abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (61%)
     (10%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 90 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    14. 8. 2012 | Michal Polák | Návody | 2931×

    Thunderbird je oblíbený svobodný multiplatformní e-mailový klient, jenž v základu nabízí uživatelům funkce pro příjem a odesílání e-mailů. Pokud chtějí uživatelé více funkcí, mohou sáhnout po některém rozšíření. Jedním z nich je také Lightning, který do aplikace přidává kalendář s možností vytváření událostí a úkolů. V  článku se zaměříme na sdílení, export kalendářů i nastavení celého rozšíření. Ukážeme si však také další zajímavá rozšíření týkající se organizace práce a času.

    Obsah

    Exportujte kalendář

    link

    Rozšíření Lightning už v základu nabízí možnost exportovat kalendář. Ukážeme si jak.

    Stačí otevřít na kartě rozšíření Kalendáře a kliknout na některý z vytvořených kalendářů v levém sloupci pravým tlačítkem myši. V nabídce klikněte na „Exportovat kalendář…“ a vyberte umístění a typ formátu souboru. Svůj kalendář si totiž můžete uložit buď v iCalendar (.ics) nebo Outlook CSV (.csv) a přenést do jiné aplikace nebo prostě jen zazálohovat. Další možností je však export do Webové stránky, tedy .html souboru. V takovém můžete s daty dále pracovat, poslat je e-mailem nebo nahrát na web.

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    K jinému způsobu sdílení kalendáře však budete potřebovat funkci na straně služby kalendáře. Například Google Kalendáře. Tam je přímo při vytváření kalendáře možno nastavit sdílení, a to buď jej uvést jako veřejný, nebo vyplnit konkrétní osoby, kterým tak dáte přístup. V případě veřejného kalendáře pak ani není třeba vyplňovat žádné přihlašovací údaje – stačí vyplnit při vytváření XML adresu. V opačném případě pak lze použít své přihlašovací údaje na Google účet.

    Nakonec nelze opomenout ani možnost Publikovat kalendář. Bohužel tato možnost je relativně komplikovaná. Jinak řečeno vyžaduje přístup na WebDAV a rychlé nastavení i na jeho straně (viz blog zde na AbcLinuxu.cz). Na druhou stranu jste v případě použití tohoto řešení zcela nezávislí na řešeních různých „Big Brothers“.

    Bližší nastavení rozšíření Lightning

    link

    Stejně jako samotný Thunderbird, i rozšíření Lightning má své nastavení. To však nenaleznete v něm samotném, kde byste jej možná marně hledali, ale v Možnostech celé aplikace, tedy Thunderbirdu. Cesta tak vede přes Nástroje | Možnosti… (respektive Edit | Preferences) a dále na Lightning.

    Na první kartě Obecné nastavujete Formát data, výchozí délku události (takovou, která se pokaždé zobrazí při vytvoření nové události) a opakování upozornění.

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    Oproti tomu na kartě Upozornění si opět můžete nastavit výchozí nastavení, tentokrát pro upozornění. Pokud prostě nejste například spokojeni s původním výchozím nastavením a chcete si rozšíření nastavit skutečně k obrazu svému. Možné je také nastavit jiný zvuk pro upozornění.

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    V nastavení si také vytváříte a upravujete kategorie pro události. Ke každé je dále možno nastavit vlastní barvu z palety, která jich obsahuje 70. Namíchat barvy bohužel nejdou, ale to je to nejmenší.

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    Všechna výše uvedená nastavení byla spíše doplňková a nelze říci, že by se bez nich někdo vyloženě neobešel. Naopak na kartě Pohledy můžete nastavit něco pro nás Evropany důležitého – první den v týdnu. Tím totiž u nás není jako v USA neděle, ale pondělí. A podle tohoto nastavení se vám také změní zobrazení kalendářů, kde vás možná štvalo, že týden začíná nedělí a nikoliv pondělím.

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    Stejně tak zde nastavujete hodinu, kterou vám začíná a končí pracovní den. Výchozí nastavení aplikace začíná mezi osmou a sedmnáctou hodinou, což není zrovna dostačující zřejmě pro nikoho.

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    Roční zobrazení kalendáře v Lightningu…

    link

    Jistě jste si všimli, že v Lightningu si je možno přepínat podle dne, týdne, vícetýdne (na řádcích místo časů ve dnech jsou dny samotné, viz níže) a měsíce – nikoliv však roku. Rozšíření Year view rozšiřuje Lightning právě o zobrazení roku. Stáhnout si jej můžete na addons.mozilla.org a instrukce ke stažení pak najdete v nedávném článku Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu.

    Výsledek vypadá takto:

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    Logicky se tak nabízí využití pro lepší zobrazení pravidelných akcí. Sám bych tak například mohl toto využít pro zobrazení přednáškových setkání, které organizuji a podívat se na jednotlivé termíny z „větší perspektivy“.

    ...a lepší měsíční zobrazení

    link

    Naopak Lightning Month Tabs přidává do zobrazení měsíců karty nebo tlačítka pro jejich rychlé přepínání. Nyní totiž, pokud chcete přejít například z června na prosinec, musíte kliknout šestkrát na šipku. Po nainstalování tohoto dobře hodnoceného rozšíření však již nemusíte, ačkoliv si další lištou v podstatě snižujete místo v aplikaci na výšku.

    Výsledek vypadá takto:

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    A na úplný závěr ještě jedno rozšíření – More Snooze. To rozšiřuje možnosti počet časových možností připomenutí nastavených úkolů. Rozsah je přitom skutečně velký od 5 minut až po 2 týdny. Jednotlivé časy připomenutí před událostí, respektive úkolem si pak navíc můžete zcela neomezeně zaškrtat. Tedy například 1 týden před, 1 den před a 1 hodinu před. Jednotlivé události se vám tak budou podle nastavení neustále připomínat.

    Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření

    Lightning je tedy velmi mocné rozšíření a další rozšíření vyvíjená pro jeho doplnění nám tak možná ukazují směr, kam by se mělo vydat. A jaké rozšíření pro lepší organizaci svého času a orientaci v kalendáři používáte vy?

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    14.8.2012 08:21 Bunak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření
    Nyní totiž, pokud chcete přejít například z června na prosinec, musíte kliknout šestkrát na šipku.
    Nemusím! V malém kalendáři vlevo si vyberu měsíc a pak kliknu na prvního daného měsíce :) Nebo i na jiného daného měsíce :)
    14.8.2012 08:25 Bunak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Export a nastavení kalendáře, další zajímavá rozšíření
    A na úplný závěr ještě jedno rozšíření – More Snooze. To rozšiřuje možnosti počet časových možností připomenutí nastavených úkolů.
    Mě mnohem více vyhovuje - Připomenutí - Vlastní, tam si mohu nastavit opravdu cokoliv, kolikrát chci a co se bude dít (např. zvuk, email, sms ...)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.