abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Genius ColorPage VIVID III pod Linuxem

    17. 4. 2003 | Miroslav Žídek | Hardware | 7028×

    Podrobný návod jak rozchodit tento skener.

    Skener Genius Colorpage Vivid III patří mezi paralelní skenery. Když jsem si ho koupil asi před třemi lety, nedalo se o jeho zprovoznění pod Linuxem ani mluvit. Nedávno jsem ale úplně náhodou hledal, jak zprovoznit jiný skener a jen tak ze setrvačnosti se podíval na Genius. Plody své práce dodávám zde, snad srozumitelně pro každého.

    Koho zajímají odkazy na jiná zařízení, doporučuji k nahlédnutí stránku s nejnověji podporovanými skenery: sane-mfgs.html. Skenery jsou zde seskupeny podle výrobce.

    Požadavky na systém.

    Skener jsem zprovozňoval pod distribucí RedHat 7.3. Potřebné jsou knihovny a programy pro překládání programů ze zdrojového kódu a přístup k systému jako administrátor (nebo zneužít pro překlad balíčků Vašeho správce systému). Veškeré potřebné balíčky pro překlad se nacházejí na instalačních CD.

    Instalace rozhraní SANE

    1. Smazat staré instalace SANE (RPM nebo překlady)!

    To je velmi důležité: když jsem poprvé překládal balíčky rozhraní sane, jaksi jsem pozapomněl odinstalovat původní sane-backend od RedHatu. Překlad se povedl bez problémů, skener byl nalezen, ale pokus o skenování skončil chybou, se kterou jsem se dosud nesetkal. Znělo to podobně jako „došlo k výjimce matematického koprocesoru”. Skoro jsem si připadal jako v MS Windows ;-). Po podrobné prohlídce systémů a odinstalování všech balíčků sane (i kompilovaných) a po opětné níže popisované instalaci vše fungovalo jak má.

    2. Stáhnout a rozbalit:

    Ze stránek projektu SANE si stáhněte první dva balíčky:

    1. sane-backend: obsahuje vlastní drivery skenerů, skenovací rozhraní scanimage ovládané z příkazové řádky, síťový skenovací démon – saned – a SANE-API dokumentaci).
    2. sane-frontends: obsahuje grafická rozhraní xcam, xscanimage a příkazovou řádkou ovládaný program scanadf. Tento balíček není bezpodmínečně nutný, jestliže budete pracovat s jiným rozhraním jako například XSANE (doporučuji navštívit stránku sane-frontends).

    Vlastní driver podporující váš „geniální” (od slova Genius :)) skener najdete na stránkách původně se zabývajících skenery Plustek. Doporučuji prohlédnout celé stránky, i zde najdete spoustu zajímavostí (hlavně když něco nefunguje jak má) . V době, kdy jsem skener dával dohromady, byla poslední verze 0.45-5.

    Takže máte tři balíčky.

    sane-frontends-1.0.10.tar.gz
    sane-backends-1.0.11.tar.gz
    plustek-sane-0.45-5.tar.gz

    S rozbalením pomůže „půlnoční komandér” (tedy Midnight Commander) a nebo pro linuxové fajnšmekry příkazová řádka.

    Obsah adresáře plustek-sane-0.45-5 zkopírujeme do adresáře sane-backends-1.0.11 a necháme přepsat všechny existující soubory. A jsme připraveni na kompilaci, instalaci, konfiguraci a skenování.

    3. Kompilace a instalace sane-backends:

    Potřebujeme se nalogovat jako root. V adresáři sane-backends provedeme instalaci. POZOR doporučuji přečíst soubor PROBLEMS. Byly tam poznámky o možném poškození skenerů Mustek a návod, jak tomu zabránit. U popisovaného skeneru však nic nehrozí ;-).

    ./configure
    make
    make install

    Kompilace mi na Duronu 800/512MB RAM trvala kolem 6 minut a pokud se nestane nic nepředvídané, je hotovo.

    4. Modul ke skeneru – plustek

    Změníme adresář na plustek-sane-0.45-5/backend/plustek_driver/. A provedeme kompilaci a instalaci vlastního modulu do jádra. Takže:

    make all
    make install

    Jestli vše proběhlo jak má, měla by se během instalace rozblikat LED-ka skeneru umístěná pod ovládacími tlačítky.

    Konfigurace modulu

    Do /etc/modules.conf napíšeme následující řádky, čímž se nastaví parametry nahrávaného modulu:

    alias char-major-40 pt_drv
    pre-install pt_drv modprobe -k parport
    options pt_drv lampoff=180 warmup=15 port=0x378 lOffonEnd=0 mov=0 slowIO=0 forceMode=0

    • Pokud máte skener na jiném LPT portu (zde s adresou 0x378), doplňte příslušnou adresu (k nalezení v BIOSu nebo správci zařízení ve Windows).
    • Vysvětlivky (vybral jsem asi to nejpodstatnější):
      • lampoff=180: lampa se vypne automaticky po 3 minutách
      • warmup=15: bude se čekat 15 sekund na zahřátí skeneru
      • port=0x378: skener je připojen k paralelnímu portu s adresou 0x378 (nastaveno v BIOSU)
      • forceMode=0: mód paralelního portu (ECP, EPP, standard) se nastaví autodetekcí; (1=SPP, 2=ECP)

    Vytvoření příslušného zařízení

    mkmod /dev/pt_drv c 40 0

    Poté by se měl objevit "soubor" zařízení - /dev/pt_drv.

    5. Kompilace a instalace sane-frontends

    Pokud je to třeba, nainstalujte si (btw, vždy to jde přece smazat). Opět klasickou cestou jako posledně:

    ./configure
    make
    make install

    6. Zasloužená odměna:

    A nastává okamžik pravdy. Jdeme na zjištění, zda je skener dostupný v systému. Nejjednodušší způsob je napsat už jako obyčejný uživatel:

    scanimage -L

    Je-li výsledkem následující řádka, máte vyhráno.

    device `plustek:/dev/pt_drv' is a Plustek Genius Colorpage Vivid III V2 parallel port flatbed scanner

    Já mám sice „pouze” Genius ColorPage Vivid III V1, což ovšem nemění nic na faktu, že i tak skenuji o 106 :).

    7. Rozhraní SANE pod X-Windows

    Protože používám KDE a pro úpravu obrázků GIMP, nainstaloval jsem si rozhraní Xsane a to použil jako zdroj pro získání obrázku (takže jak jste zvyklí z Windows – tam se však uplatní TWAIN ovladač Vašeho skeneru). Xsane najdete na stránkách projektu - http://www.xsane.org. Překlad balíčků byl stejný jako v předchozích případech, a tak se mu již nebudu věnovat. Chcete-li použít Xsane v Gimp-u, pak musíte udělat symlink xsane v adresáři pro plug-iny ve svém HOME adresáři (~/.gimp-1.2/plug-ins/xsane) ukazující na soubor /usr/local/bin/xsane. Buď v Midnight Commanderu a nebo příkazem:

    ln -s /usr/local/bin/xsane ~/.gimp-1.2/plugins/

    Pak spustíte Gimp a vyberete z nabídky /Soubor/Získat/Xsane:dialog zařízení.

    Pokud nepoužíváte Gimp (což je krajně podivné ;-), protože lepší program pro úpravu fotek jsem v Linuxu neviděl – ne nadarmo se mu říká Photoshop pro Linux), můžete skenovat přímo v programu Xsane. Postupy, nastavení apod. jsou stejné jako při použití s Gimp-em, jenom se naskenovaný obrázek objeví ve vlastním rozhraní Xsane, kde ho můžete jednoduše editovat (vyčistit, změnit velikost obrázku, rozostřit nebo třeba poslat do OCR aplikace, pokud se vám ji povedlo rozchodit /mně tedy ne - aspoň aby rozpoznávala i české znaky/). Výstup se ukládá v pmn souboru, který načtete i v Gimp-u. Pro ukázku geniálního rozhraná Xsane v Gimp-u přikládám screenshot (opět dělaný v Gimp-u). Pokud vás ani tohle nepřesvědčí, tak nevím :-).

    Rozhraní Xsane v Gimpu

    Dodatky a postřehy ke skenování

    Skener jsem dříve provozoval pod Windows 2000 s originálními drivery od firmy Genius. Zkušenost z Linuxu mě velmi potěšila: bez úpravy obrázku před skenováním dopadl sken lépe v Linuxu než ve Windows! Sice mnohem tmavší než originál (asi vlastnost skeneru – BTW taky není žádná sláva, ale co byste čekali za nějaké 3000 Kč před pár lety), ale jinak obsahoval všechny odstíny, které obsahovat měl. Ve Windows byl dost kontrastní s drobnou absencí středních stínů. Pro ukázku jsem přibalil dva skeny: použito je základní nastavení driveru. Jak ve Windows, tak v Linuxu. Abych nemusel upravovat originál a nebyl moc veliký, zvolil jsem rozlišení 100 dpi. Gama 1.00, kontrast a ostatní na nule. Barevná korekce nulová. Ve Windows také základní nastavení. Fotka komprimovaná na 60 kB.

    Prvotní sken z linuxu

    Prvotní sken z Linuxu

    Prvotní sken z windows

    Prvotní sken z Windows

    Druhá sada je upravená fotka v Linuxu (Gimp!) a ve Windows Trial verze Photoshopu z CD časopisu PC World. Nastavení jsou samozřejmě různá, ale snažil jsem se v rámci možností dosáhnout co nejlepší výsledek. A závěr? Pro běžné použití nepotřebujete Photoshop za 20 tisíc korun a s Gimpem dokážete prakticky to samé. (neprováděl jsem vyrovnání kontrastu, úrovní částí obrazu - vše je bráno jako celek).

    Upravený sken z linuxu

    Upravený sken z Linuxu

    Upravený sken z windows

    Upravený sken z Windows

    Rychlost náhledu a skenování je pomalejší než ve Windows (driver ve Windows obsahuje pro vyšší rozlišení jakési urychlovací funkce – asi průběžné ukládání skenovaného souboru na disk), ale není to tak na závadu. O trochu horší se mi jeví "zubatost" hran (všimněte si listů vrtule), ale zatím jsem neměl čas laborovat s nastavením rozlišení. V kadém případě skener funguje a na to, že do realizace musíte dát pouze trochu studia anglických manuálů, to jde docela dobře. Stranou jsem nechal nastavení Xsane před skenováním (gama, barevná úprava...).

    Jediný problém vidím v tom, že když se vypne lampa skeneru po nastavené době, bliká pořád LEDka pod tlačítky. Taky by mě zajímalo, jestli se někomu povedly zprovoznit funkční tlačítka. Takové zmáčknutí tlačítka a otevřel by se Gimp není tak docela od věci. Pokud náhodou budete mít dotazy, námitky apod., sdělte je v diskuzi.

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Stanislav Brabec avatar 17.4.2003 10:36 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Tmavý obrázek a gama
    V Sane/XSane vám to bude vždy skenovat tmavší - má standardně nastaveno gama na 1. Nezbývá tedy, než před skenováním dvanáctkrát kliknout napravo od táhla pro nastavení gama (po případné automatické kalibraci). Tím nastavíte gama na 2,2, což je standardní nastavení pro sRGB (tedy obrázky pro monitor, web atd.). Více viz článek Grafika v UNIXu V. - skenujeme
    17.4.2003 17:14 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Stejny postup, ale hruzne vysledky
    Nedavno jsem mel k pocitaci tento skenr (verze 2) pripojen ke svemu pocitaci a zkousel ho rozchodit v Linuxu. To se mi nakonec podarilo, ale vysledky nebyly zdaleka zdaleka tak dobre, jako ty vase. To vam takhle opravdu skenovalo ihned po rozjeti? Ja nebyl schopny dostat slusny obrazek, na ktery by se dalo divat ani za nic. Vetsinou to byla jen zmet cervene, zlute a obcas modre alespon s prislusnymi obrysy :-( a pritom jsem postupoval naprosto stejne...
    17.4.2003 21:03 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Stejny postup, ale hruzne vysledky
    Ano, napoprvé - s tím gama je to samozřejmě pravda (v xsane není problém uložit určitou konfiguraci jako defaultní a pak jí používat). Chtěl jsem ukázat výsledky bez úprav. K té změti a spol: a nezaškrtnul jste náhodou volbu "Use custom gama table"? To pak dávalo podobné výsledky - bohužel jsem zatím neměl tolik času s experimentováním.
    18.4.2003 11:03 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Stejny postup, ale hruzne vysledky
    Právě, že ne. Prostě jsem zapnul xsane, nechal jsem vše tak, jak bylo implicitně nastaveno (to, že by to bylo tmavý by nijak nevadilo) a dal náhled. Tady, což mě zarazilo se náhled naskenoval dobře, ale jakmile jsem dal skenovat, ať již do Gimpu nebo přímo do nějakého souboru, dosáhl jsem obrázku jak jsem popisoval výše... Samozřejmě jsem pak zkoušel dělat různé kejkle, přenastavovat vše jak to šlo, ale výsledek byl stále stejný.
    18.4.2003 11:44 T-MAN
    Rozbalit Rozbalit vše Stejny postup, ale hruzne vysledky
    Píšete že jste zkoušel verzi 2. Já mám ColorPage-Vivid Pro II a ten se mi nepodařilo rozjet vůbec. Nenašel jsem žádnou zmínku o tom, jestli existuje pro linux nějaký ovladač. Je to také jeden z důvodů, proč musím kromě MDK linuxu používat i windows.
    18.4.2003 18:12 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Stejny postup, ale hruzne vysledky
    Ne tak docela - já psal, že mám:
    Genius ColorPage VIVID III a "driver" byl přímo na Genius ColorPage VIVID III v2 (tuším nějaká další verze) takže ne Vivid Pro II
    18.4.2003 23:33 T-MAN
    Rozbalit Rozbalit vše Stejny postup, ale hruzne vysledky
    Ano, máte pravdu. Omlouvám se.
    19.4.2003 11:08 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Stejny postup, ale hruzne vysledky
    Nic se nestalo, já se také občas překouknu (kór na monitoru)
    25.5.2003 19:34 erik
    Rozbalit Rozbalit vše Stejny postup, ale hruzne vysledky
    Mam stejne zkusennosti. Ani boha to nechce kvalitne oscanovat cokoliv :o(
    25.4.2003 01:06 tuca
    Rozbalit Rozbalit vše ColorPage Vivid Pro II
    Zkousel jsem rozchodit svuj genialni skener Genius ColorPage Vivid Pro II na paralelnim portu podle vyse zminovaneho popisu,ale nepodarilo se mi vytvorit dane zarizeni,krere bylo v Redhatu vytvoreno pomoci mkmod. V Debianu je MAKEDEV,ale jak presne ma tedy znit tento prikaz: mkmod /dev/pt_drv c 40 0 pro Debiana.Nebo jinak: pokud jste nekdo rozchodil tento scaner pod Linuxem, please odpovezte mi! Dekuji za odpoved...
    28.4.2003 17:07 Pavel Jakubisko
    Rozbalit Rozbalit vše ColorPage Vivid Pro II
    Mam uplne stejny skenr Genius ColorPage Vivid Pro II a chystam se ho zprovoznit na linuxu a jak tak koukam, tak se me do toho vubec nexce. Mate nekdo zkusenosti s timto skenerem?
    1.5.2003 10:01 Pavel Tuček
    Rozbalit Rozbalit vše ColorPage Vivid Pro II
    Po dlouhem patrani a snazeni jsem zjistil,ze prikaz na vytvoreni zarizeni opravdu nefunguje (podle vyse popsaneho navodu) a to proto,ze je v prikazu pravopisna chyba.Spravny prikaz je tedy: mknod /dev/pt_drv c 40 0 a tedy vytvoril jsem zarizeni pt_drv. Vse mam nastaveno podle navodu(moduly v poradku,...), ale kdyz jsem chtel otestovat jestli to funguje pomoci scanimage -L tak to stejne neslo,napsalo: No scanners were identified. If you were expecting something different, check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation which came with this software (README, FAQ, manpages). Takze zase nic.Pokud jste se dostal nekdo dal nez ja a funguje Vam uz alespon detekce scanneru,tak mi prosim napiste. Prijimam jakekoliv navrhy!!! Diky TUCA
    13.5.2003 21:52 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše ColorPage Vivid Pro II
    Za to mknod se omlouvam (píši jako blesk: taky sem-tam uhodím :))
    Jedna malá trochu stupidní otázka (zapomněl jsem to napsat v tom návodu) - máte v /usr/local/etc/sane.d/plustek.conf odkomentovaný následující řádky?
    [parport]
    device /dev/pt_drv
    
    Teď jsem je zkusil zakomentovat a psalo to to samé jako Vám.
    26.5.2003 00:02 Pavel Tuček
    Rozbalit Rozbalit vše ColorPage Vivid Pro II
    Mam bohuzel odkomentovany tyto radky,to je asi prvni co jsem udelal,kdyz jsem zacal konfigurovat scanner.Nevim,cim by to uz mohlo byt,ale proste to nefunguje.Kazdopadne,kdyby Vas neco napadlo noveho,tak mi dejte vedet.
    13.5.2003 21:19 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše ColorPage Vivid Pro II
    Neporadím přímo s vytvářením zařízení, ale pro ColorPage Pro jsem našel stránku s odkazem na tenhle druh skenerů - nmají údajně jiný chipset než to, co jsem dával dohromady. takže pro USB si klikněte:
    http://viceo.orcon.net.nz
    13.5.2003 21:32 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše ColorPage Vivid Pro II
    Sorry, nevšiml jsem si, že se jedná o parport :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.