abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 706 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - srpen 2015

    30. 9. 2015 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 3683×

    Vyšla nová verze FPS Xonotic 0.8.1, pro Linux byly vydány hry Company of Heroes 2, Terraria, Interplanetary, Shadowrun: Hong Kong, DiRT Showdown, OlliOlli2: Welcome to Olliwood, Holy Potatoes! A Weapon Shop?! a mnohé další. Poslední prázdninové linuxové herní novinky jsou tu.

    Xonotic 0.8.1

    Svobodná FPS Xonotic vydala novou verzi s pořadovým číslem 0.8.1. Přestože se číslování zásadně nezvýšilo, změn je požehnaně. Přibyly tři nové mapy: Atelier, Final Rage a Warfare, velkých změn se dočkalo menu, které se nyní sjednotilo v tématu Luma, přibyly možnosti pro nováčky, mód capture the flag získal možnost nastavit jednu až čtyři vlajky, hlasování o herním módu na konci hry je nyní vizuální a kromě odstraňování chyb byl i pročištěn kód.
    Odkazy ke stažení přes HTTP, stejně tak jako torrent, jsou na stránkách hry.

    MXonotic 0.8.1 MXonotic 0.8.1 MXonotic 0.8.1

    Company of Heroes 2

    Po více než dvou letech od prvního vydání vychází linuxové verze Company of Heroes 2. Tato RTS z období druhé světové války se zaměřením na východní frontu, konkrétně na ovládání rudé armády během operace Barbarossa. V ní musí hráč vytvořit silný zásobovací řetězec, který je schopen produkovat další zbraně, těm dodávat munici či palivo tvorbou skladišt a samozřejmě bojovat proti nepřátelům. Ti mohou využívat různou taktiku: obsazovat civilní objekty, ničit je, vylepšovat během bojů zbraně a případně ustupovat, ovšem díky rozkazu č. 227 ("Zpátky ni krok!") není tato volba vždy možná. Počasí je velkou změnou v druhém díle: podmiňuje chování vojáků, zbraní i rozhled. Na Metacritic získala hra 80 bodů ze 100, na Steamu ji hráči hodnotí velmi kladně.
    Company of Heroes 2 lze pořídit na Steamu za 35€, kompletní pack se všemi DLC (a první hrou této série) vyjde na 82€.

    Company of Heroes 2 Company of Heroes 2 Company of Heroes 2

    Terraria

    2D sandboxová hra Terraria se konečně dočkala ostrého vydání. Díky otevřenosti herního světa, zaměření na budování, objevování a akční stránku hry bývá srovnávána se hrou Minecraft. Tomu by odpovídala i grafika, která je tvořena v 16-bitovém stylu. Svět je v Terrarii generován procedurálně, díky čemuž neexistují dvě shodné hry. Na začátku každé z nich začíná hráč se sekerou, mečem a krumpáčem a pomocí nich bojuje či získává suroviny, s jejichž pomocí, někdy díky kombinaci více z nich, tvoří a vylepšuje svůj domov. Nepřátel existuje celá řada, kromě těch obyčejných existují i tzv. bossové. Hra má na Metacritic hodnocení 83/100, ovšem na Steamu 96%, tj. až na výjimky kladné.
    Terraria je ke koupi přes Steam za 10€ či levněji a bez DRM na GOG.

    Terraria Terraria Terraria

    Interplanetary

    Svého linuxového portu se dočkala nedlouho po vydání tahová strategie Interplanetary. Ta je, jak lze odhadnout z názvu, zasazena do hlubokého vesmíru. V něm máte jako vládce za úkol svoji planetu nejprve řádně kolonizovat, vytvořit na ní funkční hospodářství a především zbrojní průmysl a následně pomocí střel zaútočit na další vesmírná tělesa v bližším či vzdálenějším okolí. Největší zradou však nemusí být nepřítel, ale nepředvídatelné gravitační pole toho či onoho vesmírného objektu. Hra je u hráčů na Steamu hodnocena velmi dobře.
    Interplanetary je na Steamu za 15€.

    Interplanetary Interplanetary Interplanetary

    Shadowrun: Hong Kong

    Třetí díl série taktické tahové RPG ze světa Shadowrun vychází jako Shadowrun: Hong Kong. Ta je založena na deskové RPG, která děj zasazuje do post-apokalyptické budoucnosti. Oblíbenost série dokládá i rychlost, s jakou byly na hru vybrány peníze na Kickstarteru. Příběh je zasazen do Honk Kongu roku 2056 kontrolovaného korporacemi, v němž jakožto nováček plníte nejrůznější úkoly a pomalu rozplétáte pravdu, která však není jiným zcela po chuti. Souboje jsou tahové, hráč s postupem času své schpnosti v nich vylepšuje. Na Metacritic získala hra 81/100, mezi hráči Steamu je hodnocena velice pozitivně.
    Shadowrun: Hong Kong lze koupit přes Steam za 20€, v Humble Store či na GOG bez DRM a o dvě eura levněji.

    Shadowrun: Hong Kong Shadowrun: Hong Kong Shadowrun: Hong Kong

    DiRT Showdown

    DiRT Showdown je název dalšího pokračování série Colin McRae Rally, které vyšlo pro Linux. Tato závodní hra vás přivede na okruh, kde budete moct závodit v některé z disciplín: závod, ať už klasický nebo takový, kde poslední závodník po uplynutí času končí, dále demoliční derby s několika módy nebo závodění v předvádění triků. Každá z těchto voleb je k mání jak v single tak i multiplayeru, ve druhém jmenovaném je k dispozici navíc mód s kradením vlajky a další. Automobily jsou až na některé módy fiktivní. Na Metacritic má hra 72/100, na Steamu 80% a tedy velmi pozitivní hodnocení.
    DiRT Showdown lze začít hrát přes Steam za 15€.

    DiRT Showdown DiRT Showdown DiRT Showdown

    OlliOlli2: Welcome to Olliwood

    Linuxové skateboarďáky zajisté potěší OlliOlli2: Welcome to Olliwood. V této 2D hře máte za úkol ovládat panáčka na skate pomocí pár kláves, čímž se kombinují triky, za které se dostávají body. Ty jsou o to vyšší, čím lépe pak hráč dopadne. V případě pádu ze skateboardu je nutné celý level opakovat. Po splnění úkolů je odemčen další, těžší level. Na agregátoru kritik Metacritic získala hra 82 bodů ze 100, mezi fanoušky na Steamu hodnocení velmi pozitivní.
    OlliOlli2: Welcome to Olliwood je na Steamu za 15€ či za stejnou částku bez DRM na GOG.

    OlliOlli2: Welcome to Olliwood OlliOlli2: Welcome to Olliwood OlliOlli2: Welcome to Olliwood

    Holy Potatoes! A Weapon Shop?!

    Toužíte-li si oddechnout, posloužit může Holy Potatoes! A Weapon Shop?!. Zasazení tohoto simulátoru obchodu ze zbraněmi do země bramborových lidí jasně signalizuje, že celkový duch hry bude dost ztřeštěný. Ze začátku hry budete vlastnit pouze malou výrobnu zbraní, kterou budete dále rozvíjet, pomocí výzkumu vylepšovat a obchodně dále expandovat, abyste si případně mohli pořídit další dílnu. Vaše zbraně si k vám budou chodit kupovat nejrůznější hrdinové a na vás bude, kterému z nich je prodáte. Ovšem pro deset z nich bude třeba vyvinout speciální zbraň zkombinovanou z různých dílů. U hráčů na Steamu hra získala velice pozitivní hodnocení.
    Holy Potatoes! A Weapon Shop?! se prodává na Steamu za 15€ či v Humble Store.

    Holy Potatoes! A Weapon Shop?! Holy Potatoes! A Weapon Shop?! Holy Potatoes! A Weapon Shop?!

    Letem linuxovým herním světem

    • Svobodná tahová strategie FreeCol vydala hned dvě verze: 0.11.4, která však obsahovala bugy, tudíž musela být zanedlouho vydána opravná 0.11.5
    • FPS Unvanquished přišla s verzí Alpha 42, ve které se můžete mimo jiné těšit na novou mapu
    • V půlce srpna vyšly nové verze tahové strategie Freeciv: stabilní 2.5.1 a obstarožní 2.4.5
    • Svobodná multiplayerová 2D shoot-em-up hra Teeworlds prošla přes Greenlight a je nově dostupná také přes Steam
    • Jste-li příznivci psychologických hororů, mrkněte na Fran Bow
    • Rogue-like RPG The Enchanted Cave 2 vyšla pro Linux na Steamu
    • Kreslené RPG Celestian Tales: Old North lze nalézt na Steamu
    • Simulátor výroby léků, Big Pharma, je možné stáhnout z GOG, Humble Store nebo Steamu
    • 2D puzzle arkádovka z temného prostředí In Between lze nalézt na Steamu
    • K Pillars of Eternity vyšlo nové DLC - The White March Part I
    • Nové DLC pro Planetary Annihilation s názvem TITANS přistálo na Steamu
    • Minimalistická "driftovací" hra Absolute Drift vyšla na Steamu
    • Středověko-fantastická shoot-em-up Gryphon Knight Epic vyšla ve verzi pro Linux, k mání na Steamu
    • Pohádková adventura s krásnou grafikou: to je Beyond Eyes
    • Nightside je název nové sci-fi RTS, kterou je možné najít na Steamu
    • Z klasických her vyšla v srpnu na GOG kolekce "The Forgotten Realms Archives": část první, část druhá a část třetí,
    • Pro Linux vyšla na Steamu závodní hra MadOut, její hodnocení je však velice negativní
    • A nelépe to vypadá se simulátorem leteckých bitev BOMB: Who let the dogfight?. Ani ten nedosahuje vysokého hodnocení

    Závěr

    Je tomu již rok, co GOG přidal podporu pro Linux a za tu dobu stihl rozšířit řady linuxových her o další tituly. Do budoucna se určitě můžeme těšit nejen na hry v Linuxu, ale i na jejich tvorbu v tomto operačním systému, neboť již teď existuje experimentální sestavení Unity editoru pro Linux.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    D.A.Tiger avatar 30.9.2015 22:39 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - srpen 2015
    Do budoucna se určitě můžeme těšit nejen na hry v Linuxu, ale i na jejich tvorbu v tomto operačním systému, neboť již teď existuje experimentální sestavení Unity editoru pro Linux.
    A?? To je sice hezke, ale jsem presvedcen o tom, ze nezalezi ani tak na tom, kolik (a jak dobrych) hernich vyvojovych prostredi a frameworku pro Linux bude, ale jak moc se bude sirit podpora tohoto OS mezi vyvojarskymi tymy. Pamatuji, ze treba u SDL Win vyvojari vyvijeli hry prevazne pro os Windows, kdezto vyvojari na jinych platfomach (vetsinou) podporovaly i konkurencn OS. Takze, byl tu multiplatformni framework - srovnatelny s DX, ale her pro Linux pod nim vznikalo podstatne mene, jak na majoritni OS.

    A schvalne pisu 'vyvojarske tymy'. Zvlastnich zkusennosti vim, ze vyvoj hry je docela narocny jak casove tak i co se tyce rozsahu schopnosti a znalosti prace s programy. A nejen to. A nastroje pro tvorbu her existuji uz pomerne dlouho, a amaterske (ci "domaci") tvorby zas tak moc nebylo - nebo neni tolik videt. Moc neverim, tomu ze vydanim dalsiho takoveho programu se v tomto ohledu neco zmeni. Game editoru je na Linuxove platforme uz nekolik, ale me osobne se nezda, ze by pribivalo umerne tomu her...
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    Conscript89 avatar 1.10.2015 10:14 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - srpen 2015
    Spatny odkaz na steam u "DiRT Showdown"
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    5.10.2015 20:09 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - srpen 2015
    Chybné pojmenování třetího obrázku u Xonoticu, takže nejde zobrazit. Máte tam http://www.abclinuxu.cz/images/clanky/komarek/2015_srpen/xonotic-13jpg, což asi mělo být http://www.abclinuxu.cz/images/clanky/komarek/2015_srpen/xonotic-3.jpg.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.