, ale i v podpoře ACME, snapshotů ZFS, funkcionality ZFS dostupné přes SMB, NAT aj.

    OLPC OS 13.2.11

    Projekt One Laptop per Child stále existuje a mj. po zhruba roce opět vydal aktualizaci distribuce pro zařízení XO-1 až XO-4. Základem systému je stále Fedora 18, která ovšem oslavila již sedmé narozeniny. Jde tak spíše jen o opravnou aktualizaci grafického rozhraní Sugar (0.112) a příslušných aplikací.

    OPNsense 20.1

    OPNsense přidává k HardenedBSD (fork FreeBSD) nástroje pro nasazení na síťové prvky, jmenovitě firewally. V prvním letošním vydání se pozornosti dostalo IPsec či generování certifikátů TLS s eliptickými křivkami, podpoře VXLAN a loopback zařízení aj. Python 3.7 je nyní výchozí. Obsažené LibreSSL je 3.0 a OpenSSL 1.1.1. Správci odvedli kus práce také na dokumentaci.

    OpenMandriva Lx 4.1

    OpenMandriva Lx, jeden z pohrobků Mandrake a posléze Mandriva Linuxu, se v posledních letech snaží dodávat ten nejnovější software: vydání 4.1 obsahuje Linux 5.5, KDE Plasma 5.17.5, LibreOffice 6.4.0.3,… Uživatelé, kteří preferují jiné desktopové prostředí, mohou sáhnout po komunitních repozitářích. Také OpenMandriva používá kompresi balíčků Zstandard. Zajímavostí je alternativní jádro Linux přeložené pomocí Clang – a vedle toho i jádro optimalizované pro novější procesory AMD (Ryzen/ThreadRipper/EPYC).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.