abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (59%)
     (13%)
     (2%)
     (25%)
    Celkem 393 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - červenec 2015

    26. 8. 2015 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 3186×

    V červenci vyšly pro Linux hry Middle-earth: Shadow of Mordor, Anno Online, Coffin Dodgers, LEGO Minifigures Online, Monstrum, The Magic Circle, Victor Vran, Cradle a mnohé další. Červencové linuxové herní novinky jsou tu.

    Linuxové herní novinky - červenec 2015

    Middle-earth: Shadow of Mordor

    Asi největší peckou v červenci byl linuxový port Middle-earth: Shadow of Mordor. Tato akční adventura se odehrává v mytologickém světě Tolkienovy Středozemě a časově je umístěna mezi příběhy zpracované v knize Hobit a začátkem trilogie Pán prstenů. V roli hraničáře Taliona, zabitého Sauronem, jehož duch se spojil s duší elfího pána Celebrimbora umučeného týmž temným čarodějem, se vydáváte do otevřeného světa bojovat v bitvách. Ve hře je implementovaný i systém odplaty a zabití jednoho hráče vede ke změně mocenských pozic v tlupě. Hra je hodnocena hráči velice kladně a na Metacritic má hodnocení 84/100.
    Kompletní balík Middle-earth: Shadow of Mordor včetně edice GOTY je možné koupit na Steamu za 50€.

    Middle-earth: Shadow of Mordor Middle-earth: Shadow of Mordor Middle-earth: Shadow of Mordor

    Anno Online

    Na Steamu se pro Linux objevil on-line spin-off slavné série Anno jako Anno Online. Anno je jedním z nejznámějších představitelů RTS, které jsou povětšinou zařazeny do minulosti a jde v nich o stavbu města a kolonizaci přilehlého území v určitém časovém období. Hlavními úkoly hráče je tak starost o město, jeho rozvoj, obranu a obchod. S tím jak se vyvíjí město a spokojenost obyvatelstva, rostou i příjmy a zpřístupňují se další budovy. Anno Online přidává možnost být součástí širšího společenství, které se organizuje proti nepřátelům a za obchodním účelem. Jde však o Flashovou hru a s tím souvisejí omezení co se složitosti hry týče. Díky tomu a dalším problémům, například díky nemožnosti vyhrát bez nutnosti investovat skutečně spoustu času nebo spoustu peněz, není hru možné vyhrát, si nezískala příliš fanoušků a na Steamu vyvolává smíšené reakce.
    Anno Online je možné začít hrát zdarma přes Steam.

    Anno Online Anno Online Anno Online

    Coffin Dodgers

    Milovníky závodních motokár určitě potěší nově vydaná hra Coffin Dodgers. Ta velice netradičně staví do role hlavních hrdinů důchodce těsně na sklonku jejich života, nechá je vybrat a řádně vytunit jejich vozíky a posílá je na trať závodit se samotnou Smrtí o jejich vlastní život. Podobně jako v jiných hrách tohoto žánru, i tady máte možnost vylepšit si svou pozici různými zlepšováky či zbraněmi. Hra je navíc graficky slazená s celkově humorným vyzněním hry. Na jedné obrazovce máte možnost hrát se třemi dalšími kamarády. Mezi hráči na Steamu získala hra spíše kladné hodnocení, i když někteří z nich zmiňují nezralost celé hry.
    Coffin Dodgers lze koupit přes Steam za 10€.

    Coffin Dodgers Coffin Dodgers Coffin Dodgers

    LEGO Minifigures Online

    Hrou spíše pro dětské publikum je LEGO Minifigures Online. Tato akční adventura, někdy též označovaná spíše za MMORPG, je příběhem ze světa dětské stavebnice stejného jména, kde se pohybujete ve světě pirátů, draků či hlubokém vesmíru. V každém z těchto míst máte za úkol bojovat a sbírat více než 100 dalších figurek, se kterými můžete vytvořit vlastní tým. Celá hra je navíc certifikovaná jako "KidSafe", čímž by měla být zajištěna vhodnost pro mladší herní publikum. Hra si však, podobně jako jiné on-line varianty slavných titulů, nezískala příliš přízně a tak je na Steamu hodnocení hráčů smíšené a na Metacritic získala hra 65 ze 100.
    LEGO Minifigures Online lze objednat přes Steam za 30€.

    LEGO Minifigures Online LEGO Minifigures Online LEGO Minifigures Online

    Monstrum

    Příznivci hororů ocení nově vydané Monstrum. V této hře jde o holé přežití v procedurálně generovaném světě, ve kterém můžete narazit na různé typy monster, která náhodně mění své chování. S tím souvisí i vaše taktika, která musí počítat s více možnostmi a postup, který fungoval minule, se tentokráte nemusí osvědčit. K tomu, abyste unikli, potřebujete jít hlouběji a hlouběji do lodi, ovšem jste-li jednou zabiti, znamená to konečnou a vy startujete znovu na jiné lodi. Hra je fanoušky na Steamu hodnocena velice pozitivně, u kritiků je zmíněna nekonzistentnost hry.
    Monstrum je k mání na Steamu za 15€.

    Monstrum Monstrum Monstrum

    The Magic Circle

    Hrou, kterou lze těžko někam zařadit, je bezesporu The Magic Circle. V ní se ocitnete uvěznění uprostřed rozdělané hry bez jakékoliv moci měnit věci. Tuto moc postupně získáte a začnete napodobovat chování jejích tvůrců, čímž budete hru zevnitř postupně vylepšovat. Každá hádanka či problém však nemá pouze jedno jasné řešení a je tak na vaší tvořivosti, jak se s daným problémem vyrovnáte. Hra je kromě hádanek protkána také spoustou černého humoru, který si zrovna nebere servítky. Mezi hráči má hra velice pozitivní hodnocení, na Metacritic získala 80 bodů ze 100.
    The Magic Circle můžete začít hrát na Steamu za 20€.

    The Magic Circle The Magic Circle The Magic Circle

    Victor Vran

    Victor Vran je představitelem klasické RPG. Stylem hraní i prostředím navozuje atmosféru nejznámějšího titulu tohoto žánru, Diabla. Ve Victorovi Vranovi se vydáte v roli stejnojmenného hrdiny, lovce démonů, do fantazy světa zvaného Zagoravia. Ten je rozdělen na několik menších distriktů a v každém z nich se skrývají rozdílné příšery. Pro každou takovou oblast je možné zvolit si jinou obtížnost. Pro více hráčů hra podporuje kooperativní multiplayer. Na Metacritic hra získala hodnocení 76/100, u hráčů na Steamu velmi pozitivní.
    Victor Vran je ke koupi na Steamu za 20€.

    Victor Vran Victor Vran Victor Vran

    Cradle

    Puzzle adventurou na zkrácení víkendu by mohla být hra Cradle. Ta je zasazená do sci-fi světa, ve kterém uslyšíte příběh hlavního protagonisty a jeho vztahu ke sličné, leč mechanické partnerce. Spolu se vydáváte zkoumat otevřený svět okolo vás a řešit nejrůznější hlavolamy. Hra nejvíce staví na silném příběhu a hezké grafice, ovšem kritiky i hráči je vyčítána krátkost hry a prázdnota tohoto světa. Možná proto získala hra na Metacritics skóre pouhých 57/100, i když hráči na Steamu ji mají rádi více a hodnotí ji velice pozitivně.
    Cradle lze objednat přes Steam za 13€.

    Cradle Cradle Cradle

    Letem linuxovým herním světem

    Závěr

    Červenec byl plný nových her, nemálo z nich od velkých herních studií, což značí pro linuxové hraní dobré indicie.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Alkel U3 avatar 26.8.2015 20:56 Alkel U3 | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015

    Docela bych řekl, že by za zmínku aspoň v přehledu stál linuxový port hry Terraria i přesto, že měla vlastní zprávičku. Nebo se ta (ač krátká) beta nepočítá a bude to až na srpen? :-)

    A mimochodem, hádám, že v perexu je ten červen asi omylem.

    Ke Cradle - hustá modernizace (asi) T3 :-)

    26.8.2015 22:33 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
    Tak, tak, Terraria bude až na srpen ;-)

    Ano, červen v perexu je omyl, pardon :-) Teď jsem si všiml, že u některých her jsem zapoměl odkaz na Steam, takže: S tím Cradle nevím: vypadá to hodně hezky, ale před koupí bych si raději pročetl negativní komentáře (zmiňující hlavně délku hry).
    26.8.2015 21:21 hlasovani | skóre: 1 | blog: zapamatovat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
    Heh Shadow of Mordor jsem koupil ve slevě za polovinu, když uvedli verzi pro Linux. Co me ovšem zklamalo, že nemá předdefinované ovládání pro gamepad a nějak jsem zatím nepřišel na to, jak si to na gamepad předefinovat.
    Fluttershy, yay! avatar 26.8.2015 22:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
    Nevím, zda je to odpověď na potenciální otázku, ale analogovému ovladači (joystick, gamepad apod.) jde pomocí nástrojů jako QJoyPad celkem jednoduše přiřadit funkce jiných vstupních zařízení.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.8.2015 10:11 Stov1k | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
    Na indiegala je momentálně Middle-earth ve slevě za 15 USD
    31.8.2015 08:46 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
    Za zminku by take stala hra StarMade - http://star-made.org/
    31.8.2015 10:22 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
    Early Access... U komerčních her se snažím psát pouze o "ostrých" vydáních (což u svobodných projektů někdy dost dobře nejde, jelikož to bych mohl čekat roky a pořád nic. Tam se snažím brát v potaz důležitost nové verze)

    Ovšem hru jsi tu už jednou zmiňoval. Pokud ji nějak blížeji znáš, nebylo by špatné o ní napsat článek ;-) Redakce to přivítá.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.