abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - leden 2017

    27. 2. 2017 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 10930×

    Pro Linux vyšly hry FlightGear 2016.4, Detention, Imperium Galactica II, CAYNE, Owlboy, Iron Sky: Invasion, komunikátor Discord a mnohé další. První linuxové herní novinky roku 2017 jsou tu.

    FlightGear 2016.4

    V pravidelných čtvrtletních vydáních pokračuje letecký simulátor FlightGear. Ten vyšel ve verzi 2016.4, u které se začalo s migrací na standard C++11. Opět došlo k vylepšení atmosférického světla, změn se dočkalo i vykreslování scén, ty je taktéž nově možné načítat lokálně pro každého uživatele zvlášť. Z nových modelů „letadel“ byl tentokráte vylepšen raketoplán Space Shuttle. Další novinky jsou k nalezení v seznamu změn.

    FlightGear je, jako vždy, možné zdarma stáhnout ze stránek projektu.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Detention

    1960, na Taiwanu je vyhlášeno stanné právo. Do tohoto prostředí je zasazen horor Detention. Dvě mladé studentky se ocitnou v univerzitním kampusu, který se však změní k nepoznání a ony musí utíkat před nestvůrami, které se objevují na každém rohu, řešit rébusy a hledat předměty, které jim pomohou dostat se dále. Hra využívá ne zrovna typické reference na buddhismus, taoismus a čínskou mytologii.

    Na Metacritic hra dostala 83 bodů, na Steamu 97 % pozitivních hodnocení.

    Detention je k mání na Steamu za 12€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Imperium Galactica II

    Do zlaté doby RTS vás zavede nové vydání Imperium Galactica II. Tato klasická vesmírná real-time strategie, uvedená na trh v roce 1999, se dočkala nového vydání, které přináší vylepšení grafiky a opravy několika chyb. Příběh není zcela lineární, jde vlastně o tři různé story tří zainteresovaných stran: impéria Kra'hen, republiky The Shinari a federace The Solarian. Každá z těchto frakcí má jiný zájem, jiné cíle a využívá k tomu logicky i jinou taktiku. Pro celou hru je ale společné obhospodařování kolonií, výzkum, diplomacie a samozřejmě rozšiřování území, což se často neobejde bez válčení.

    Na Metacritic tato postarší hra hodnocení samozřejmě nemá, ale na Steamu ji fanoušci hodnotí kladně v 84 % případů.

    Imperium Galactica II se prodává na Steamu s cenovkou 10€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    CAYNE

    Po hororové adventuře STASIS vydává herní studio The Brotherhood pokračování jménem CAYNE. Zavítáte do toho samého vesmíru jako v první hře, tentokráte bude hlavní protagonistkou mladá těhotná zubařka Hadley. Ta se opět bude pohybovat po vesmírné lodi, vyhýbat se nástrahám a řešit puzzle, které ji povedou k pochopení, proč všechny ty kreatury okolo tak touží po jejím dítěti. Vydavatel navíc slibuje, že se jedná pouze o začátek celého příběhu.

    Na Metacritic si hra zatím vede docela dobře, i když stále chybí poslední, čtvrté hodnocení, na Steamu hře fandí 78 % hráčů.

    CAYNE je k mání na Steamu zcela zdarma.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Owlboy

    O 2D skákací adventuře Owlboy se rozhodně nedá říct, že byla ušita horkou jehlou: vývoj probíhal od roku 2007 a vydána byla až v loňském roce. V lednu vyšla její linuxová verze, která přináší hlavního hrdinu Otuse, jenž má schopnost létat a nosit předměty, které může za letu házet na nepřátele. Jak hra postupuje, přidávají se k němu další kumpáni, každý se svou jedinečnou zbraní. I díky nim se může prokousávat úrovněmi, aby nakonec mohl zachránit svou rodnou vesnici, kterou napadli piráti.

    Na Metacritic hra získala 88 bodů, na Steamu ji kladně hodnotilo 94 % hráčů.

    Owlboy se prodává na Steamu za 23€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Iron Sky: Invasion

    Jak už název napovídá, v Iron Sky: Invasion půjde o herní repliku velice povedené vesmírné/politické komedie stejného jména, jejíž původní verze vyšla taktéž v roce 2012. Stejně jako ve filmu, i ve hře se podíváte na do ne až tak vzdáleného vesmíru, tentokráte z kokpitu vesmírné lodi, a vaším úkolem bude bojovat proti vesmírným náckům, řešit kolektivní přepady větších vesmírných plavidel (například ve filmu zobrazených Zeppelinů) a také vás nemine starost o zdroje.

    Na Metacritic hra získala pouze 49 bodů, na Steamu ji kladně hodnotí 56 % hráčů. Hra tedy nedělá zrovna dobrou reklamu jinak výbornému filmu. Hlavní výtky míří především na neustálé opakování úkolů a celkově pomalý a nudný průběh hry.

    Iron Sky: Invasion je dostupná na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Discord

    Discord je VoIP komunikátor, který se zaměřuje převážně na hráče. V lednu bylo oznámeno vydání stabilní verze a zároveň s tím i podpora Linuxu. Zároveň jej lze provozovat na Windows a macOS, Androidu, iOS a existuje i možnost spuštění z prohlížeče. Discord podporuje textové zprávy a hovory, videohovory a sdílení plochy je dle vývojářů na seznamu úkolů. Pro hráče je kromě komunity, která dle výrobce čítá v současnosti více než 25 milionu lidí, zajímavá také nízká latence a API, které umožňuje Discord integrovat přímo do her. Jedná se o uzavřené řešení, které je však zdarma. Za poplatek lze v současnosti získat některá vylepšení jako emoji či zvýšení limitu velikosti posílaných souborů.

    Discord je zdarma ke stažení na stránkách výrobce.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    • Pokud se vám líbí svobodná FPS Cube 2: Sauerbraten, ale jste proti omezením, kterými je tato hra limitována, mrkněte na Inexor, její fork, který ubírá omezení a snaží se o otevření pro větší skupinu lidí při zachování hratelnosti původní hry.
    • Bojová hra Lugaru, která vyšla pro Linux již před nějakou dobou, vyšla nejen se zdrojovými kódy, ale i daty ke hře pod svobodnou licencí.
    • Voxeliens, 3D implementace slavné vesmírné střílečky Space Invader, byla taktéž uvolněna pod open-source licencí.
    • V pekle zřejmě značně klesla rtuť teploměru, když Microsoft na GitHubu vydal DirectX Shader Compiler pod MIT licencí.
    • Svobodná RTS Unknown Horizons ve verzi 2017.1 přidala nové budovy, grafiku, zvuky a opravy chyb.
    • Verze 0.9.5 vesmírné střílečky Endless Sky přidává spoustu nového experimentálního materiálu.
    • Po čase opět hra, ve které si hráči navrhují vlastní hardware. V MHRD mají k dispozici pouze textovou konzoli.
    • Kick Ass Commandos je velice rychlá beat-em-up.
    • Velice zajímavé puzzle je imprint-X.
    • Linuxový port puzzle o roztomilých pejscích pro děti Puzzle Puppers vznikl poté, co pár lidí napsalo vývojářům, aby jej vydali.
    • Milovníci anime a RPG by měli zbystřit, neboť Disgaea 2 PC nabízí kombinaci obojího.
    • Vesmírná střílečka Overdriven Reloaded vyšla v linuxové verzi.
    • Pokud hledáte hru na párty, zkuste Monumental Failure. Aneb když se stavba historických monumentů „mírně“ liší od reality.

    Závěr

    Rok 2017 slibuje i na Linuxu spoustu herních zážitků. Bylo by proto vhodné, kdyby se psaní linuxových herních novinek ujal někdo další, koho herní scéna baví a kdo by byl ochoten minimálně jednou za měsíc napsat přehled o novinkách. Pokud by vás to bavilo, ozvěte se redakci na mailu redakce@abclinuxu.cz.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.2.2017 21:46 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2017
    Musím říct, že CAYNE se dost povedl. Udělat izometrickou hru, která se bude loudat na Core i7 a Intel HD, chce doopravdy talent.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    28.2.2017 08:47 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2017
    Za ty prachy... ;-)
    28.2.2017 14:48 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2017
    Předpokládám, že CAYNE je tu od toho, aby nalákal na další díly. Takže by si s tím nějakou práci dát mohli.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    28.2.2017 22:20 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2017

    i7 a intelHD je dost nerikajici, a rozdily mezi ruznymy intely co se tyce vykonu jsou NESKUTECNE

     

    plus ono je celkem zazrak udelat neco co vypada dobre a pritom to jeden na GPU od intelu

    USE="-gnome -kde";turris
    1.3.2017 21:36 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2017
    i7 a intelHD je dost nerikajici, a rozdily mezi ruznymy intely co se tyce vykonu jsou NESKUTECNE
    Pravda. Na minimální detaily mi jede např. Kerbal Space Program, Viktor Vran, InfiniFactory, Brutal Legend, donedávna FortressCraft. Je pravda, že je to spíš pracovní mašina, proto si nestěžuju (moc) když mi nejde kdejaká 3D FPS.
    plus ono je celkem zazrak udelat neco co vypada dobre a pritom to jeden na GPU od intelu
    Ehmfalloutehm. Tak nějak mi připadne, že "však máme výkonné mašiny, tak co bychom se starali o výkon" a nakonec ty výkonné mašiny máme na to, aby na nich běžela lenost vývojářů.

    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    tsLnox avatar 4.3.2017 13:10 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2017
    Našel bych někde ty omezení Sauerbratenu, který by mi měly vadit? Jsem zvědavej :-D
    Blaazen avatar 4.3.2017 19:37 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2017
    Pochopil jsem to tak, že chtějí udělat lepší (t.j. efektivnější a víc user-freindly) editor levelů, aby bylo pro lidi snazší je vytvářet. Související změna je přejít od CubeScriptu k JSON a JavaScriptu, protože to umí víc lidí.
    Každopádně Sauerbraten má skvělou hratelnost. Nový levely a větší sortiment monster by mu prospěly (já jsem konzerva a hraju kromě Sauera třeba ještě starý Descenty I/II).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.