abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 46-47/2019

    26. 11. 2019 | David Kolibáč | Novinky | 1512×

    V polovině listopadu byly aktualizovány obrazy distribucí Slackware Live Edition, PCLinuxOS a Debian „Buster“. Debian „Buster“ bude také obsažen v kontejnerech pro běh linuxových aplikací na ChromeOS 80. Po RHEL 8.1 následuje Oracle Linux 8.1. Aktualizován byl i systém IPFire pro firewally. Firma AT&T uvolnila DANOS jako open source. Vyšel také Zorin OS 15 Lite a Devuan 2.1.

    Slackware Live Edition (liveslak 1.3.3)

    Od vydání Slackware 14.2 uplynulo bezmála 3,5 roku a příslušné obrazy instalačních médií obsahují mj. stále ještě desktopové prostředí KDE Plasma 4.14, tedy poslední před Plasmou 5. Alternativně jsou k dispozici co několik měsíců Ericem Hameleersem generované obrazy Slackware Live Edition založené na skriptech liveslak – výsledný systém obsahuje právě aktuální software z repozitářů „current“, a to připravený k běhu bez instalace a případnému perzistentnímu ukládání změn na médium.

    Nejnovější várka obrazů z poloviny listopadu je vyrobená skripty liveslak 1.3.3 a nabízí desktopové prostředí Xfce, MATE, nebo KDE Plasma 5 – s KDE Plasma 5.17.2, Applications 19.08.3 atd. z repozitáře alien-kde.

    Crostini v ChromeOS 80 budou používat Debian 10

    Google ChromeOS, ač striktně vzato linuxová distribuce, oficiálně podporuje (od verze 69) běh běžných linuxových aplikací pouze v kontejnerech (LXC), říká tomu Crostini (dokumentace). Výchozím systémem uvnitř těchto kontejnerů je zatím Debian 9 „Stretch“, nyní již „oldstable“, jelikož mezitím byl „Buster“ prohlášen za stabilní: Debian 10. Jak informují XDA Developers, počínaje ChromeOS 80 plánovaným na únor 2020 už by měly nové kontejnery obsahovat právě Debian 10 – a ty staré půjde povýšit.

    Pro úplnost: netřeba nutně čekat, neoficiální alternativou k oficiálním Crostini jsou crouton (kompletní distribuce v chroot v ChromeOS) nebo nahrazení ChromeOS jiným operačním systémem, jako např. GalliumOS aktuálně založený na Ubuntu 18.04.

    PCLinuxOS 2019.11

    Také v listopadu byly aktualizovány obrazy distribuce PCLinuxOS s desktopovým prostředím KDE Plasma (nyní 5.17.3), MATE či Xfce, čerstvějším jádrem Linux 5.3.10 a proprietárními ovladači GPU Nvidia (430.64) a nově možností zavést některý z vícero obrazů systému na jednom médiu (USB).

    Oracle Linux 8.1

    Krátce po vydání Red Hat Enterprise Linuxu 8.1 následuje také jeho sestavení od Oracle pro architekturu x86_64 a experimentálně AArch64. Stejně jako v RHEL byly aktualizovány překladače GCC (9.1) a LLVM (8.0), OpenSCAP či SELinux, k němuž přibyl nástroj pro vytváření pravidel udica, již není podporována libvirt, obsažené jádro Linux je 4.18.0-147.el8 nyní již bez podpory Btrfs a OCFS2…

    Debian 10.2

    Aktualizovány byly obrazy Debianu 10 „Buster“. Verze 10.2 shrnuje opravy včetně bezpečnostních a kvůli nesplněné závislosti na NodeJS již na starší architektuře ARM (armel) nepodporuje Firefox větve ESR (s rozšířenou podporou).

    IPFire 2.23 Core 137 a Core 138

    Distribuci pro firewally IPFire 2.23 se dostalo hned dvou aktualizací v sousledu: nejprve Core Update 137 přinesl jádro Linux 4.14.150, rozličné menší změny, ale také zlepšení Quality of Service v podobě výrazného zvýšení propustnosti na úsporných systémech. Vzápětí Core Update 138 reagoval na další zranitelnosti ve spekulativním provádění kódu procesory Intel – jež bylo omezeno na úkor výkonu.

    DANOS je open source

    Telekomunikační gigant AT&T vydal svůj operační systém pro síťové prvky DANOS (dříve dNOS) jako open source pod křídly Linux Foundation, jak bylo oznámeno začátkem roku 2018. Jedná se v zásadě o framework pro správu síťových služeb z uživatelského prostoru (mimo jádro, bez režie jádra), běžící na Debianu. Jeho kořeny se táhnou k projektu Vyatta, jehož forkem je např. VyOS; firmu vyvíjející Vyattu převzal výrobce síťových prvků a úložišť Brocade Communications Systems a od něj pak právě AT&T, když Broadcom koupil Brocade.

    Zorin OS 15 Lite

    Zorin OS je jeden z vícero derivátů Ubuntu zaměřených na uživatelskou přívětivost. Vydání č. 15, následující po 12.4, leč stále založené na Ubuntu 18.04, bylo finalizováno již v červnu. Správci této distribuce si za stažení „plné verze“ žádají celých 39 eur, ale poskytují také několik bezplatných variant včetně nyní aktualizované „Lite“. Ta obsahuje Xfce 4.14 (namísto GNOME 3.34) s modifikovaným vzhledem a možností změny barev v závislosti na denní době, stejně jako červnové vydání zlepšuje integraci balíčků Flatpak, ale naopak neobsahuje např. alternativu ke KDE Connect či GSConnect nazvanou Zorin Connect, která sdílí upozornění a data mezi desktopem a zařízením s Androidem po lokální síti.

    Devuan ASCII 2.1

    Debian ořezaný o systemd, a to důsledněji než antiX, to je Devuan. Nynější vydání 2.1, pojmenované ASCII podle nikoliv kódování, nýbrž asteroidu (který je však pojmenován mj. právě po kódování), stále vychází z Debianu 9 „Jesse“ a shrnuje zvláště bezpečnostní aktualizace z něj: v Linuxu 4.9, Firefoxu ESR aj. Volba systému „init“ OpenRC je nově při instalaci nabídnuta všem uživatelům, nejen těm, kteří instalují v expertním režimu. Obrazy systému jsou ke stažení instalační i „živé“ pro x86 a x86_64, sestavení pro ARM a virtuální stroje jsou nyní ponechána na komunitě.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.