abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 808 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 8-9/2020

    3. 3. 2020 | David Kolibáč | Novinky | 1557×

    Druhá polovina února přinesla aktualizace zvláště instalačních obrazů distribucí Untangle NG Firewall, Absolute Linux, Netrunner, IPFire, Manjaro, KaOS a GhostBSD. Pak byla aktualizována také kniha Linux From Scratch. Větší vydání představuje port Androidu 9.0 na architekturu x86.

    Untangle NG Firewall 15.0

    NG Firewall firmy Untangle je komerční distribuce pro správu sítí a filtrování obsahu. Založená je na Debianu 9 „Stretch“. Nové vydání 15.0 přidává aplikaci pro heuristické blokování webů (na základě IP adres) a „rodičovský filtr“ ve webovém vyhledávání, rozšiřuje webové konfigurační rozhraní a vynucuje aktualizaci na jádro Linux řady 4.9.

    Absolute Linux 20200223

    Absolute Linux představuje pro desktopové použití připravené „živé“ obrazy Slackware64-current s grafickými nástroji pro nastavení systému. Desktopové prostředí je mixem správce oken IceWM, nástrojů z LXDE atd. Obsahuje předinstalované aplikace jako Libre Office, Google Chrome, ale i např. Google Earth. Obraz systému s aktuálními balíčky byl vytvořen k 23. únoru. Uživatelé Slackwaru mohou použít také distribuční repozitář.

    Netrunner 20.01 „Twenty“

    Distribuce Netrunner je ukázkou upraveného prostředí KDE Plasma – od firmy Blue Systems, která podporuje i vývoj KDE v upstreamu. Avšak její základ se často mění: kdysi to bylo Ubuntu, pak Debian a souběžně nějaký čas také Manjaro, totiž plnohodnotná podpora této varianty byla na podzim ukončena s cílem pomoci přímo vývoji této distribuce.

    Zbývající varianta založená na Debianu byla aktualizována; 20.01 „Twenty“ má být dvacáté vydání, a to deset let od začátků této distribuce. Na pozadí je Debian 10.3 „Buster“, na popředí postarší KDE Plasma 5.14.5 s upraveným vzhledem a balík aplikací, který v závislosti na zvoleném obrazu zahrnuje pouze Mozilla Firefox s dlouhodobou podporou (ESR) a Thunderbird, nebo i LibreOffice, Gimp,… nebo také proprietární Skype.

    IPFire 2.25 Core 141

    Jak bylo avizováno začátkem února, verze průběžně aktualizovaného systému pro síťové firewally IPFire poskočila na 2.25 – nyní byl Core Update 141 označen za stabilní. Stěžejním důvodem k inkrementaci čísla vydání je sestavení systému pomocí GCC 9.2, ale novinek se sešlo více včetně nových možností kolem DNS. Přepracovaná konfigurace, nastavení více DNS serverů pro rozložení zátěže, DNS over TLS, vynucení „bezpečného“ hledání přes vybrané internetové vyhledávače, to jsou některé z nových funkcí.

    Manjaro Linux 19.0 „Kyria“

    Manjaro sice také patří mezi průběžně aktualizované distribuce, ale vedle toho poskytuje „stabilní“ vydání obrazů systému s různými desktopovými prostředími, nebo textovým instalátorem Architect, který umožňuje detailnější konfiguraci instance systému. Ve vydání 19.0 je výchozí jádro Linux 5.4, rozhraní pro správu balíčků Pamac (9.3) implicitně podporuje formáty Flatpak a Snap (což bylo představeno před půl rokem) a desktopová prostředí se rovněž dočkala aktualizací.

    Xfce je stále verze 4.14, ale s novým motivem vzhledu a vylepšenou konfigurací více obrazovek s možností přepínat uložené profily. KDE Plasma je verze 5.17, což je posun oproti předchozímu Manjaru 18.1, ale na čerstvou Plasmu 5.18 se nedostalo. Zato také obsahuje přepracovaný vzhled napříč systémem včetně barevných schémat textového editoru Kate. Balík KDE Aplikace byl povýšen na 19.12.2. Do třetice GNOME Shell – vydání 3.34 mj. s předem připravenými alternativními profily, které imitují jiná prostředí včetně GNOME 2, Windows, MacOS či Unity. Právě ve variantě obrazu systému s GNOME je také přichystán GameMode od Feral Interactive, který optimalizuje běh systému na výkon vybrané aplikace.

    Android-x86 9.0-r1

    Označení Androidu za linuxovou distribuci bývá poněkud kontroverzní, jelikož nejenže nepoužívá knihovny a nástroje GNU, ale vůbec uživatelský prostor je zcela odlišný a i obsažené jádro Linux obsahuje četné patche. Projekt Android-x86, který portuje Android na architekturu x86 pro následné použití typicky na desktopu, ovšem může zaujmout zvláště jako způsob, jak v takovém prostředí spustit aplikace pro Android, pročež se počítá s během v QEMU a dokonce i instalací jako balíček RPM (nebo jiný, konvertovaný nástrojem Alien).

    Stabilní vydání 9.0-r1 představuje port Androidu 9.0 „Pie“. Obsahuje jádro Linux 4.19.105 a grafické knihovny Mesa 19.3.4 s hardwarovou akcelerací OpenGL ES 3.x a experimentálně je podporován Vulkan. Počítá se s podporou síťového připojení a řadou rozhraní včetně fotoaparátu a různých senzorů. V případě, že počítač nedisponuje WiFi, senzory pohybu či dotykovým displejem (resp. jeho ekvivalentem), připravena je jejich emulace či obejití. Instalátor systému je textový.

    KaOS 2020.02

    Pravidelné vydání čerstvého obrazu jinak průběžně aktualizované distribuce KaOS, specializující se na vyladěné prostředí KDE Plasma, tentokrát přináší vedle nových balíčků včetně prostředí Plasma 5.18.1 také mírně přepracovaný vzhled, od zavádění systému po motiv aplikací, který používá Kvantum (založený na SVG) namísto QtCurve, a zvláště možnost zvolit si v instalátoru menší množinu balíčků, potažmo při prvním spuštění systému si na uvítací obrazovce zvolit několik připravených skupin aplikací k instalaci.

    GhostBSD 20.02

    Výčet únorových vydání tentokrát uzavírá BSD – aktualizace obrazů GhostBSD, desktopového derivátu FreeBSD. Za poslední měsíc bylo opraveno pár chyb, vylepšen správce aktualizací balíčků („portů“), editor diskových oddílů v instalátoru se naučil manipulovat se souborovým systémem ZFS a součástí výchozí instalace je nově také klient služby pro posílání zpráv Telegram.

    (Beyond) Linux From Scratch 9.1

    Příručka k sestavení linuxového systému na zelené louce Linux From Scratch a její nástavba Beyond Linux From Scratch byly mírně aktualizovány – ve vydání 9.1 počítají s glibc 2.31 a Binutils 2.34, novinkou je komprese Zstandard (zstd 1.4.4) a přepracována byla volitelná podpora systemd.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.