abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 1
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.6. 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Jaderné noviny 211

    7. 4. 2003 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3161×

    BK->CVS zrcadlo. Lokální exploit v jádrech 2.2 a 2.4. Zrušení .gz formátu na kernel.org. Repozitář pro CVS. JFS 1.1.2.
    p>Do konference přišlo celkem 2758 emailů, nejvíce jich poslali  Alan Cox, Greg KH a Martin J. Bligh.

    BK->CVS zrcadlo, 110 e-mailů

    Larry McVoy ohlásil:

    Pracujeme na bráně mezi BitKeeperem a CVS, abychom poskytli historii revizí ve formě, která potěší všechny !BK (alespoň trochu). Každá z verzí je označena tagem ve formě v2_5_64. Takže máme první verzi real time brány mezi BK a CVS.

    Našim cílem je poskytnout data tak, abyste nebyli nijak závislí na nás nebo BK. Až to bude hotovo, rád bych přesunul CVS repozitáře na kernel.org (pokud bude HPA souhlasit). Pak budete moci žít bez pravidla "nenasr*t Larryho". Bez obalu, nelíbí se nám současná situace o nic víc než vám, takže pokud to vyřeší vaše obavy, zbaví nás to tlaku.

    Dalším cílem je mít svobodu vyvíjet naše souborové formáty, vylepšit je kvůli lepšímu výkonu či novým vlastnostem. SCCS nás brzdí. Takže si to pořádně prohlédněte a řekněte nám, zda je to dostatečné. Pokud ne, budeme to ignorovat. CVS není BitKeeper. Na druhou stranu si myslím, že jsme se dostali tak daleko, jak je to jen možné, abychom poskytli všechny informace, komentáře při checkin, data, informace o času, uživatelská jména, všechno. Průchod grafem zachytí všechny informace v extrémně jemném detailu [fine granularity]. Máme 8298 různých bodů mezi jádry 2.5.0 a 2.5.64, což je 130 krát více, než bylo oficiálních verzí. Pokud si myslíte, že něco chybí, řekněte nám, a my to opravíme.

    Brandon Low byl spokojen. Poznamenal, že před tím než začal Linus používat BitKeeper, byla nejméně polovina nyní ukládaných dat z revizí ztracena v jeho procesu začleňování [merge] patchů. Podle Brandona odvedl Larry skvělou práci. Nicméně Benu Collinsovi se nelíbilo, že Larry chce změnit formát dat. Podle něj budou vývojáři mít přístup jen k 90% dat, což je pro něj nepřijatelné, protože data patří komunitě. Také si myslí, že je zřejmé, že poskytnutím CVS brány je nesmyslné pracovat na alternativním klientu. A navíc teď může uzamknout data revizí do proprietárního formátu. Martin J. Bligh s ním nesouhlasil. Pokud chybí nějaká data, mohou se na tento problém soustředit, ale zdá se, že v tuto chvíli zde takový problém není.

    Larry odpověděl, že BK celkem dobře funguje s vývojovým procesem jádra a z existujících SCM řešení je mu nejblíže. Nicméně BK je vhodnější do komerčního prostředí, kde záleží na všech datech revizí, kdežto chlápci od kernelu mají více "ztrátové" požadavky. Kód je vyzkoušen, chvíli sedí v Alanově větvi nebu u Davea a pak je vyhozen, pokud se zjistí, že je špatný. Vývojáři potřebují ztrátový SCM systém, který umožní vyhodit data. BK v žádném případě není o ztrátě informací, oni vše vidí jako cenné, i špatné nápady. Podle Larryho je Arch blíže požadavkům vývojářů jádra. Pokud jednou přestanou používat BitKeeper, Larry kvůli tomu neucedí ani slzu, nebyla to pro ně příjemná zkušenost.

    Andrea Arcangeli mimo jiné napsal Benovi, ať nenadává Larrymu. že to byl Linus, který se rozhodl používat BitKeeper, Larry by to nikdy neměl šanci prosadit. Pak poděkoval Larrymu za CVS bránu. Jenže Jens Axboe byl také zklamán z plánované změny formátu dat a uvažoval o tom, že přestane používat BitKeeper. Podle H. Petera Anvina je hlavní otázkou, zda mohou vývojáři získat data v otevřeném formátu.

    John Bradford pooznamenal, že od prvního verze přece BitKeeper umí exportovat vše do textového souboru. A Larry potvrdil, že zde vždy byla možnost získat všechna metadata přes příkazovou řádku, aniž bylo nutné provádět reverse engineering formátu souboru. Viz následující příkaz:

    bk export -tpatch -r1.900 > patch.1.900 bk changes -v -r1.900 > comments.1.900

    Podrobnosti v manuálové stránce http://www.bitkeeper.com/manpages/bk-prs-1.html. Hlavním úkolem prs je mít vždy fungující možnost přístupu k datům či metadatům, takže souborový formát není problém.

    H. Peter byl šťastný, když o tom slyšel. A Theodore Y. Ts'o napsal, že toto bere vítr z plachet lidem, kteří si stěžují, že nebudou moci získat svá data z budoucích verzí BK, pokud přejde na mocnější reprezentaci dat než SCCS soubory.

    Lokální exploit v jádrech 2.2 a 2.4, 106 e-mailů

    Alan Cox ohlásil:

    Jádra řady 2.2 a 2.4 mají chybu v ptrace. Tato díra umožní lokálním uživatelům získat plná privilegia roota. Vzdálené zneužití této díry není možné. U řady 2.5 se domníváme, že není zranitelná.

    Linux 2.2.25 byl vytvořen, abychom měli správnou řadu 2.2. Neobsahuje žádné jiné změny. Patch je možné aplikovat i na starší jádra této řady. Opravy z 2.2.5pre1 se objeví v 2.2.26pre1.

    Připojil jsem i patch pro Linux 2.4.20 / 2.4.21pre. Patch také mírně mění PR_SET_DUMPABLE prctl. Věříme, že je to nutné a neovlivní žádný software. Funkční změna je specifická neobvyklým debugovacím situacím.

    Rádi bychom poděkovali Andrzejovi Szombierskemu, který našel tento problém a napsal první patch. Seth Arnold vyčistil změny pro řadu 2.2. Arjan van de Ven a Ben LaHaise našli další problémy související s opravou.

    Nicméně několik lidí oznámilo, že patch narušuje jejich software, například sandboxing software Bena Pfaffa nebo User Mode Linux.

    Zrušení .gz formátu na kernel.org, 71 e-mailů

    H. Peter Anvin navrhnul, aby se přestal používat gzip formát na kernel.org. Doporučil i postup ve třech krocích, jak toho dosáhnout. Tigran Aivazian však horoval pro zip, neboť distribuce spoléhají na to, že vanilla jádro je uloženo jako tar.gz. Dále to prodlouží build proces, neboť rozbalení tar.bz2 balíku zabírá více času. Jamie Lokier sice sám používal jádra komprimované bzip2, ale patche stahuje jako gzip. Důvodem je, že si je prohlíží skrze zgrep, bzgrep je příšerně pomalý.

    Arjan van de Ven napsal, že Red Hat používá bz2 v jaderných RPM, další lidé potvrdili totéž pro Connectiva, SuSE, Mandrake, Debian a Gentoo. Diskuse pokračovala, ale HPA napsal, že se mu jeví tento krok předčasný, proto jej o pár let odloží.

    Repozitář pro CVS, 1 e-mail

    H. Peter Anvin oznámil, že na serveru kernel.org zprovoznil SCM repozitář jádra. V tuto chvíli obsahuje zrcadlo bk->cvs repozitáře na adrese ftp://ftp.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/bkcvs/. Hlavním důvodem je podpora rsync, CVS pserver nebyl zprovozněn (možná později).

    JFS 1.1.2, 1 e-mail

    Dave Kleikamp ohlásil:

    Dnes byla vypuštěna verze 1.1.2 JFS.

    Změny v nástrojích

    • oprava k nedefinované referenci k errno (G. D. Haraldsson)
    • allow jfs_mkfs je možné spouštět na obyčejných souborech
    • oprava for smyčky jdoucí za poslední položku v poli vopen
    • kontrola čistoty proměnné this_ag
    • s_label byla zobrazena špatně při délce 16 znaků

    Změny v souborovém systému

    • vyčištění kódu vyprazdňujícího transakce do žurnálu
    • nahrazení ošklivého debug makra jednodušším
    • přidán get_index_page pro eliminaci zbytečných I/O operací
    • oprava zatuhnutí při vyprazdňování transakcí pod velkou zátěží
    • zabranění deadlocku při velké zátěži
    • nevynulování s_op po nepovedeném připojení [mount]

    Pro další informace o JFS, navštivte naše stránky: http://oss.software.ibm.com/jfs


           

    Hodnocení: 48 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.