abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Greed Corp

    29. 10. 2013 | David Kolibáč | Hry a zábava | 4313×

    Součástí dnes ještě probíhající akce Humble Bundle je i Greed Corp. Podle popisu na webu se jedná o tahovou strategii, ale nepředstavujte si pod tím hned kolos typu Civilization nebo Steel Panthers! V tomto případě by bylo přesnější označení desková hra.

    Greed Corp má jednoduchá pravidla a hrála by se dobře bez počítače, jen s papírovými dlaždicemi a obyčejnými figurkami. W!Games k tomu přidali 3D grafiku, náznaky příběhu a možnost hrát po síti nebo proti počítači.

    Nad mořem ční jako věže protínající mlhu i oblaka ostrovy. Poklidným životem v souladu s přírodou si na nich žijí Svobodní. Ehm, to je jen neumělý překlad původního, mírně politicky nekorektního jména Freemen. Rozhodně to není politická agitka, když se podíváme na agendy obou skupin. Když totiž do kraje dorazí chamtiví těžaři Kartelu, rozhodne se tento mírumilovný lid vyrazit na dalekou cestu do odlehlejších krajin, kde je nebude nikdo obtěžovat. Tažení to ovšem bude do značné míry válečné, jelikož v cestě stojí imperiální vojska (impéria si ráda podmaňují kohokoliv, kdo se nachomýtne) a piráti… Je sice pár dní po volbách, ale vážně v tom nemusíte hledat politiku!

    Greed Corp Greed Corp Greed Corp

    Do tohoto prostředí jsou zasazena čtyři tažení (za každou frakci jedno) po šesti scénářích. Jednotlivé mise uvádí a zakončuje krátké povídání naznačující příběhovou linii. Není to ovšem nic moc napínavého, originálního a vůbec, jen tak hra jednoho hráče dostává jakýsi rámec, aby nešlo jen o nahodilé bitky bez ladu a skladu. Pro postup v kampani (a tedy odemknutí dalších map) je ani nemusíte vyhrát všechny, ani nemusíte přesně sledovat pořadí v příběhu. Když se někde zaseknete a vyhráli jste dostatek předešlých scénářů, můžete obvykle skočit na další.

    Tažení Tažení

    Jedna hra zabere obvykle kolem 10–15 minut a počítačoví soupeři nebývají zdaleka neporazitelní — pokud neuděláte několik fatálních chyb, ani “nejchytřejší” umělá inteligence si moc neškrtne. Já jsem v kampani narazil jen párkrát a všechna čtyři tažení jsem prošel za tři večery. Jestliže vás ovšem hra zaujme, můžete se pustit do samostatných map nejen proti počítači, ale i s lidmi — střídat se na jednom počítači nebo zkusit štěstí na primitivní obdobě Battle.netu: vedle běžných her je tu i žebříček, leč hráčů je asi celkem málo, za poslední asi týden jsem nenarazil na nikoho online. Možná je to tím, že ani nejde o nějakou novinku, vždyť Greed Corp se objevila na xboxu a playstationu už v únoru 2010.

    Greed Corp Greed Corp Greed Corp

    Aktuálně je Greed Corp je součástí Humble Bundle: PC and Android 7, pokud ho stihnete. Jinak je k dispozici na běžných distribučních platformách jako Steam, Google Play nebo zmíněné PSN a Xbox Live. Hru zakoupenou přes Humble Bundle stačí stáhnout a rozbalit (tarball). Nic se neinstaluje, prostě spustíte binárku pro svou platformu (x86 nebo x86_64) a hrajete. Trocha zkoumání adresáře GreedCorp_Data/ ukáže framework Unity a Mono. Nastavení se ukládají do ~/.config/unity3d/Invictus-Games Kft/Greed Corp/.

    Hra mi běží naprosto plynule i na plné detaily v HD, resp. FullHD na moderním, ale nepříliš výkonném počítači (ULV Intel C2D s Intel GMA X4500MHD, resp. Intel Pentium G2030 s Intel HD). Zabraná paměť se běžně pohybuje kolem 100 MiB. Grafika a efekty přitom neoslní, ani neurazí. Jen občas bych ocenil urychlení animací, které maličko zdržují od hry samotné, a jsem dlouhodobým odpůrcem 3D grafiky, protože je hlavně u strategicky orientovaných her bývá matoucí a zhoršuje orientaci — při oddálené kameře je sice vidět vše i s poměry vzdáleností, ale objekty jsou příliš malé na ovládání; při přiblížení zase vzniká problém se zákryty a je snadné opomenout dění na druhé straně mapky. Ještě štěstí, že pohled nejde rotovat…

    Součástí Humble Bundle je také hudba ke hře (nebo jak je moderní říkat: OST). Je to celkem asi 12 minut blues (či přidružených žánrů). Jak už to bývá, první hodinu to bylo celkem příjemné, pak jsem zvuk ve hře prostě ztlumil. Pokud by se vám tento doprovod hodně líbil, nevšiml jsem si, že by ta data šlo jednoduše dostat z distribuce hry.

    Greed Corp Greed Corp

    To bychom měli všechnu tu omáčku okolo, ale jak se vlastně Greed Corp hraje? Už jsem naznačil, že pravidla jsou jednoduchá a přímo ve hře vás s nimi seznámí polopatický návod. Hrají dva až čtyři hráči a ten, kdo přijde o všechny jednotky a budovy, prohrává. I v Greed Corp platí, že dobyté území jen to, přes které projde pěchota, a také platí, že více vojáků je prostě více než méně vojáků. To by mohlo svádět k tomu, co je častým nešvarem strategických her: kdo rychleji získá víc jednotek, vyhrál. Tady to tak ovšem není…

    Greed Corp Greed Corp Greed Corp Greed Corp

    Totiž, jak vědí nejen obyvatelé ostravsko-karvinského revíru, jedním z důsledků těžby je, že se občas někde něco propadne. Útesy, reprezentované šestiúhelníkovými políčky, mají svou výšku a když se na nich těží, tedy stojí na nich nebo v jejich blízkosti budova zvaná důl, v každém tahu se propadnou o jednu úroveň — jakmile dosáhnou nejnižší úrovně, zboří se zcela a vezmou se sebou do hlubiny i budovy a vojáky tam právě pobývající. Aby to nebylo tak jednoduché, doly disponují i červeným tlačítkem pro autodestrukci a terén můžete bombardovat z kanónů… a když je několik sousedních útesů již zcela vyčerpaných a sotva drží, způsobí takový brutální zásah řetězovou reakci. Pokud na mapě zbývá už jen několik ostrůvků a ani artilerie nedostřelí, nezbývá než sáhnout po leteckém výsadku, tedy vrátit se k pěchotě.

    Greed Corp Greed Corp Greed Corp Greed Corp Greed Corp Greed Corp

    Ve výsledku je hra plná rozhodování, zda obětovat terén na těžbu a získat tak zlaťáky navíc (nad rámec toho, co se přiděluje každý tah) pro financování armády; zda investovat do pěchoty, možnosti transportu, budov (důl, kasárna a kanón), nebo munice do děl; kolik tahů daná oblast ještě vydrží;… Herní mechanismus je naštěstí tak vyvážený, že se mi nepodařilo přijít na univerzální výherní strategii. Určité vzorce se sice opakují, ale celkový obraz hry je docela variabilní. To je také důvod, proč si myslím, že Greed Corp má potenciál možná až v desítkách hracích hodin. Všimněte si mimochodem, že jsem nikde nepsal o rozdílech mezi válčícími stranami — jsou totiž od pirátů po impérium zcela stejné, liší se jen vizuálně.

    Doporučit Greed Corp, nebo ne? Za aktuálních €10 na Steamu asi ne. Na Google Play je to však zhruba desetina, a to už myslím stojí za zvážení. Navíc teď je tu Humble Bundle…

    Greed Corp

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.