abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu

    22. 5. 2013 | Michal Polák | Různé | 7852×

    V roce 2009 přišel na svět Android postavený na linuxovém jádře a stal se nejrozšířenějším systémem pro chytré telefony. Vedle toho tu máme méně úspěšný webOS a nyní ambiciózní Firefox OS – oba v sobě mají něco z Linuxu. Na čem tedy závisí úspěch, či neúspěch a jak moc jsou „svobodné“?

    Obsah

    Bylo, nebylo…

    link

    Před mnoha lety opanovaly PDA a MDA (předchůdci dnešních chytrých telefonů) operační systémy od Microsoftu. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na Nokie se Symbianem a pracovní Blackberry, ale to bylo něco trochu jiného. Zařízení s dotykovou obrazovkou se ovládala z pravidla stylusem a namísto nějakých ikon měla horní lištu s nabídkou podobnou startu, přes kterou se spouštěly aplikace. Většina si zřejmě vzpomíná hlavně na legendární telefony od jistého výrobce, které měly navíc hardwarové klávesnice a dovolovaly pohodlně psát, protože s tou „tyčkou“ v ruce to fakt nešlo.

    V té době většina uživatelů používala buď stolní počítač anebo notebook v kombinaci s nějakým tím obyčejným mobilním telefonem s malým, často ještě nebarevným displejem a běžnou sadou tlačítek pro napsání telefonního čísla. Nějaké to zařízení s dotykovým displejem a velmi často Windows Mobile mělo jen málo lidí, často manažeři, nadšenci do technologií apod.

    A pak se to někde zlomilo. Najednou přišel Apple se svým iPhonem, oproti kterému přišla všechna zařízení se stylusem jako špatný vtip. V roce 2008 pak přišel Google, v té době už známý svým vyhledávačem, s alternativou – operačním systémem Android. Oproti iOS jej mohl nainstalovat na své zařízení jakýkoliv výrobce, aniž by smlouval s Microsoftem na cenách za jeho licence. A Apple, jak už je u něj zvykem, systémy pro ostatní výrobce k dispozici nedává.

    Android se stal jediným opravdu použitelným a dostupným alternativním systémem. Jeho další velkou výhodou byla podpora od výrobců a telefonních operátorů, kteří cílili na technicky zdatnější uživatele a začaly nabízet stále více a více přístrojů. Android jako ukázka spojení open-source a komerce Android mohou výrobci volně instalovat dodnes. Zdrojové kódy jsou dostupné. Vývojáři proto mohou vyladit systém na míru zařízení, nainstalovat vlastní aplikace a nakonec i uzpůsobené grafické prostředí.

    I přes řadu nevýhod má proto Android jednu velkou výhodu – jako jediný systém pro chytré telefony toto umožňuje. Windows Phone je uzavřený a Apple, jak již bylo připomenuto, svůj iOS k dispozici prostě nedává. U části odborné veřejnosti panuje oprávněný názor, že se tím ještě více zpomaluje zařízení. Na druhou stranu výrobci rádi upravují přístroje, aby se odlišili a vtiskli jim svůj „image“. Nesmíme zapomenout ani na kategorii přístrojů, pro které se stal Android majoritním systémem – Android tabletů. Samozřejmě Android nebyl jediným technicky použitelným systémem, ale už měl v té době jméno, slušný ekosystém a stabilní vývoj. Krom známých značek po něm chňapla i řada čínských firem, které začaly na trh chrlit neuvěřitelné množství přístrojů.

    Mobilní OS

    Síla ekosystému

    link

    Alfou a omegou nejen operačních systémů pro chytré telefony a tablety je nabídka aplikací a s tím související ekosystém. Apple přišel nejdříve s iTunes pro hudbu a pak s App Storem. Google zase přinesl Android Market (později přejmenovaný na Google Play). Pomocí jednoduché aplikace si každý může stáhnout bezplatně (s reklamou) nebo placeně (bez reklamy, více funkcí, někdy jiná možnost není) nepřeberné množství aplikací. Ty sice společnosti až na základní aplikace nevyvíjí, ale motivují vývojáře k programování, dávají jím vydělat a sami si berou procento z částky.

    Problémem řady alternativních systémů v minulosti byla právě síla existujících ekosystémů. Jinak řečeno těžko mohli motivovat vývojáře k tomu, aby pro ně začali programovat, když ještě nebyly nebo byly na minimu zařízení a měly jen velmi málo uživatelů. Podobné systémy jsou ideální ukázkou toho, že není třeba platit za systém, ale až za aplikace, které uživatelé chtějí. Ty už svobodné, otevřené nebo jak tomu budeme říkat, být nemusí a v podstatě na tom ani není nic špatného. Naopak motivují vývojáře k vytváření nových a lepších aplikací a dávají koncovému uživateli vybrat. To ovšem platí i pro řadu dalších systémů pro chytré telefony, protože majoritní vývojář je za množství aplikací jen rád…

    Proč neuspěl webOS

    link

    WebOS (původně PalmOS) je naopak příkladem, jak se z částečně uzavřeného systému stane operační systém zcela otevřený. Původně jej vyvinula společnost Palm pro své stejnojmenné telefony. V roce 2009 byl na americký i řadu dalších trhů uveden telefon Palm Pre, který obsahoval tento nový operační systém a byl v mnoha ohledech zajímavý – přinášel alternativu k iPhonu a teprve začínajícím Androidům, disponoval hardwarovou klávesnicí a šel i bezdrátově nabít, přiložením k takovému „puku“.

    Jenže Palm se dostával do finančních potíží a v roce 2010 jej za 1,2 miliardy dolarů odkoupil Hewlett Packard. Psalo se o návratu do mobilních vod a vzpomínalo na slavné doby iPaq. Sama korporace chtěla využít zejména operační systém webOS, který šel cestou vývoje aplikací jako pro web, a na rozdíl od Androidu nebo jakémkoliv systému od Microsoftu nemuseli být v HP na nikom závislý. Trh chytrých telefonů, respektive mobilních systémů navíc nebyl v takovém stavu jako dnes, takže vstup dalšího systému podpořený velkou společností vypadal reálně.

    Pak HP uvedlo na trh tablet HP TouchPad s dvoujádrovým procesorem, deseti palcovým displejem a řadou docela vychytaných aplikací. Ceny začínaly na 499 amerických dolarech a to bylo pro zákazníky hodně. Sice kvalitní a zajímavý kus hardware, ale prostě ne tak „cool“, aby za něj lidé bezhlavě utráceli jako v případě tabletů od Applu. U Hewlett Packard proto tablet tzv. odpískali a zároveň doslova podstřelili ceny, aby se zbavili nemalých skladových zásob – z tabletu se rázem stal trhák a hlavní byť jen dočasný konkurent právě iPadům.

    Hewlett Packard se následně rozhodl vydat operační systém jako open-source, aby umožnil komunitě nadále vyvíjet aplikace a systém podle uvážení. Zároveň převedl vývojáře do samostatné společnosti Gram, která začala připravovat profesionální vydání podobně, jako to dělá třeba Red Hat se svým systémem. Tu nakonec odkoupilo LG a hodlá systém využít pro své chytré televize.

    Mobilní OS

    Firefox na mobily

    link

    Záměr vyvinout vlastní systém oznámil Adreas Gall z Mozilla Corporation v polovině roku 2011. Už na podzim 2012 se o novém systému pojmenovaném Firefox OS psalo snad všude a není se čemu divit. Mozilla proslula zejména s webovým prohlížečem Mozilla Firefox, který používá dodnes kolem čtvrtiny všech uživatelů internetu.

    První chytré telefony s tímto operačním systémem mají přijít toto léto a nejen komunita očekává hodně. Mozille se údajně daří dohadovat s operátory prodej dotovaných telefonů a zájem pak logicky přichází i od výrobců. Oproti jiným systémům pro chytré telefony, a nebylo jich navrhováno málo, má Firefox OS výhodu v jisté důvěře plynoucí z mnohaletého vývoje browseru.

    Přitom právě aplikace mají běžet na HTML5, CSS a JavaScriptu – jazycích a technologiích běžně používaných pro programování webů. Navíc mnoho z nich jak už je trendem souvisí nějakým způsobem s internetem, takže tato kombinace může zafungovat. Jinak Mozilla převzala mnoho prvků, na které jsou uživatelé zvyklí. Po technické stránce běží systém na linuxovém jádře, což dává slušnou podporu a už se objevuje řada původně Android telefonů (běží také na linuxovém kernelu).

    Mobilní OS

    Je na trhu místo pro další mobilní systém?

    link

    Samozřejmě vstává otázka, zda je na trhu ještě vůbec místo pro další systém pro chytré telefony. Prozatím ale není důvod se domnívat, že není. Apple svůj iOS neuvolní a dále budou sázet na spojení hardware i software. Jediným dalším opravdu rozšířeným systémem je Android a nejen pro uživatele i výrobce je jen dobře, že je na výběr ze systémů, které si lze přizpůsobit a nasadit na svá zařízení.

    Popularita částečně svobodných mobilních operačních systémů se přitom neukrývá v tom, že jsou pro uživatele svobodné. Zajímavé jsou zejména pro výrobce, kteří je mohou nasadit a přizpůsobit na svá zařízení, i když to není vždy jen ku prospěchu věci. Stejně jako jinde zůstává klíčovým spolupráce s výrobci a přesvědčení uživatelů, že ekosystém platformy je natolik silný, že si tu svou aplikaci najdou.

           

    Hodnocení: 29 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    22.5.2013 00:52 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Fakt sorry, ale tohle se neda cist, Je tam takove more hrubek (ti vyrobci ... zavislY atp.), ze je to az hanba. Navic na zacatku clanku autor vubec nezminuje Palm/PalmOS, pak kdyz ho zmini si ho plete s WebOS (coz je uplne jiny system) ... jednoduse je v clanku mnoho naprostych nesmyslu.
    22.5.2013 10:33 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Ano na PalmOS jsme si take na zacatku vzpomel(mel jsme m315 a Tungsten E) ten system ikon je praticky stejny jako pozdeji predstaven u "revolucniho" iPhonu
    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    22.5.2013 12:42 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Oni newton a palm od sebe moc daleko nemeli. Ale to te snad nijak neopravnuje ho vynechat. Navic, nezakryval sis vzdy pul obrazovky rukou? Tu dolni pulku s grafitti ploskou ...
    23.5.2013 16:23 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Navíc ani slovem nezmínil Psiony, které této sféře panovali před Palmy a iPAQy...
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    23.5.2013 20:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    panovali
    Proč mi to měkké "i" tam nesedí? Nemá tam náhodou být "y"?

    Psion nevládl přes Palmy. Palm/3COM ovládal více než 75% trhu s PDA. Vládl pouze v business sféře, protože měl suprovou klávesnici.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.5.2013 00:52 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Před mnoha lety opanovaly PDA a MDA (předchůdci dnešních chytrých telefonů) operační systémy od Microsoftu. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na Nokie se Symbianem a pracovní Blackberry, ale to bylo něco trochu jiného.
    No fuj. Takle zapomenout na dodnes nepřekonaný Palm. Že se nestydíš.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.5.2013 01:13 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Kurwa neserte :) Však o tom píše.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    22.5.2013 02:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Nepíše. WebOS je něco úplně jiného.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.5.2013 12:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Píše o WebOSS a to není PALM OS Garnet :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.5.2013 22:02 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    + Ještě pár takových a můžeme jít vyhnat podvodníka a komunistu Zemana.
    22.5.2013 01:50 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Neschovaly se děti, umřeli!

    Teda až na ten Android, pochopitelně.
    22.5.2013 01:50 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    kurňa, pardon za to tvrdé y :(
    23.5.2013 15:26 Ditys
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Neschovali se, děti, umřeli.
    23.5.2013 15:39 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Spíš pardon za to měkké "i" :) Děti jako ženy (pokud je mi známo) ;)
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    23.5.2013 21:07 Ditys
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Ne ale v tomto případě - podmětem jsou pánové Dlouhý a Široký. Ti se neschovali, leč zesnuli.
    22.5.2013 09:23 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše uživatelsky - videa

    Možná mimo mísu.

    Když jsem na dovolených a večer si se spolurekreanty prohlížíme/předáváme zážitková videa uplynulého dne, tak vlastníci Unix-Linux-Android o.s. v podstatě nemívají problémy s přehráváním předaných videí.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    22.5.2013 09:28 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Proč není zmíněn také Tizen a Sailfish (dříve MeeGO)?
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    22.5.2013 14:35 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu

    No nejsis proto ze autor se moc v mobilnich OS nevyzna

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    22.5.2013 09:42 dsfsadfasdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    puvodni linux pro mobily/tablety. ja bych chtel videt otevreny software s gnu/linuxem na mobilnich zarizenich, zadne uzavrene nadstavby android apod......
    22.5.2013 12:40 Pff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Plasma Active?
    22.5.2013 13:13 Bobiiiiik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Desktop Ubuntu bezi na nekterych tabletech v pohode. Na nekterych ma ale problemy s grafikou a dotykovym displayem
    22.5.2013 13:18 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Za tohle mám chuť popadnout devítiocasou kočku a mrskat! Ubuntu je pouze linuxová distribuce, tak jako Debian, Fedora aj. - nic víc. Takže pokud je s něčím problém, tak je třeba řešit ovladače v linuxovém jádře, nebo v Xorg serveru.
    22.5.2013 13:33 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Android je uzavřený? Od kdy? :-)
    22.5.2013 15:26 dsfsadfasdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    android neni gnu.
    22.5.2013 18:26 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Open Source není totéž co GNU. Potom by např. PostgreSQL nebyla Open Source, jelikož také není GNU.
    28.5.2013 21:37 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    maemo a N900 ?
    22.5.2013 09:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Byly nebyly na světě zařízení, které sice měly stylus, ale místo něj se dalo použít cokoliv, protože jejich displej nebyl kapacitní, nýbrž odporový.

    Ten displej také nebyl moc cool, protože nebyl zpočátku barevný, ale zato si člověk vystačil s dvěma AA tužkovkama. A kupodivu se na klávesnicích těchto zařízení dalo taky slušně psát.

    Jenže byly na svou dobu drahé a neměly integrovanou telefonní kartu. Na co taky, že? Když žádný z operátorů žádné datové tarify nenabízel a při ceně minutových tarifů aby měl každý ropné pole.

    Tato zařízení pomalu upadla do zapomění takže krom několika fosilních návštěvníků tohoto webu je téměř nikdo nezná.

    Pak sice svitlo na časy - Android si tehdy ještě čůral do plínek a iPhone byl drahý jako prase - jenže kdosi nasadil všechny páčky, aby tuto konkurenci zabil dřív, než se dostala do prodeje. A šel na to mazaně - tak aby špína padla na jiného konkurenta.

    A tak dnes máme tuny idiotských patlacích zařízení - podobných jak vejce vejci - která jsou tak dobrá leda k tomu aby s nimi člověk hodil žabku po Vltavě.
    22.5.2013 10:07 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    :-D
    22.5.2013 21:34 CZTomi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    +1? Málo, to chce víc. +99. Věřil by někdo že ještě pořád mám fungující Treo650? A že - svatá prostoto - vydrží nabitý dýl než jeden den? A že umí všecko, co potřebuju? A_nemá_umatlanej_displej 8-) Asi jsem fosílije. A rád...
    22.5.2013 23:08 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    No měl jsem jak staré dobré Treo 600 i novou 650. Tehdy po přechodu do jiné firmy jsem dostal 750V, kterou mám dodnes. Mám si sice jen jako záložní telefon, ale funguje dodnes. Asi jsem taky fosilie :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.5.2013 06:57 Kozzi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Muj prvni lepsi telefon byl tre750 a byl jsem snim velmi spokojeny, teda az do doby nez odeslo dotykove ovladani, bohuzel jsem tenkrat koupil nejaky bazarovy kus takze jsem uz nemel ani zaruku. Na druhou stranu i bez dotykoveho displeje se to dalo aspon nejak ovladat. Dokonce mam pocit ze jsem ten telefon pak nekomu dal a on ho dal pouzival jako lepsi nedotykovy telefon
    23.5.2013 13:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Co vím tak u těch modelů se obyčejně uvaklal spoj mezi deskou a displejem. Povětšinou stačilo Treo otevřít, vyčistit, dotlačit ten displej a ono to zase šlo. Displej se tehdy dal sehnat u nás za sympatických 999,-.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.5.2013 19:27 Kozzi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Jo no skoda ze jsem to tenkrat nevedel :), mozna by mi slouzil doted
    26.5.2013 02:34 musa | skóre: 1 | blog: Test
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Prd fosilie, ja man funkcni Treo 180 :-) Taky ale jen jako zalozni, Veer je prece jen o fous lepsi.
    24.5.2013 09:05 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Souhlas. Apple zblbnul masu, že výrobně laciný kapacitní displej jí stačí aby nahradil i pořádnou klávesnici, ostatní jej napodobili a výsledek je na zvracení...
    24.5.2013 10:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Wake up the sheeple!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.5.2013 10:18 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Kdopak to vzpomíná na: http://en.wikipedia.org/wiki/Newton_%28platform%29
    23.5.2013 13:01 failer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Kdokoliv, kdo kouká na "Přepadení 2: Temné území" (měl ho hlavní hrdina).
    23.5.2013 15:46 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Mám pocit, že to nedávno běželo na jedné z těch nových televizí... Jestli to je to s tím vlakem.
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    22.5.2013 10:25 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Mně to přijde jako referát na základní škole. Informace značně nepřesné a hlavně neúplné. Nějaký informační přínos nebo zajímavá myšlenka úplně chybí.

    Například odstavec podle nadpisu o tom, proč neuspěl WebOS, tuto informaci vůbec neobsahuje.
    22.5.2013 12:38 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Zkoušel jsem port jak FF tak i Ubuntu pro G300 a prozatím to není žádný zázrak.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.5.2013 10:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Jestli to nebude tím hardwarem, ehm-ehm.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.5.2013 12:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    FF by měl běžet i na totálním low-endu (telefony s ním mají mít podobné neli horší parametry než G300).

    Ubuntu jsem zkoušel s jedním známým na Nexusu a BonzBUNTU tam vydrželo po instalaci snad 15 min. Chtělo to účet sem, účet tam, tuším, že tam je defaultně zapnutá bonzující funkce v Dashi. Takže pryč s takovým systémem.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.5.2013 17:26 n900
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    jsem urazeny :( rok 2005 https://en.wikipedia.org/wiki/Maemo
    22.5.2013 17:30 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Ach jo, nějal se zapomnělo na Psiony s Epocem, z něhož se teprve vyvinul Symbian. Původně skvělý OS pro palmtopy s klávesnicí, kdy nikoho nenapadlo šmatlat po displeji z důvodu ovládání systému... A až v diskusi zmíněný Sailfish a MeeGo a dnes Tizen... Asi jsem to měl napsat já.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    22.5.2013 19:45 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Sailfish je sice ohlášen, ale ještě se neprodal ani jeden telefon. Tizen je zatím vaporware (dosud nebyl vydán žádný telefon), MeeGo OK, to na trh šlo, i když se mi nelíbí, jak ho fanoušci přeceňují/hypují.

    Naopak bych zmínil Bada, Samsung údajně prodal velké množství telefonů s tím systémem, ačkoliv osudem platformy bylo paradoxně zaintegrování do těch ostatních více či méně mrtvých linuxových mobilních OS...
    22.5.2013 20:04 Kozzi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Bada super, mam jiz druhy telefons timto OS, akorat uz se nevyviji, teda v podstate byla prejmenovana na Tizen, na ktery se opravdu tesim
    22.5.2013 20:15 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Byl zapomenut klasický PalmOS, který v tu dobu byl na více než na 50% PDA. Bohužel byly zapomenuty i zařízení Psion i modely s HPC.

    Původně skvělý OS pro palmtopy s klávesnicí, kdy nikoho nenapadlo šmatlat po displeji z důvodu ovládání systému
    To myslím měl Psion Siena, ostatní (Series 3,5,7,Netbook) již těžily z toho že mají dotykáč.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.5.2013 21:54 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Možná tu nejsou všechny mobilní OS, autor také nepsal o mobilních OS, to je snad z toho poznat. Psal proč se některé chytly a jiné zanikly. Nebyl tu v diskuzi zatím zmíněný připravovaný Gnome OS. Ideální by bylo kdybych si mohl po zakoupení mobilu/tabletu instalovat oba Gnome OS nebo Firefox OS. Pak si z nich vybrat pro sebe vhodnější.
    22.5.2013 23:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    FireFox OS (B2G) jsem zkoušel na androidím telefonu (G300) jako normální klasický bootovací obraz, FF padal, štěkal, kousal, ale byla to jen beta takže řeknu uvidím (nemusel se flashovat jiný bootloader), zkoušel jsem i tu Ubuntí sračku pro tablety, u ní se musel nahazovat experimentální loader a vše se muselo připravit jinak. Ve finále to bylo stejné jako FF, jen Ubuntu chtělo více informací od uživatele. Nezjištoval jsem zda je přítomen bonzovací add-on a pokud by byl přítomen tak na 99,9999% to pošlu do pryč. A nejen já.

    Nelze do tabletu ani telefonu nahrát jiný OS aniž by jste tím porušil záruční podmínky. V dnešní době je flash ubuntu celkem problematický a kdo to nedá tak má s telefonu cihličku. Výrobce určitě nebude garantovat podporu pro X-operačních systémů.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.5.2013 00:29 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Nelze do tabletu ani telefonu nahrát jiný OS aniž by jste tím porušil záruční podmínky. Výrobce určitě nebude garantovat podporu pro X-operačních systémů.
    Garantovat to nemusí. Hlavně aby to šlo. Jádro které bude ovládat ty dva OS bude stejné, tak rozdíl v podpoře HW být nemůže, ne.. Jinak, recenzi (netestovacích verzí) o těch dvou si rád někde přečtu.
    23.5.2013 08:19 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Ano, vyrobce ukoncenim zaruky vyhrozuje, pravo na jeji neuznani AFAIK ma ovsem pouze v pripade, ze je zavada prokazatelne zpusobena upravou firmware. HW zavady uznat musi.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    23.5.2013 13:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Ve skutečnosti když se něco stane tak pošleš telefon do servisu (Britex) tam zjistí, že je tam cizí FW tak ti hned naúčtují 500.- za nahrání FW a dál se řeší co s telefonem je. Většinou HW problémy uznávají.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.5.2013 11:16 kuba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Ja osobne po dvou mesicich pouzivani Androida (Samsung Ace) nedam dopustit na stary dobry HTC Diamond, ktery jsem ted zase zacal pouzivat. Asi kvuli stylusu+odporovemu displeji a mozna i kvuli Win Mobile 6.1. Vim, ze zrovna Samsung Ace je lowend, ale Android je podle me poomaalaa lina atraktivni patlacka pro masoveho uzivatele, kteremu jde hlavne o hry a obcas o par SMSek...treba kalendar mi prijde tak nejak nepouzitelnej...
    24.5.2013 10:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Ovšem WM je velká výhra... Když si člověk srovná UI právě Windows Mobile a iOS, nelze se divit, že iPhone na trhu uspěl.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.5.2013 12:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Co sem plácáš UI na WM? V tu dobu kdy bylo WM tak skoro nic jiného nebylo a mohu ze své zkušenosti potvrdit, že systém pokud se vyladil tak byl lepší než dnešní Android.

    Nebonzoval jak Android, UI se dalo slušně nastavit (SENSE, SPB) a tehdy jen ta cena byla pro mnohé lidi vysoká. MS byl nenažraný tak to dopadlo jak dopadlo.

    Já stále používám Samsung Omnia B-7610 s HW klávesnici, nutný restart jsem na tom telefonu dělal zhruba před rokem. Používám ji i proto, že podobné zařízení s Droidem prostě není (myslím HW klávesnici), čekal jsem, že Huawei/HTC/ZTE něco pro Evropu udělají jak bylo příslibeno a prozatím prd.

    Davide je to o tom, že když si to nastavíš tak ani nevíš, že pod kapotou šlapou WM.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.5.2013 14:07 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Motorola Photon™ Q 4G LTE
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    24.5.2013 14:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Co sem plácáš UI na WM?

    Protože je to sračka a jeden z důvodů, proč se prosadil iPhone.

    V tu dobu kdy bylo WM tak skoro nic jiného nebylo

    Ano, také proto měl iPhone takový úspěch.

    systém pokud se vyladil tak byl lepší

    Udeřils hlavičku na hřebíček.

    tak byl lepší než dnešní Android.

    On taky Android není nic moc úžasného.

    Nebonzoval jak Android

    [citation needed]

    UI se dalo slušně nastavit (SENSE, SPB)

    Slyšel jsi někdy o nějakých metodách a výsledcích výzkumu uživatelských rozhraní? Jak jsem psal, mj. právě UI rozhodlo o střídání stráží.

    tehdy jen ta cena byla pro mnohé lidi vysoká

    iPhone není a nebyl levný.

    Já stále používám Samsung Omnia B-7610 s HW klávesnici, nutný restart jsem na tom telefonu dělal zhruba před rokem. Používám ji i proto, že podobné zařízení s Droidem prostě není (myslím HW klávesnici), čekal jsem, že Huawei/HTC/ZTE něco pro Evropu udělají jak bylo příslibeno a prozatím prd.

    A co jako?

    Davide je to o tom, že když si to nastavíš tak ani nevíš, že pod kapotou šlapou WM.

    Krom toho, že (1) to vím (třeba teď musel řešit technické problémy s některou větví WinCE, oni tam nemají ani pořádnou obdobu dd), (2) 99 % uživatelů nastavování elementárních věcí nezajímá.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.5.2013 15:07 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Tehdejší modely s WM65 patřily celkem ke špičce mobilní techniky a i dnes je hodně lidí používá, však androidí modely z nich vychází.

    Slyšel jsi někdy o nějakých metodách
    něco jsem četl (nevzpomenu si přesně kde, už to nějaký pátek bude) a v USA vyhrála na celé čáře Isračka a v Evropě se dělila Nokia s WM o vavříny.

    99 % uživatelů nastavování elementárních
    Stačí správně nastavit Sense či doinstalovat SPB.
    oni tam nemají ani pořádnou obdobu dd
    Nechápu proč by tam mělo být dd na úrovni systému, na to se používaly speciální NBH věci přes které jsi udělal obraz romky. Pokud člověk klonoval WM tak absolutní pohoda, přes tyto utility se udělal image, nahrál se na druhý telefon a pohoda. Nebo jsi měl na mysli použít dd na něco jiného?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.5.2013 16:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Nechápu proč by tam mělo být dd na úrovni systému

    Protože část interní paměti (připájené na plošňák) je vadná a je nezbytně nutné zachránit nějaká data. Docela problém u průmyslového zařízení.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.5.2013 12:07 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    K tehle hate diskuzi mam jedinou poznamku - kdyz takhle zdissujete kazdeho autora, ktery podle vas nezachova vase uplne nesmyslne a nedodrzitelne vysoke standardy na kvalitu clanku (zkuste si sami neco takoveho napsat!), tak pujde Abicko dal ke dnu, az to tu nakonec zavrou, protoze to proste nebude davat zadny smysl to provozovat. Kdo by chtel provozovat portal plny trollu, kecalku a brouku pytliku, kteri navic vsichni pouzivaji AdBlock :-)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    23.5.2013 15:49 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    V podstatě s tím souhlasím.
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    24.5.2013 09:26 Kozzi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    No, a to je prave otazkou. Ma smysl zachovavat portal kde kvalita clanku neni na dostatecne urovni? Na druhou stranu ja na abclinuxu chodil drive zejmena kvuli diskuznimu foru, kde se resilo (a nejspis stale resi) spousta zajimavych problemu a clovek se tim casto hodne priuci. Drive jsem zde chodil i kvuli novinkam, ale to uz dnes resim pres twitter. Jedine clanky co si obcas rad zde prectu jsou Jaderne noviny a HW novinky.
    24.5.2013 11:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Což ovšem jak sám víš je čistě tvoje chyba. ;-)
    24.5.2013 13:32 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu

    JJ, pravda, ale nastesti blogy jeste taky ctu, takze vetsinou mi toho moc neutece :-)

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    24.5.2013 10:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    kdyz takhle zdissujete kazdeho autora, ktery podle vas nezachova vase uplne nesmyslne a nedodrzitelne vysoke standardy na kvalitu clanku

    Moralfag, nebo je to opravdu dobrý sarkasmus?

    zkuste si sami neco takoveho napsat!

    Obávám se, že tady jsi narazil.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.5.2013 15:52 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Koukám že je tu mnoho znalců přes mobilní OS a flashování.

    Nebyl by někdo tak hodný a ochotný a nenapsal by článek, jak se takový telefon (N900 například) či tablet flashuje na novější verzi či případně na s úplně jiným image ?

    Díky
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    24.5.2013 10:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    Jednoduše. Podíváš se do dokumentace. Nad rámec toho není co psát.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.5.2013 15:47 Martin Prokeš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde se skrývá popularita mobilních OS postavených na Linuxu
    WebOS neuspěl, protože to celé bylo jen HTML a Javascript.

    A každá animace na obrazovce cukala. iPhone byl dokonale plynulý, zatímco tohle cukalo. A takový detail to zabil. Protože uživatelé si všímají právě detailů..

    Ta historie je detailně zmapovaná:

    http://www.theverge.com/2012/6/5/3062611/palm-webos-hp-inside-story-pre-postmortem http://hardware.slashdot.org/story/12/01/02/0213204/insiders-call-hps-webos-software-fatally-flawed
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.