abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 521 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Téma: výběr distribuce

    30. 9. 2002 | Leoš Literák | Návody | 53042×

    Která distribuce je pro vás nejlepší?
    Upozornění

    Vím, že se tímto článkem pouštím na příliš tenký led a je zde nebezpečí flamewaru. Přesto si myslím, že je nutné jej napsat. Jeho závěry totiž mohou pomoci nováčkům zorientovat se v otázce volby distribuce.

    Úvod

    Určitě to znáte. Slyšeli jste, jak je ten Linux skvělý, štvou vás praktiky Microsoftu a BSA a poté, co ztratíte několikaměsíční práci po pádu nejmenovaného operačního systému či kancelařského balíku, se rozhodnete ten Linux vyzkoušet. Začnete se o ten Linux trochu zajímat a najednou zjistíte, že není jen jeden Linux. Naopak - jsou jich desítky. Co teď? Co to ta distribuce vůbec je a jak se liší? Právě pro tyto případy píši tento článek.

    Tak to vezmeme od začátku. Linux je jen jeden. Skládá se z několika základních komponent a tisíců programů. Můžete se zvolit, jak bude vypadat a z čeho se bude skládat. Ale prakticky nikdo nemá čas sám tyto komponenty pospojovat do jednoho funkčního celku. Zde mají své pevné místo distributoři, kteří to udělají za vás a přilepí ke vzniklému celku svou značku.

    Distribuce

    Distributory můžeme rozdělit do dvou kategorií - komerční firmy a nezávislé projekty. Do první patří například RedHat a SuSE, do druhé hlavně Debian, který je podobně jako Linux sám vyvíjen skupinou nadšenců. Komerční firmy většinou mají několik verzí své distribuce. Jednu, která je dostupná zdarma na FTP serverech a několik dalších na desktop, server či pro firemní účely. Za tyto verze si už ale nechává zaplatit.

    Ale jakou distribuci si zvolit? V čem se liší, jaké jsou jejich klady a zápory a k čemu jsou vhodné více a k čemu méně? To je hlavní motivací tohoto článku.

    Seznam

    Na světě už vznikly stovky distribucí. Často jsou určeny pro specializované účely, například vejdou se na jednu disketu a slouží jako router nebo firewall. Jejich seznam najdete na adrese http://old.lwn.net/Distributions/. Těmi hlavními jsou ale RedHat, Mandrake, Debian, SuSE a Slackware (pořadí podle posledních výsledků naší pravidelné únorové ankety).

    Kriteria

    Než začnete vybírat distribuci, měli byste si určit kriteria, podle kterých budete distribuce hodnotit. Pro někoho je důležitá snadnost instalace, jiný dává přednost bezpečnosti a pro někoho je nejdůležitější vzhled krabice :-). Toto jsou asi nejdůležitější vlastnosti, z nich si vyberte ty, na které kladete váhu:

    Snadnost instalace
    Zvládnete ji nainstalovat sami?
    Autodetekce a podpora hardwaru
    Nakonfiguruje vám váš hardware sama nebo to budete muset dělat ručně?
    Snadnost používání
    Je ovládání intuitivní? Obsahuje defaultní instalace vše potřebné pro to, abyste mohli okamžitě začít pracovat?
    Snadnost údržby
    Jak složitá je instalace nových balíčků? Existuje nástroj, který vám pomůže nastavit jednotlivé služby?
    Snadnost upgradu
    Je upgrade hračkou nebo snad je lepší nainstalovat Linux znovu?
    Bezpečnost
    Je počítač po instalaci chráněn před crackery? Nejsou tam spuštěné nebezpečné služby jako třeba telnet?
    Rychlost vydávání oprav
    Jak rychle reaguje distributor na zjištěné chyby? Upozorňuje registrované uživatele na bezpečnostní rizika?
    Podpora češtiny
    Mluví s vámi distribuce česky? Jsou správně nastaveny locales (měna apod)? Fungují správně fonty? A co český tisk?
    Počet softwarových balíčků
    Na kolika CD se distribuce dodává? Obsahuje v ceně nějaký komerční software navíc? Jsou na CD všechny programy, na které jste zvyklí?
    Dokumentace
    Je k dispozici online nápověda? Dostanete tištěný manuál?
    Podpora
    Získáte podporu? Vztahuje se jen na instalaci nebo i na problémy při běžném provozu?
    Nasazení

    Než začnete hledat, musíte si ujasnit ještě jednu věc: chcete Linux instalovat na desktop nebo na server? Teoreticky by šlo nainstalovat i desktopovou distribuci na server či obráceně, ale není to vhodné.

    Debian

    Debian je vyvíjen Open Source komunitou a má dokonce svou ústavu. Debian je šířen pod Open Source licencí a je zcela zdarma. Podobně jako linuxové jádro i on existuje v několika verzích lišících se stabilitou. Stabilní větev obsahuje časem prověřený software, nicméně obvykle poněkud zastaralý. Vývojová větev je rozumně aktuální a většina lidí volí ji.

    Největší výhodou Debianu je jeho systém správy balíčků a obrovské množství softwaru. Je velmi vhodný pro nasazení jako server. Na desktopu je oblíben mezi zkušenými uživateli, zvláště proto, že neobsahuje žádné speciální úpravy. Na druhou stranu Debian není dostatečně intuitivní, abych jej mohl doporučit pro začátečníky.

    Mandrake

    Mandrake je distribuce, která se zaměřuje na snadnost používání. Na desktopu patří ke špičce, obsahuje spoustu vlastních konfiguračních utilit, díky nimž i začátečník zvládne základní udržbu Linuxu. Někteří zkušení uživatelé však mají pocit, že těch úprav je až příliš a Mandrake jim připomíná Windows. Některé starší verze měly potíže se stabilitou.

    RedHat

    Asi nejznámější a největší distribuce. Kompromis mezi strohostí Debianu a třpytem Mandraku. Používá se na desktopu i serveru. Často tlačí vývoj Linuxu dopředu používáním zbrusu nových zásadních komponent (glibc, gcc), někdy ale na úkor kvality.

    Slackware

    Jedna z nejstarších distribucí, vhodná spíše pro zkušené uživatele. Nemá žádný systém balíčků, což někomu dokonce vyhovuje.

    SuSE

    Komerčně zaměřená distribuce, s výbornou podporou hardwaru a češtiny (aby ne, když se vyvíjí v Česku). Dalším kladem je konfigurační nástroj Yast2 a instalační podpora v češtině. Nevýhodou je nedostupnost ISO obrazu verze zdarma, která navíc je chudá v porovnání s free verzemi ostatních distribucí. Pokud vám ale nevadí platit, jedná se o dobrou volbu, zvláště pro začátečníky.

    TurboLinux

    Distribuce zaměřená převážně na výkon. Vhodná na servery či do clusterů.

    Závěr

    V tomto přehledu jsem se snažil objektivně zhodnotit hlavní distribuce. Pokud s mým hodnocením nesouhlasíte a chcete mi vynadat, tak /dev/null je vhodné zařízení pro vaše reakce. Jinak uvítám váše názory na tuto tématiku v diskusním fóru. Jakou distribuci byste doporučili nováčkovi na desktop a jakou na server? A totéž pro zkušeného uživatele. Těším se na vaše (slušně psané) názory a zkušenosti.

           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Petr Krčmář avatar 30.9.2002 08:29 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    Je dobre vysvetlit tapajicim, co jsou ty distribuce vlastne zac. Ale mam malou pripominku. Jaktoze Slack nema balicky ? To jsem nepochopil. A co tgz. To jsou taky balicky. To, ze Slack nema vlastni_s_nicim_nekompatibilni balicky, ale tgz, ktere se daji otevrit vsude. A ja je mam rad :-)). Ahoj, hezky den preje Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    30.9.2002 09:01 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    podle meho chapani je tgz archiv, nikoliv balicek.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    30.9.2002 09:33 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    Se Slackem nemam velke zkusenosti, ale .tgz v jeho podani je balicek.
    xpj avatar 30.9.2002 09:42 xpj | skóre: 22 | blog: Malé linuxové radosti... a strasti | Řevnice
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    Zdravim, Slack ma tgz archiv, ktery je klasicky vytvoren tarem a gzipem, ale v jeho podani to je balicek, protoze ma v sobe informace, ktere umoznuji jeho snadne odinstalovani.
    30.9.2002 10:55 kaaja
    Rozbalit Rozbalit vše Pekna Pekna Pekna
    Autor clanku si asi o Slacku jen nekde neco precetl, a byl z toho evidentne zmateny. Takze: Slackware MA balicky, ktere, narozdil od ostatnich, NERESI zavislosti.
    30.9.2002 11:26 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Pekna Pekna Pekna
    autor pouzival slackware od 1995 asi rok. instaloval jej z nekolika sad disket :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Petr Krčmář avatar 30.9.2002 11:36 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Pekna Pekna Pekna
    Pratele, nehadejme se. Leos je taky jenom clovek, ne ? A nezkousel vsecky distribuce (kdo z nas jo). A od toho je tady ta diskuse, abychom pripadneho ctenare upozornily na drobne odchylky. No, ne ??? Ale mam stejny nazor, je to sice tgz, ale je to i balicek. Je to spis o tom, jak definujete balicek. Ja bych rekl: "Skupina souboru nalezicich jednomu programu upravena pro jednoduchou spravu." A tim prece tgz je, ne ?? Ahoj zdravi Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    1.10.2002 12:37 Pavel Žák | Prace
    Rozbalit Rozbalit vše Pekna Pekna Pekna
    "Normalni" .tgz balicek do Slacku obsahuje BINARKY (ale neresi zavislosti) a obsahuje instalacni skript. A "package management" se da delat celkem jednoduse - pomoci pkgtool (jenom takova poznamecka).
    Petr Krčmář avatar 1.10.2002 12:55 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Pekna Pekna Pekna
    No to je fakt. Ale nechapu co tim chtel basnik rici. A instalacni skript muze obsahovat. Petr
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    3.4.2003 17:25 ilicz
    Rozbalit Rozbalit vše Pekna Pekna Pekna
    Cili tim se chce rict, ze si 'nainstaluju' blize neurceny pocet balicku (dle vlastniho uvazeni), pak na to pustim pkgtool a to mi vyplivne jaky blaicky si mam jeste doinstalovat, aby to vsecko delalo to, co ma?
    26.12.2005 16:52 Libor Chocholaty | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pekne
    To je omyl. Slackwarovský .tgz je balíček. Obsahuje totiž adresář install, který vezme pkgtool a provedek podle něj instalaci balíčku.
    7.1.2004 09:47 PeterK
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    Zdravim, presne tak...pre toho, kto nepozna Slack podotykam, ze je to len zazipovany (a za'tar'ovany) predkompilovany binarny subor s cestou a pripadnymi kniznicami (a podobne, vascinou pod share). Takze pod Slackom si to naistalujem jedinym prikazom (teda sa to chova ako kvazi-balicek) a pod inymi si to rozbalim a popresuvam (pripadne este updatnem kniznice)..
    30.9.2002 11:51 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše vase zkusenosti
    tak moje zkusenosti se slackem uz byly celkem dukladne probrany, co takhle abyste se VY podelili s nazory na jednotlive distribuce? nebo se mi snad podarilo napsat dokonale vycerpavajici clanek? ;-) Ktera je podle vas vhodna pro zacatecniky, ktera na desktop a kterou byste dali na server?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    2.10.2002 19:42 ID
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    Myslím, že nejlepší distribuce pro začátečníky je Mandrake nebo SuSE. Pro pokročilejší uživatele je asi tak nejoptimálnější Red Hat, pro prigramátory, adminy(root) nebo fakt dobrý uživatele je nejlepší asi tak Debian nebo Slackware(omluvte mě jestli to píšu špatně ;-) ). Ale výběr distribuce je na každým, jestli se někdo cítí na Debian hned od začátku je to jeho výběr a pravděpodobně taky pohoří! Já osobně jsem si vybral Debian (přešel jsem přes SuSe, Red Hat a Mandrake) ale ať si každý vybere podle vlastního rozumu a ZKUŠENOSTÍ (to hlavně)!
    3.10.2002 09:20 Michal 'Mišú' Úradník | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    Ja som zacinal zo slackom 2.4 :) a nepohorel som :) Myslim, ze je to skor o tom na kolko je uzivatel etchnicky zdatny a hlavne co podla mneho znamena user friendly... Pre mna su to prehladne konfiguraky a jednoduche textmode nastroje :) No proste som z cias DOSu :) Teda nieco typu MDK ci RH, je pre mne neprehladny klikaci nezmysel :)
    3.10.2002 19:28 ID
    Rozbalit Rozbalit vše Linux zevnitř :-)
    Vlastně máš pravdu, nejlíp poznáš linux zevnitř tj. ze zdrojových kódů atd. ;-)
    29.10.2002 15:19 zaty
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    Naprosto s vami souhlasim. S linuxem pracuji uz asi 2 roky a z vlastni zkusenosti vim ze z klikacich distribuci (RH,MDK,SUSE), jsem se nenaucil skoro nic. Z posledniho 1/2 roku co mam nainstalovaneho Slacka sem se toho dozvedel mnohem vic nez za 1.5 roku s RH a MDK. Takze podle me je pro zacatecnika lepsi zkusit nejakou drsnejsi distribuci (Debian,Slack) pokud zna nekoho kdo mu poradi s problemy. Pokud nezna tak je mozna lepsi RH nebo MDK , trosku si linux osahat a pak prejit na Debian nebo Slack
    19.2.2003 21:32 LLoYd
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    souhlas, pokud se chce nekdo neco s linuxem naucit,musi pousit distribuci, ve ktere se musi pohybovat na nejnizzis urovni(tzn. na urovni konfiguracnich souboru), jinak je to proste jen clovek, ktery si nainstaluje linux a rika tomu jina verze windowz
    2.4.2003 21:46 Jaroslav Šeděnka
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    to se mi moc nezdá.. používám Mandrake, a některé utility tam jsou celkem použitelné.. přece jen konfigurovat všechno ručně je na začátečníka trochu moc.. nejlepší je pomalý postup :-)
    26.6.2003 11:07 DoomHammer
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    slovo začátečníka: souhlasím s předchozí reakcí. zkoušel jsem RH a těžce jsem pohořel ;-) ale MDK se mi zdá dobrý. nejlepší je opravdu pomalý postup. a ještě slovo trochu mimo. když jsem si do woken nainstaloval OpenOffice 1.0.1 CZ, tak po chvilce jsem měl tendence odinstalovat M$ Office 2000 :-)
    27.11.2005 02:04 solo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    To mas 100% prawdu
    23.1.2004 09:28 marFos
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    no ja som bol dlhu dobu windows. asi pol roka dozadu som sa ako zaciatocnik rozhodol pre DEBIAN a nelutujem. sice som rozbehaval tlaciaren 3 dni, nastavoval sietove karty tyzden a pod. ale to NELUTUJEM lebo si to uz navzdy zapamatam... videl som aj REDHAT ale to je fakt otrasne (nastavil som httpd rucne a ked som spustil ten ich "nastroj" pod X-ami tak mi povedal ze on sa s tym co som pomenil nevie vyrovnat a moje zmeny prepise - uhhh, blbe).
    6.6.2005 13:47 ooo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    S tim "navzdy" to neprehanejte. Linux pouzivam od jeho vzniku (pres 12 let), a tak vim, ze zcela zasadni zmeny tam nejsou zadnou velkou vyjimkou. Klidne se muze stat, ze za 3 roky budou vase soucasne znalosti k nicemu.

    V typickem nasazeni se obvykle pouzije pouze mala podmnozina vsech moznosti, ktere dany software nabizi. Mezivrstva, ktera nabizi zakladni konfiguraci pomoci wizardu rozhodne neni na skodu a nemela by byt prezentovana jako pomucka pro zacatecniky. V podnikovem nasazeni obvykle vite, k cemu chcete Linux pouzit, a nezajima vas format konfiguracniho souboru, protoze se stejne behem 2 let zcela zmeni.
    10.8.2005 09:51 domek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdělení distribucí podle skušeností usera
    S tím lze jen souhlasit. Např. konfigurace v YAST2 SuSE je jak uživatelsky přítulná, tak pro znalce a oběma skupinám se snaží být nápomocná jak to jen jde. Nedovedu si představit, co všechno a jak dlouho bych musel manuálně upravovat, když PC s 0,5 GB pamětí a 1,5 GHz procesorem, to po vyplnění příslušného formuláře trvá i desítky vteřin. Ten povzdech, že SuSE není na FTP jako ISO není pravdivý. Je tam jak na 1x DVD, tak na 5x CD. Právě tento příspěvek vzniká pod SuSE 9.3, staženém a vypáleném na CD ještě pod verzí 9.1, s následnou reinstalací na vypálenou verzi zachovávající dosavadní nastavení a doplněním v ní neobsažených balíčků z verze minulé. Pro toho kdo chce PC používat a ne se v něm diletantsky vrtat a pak volat SOS do celého světa, je to takřka ideální pojetí vztahu distibuce-uživatel. Když si koupíte auto, televizi, sekačku, či closet, taky se k jejich užívání nemusíte vyučit v příslušných oborech, ale stačí seznámení s jejich obsluhou.
    30.9.2002 12:33 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše trošku mimo
    Ja vrele doporucuji 2-Disk Xwindow System ma to 2.4 jadro X-windows s dokonce intergorvanym www prohlizecem ;-) a to vse na dvou disketech - nadherna hracka
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    30.9.2002 14:30 student Jaroslav (hamlet@seznam.cz)
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian
    Pouzival jsem RedHat od verze 6.1 az do 7.2 Postupem casu jsem dospel k nazoru, ze RedHat "cpe" do distribuce cim dal vice neoverenoho SW, viz. treba zarazeni prekladace GCC 2.96. Chce byt "IN" i za cenu ztraty stability. Nyni mam Debian verzi 3.0 (Woody) a zatim si nemuzu stezovat. Faktem je, ze Debian pro zacatecnika neni, ale presto si nejsem jist, zda-li bych mu doporucil RedHat. J.
    30.9.2002 17:04 gmmns
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian
    Tak to si nejsem jisty. Pokud vim, tak RedHat pouzil "2.96" prave proto, ze tenkrat ostra 2.95 delala problemy - myslim, ze slo o kompilaci C++. Rozhodne neslo o nejaky vystrelek typu "kdo docura vys" - mozna se spis dotkli neci jesitnosti a zacaly se sirit pomluvy. Jako priklad jejich politiky bych uvedl jejich lpeni na Pythonu 1.5 az do verze RH 7.3 nebo jejich pomerne konzervativni cislovani verzi - SuSE i Mandrake jsou novejsi distribuce, ale maji pritom vyssi cislo. Ja pouzivam RedHat od verze tusim 5.2, ale v posledni dobe se na mem desktopu zacina cim dal tim casteji objevovat logo Mandrake. Vzdycky jsem mel pocit, ze Mandrake ma mnohem propracovanejsi desktop - pohrali si napr. s menu ve vsech window managerech - vcetne twm. RedHat mel obcas lepsi detekci hardware. Zacatecnikum bych doporucil asi Mandrake. Pro pokrocile uzivatele si myslim, ze na tom az tolik nezalezi - jaky si kdo system udela, takovy ho ma. Software je stejny a vsechny klasicke distribuce umoznuji prelozit jadro nebo i cely system ze zdrojovych kodu a rucne zeditovat jakykoliv konf. soubor.
    1.10.2002 08:43 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian
    můžete prosím vysvětlit "Chce byt "IN" i za cenu ztraty stability." první LINUX který sem kdy nainstaloval byl RH4.x, dnes mám 7.3 a nepostřehl jsem nějakou změnu stability k horšímu. Vždyť se jedná stále o tytéž programy jako v jakékoliv jiné distribuci. Pochopím výhrady k RPM ale mluvit o stabilitě je pitomost.
    1.10.2002 10:16 student Jaroslav
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian - stabilita
    Hovorim na zaklade sve konkretni zkusenosti, kterou nikomu nevnucuji. Cim vyssi verze RH tim vice problemu. Jako jeden z prikladu bych uvedl, ze Mplayer prelozeny s GCC 2.96 mi "zaskrtil" XSERVER -> zadne reakce na mys ani klavesnici a musel jsem natvrdo resetovat PC! Pri prekladu s GCC 2.95 zadne problemy. Nemam zajem pracovat zdarma jako beta(alfa...)tester. Pokud pouzivate pouze programy dodane s distribuci v binarkach, tak se asi s podobnymi problemy nesetkate. Tot vse. J.
    1.10.2002 11:36 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian - stabilita
    no otázkou ale zůstává kde je chyba zda v kompilátoru nebo v mplayeru :O)). Používám mplayer přeložený gcc2.96 v RH 7.3 a nikdo nikoho neškrtí.
    Dá se to shrnou tak že na základě vlastní zkušenosti a bez dalšího zkoumání proč, jste veřejně prohlásil že RH klesá stabilita. Hmm tohle bych si nikdy nedovolil.
    2.10.2002 17:59 jaroslav
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian - stabilita
    mplayer byl pouze jeden z mnoha problemu, kterymi uz nehodlam opravdu dal zatezovat...
    >bez dalsiho zkoumani
    Zkoumal jsem dost (v prubehu let) a jsem uz unaveny stalym zkoumanim. Chci system, kde nebudu muset sahodlouze zkoumat, abych jej mohl normalne pouzivat. Nemam ani profesionalni pracoviste,abych overoval "skutecnou" stabilitu systemu v porovnani s jinymi. Pro mne zustava faktem, ze jsem prechazel na vyssi verze s presvedcenim (virou?), ze problemy s kterymi se potykam odpadnou, ale opak byl pravdou. Mozna mam smulu. Mozna, az se presvedcim, ze uzivatele jsou verzi RH 8.0 nadseni, tak se vratim zpatky (ale pochybuji).
    >verejne
    Muj nazor je muj soukromy nazor a nejsem za nej nikterak finacne ohodnocovan ani za mnou nestoji zadna spolecnost. Mam pravo vyjadrit, co si o danem systemu myslim, kdyz s nim mam zkusenost. Internet je (zatim) hlavne o informacich a jejich zpracovani a filtrovani uzivatelem. Pridavam tedy na tu hromadu infa i svoji vlastni-nevymyslenou zkusenost, s tim, ze ctenar si udela v porovnani s ostatnimi informacemi zaver sam, at uz bude jakykoliv. Mozna pouzivam silne vyrazy jako "snizovani stability". ALE TAK TO VIDIM JA, JE TO MUJ SOUKROMY NAZOR A NIKDO MI NEBUDE RIKAT, CO SI MAM A NEMAM DOVOLOVAT PSAT. Nevyvolavam FLAMEWAR. Chces RH - mas ho mit. Libi se Ti MANDRAKE - nic proti. Netvrdim,ze jsem neomylny buh. Vyber si co chces o tom to je. J.
    6.10.2002 13:01 Juraj Bednar
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian - stabilita
    http://www.mplayerhq.hu/DOCS/users_against_developers.html#gcc myslim, ze problem je naozaj v gcc 2.96. Taketo zasadne problemy vsak boli hlavne v RH 7.2. Co je podstatne, oficialny GCC team _NIKDY_ nevydal verziu gcc 2.96, to je len zlepenec, ktory si vymyslel RedHat, aby bol in. Ja som redhat pouzival tiez do verzie 5.2, aj ked uz rady 5.x boli dost zle. Najlepsi redhat doteraz bol imho 4.2. Momentalne som presiel na Debian kvoli jednej uplne skvelej vlastnosti -- dokazem remote, bez nutnosti fyzickej pritomnosti nainstalovat aj upgradnut debian a upgradnut dokonca za chodu. Celkom fajn, ked adminujete kopec masin po celej krajine. Zaciatocnikom na desktop odporucam mandrake, aj ked ja uz takmer vylucne prechadzam na debian. Adminujem vsetko, od redhatov, mandrakov, slackov az po debiany (kedze sa adminovanim zivim a klientov vzdy hovorim, nech si daju radsej distribuciu, ktoru uz ovladaju, budu ma menej potrebovat a bude ich to menej stat).
    1.10.2002 12:07 Izak
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian - stabilita
    A nemate nahodou nvidiu kartu ?? Jaky driver pro mplayer jste pouzil .... on taky totiz muze byt problem v HW a gcc 2.96 upravoval prave mmx instrukce atd. Jinak RH 8.0 je zalozeny na gcc-3.2.0 a ja je zato blahorecim ... nebot tento kompilator se snad uz nejakou dobu menit nebude a vracime se co do stability na uroven egcs :-) a zase snad pujde vse prekompilovat tak jak predtim. jinak ja v RH 7.2 dal gcc 3.1.0, cups, postfix, proftpd .... a ejhle RH to napadlo taky ;-) PS: Mplayer jasne rikal, ze chce kompilator 3.0.0 a vissi.
    3.10.2002 09:53 MartinS
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian - stabilita mplayeru a jinych...
    Mplayer jasne rikal, ze chce 2.95.2-4 a nizsi, a ze muzete pouzit 3.0.x, ale na vlastni riziko. Jinak 2.96 ma taaaaaaaaak moc zmrseny mmx instrukce, ze to ani neni mozny. Jedu ted na LFS(Linux From Scratch pro neznale) postavenym na 2.95.3 a nemuzu si stezovat.
    4.10.2002 11:40 kaaja
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian
    Prave v tom je dobry slackware. Vyborna stabilita, s rozumne novymi balicky. Navic je kraaasne prehledny a nepreplacany. A se zavislostmi jsem take nikdy problemy nemel, podle me je kolem nich naprosto zbytecny humbuk. (pouzivam slacka cca rok, utekl jsem od mandraka8.0, ktery padal jak wokna) Redhat - "dechberouci" konfiguraky. Debian - s nim nemam moc velke zkusenosti, nainstaloval jsem zaklad, ale dselect me znicil, neustale nejake errory, atd. Tady byla chyba ve me, jsem asi moc blby.
    19.10.2004 13:11 Medved | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RedHat vs. Debian
    Stefan > "... dnes mám 7.3 a nepostřehl jsem nějakou změnu stability k horšímu..."

    < MUJ_NAZOR >

    Ano, presne tak - 7.3 je posledni pouzitelny RH ;-)

    < /MUJ_NAZOR >

    Po RH 7.3 jsem zkusil 8.0, 8.1 a hupky supky na Slackware - tam jsem k veskere spokojenosti sve i ostatnich "sdilejicich" (zena, deti, pes, kocka, ....;-) ) dosud. Takze asi ta cesta [RH,SuSe, MDK] -> [Debian, Slack, ...] bude mit neco do sebe.

    BTW - na "detskem pocitaci" jede MDK - ten si sprav(c)uji deti sami, na routeru mam IPCop (puvodne snad odstepek z ?RH?), v praci Fedoru - to je problem (spis ale proto, ze nejsu su ;-) ).
    3.10.2002 13:12 martin
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian
    moje rec. zacinal jsem na redhat 5.0, kratce u slackware 7.1, velmi kratce SuSE 7.1cz, dlouho jsem vydrzel u redhat 6.2cz (moje oblibena distribuce), nyni mam debian 3.0 (tak poslednich 7 mesicu). mandrake vubec neznam. zacatecnikum bych doporucil redhat (instaloval jsem ho v dobe, kdy jsem o Linuxu (a vubec pocitacich) nic moc nevedel a vicemene bezproblemu -- coz si jen tezko dokazu predstavit u instalace debianu). ted se povazuji za zkusenejsiho uzivatele a debian mi zcela vyhovuje (presto mam dojem, ze nektere jeho konf. soubory a nastroje jsou podivne a nemohu si nez postesknout, ze to u slackware fakt bylo lepsi -- jednodussi) dost krizove a pro zacatecnika dost dulezita je podle mne autodetekce HW. redhat to dela dobre a umozni behem instalace i nastaveni (sitovka, zvukovka atp.), u debianu je to mnohem horsi a vy musite vedet, kam sahnout a co spustit (jaky ovladac v jadre je pro Vasi sitovku, jaky alsa modul pro zvukovku, jake jsou konfiguracni nastroje aj., kde je dobre zmenit konf. soubory distribuce, kde naopak se vyplati napsat si vlastni ...) SOUHRN: 1) zacatecnici -- redhat, SuSE se pokud mozno vyhnete, myslite-li to s linuxem vazneji (tvorba www, programovani) 2) kdyz si zvyknete, zkuste debian nebo slackware, popr. zustante u redhatu (pres vsechny namitky v teto diskuzi je to dobra distribuce). vyhoda debianu a slackware je, ze musite, chte nechte proniknout do systemu trochu hloubeji, coz se Vam casto vyplati treba az za mesic, ale stoji to za to.
    10.8.2005 10:09 domek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RedHat vs. Debian
    "SuSE se pokud mozno vyhnete, myslite-li to s linuxem vazneji (tvorba www, programovani)". Můžete uvést důvody k tak odvážnému tvrzení?
    4.10.2002 09:36 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat vs. Debian
    Já osobně jsem jako začátečník pohořel na RedHat linuxu a až s Debianem jsem opravdu přešel na tento úžasný OS. Je pravda, že občas nastanou nějaké komplikace s nestandardním hardwarem, které musí řešit někdo zkušenější, ale jinak si myslím, že instalace Debianu složitá není, je v češtině a šlape po ní naprosto všechno. Instalace balíčků je dle mého názoru naprosto bezkonkurenční, velký důraz je kladen také na stabilitu. Jedinou nevýhodou Debianu je zřejmě jen to, že nemá ty nejnovější výstřelky (protože je radši dlouho a dlouho prověřuje).
    30.9.2002 15:47 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Nejsem linux guru, spise BFU ;) , ale mou nejoblibenejsi distribuci je Debian. Zatim jedu jeste na Brambore, ale chystam se vyhledove na Woodyho. Proc debian ? Mam proste rad veci pod kontrolou a veci jednoduche. A debian mi to proste nabizi. V soucasnosti jej pouzivam jako desktop na P90/16MB Ram, 850MB Hd. Mam rozjeta Xfree + evilWM - pouzivam hlavne gimp a par her (miluji zangbang). Dale debian pouzivam pro blbbnuti si s c++ (asi tyden ;)) a pro psani textu (Vim + cstocs) ;) Instalace mi neprisla slozita, pouze dselect mne asi na 25 minut zaskocil ;) Prace s balicky (instalace/odinstalace) je jednoducha a pomerne intuitivni, zavislosti jsou celkem chytre vyreseny. Stabilita uzasna. Testoval jsem i debian jako internet server (proxy,cache proxy, mail,dynamicka dns, dhcp aj.) a opet perfektni. Na debian jsem presel hlavne po problemech s Redhatem (nemohl jsem tusim cosi prelozit). Dale bych pochvalil mnozstvi dostupnych balicku (aplikaci). At jsem chtel cokoliv, vzdycky jsem to sehnal. Takze zaverem: Monty voli debian. Pripadny spam na nomad at centrum.cz nebo na pismaku.cz hledejte montyjack ;) m.
    30.9.2002 20:58 nax
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Co se mne tyce, tak mam ja jsem se ve svych zacatcich pokousel zkamaradit s RH, ale po cca mesici jsem to vzdal a posleze pod tlakem okoli jsem nainstaloval Debiana. A musim rici, ze se mi nezda ze by Debian nebyl pro zacatecniky. Nicmene urcite jsou zacatecnici a zacatecnici. Pokud nekdo hleda jen levnou nahradu Woken, nebo se mu proste nechce zase nejak moc se toho ucit, tak at zkusi Mandraka, ale pokud nekdo zacina s linuxem ze zvedavosti a z touhy neco noveho se naucit, je myslim si Debian opravdu dobra volba. Jednak poskytuje konfort instalace softu z balicku s vyresenymi zavyslostmi, ale na druhou stranu vse zustava prehledne konfigurovatelne hezky unixovsky textovymi soubory (a mozna uz to zni trosku jako klise) a kdyz si neco prectete v man a pak podle toho neco nakonfigurujete tak se vam nestane ze by to zase nejaky ulechcujici daemon zase vratil spatky, protoze to preci musite nastavit v graficke nadstavbe... Ja vim ze tim de Debianisti casto ohaneji, ale ja si nemuzu pomoct, me se to skutecne pri mych zacatcich s RH stalo :(( Takze vysledek: pokud nejste liny neco poznavat, bude se vam Debian zamlouvat.
    1.10.2002 01:14 SiLK
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Souhlasim s tim, ze Debian muze byt vhodny pro zacatecniky. Sam jsem na nem zacinal. Proc bych se mel ucit naky zbytecny klikani v RH nebo Mandrake, kdyz mi budou uchazet zaklady? Kdyz se pak neco pokazi, tak nebudu vedet, kam se podivat, kde hledat chybu. Zacinal jsem na Debianu a zustal jsem tam i pres caste lakani jinych distribuci. Baliky jsou zde opravdu skvela vec, pokud chce clovek rychly upgrade (casto i celeho systemu najednou = vsechno, co je nainstalovano z baliku).
    corwin78 avatar 1.10.2002 09:07 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Já si myslím, že RedHat je rozumným kompromisem mezi Mandrakem a Debianem. Vždyť nikdo nikoho nenutí instalovat grafickou nádstavbu, takže bych rozhodně nemluvil o nějakém ucházení základů. I když mám grafiku stále ve větší oblibě, tak bez konzole nedám ani ránu a přihlašování rovnou do grafiky se mi rozhodně příčí.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    1.10.2002 09:19 no_one@quick.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Debian
    rad bych zacal s Linuxem a prave s Debianem. Pokud by mi nahodou nekdo z Pardubic (+/-) mohl trosku pomoct, poradit a ukazat, tak please mail me. Dik Milan
    1.10.2002 08:59 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Používám počítač na práci, píšu weby, k tomu potřebuju znát editor textu a grafiky. Proč mám proboha vědět kde se co a jak konfiguruje ??? To jen pro vysvětlení postoje mnoha lidí k ruční editaci configů.
    Používám LINUX na práci nemám ho jako hračku. Používám RH jako jediný OS už dva roky, klikací nástroje již dnes téměř nepoužívám, co potřebuju si nastavím utilitou VIM. Přesto si myslím že, doporučit začátečníkovi, který zvládne tak tak nainstalovat Windows klikáním na "Další", jako distribuci Debian, znamená ukázat mu jak je LINUX zlý a složitý.
    Pro začátek je dobré vybrat něco ze skupiny Mandrake RedHat SuSE, řazeno abecedně, a v případě velkého zájmu už si každý najde tu "svojí" distribuci.
    Děkuji za pozornost :O))
    19.2.2003 21:40 LLoYd
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Pouzivat OS o kterem nic nevite je jako jet v aute po mexiku, ktere se vam z niceho nic podela a nikde na par set mil ani clobrda natoz servisu, pokud si aute neopravite sam, muzete jen spolehat na kolem jedouci
    19.4.2003 14:12 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Tak tenhle nazor je hodne sobecky. NEMUZE byk kazdy odbornik na pocitace, napr. doktor, archytekt, strojar, proste kdokoli, kdo nepracuje v IT a venuje se naplno jine profesi, ke ktere potrebuje nastroj pocitac tak nepotrebuje a ani nemuze vedet jak tenhel nastroj funguje, on potrebuje aby fungoval a kdyz nejde tak ho necha opravit u odborniku jako vy. Tj. Vetsina lidi nevi jak funguje automobil a pochybuji, ze Ty vis jak funguji vsechny auta, nebo vlak, nebo letadlo aby jsi ho potreboval sam opravit. Nechavas to na lidech co o tom vedi vic. Mam vlastni zkusenost, kdysi jsem delal u jednoho profesora na vysoke skole a je to kapacita pres zeminy, ale o pocitaci nema ani paru a ani nepotrebuje vedet nic. potrebuje jen napsat knihy a aby mu tedy ten program, ktery se nauci ovladat fungoval spolehlive a byl jednoduchy na ovladani, protoze na hluboke rejpani v programu nema cas. Pro takovehle uzivatele neni ani jeden Linux, ktery jsme zkousel vhodny. Zatim nejdal je na tom jedine Windows. Dokud se nejaka distribuce nezameri i na tyhle uzivatele tak se Linux a otevreny software nerozsiri mezi jine uzivatele nez fandy techto otevrenych OS. Vim, ze Mandrake je uz hodne daleko, ale porad to neni ono. Po instalaci mi stale nesli zakladni veci jako je zvuk v Xkach, mys s koleckem a pod. Takze jsem se opet vratil k Debianu, na kterem jsem zacinal. :-)
    5.8.2003 15:37 JanVar
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    souhlasim s timto clankem. Nejsem zastancem woken, ale presvecte univerzitniho profesora nebo lekare, aby si neco nakonfiguroval. Pravda je takova, ze oni potrebuji nastroj ke sve cinnosti (Truhlar si sam pilu a hoblik take nevyrobi). A to je jadro problemu. Vsichni na wokna nadavaji (my nejvice), ale z dobreho clanku vznikly pouze dohady, jako uz mockrat. Kazdy se zastava TE SVE JEDINE distribuce, ale rici zacatecnikovi, co pouzit nedokazeme nikdo. Prestanme se hadat, ale naopak poradme Vsem, kteri na Linux (at je jakykoliv), chteji prejit, s cim zacit a co je nejjednoduzsi. Sam sem zacinal na RedHatu a mam ho dodnes, ale prvni skusenosti s nim bylo tapani a hledani kapky vody v mori. Pokud chceme zastavit wokna, tak teohle dohadovani jen novacky odradi. Tot vse......
    23.1.2004 21:09 RIVL
    Rozbalit Rozbalit vše Tak todle sedí přesně na mně
    Jsem dlouholetý user Woken. Nejsem žádnej odborník na soft. Živim se jako živnostník.(prodej barev) to na úvod. Pro mně je počítač nástroj na vedení učetnictví, posílání katalogových listů a nabídek kamkoli. Holka používá poč. ke studiu a kluk hraje rád hry přes int.(mam mikrovlnku). Vaše povídání o přednostech distribucí je k ničemu, protože nevidíte jádro problému. Chtěl bych přejít na linux protože jsem začal používat Gimp. Je SUPER. Štve mně neustále ve woknech dělat pomocí různých utilit úklid, dlouhý starty apod. Nejsem žádnej profi IT. Nejvíc jsem dokázal zapojit 3 poč do sítě přes switch. WXP jsou stabilní. Už 2 roky jsem to nemusel přeinstalovat. Od linuxu bych si sliboval velkou stabilitu, 100% odinstalování toho, co nepotřebuju. Menší náklady na softw. (jsem asi blbej ale všechen soft mam koupenej). Největším problemem přechodu je např. vyřešení účetního programu s aktualizací dle čes. zákonů, převod hromady dat do jiných programů apod. Teď se tady dovídám, že ještě musím tu a tam něco doopravit hodně se učit apod. To je nemyslitelné. Když si opatřím nástroj tak s ním musím pracovat a ne věnovat spoustu času učením jak si nástroj dodělat. Tak by mně taky zajímalo, jestli lze v nějaký distribuci některé programy z Woken používat. Např. to učetnictví. Pak by mně zajímalo, jestli přihlášením uživatele se DÚSLEDNĚ oddělí data a programy od jiného uživatele. Ve WXP,W98 jsou pak problémy s odinstalací, se sdílením apod. Na tyto otázky by začátečníci jako já hledali odpovědi. Takže všem zdar a koukněte se na problem z pohledu ne programátora nebo fandy, ale uživatele. RIVL
    14.2.2004 23:10 Marex | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Tak todle sedí přesně na mně
    Zkus Xandros - maji i nejaky cesky web s obrazky (je tam i obrazek kde na nem bezi Kancelar ) - Nevim jestli je placeny.
    15.2.2004 10:53 hank
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RIVL - Tak todle sedí přesně na mně
    Dík, že se taky ozval "normální" člověk (moje profese: cestující velkoobchodník v branži papír, lepenka, kartonáž). Můj problém: Potřeba střídavě používat Linux i Win XP. Pod Win XP jede pracovní část mého notebooku (Premio, Pentium 4, RAM 128 MB, grafika 64 MB, HD 20 GB, doma externí HD 40 GB) a to kvůli SAP R/3 a vzdáleným přístupům k němu, jako hobby dělám 2D grafiku a digifoto, na což jsem zatím nenašel nic lepšího než GIMP 1.2.5, který (bohužel) zatím jedu pod Win XP. Na to ostatní používám kdekoli to jde windowsovské verze progranů GNU (Open.Office, Mozilla apod.) Kterou distribuci poradíte? Nemám moc chuti konfigurovat všechno v příkazovém řádku (i když v těch dřevních dobách DOSu 5.0 jsem se taky musel leccos naučit, ale kde ty doby jsou???) Předběžně mám vybrán Mandrake, ale nechám si poradit, než si ho pořídím. Doplňující dotaz: Na net chodím přes Eurotel GPRS (mobil Nokia 6310i a bluetooth)- lze tato připojení včetně stahování e-mailů rozumně provozovat pod Linuxem? Doplňující dotaz 2: jak na periferie? (HP Deskjet 656c, HP Scanjet 3500c, tablet Aiptek) Není problém s ovladači a jejich podporou?

    Předem dík za radu. zdraví hank
    Cupy avatar 21.10.2004 23:29 Cupy | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RIVL - Tak todle sedí přesně na mně
    S GPRS problem mit nebudes (zkus treba kppp nebo wvdial), Bloototth nemam ale irda jede, ohledne tiskaren se podivej tady: http://www.linuxprinting.org
    3.6.2004 10:51 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Linux pro každého.
    Přátelé! Takový profesor či laik si nenainstaluje ani windows od pana Gatese. Zkuste si v současné době udělat instalaci W98, XP či W2000 na nový PC. Pokud o tom nic nevíte, shoříte! I v těchto OS, jak někdo říká, friendly systémech nejsou ovladače pro všechen HW a PC vám stejně většinou korektně nepoběží po čerstvé instalaci widlí. Tak je to i s Linuxem, vždy ten začátek musí udělat člověk znalý věci. A moje zkušenost je taková, že jsem spustil instalaci Mandrake 9.1, ta proběhla a PC běží u sestry již přes rok a půl a sestra mě "neotravuje" s hláškami jako "program provedl neplatnou operaci a bude ukončen" či podobné časté widlovské bláboly. Jinak sestra je absolutní laik na pc a práci na mdk se naučila rychle. Co potřebuje? Píše texty v openoffice, brouzdá po inetu, mailuje, občas si zahraje hry, občas si stáhne pár fotek z digiťáku, pustí si pár filmů, někdy nějaké hudební cd. A já nevím co ještě všechno. Prostě uživatelsky bez problémů. Vše ale běží a běží. Tak vše nejlepší Linuxu a myslím, že je jedno,kdo co používá, hlavně že mu to vyhovuje a cítí se s tím os dobře. Ahoj!!
    10.10.2005 14:17 tonda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian ;(
    No právě tvůj příspěvek ukazuje na to, proč většina lidí je a zůstane u Woken. Ona totiž většina uživatelů totiž potřebuje na PC PRACOVAT a ne se léta učit vůbec jen naistalovat program. A právě to Wokna umožňují - odklikáš pár věcí a pak už s PC můžeš dělat to, co potřebuješ, bez nějakých měsíců školení.
    1.10.2002 13:18 Honza Houštěk
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Používám téměř výhradně Debian a mám ho rád hlavně ze tří důvodů. Jednak pro vymakaný balíčkovací systém, který umožňuje instalaci z různých zdrojů, balíčky jsou spíš malé a závislosti celkem rozumné (i když čas od času se nějaká nesmyslná závislost samozřejmě objeví). Druhým důvodem je obrovské množství zabalíčkovaného software (woody má 7 CD) a třetím podle mě rozumný kompromis Slackware a RH přístupu - když se o nějakou pro mě důležitou část systému budu více zajímat, tak si ji můžu přizpůsobit a můžu přesně vědět, co se tam děje, na druhou stranu když u něčeho pro mě méně důležitého projedu v debconfu pár voleb, tak vím, že to bude (většinou) fungovat asi tak, jak si přeju a už nemusím luštit žádné skripty ani přemýšlet, jaká knihovna mi ještě chybí. Hodně příznivců Debianu se tu o něm ale vyjadřuje velmi nekriticky. Mám s tou distribucí celkem slušné zkušenosti a můžu potvrdit, že chyby a nedostatky znempříjemňující život v ní jsou. Navíc neustále řeči o tom, jak je debian seriózní distribuce a proto neobsahuje KDE 3.0 (ani v unstable) jsou evidentně jen výmluva. Když jsem včera celou noc instaloval polooficiální balíčky KDE 3.0 do woodyho, tak jsem občas skřípal zuby (nicméně nakonec se vše celkem čistě podařilo rozběhat).
    4.10.2002 09:52 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Debian ;)
    Taky nejsem žádný guru. Instalace Debianu je dle mého názoru stejně snadná jako u Red Hat. Jediným problémem pro začátečníky může být právě již zmíněný dselect (sice si můžete zvolit pouze kategorie, tak jak je to u RedHatu, ale když chcete vědět, co tam dáváte, stejně se vám spustí dselect). Dle mého názoru je prostě dselect dost složitý, zvláště pak pro začátečníky a nechápu, proč při instalaci není alespoň dáno na výběr mezi dselectem a aptitude (což je alespoň dle mého názoru mnohem intuitivnější a přehlednější program, se stejnou funkcí). Takže, rada na závěr: při instalaci nedávejte výběr balíčků a v této fázi ji ukončete. Potom příkaz apt-get install aptitude a až se nainstaluje, spusťte aptitude a vybírejte dle libosti...
    1.10.2002 11:25 mity | skóre: 6 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Co je to zkusenejsi uzivatel?
    Autor pise, ze Slackware je vhodnejsi spise pro zkusenejsi uzivatele. To se o Slackware pise casto, ale podle meho nazoru je toto tvrzeni ponekud nepresne. Je pravda, ze uzivatele RedHatu a jinych distribuci maji s konfiguraci Slackware mnohdy problem, protoze jim tam chybi konfiguracni utility dodane s jejich distribuci. Na druhou stranu ja jakozto uzivatel Slackware mivam problem s konfiguraci treba Red Hatu, protoze nazvy onech utilit neznam a snaha editovat skripty v /etc/rc.d a dalsi je jen pro opravdu otrle. Tyto skripty jsou tam totiz psany tak, aby pokud mozno pracovaly vsude, za vsech okolnosti, bez ohledu na to, co je nainstalovano za balicky, bez ohledu na hardware atd., coz vede k ponekud dlouhym a neprehlednym skriptum. A Kdo je zkusenejsi uzivatel? Ja nebo uzivatel RedHat? Spis bych asi rekl, ze Slackware je pro lidi, kteri chteji mit nad svym Linuxem a pocitacem kompletni kontrolu a neboji se za timto ucelem obetovat nejaky cas zkoumani konfiguracnich souboru, startovacich skriptu, dokumentace atd. Pokud na to nemaji cas nebo chut a chteji jen "prijit a jet", pak pro ne asi Slackware neni vhodnou volbou. Na druhou stranu, pokud si mysli, ze si nainstaluji RedHat a pak zacnou zkoumat jeho skripty, aby porozumneli Linuxu, skonci nejspis v pekle nebo v blazinci. Takovym vrele doporucuji Slackware.
    1.10.2002 12:17 Izak
    Rozbalit Rozbalit vše Co je to zkusenejsi uzivatel?
    No RH skripty zas tak slozite nejsou, jen maji ". SOUBOR", coz je nacitani promenych s externich souboru. Pokud si to prepisu sam, tak to taky funguje. Na RH se mi naopak zda logicke, ze kazda sluzba se startuje samostatnym souborem. Vyhodu slackware vidim spis nekde jinde a to v instalaci, kde muzu vybrat skutecne nezbytne minimum a min. potreba pameti pro instalaci. Ale pro zacatecnika RH nedoporucuji, pro ne je skutecne asi nejlepsi Mandrake
    19.2.2003 21:44 LLoYd
    Rozbalit Rozbalit vše Co je to zkusenejsi uzivatel?
    s autorem toho to clanku bych souhlasil,slackware je podle me cista distribuce, ve ktere si nakonfiguruju co chci a jak chci, kdezto redhat a mandrake a takove dalsi me omezuji svyma protiblbovyma ochranama, jak rikam, zacnete s redhat, pak zjistete, ze je uplne nanic a prejdete na debian a nasledne na slackware
    30.12.2005 21:23 ald
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je to zkusenejsi uzivatel?
    Aha, tak ja zacnu se Slackware :)). Manual ma napsany podrobne - tak at o tom neco vim. Preci nejsem blbej ne? Kdyz clovek chce a ma vydrz tak to zvladne, pak uz clovek drzi volant pevne v rukou.

    Je to neco podobneho, jako kdyz vidite uzivatele Win, ktery se nikdy nesetkal s Dosem. No to je nestastlivec, pouziva pruzkumnik nezna pripony souboru, je radost jeho praci sledovat. Zatimco ten kdo pouzival Dos toto zna a hned hlada ten dvouokenni manager ve kterem jde pracovat efektivne. V Dosu jsem take editoval autoexec a config, pochopil jsem to a chapu to dodnes.

    Cim vic clovek o PC vi tim vic jeho potencial muze vyuzit.

    Za to co umim vdecim Dosu. Volim Slackware.

    (pozn: jiz jsem trochu pouzival tyto distribuce: suse, debian, ubuntu)
    1.10.2002 16:22 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše A co takhle vlastni distro ?
    Pouzivam Linux cca 3 roky. Moje prvni distro byl RH 5.2. Na tom jsem se Linux jakz takz naucil. S postupem doby me ale prestavali distribuce vyhovovat kvuli jejich nabubrelosti a optimalizaci na jakykoliv stroj (mam namysli fakt, ze athlon se pak chova jako rychla 386, pripadne obyc. 586) Cirou nahodou jsem v pododne diskuzi jako je tato prisel na projekt Linux From Scratch nebnoli "Linux na zelene louce" :o) Postahoval jsem si potrebne zdrojaky a za cas si udelal svoje distro na miru. Reknete sami, X-ka, Wmaker, PPP, Mplayer, gcc, Tomcat + Apache zaberou po stripnuti cca 300 mega. Z toho skoro 100 mega JAVA. Timto, byt celkem bolestnym postupem, clovek alespon zjisti, k cemu je jaky program dobry. A to nemluvim o uplne optimalizaci na Athlona. Vrele doporuciji vsem, kdo chteji zjistit, jak linux funguje. Mrknete se na www.linuxfromscratch.org. Naleznete tam vse potrebne. Preji hezke buildovani :o) Jirka
    1.10.2002 19:17 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Red Hat ne
    Kdysi jsem zacinal s Linuxem s nekolika kamarady na RedHatu, a taky jsem vsichni diky nemu rychle skoncili. Ja jediny se potom k Linuxu jeste vratil, a to na kridlech Debianu, ostatnim to stacilo jako odstrasujici priklad. To byla verze 6.1 CZ a Red Hat mel tehdy chybu v instalaku a kousl se jeste pred tim, nez se dokoncila instalace. Po tricatem pokusu na mnoha pocitacich by to odradilo i otrleho. Navic jsme vsude slyseli, ze Linux nikdy nepada. Na me to zanechalo to, ze se od te doby Red Hatu vyhybam jako cert krizi. Zkousel jsem pote nekolik distribuci, a nebyt Debianu, tak bych Linux pro sebe odepsal. Takze z meho hlediska byl Debian moji zacatecnickou distribuci.
    CIJOML avatar 1.10.2002 20:15 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Debian
    Nema smysl resit flamewars...Debian...kdo nevi proc, musi zkusit. Potom uz nechce jinak. I proto jede abicko na Debianu :)
    misotolar avatar 2.10.2002 13:31 misotolar | Vigo
    Rozbalit Rozbalit vše Debian
    Tim bych si nebyl tak jist. Asi mesic pote co jsem definitivne prestavel nasi firmu z Debianu na RedHat (hlavne co se tyce serveru (120 klientu, 10 vlastnich + firewally) migrace trvala v nekterych pripadech velmi dlouho), si RedHat nemuzu vynachvalit. Pokud preskocim ruzne GNU-uchylky, ktere mam jako kazdy jiny, v pracovnim a komercnim nasazeni je pro me RedHat mnohem vykonnejsi system nez Debian. Zduraznuji ze se jedna o muj konkretni pripad.. jinak receno, ne kazdemu se libi zdi sveho pokoje v ruzove barve... :-) - RedHat mi denne umoznuje usetrit spoustu casu, instalace je mnohem rychlejsi a ucinnejsi.. nepamatuji si co je to kompilace kernelu ;-))) - Zamiloval jsem se do systemu RedHat Network, kdo to plne pouziva, vi proc. Tzn. aktualizace systemu pres web rules! - Z komercniho hlediska navic klientum mnohem vice vyhovuje pouzivani komercni distribuce RedHat, nez puristicke (takrka az hackerské) distribuce Debian. Pokud se s tim nekdo setkal, vi co je ze klient obvini sveho providera ze pouziva jeho systemy k 'tmavym' duvodum.. reseni: placnes mu pred ksicht logo RedHatu, a problem vyresen. Nechci zacinat buh vi jak dlouhy thread ohledne stareho tematu distribuci, pouze bych chtel zduraznit, vracejice k predeslemu prikladu barvy pokoje, ze nechapu proc kdyz nekomu vyhovuje to a to, musi mi cpat do hlavy ze mi to vyhovuje take. M. Sotolar
    2.10.2002 19:45 metalman
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    Debian k dispozici doma nemam ale ve skole pekne blbne :o( takze k nemu mam nijaky vztah. Ale vrele doporucuji Slackware.Pokud jste zacatecnik a mate kamarada co se Slackem umi, jdete do nej, neprohloupite...
    2.10.2002 19:46 metalman
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    Debian k dispozici doma nemam ale ve skole pekne blbne :o( takze k nemu mam nijaky vztah. Ale vrele doporucuji Slackware.Pokud jste zacatecnik a mate kamarada co se Slackem umi, jdete do nej, neprohloupite...
    CIJOML avatar 2.10.2002 21:16 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    Kdyz vam Debian nefunguje, je problem mezi zidli a klavesnici - ne v systemu. Debian je nejlip otestovane distro na svete :) A mozna uz pro to hovori ten fakt, ze jej pouziva 80 procent developeru software pro linux :) To jen na okraj :)
    3.10.2002 06:32 kaaja
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    A zbylych 19.9999999999999% pouziva Slacka ;-)
    3.10.2002 08:52 Wraith
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    To je pekny nesmysl. Dokaz to nejakym linkem a nebo nplacej nesmysly.

    Kdyz uz nejaky program existuje a je zabalen do instalacnich balicku, jsou to balicky pro Mandrake a RedHat. Debian je hooodne vzadu a jeste za nim je SuSE. Zajimalo by me, proc ti vyvojari softu na debianu delaji balicky pro RH a ne Debian :-))).

    Ja zacatecnikum co se nechteji stourat v systemu doporucuju na desktop Mandrake. Na server a do firem doporucuju RedHat. Domu bych RedHat doporucil tem, co chteji mit lehky zacatek, ale casem by chteli do linuxu proniknout.
    3.10.2002 21:10 Wanthalf
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    Proc nikdo nedoporucuje pro profiky Mandrake? (zvlast kdyz podle poslednich slov je pro nej vsechno balickovany na prvnim miste, coz je i muj pocit z posledni doby).
    4.10.2002 10:00 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    Nechci začínat nějakou šílenou debatu, ale to co jste napsal, je trošku nesmysl, ne? Jak je možné, že Debian má 7 CD s debianími balíčky, když píšete cituji: > Kdyz uz nejaky program existuje a je zabalen do instalacnich balicku, jsou to balicky pro Mandrake a RedHat. Debian je hooodne vzadu a jeste za nim je SuSE. Já sám jsem tedy našel spoustu softwaru, který se distribuuje jen v .deb balíčcích a pro RedHat nemá ani tečku. Samozřejmě je to i naopak, ale myslím, že počet balíčku v Debianu ukazuje, že vaše tvrzení je mylné.
    21.10.2002 13:02 kaaja
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    Ty asi nerozumis vtipu co? Proc myslis ze jsem tam dal tohle: " ;-) "?
    Cupy avatar 21.10.2004 23:41 Cupy | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slackware
    BTW, apt-get je mozne rozchodit a pouzivat i v RedHatu a leckdes jinde ;-)
    7.10.2002 20:31 networ
    Rozbalit Rozbalit vše Debian
    To jsem nepochopil, pomoc! ntw
    2.10.2002 23:40 Wanthalf
    Rozbalit Rozbalit vše Tak nevim ...
    Zacinal jsem na Slackware v dobach jadra 1.3. Pak jsem zacal s RedHatem a zustal u nej dodnes. Pravda, verze (tusim) 6 (nebo starsi?) me stvaly linuxconfama, ktery uspesne sabotovaly moje snahy o konfiguraci systemu. Zato linuxconf jsem nikdy nepochopil (je fakt, ze jsem se o to ani nesnazil). RedHaty rady 7 me zase dodnes stvou svou binarni konfliktnosti ruznych verzi GCC. Upgradoval jsem na tom rucne co se da, casto spinave, protoze cekat na smilovani RPM jsem nevydrzel (viz Cekani na Godota). Vysledek je, ze cast aplikaci pada nahodne ci pravidelne jako ve Windows, nebo jsou bugovite az hruza. Napatchovat original jadro je marna snaha. Priinstalovat nebo upgradovat neco bez original-approved RPM je horor. Vlastne vetsinou i z tech original-approved. Spousta veci se defaultne instaluje do uplne jinak strukturovanych adresaru, nez pouziva sam RedHat, takze mam na pocitaci pravdepodobne nekolik zbytku verzi Licq, mozill, apod. A nikdy nevim, ktery s peti adresaru s konfiguracemi a knihovnami po celem filesystemu ta aktualni verze pouziva. Kdybych mel cas v tom sedet 24 hodin denne, tak bych na to mozna prisel. Ale potrebuju taky ten system pouzivat k nejake smysluplne praci. Delam si chute na Debian, ale ... je moc hezky, ze pouziva stabilni software ...dva roky stary ... ale je potrebuju novy. I dva roky stara graficka karta nechodi ani v XFree 4.2. bez problemu. (Ve 4.1. bud vubec, nebo dost blbe). Nemluve o KDE 2. Ani soucasny stav transparentni podpory unicode pomalu nestaci. Pokud pouzivate jen cestinu a anglictinu, tak si nalokalizujete svoje locales s iso-8859-2 a jste za vodou. Do te doby, nez zacnete psat francouzky, italsky, svedsky, norsky, atd ... nejlepe spolu s cestinou najednou. A jste v haji, pokud neumite carovat s emacsem (ted snad uz i VIMem 6). A i kdyz jo, musi se clovek jeste soustredit na psani sazecich znacek, spis nez na obsah toho co pise. Zajimavejsi to snad zacina byt az s KDE 3 a ted snad i GNOME 2. Ale kdy tohle najdu v Debianu? Mam taky stravit noci dalsimi upgrady z poloofic. balicku, jako jisty predchozi ctenar, a vratit se tam kde jsem, totiz k hromade bugoviteho softu v salatove adresarove strukture se zbytky kdoviceho? Rad bych funkcni moderni desktop, ale rad bych ho mel pod kontrolou. A rad bych, aby kazdy upgrade, update nebo instalace neceho, co neni primo distribuovano originalnim distributorem, fungovalo bez nekolikahodinovych rucnich rejpani a prekonfigurovavani stale dokola. Asi chci moc, ze jo?
    9.10.2002 20:36 metalman
    Rozbalit Rozbalit vše Tak nevim ...
    Tak zkus Slacka...je good...RH uz davno nepouzivam...Slacik je dneska droga ;o)
    7.10.2002 20:35 networ
    Rozbalit Rozbalit vše Co ja na to?
    Na desktopu mam RH. Ted jsem zkousel 8.0 a ten unicode se s konzoli nejak nema rad. Na serverech pouzivam k naproste spokojenosti Debian a mozna k nemu casem prejdu i na desktopu. ntw
    8.10.2002 10:14 Miloslav Ponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Opet Debian
    Ja bych rekl, ze Debian se nekdy nastavuje i daleko pritulneji, nez RedHat. Kamarad chtel nainstalovat RedHat verze 7 a ja zvykly na Debiana se zhrozil. Napriklad nastavovani partitions na disku mi prislo u RedHatu priserne. Neni nad cfdisk u Debianu. Stejne tak to bylo u dalsich akci. Jedine, co se musi u Debianu prekousnout je ovladani dselectu, ktery rozhodne vyzaduje precteni manualu. Ale jinak mi prijde instalace Debianu daleko prijemnejsi, alespon pokud mohu soudit.
    12.10.2002 22:38 Miloš | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Opet Debian
    ...je to docela sr legrace vas poslouchat.Ja jsem se skamaradil s RedHatem 5.1 pred lety, byly to takovy trochu
    omalovanky. Nyni jsem na RH 7.3 a docela me to bavi.Cely tyden jsem experimentoval s novou verzi RH 8.0
    ale vratil jsem se zpet k RH 7.3. Vyhovuje mi proste lip.
    Porad se ale mam co ucit,pritom nejsem absolvent VUT, jsem spis uzivatel a sedne mi pritom
    vlas (temerpadesatilety mladik).RedHat 7.3 mam zabehnuty a menit doufam nebudu.
    Preferuji prostredi Gnome,bez Kde to nejedevsechno jak ma ale ty okynka v Kde mi k srdci neprirostly.
    Pokousel jsem se vyzkouset Suse, Mandrake ale samotna instalace dopadla katastroficialne.
    25.11.2002 04:13 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše Fíha - takovejch specialistů
    Ja jsem zacinal na Suse 6.4, kde jsem otukaval asi 3 mesice. Pote jsem si sehnal Mandraka (tusim, ze verzi 7.1) ktereho jsem testoval tak pul roku. Pak jsem si koupil RedHata, ktery mi linux znechutil (upozornuju, ze je to subjektivni nazor). Myslel jsem si, ze sve problemy vyresim novejsi verzi, ale i nadale me konfiguracni (/etc/...) soubory byly ignorovany a nahrazeny defaultnimy. Tak jsem se zdrave ?? a vyzkousel Bramboru. Byla skvela a z jeji strany jsem se setkal s maximalnim pochopenim. Je ovsem faktem, ze je to distro, co vas nauci cist. Pak uz jen bylo otazkou casu prejit na Woodyho. Byl jsem maximalne spokojen, do te doby, nez jsem zatouzil mit vse a udelat si desktop se vsim vsudy. Tady jsem se setkal s nepochopenim, ale ne od Debiana, ale od vyvojaru daneho softu. Proste me stvalo, ze musim znovu predelat polovinu distra (obrazne), nez budu mit tu vec, po ktere touzim. A tak jsem si nasel prima volbu :-) Gentoo linux. Je to linux, ktery doporucuju. Je to de facto uceleny soubor zdrojaku, ktere si prekladate, optimalizujete a sami nastavujete. jsem zvedav, zda ho ukociruju. Ja se nevzdam :-) Ale mam vse (opravdu) optimalizovane, nejnovejsi (s rezervou) a neni problem si zakompilovat cokoliv. Toto je popis meho desktopu, na serveru mam samo jamo Bramboru. Kazdej at si najde distro na miru sam, v tomhle nelze radit. jina volba, nez vule a zkouseni neni. fil
    28.11.2002 22:20 Bronislav Klapuch | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Trochu jiny pohled
    I kdyz se ztotoznuji s vetsinou z vas, musim upozornit, i na to, ze uzivateli Linuxu nejsme jen my, kteri cteme tyto a podobne stranky, tedy pohlizejici ze strany administratora systemu, ale i uzivatele - "konzumenti". Tech by predevsim melo byt vic, aby Linux nebyl jen pro profesionaly a pro hrstku nadsencu jak je to s oblibou prezentovano. Temto uzivatelum vetsinou staci nejaky ten textak, tabulkac, pripadne grafika a nemaji potrebu pro svou cinnost pouzivat neco slozitejsiho (typicky uzivatel MS). Takovym uzivatelum doporucim Mandrake. Moje dcera (7.trida ZS)ho preferuje pred Windowsy, ktere ji tlaci do hlavy ve skole.
    Zacatecnik - administrator at radeji zacina s necim nejlepe bez grafickeho rozhrani. Donuti to cloveka pochopit jednotlive procesy. Ja jsem zacinal na RedHatu 7.1. Ten me dostal. Behal i na starem P75 s 32MB pameti dokonce s trochou fantazie pouzitelnou grafikou. Bohuzel me vsak primel ke zlozvykum, kterych se ted stezi zbavuji. Je to pouzivani ruznych Linuxconfu, Bindconfu, Apacheconfu a jinych udelatek, ktere sice momentalne vyresi nejaky problem, ale nedonuti admina uvazovat. Pro serverove pouziti se podle mne hodi z linuxu temer cokoliv, co administrator dobre ovlada. Myslim tim opravdu dobre.
    Shrnuti - vzijme se i do potreb uzivatelu - konzumentu, at uz nemusi pouzivat ten (vsak vy vite) system.
    30.11.2002 17:03 wankes@centrum.cz
    Rozbalit Rozbalit vše SuSE
    Dobrý den, pročítal jsem poctivě všechny příspěvky a mám pocit, že je to debata poučených o poučených. Zcela jistě si Franta od lopaty, co kupuje počítač pro dítě na hraní, pro manželku na účetnictví nebude instalovat Linux. Začne zákonitě s woknama, pokud už je tam nebude mít naistalované. Linux si pořídí zkušenější tvor. No a jakou distribuci? Já mám třeba SuSE 7,2 koupenou komplet 7 CD (myslím). Chodí to docela dobře, ale popravdě,kdybych do počítačů nedělal už skoro 15 let, nevěděl bych si s tím moc rady. Ono už jen to dělení disku odradí 90 procent začátečníků...a navíc se mi to nějak nesnáší s W98 mám to klasicky přes LILO, ale po čase mě W98 přestane pouštět i na ostatní disky D,E,F... ale budiž, mám SuSE stálo mě to víc, než bych dal za originálku Win98. Takže se zeptám, proč není SuSE v našich končinách oblíben? Co do jednoduchosti a podpory CZ mi připadá dobrej? V čem konkrétně zaostává za RH či Mandrake...?
    1.12.2002 02:06 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše SuSE
    V úvodu se dopouštíte klasické chyby: porovnáváte dvě výrazně odlišné věci. Pokud si instalujete Win98 a nepotřebujete nic vědět o rozdělování disku, je to pravděpodobně proto, že je instalujete na prázdný disk a budou tam samy. Budete-li instalovat SuSE na prázdný disk a nebudete-li chtít instalovat jiný OS, pak ho klidně můžete nechat, ať si disk rozdělí sám a také se nemusíte o nic starat. Totéž platí i pro většinu ostatních distribucí. Zrovna tak instalovat Linux na disk, kde už jsou Windows není IMHO o nic komplikovanější než instalovat Windows na disk, kde už je Linux. Problém je spíše v tom, že Windows se všeobecně berou jako přirozená součást počítače, Linux jako něco navíc. S tvrzením o ceně nesouhlasím. Full verze SuSE 8.1 stojí pořád méně než Win98 i v OEM verzi. Nehledě na fakt, že SuSE si můžete nainstalovat na tolik počítačů, na kolik budete chtít. Win98 OEM pouze na jeden a kdybyste bral vážně ty jejich nesmyslné licenční podmínky, nemohl byste je nainstalovat na jiný ani v případě, že je z toho prvního smažete. A proč je SuSE nepopulární? Protože nemá neplacenou light verzi - nepočítám-li Live Eval, což lze označit spíše za demo. Málokterý uživatel Redhatu má plnou verzi, za kterou zaplatil (nepočítám režijní poplatky za light verze). Dokonce bych si troufl tipnout, že jakkoli uživatelů Redhatu je u nás výrazně více než uživatelů SuSE, uživatelů, kteří si koupili full verzi SuSE bude víc než těch, kteří si koupili full verzi Redhatu.
    12.2.2003 00:26 Pete
    Rozbalit Rozbalit vše Jsem úplný začátečník viděl jsem linux 3x
    Clanek je skvelej diskuze taky, vzdycky se vyplati si precist vsechno. Jsem uzivatel Winu (zatim) Linux jsem videl 3x ve skole debiana - odradil mne, kdyz nabehl a okno nemelo ani ovladaci pruh ani ty 3 ikonky nahore proste jen okno a jak ho zavrit, kdyz jsem zjistil ze se musi spoustet jakejsi prg na tohle, tak jsem si rek - tak tohle ze je dobrej system, tak to teda ne. Druhe zjisteni redhat - vsechno super akorat jsem ho nedonutil aby bezel v jinem rozliseni nez 640*480*256*60Hz nic moc na koukani. Rozdeleni disku pri instalaci je pro clovicka kterej pouziva fdisk nebo pqmagica hotovej horor, jo byla to verze 6.1 CZ (nevim proc tam bylo napsano CZ, kdyz cesky jsem tam nevidel nic) Posledni mandrake ten vypada nejslibneji. Instalace sranda. Co me stvalo, proc se okno neda zavrit krizkem? (nevim na co tam teda je) byla to jakasi hra, podobna bust n move, proste okno se dalo zavrit jen po stisku ESC, trochu nevychytany. A jelikoz mam mys s koleckem, chtel jsem si to nastavit, ale kdyz jsem to predelal, mysicka se octla v pravem hornim rohu a blikala tak 1000x za vterinu, uz jsem ji od tama nedostal. Nezjistil jsem jak zmenit rychlost obnoveni obrazu (60Hz) je proste malo. Grafika i monitor to zvladnou do 150Hz. Rozliseni jsem nasel, ale obn. frek. ne. Takze planuju navrat k mandraku a potom slack, dostal jsem ho domu jako router a firewall a beru to jako cernou skrinku, ktera funguje a pripojuje mne k internetu. Tak asi takovy je pohled uplne zacatecnika.
    3.4.2003 15:49 Martin Vrzal
    Rozbalit Rozbalit vše Jsem úplný začátečník
    Zkoušel jsem Linux několikrát rozchodit. Nejprve SuSE Light verzi, která kdysi vyšla jako příloha časopisu. Instalace proběhla úspěšně. Problémy přinesla až konfigurace systému. Systém nedokázal pomocí konfu změnit ani ikonu přihlašovacího okna. Následoval RedHat 6.2, kde mi dokonce chodila i pošta, přepínání češtiny, mohl jsem číst soubory z Win disků. Alterativní programy pro práci jsem sice neměl, k instalaci nějakých balíčků jsem se ještě nedostal, ale chodilo to. Pak se systém zhroutil a nešel vůbec spustit. Po více než roční pauze se pokouším nastavit Linux Mandrake 9.1. - nerad vzdávám souboje s technikou. Bohužel je pro mne nepřehledný, vlastně nic nechodí. Problém vidím v obsluze, ale ani po týdnu hledání na internetu nevím jak rozchodit ty nejprimitivnější funkce (alespoň ty, co mi chodily kdysi v RedHatu), protože se jimi už nikdo nezabývá. Osobně bych doporučil těm, kteří jsou zvyklí na komfort Windows a nepotřebují "nic jiného" než používat osvědčené programy pro každodenní práci, aby u Windowsů zůstali. Pro mne je kompletní reinstalace funkční pracovní stanice s Win98 včetně formátování disků (tak jednou do roka) otázka maximálně jednoho dne. Hledání informací o Linuxu, aniž bych na něm alespoň chvíli pracoval, mne stálo času daleko víc.
    7.4.2003 23:10 capellen
    Rozbalit Rozbalit vše Jsem úplný začátečník viděl jsem linux 3x
    Zkousel jsem tri distribuce - RedHat, Suse a Mandrake. Bohuzel, zadna neni uzivatelsky privetiva a stejne vykonna jako Windows. Uz jen "svajneraj" v nabidce programu, kde namisto logickych pojmenovani programu jsou jakesi nesrozumitelne zkratky, rozchodit nejnovejsi hardware je snem i pro profika, "cochcarna" ve volbe ovladacu a nastaveni... Velmi fandim Linuxu, ale pro bezneho uzivatele je prechod na tento byt perspektivni OS jeste dost predcasny...
    7.11.2003 21:31 Martin Gembec
    Rozbalit Rozbalit vše Jsem úplný začátečník
    Aha tak ted sem to pochopil. Diky ze si nekdo uvedomuje, ze sou i lidi, co proste znaj jen Win a chtej neco jineho ale neumej to moc pouzivat. Mam Mandrake 9.1. Nevim o kolik je mene privetivy nez Windows, ale trochu jsem se do toho Linuxu "zahledel".. Jak jinak to nazvat, kdyz Win, ktere stale truni na sousednim oddilu poustim jen kdyz tu mam sestru a musim odejit z domu? Strasne me to zacalo bavit, asi proto, ze sem nezazil jediny problem. Ty nejvetsi mi pomohli vyresit lide co Linux pouzivaji. Taky je to o trpelivosti. Me fungovaly Win vzdycky v pohode a bez viru... (az na doby, kdy sem byl i ve Win jen blbecek, co je rad, ze vi co kde zmacknout). Diky za tento a podobne weby.
    16.1.2004 10:46 capellen
    Rozbalit Rozbalit vše Jsem úplný začátečník
    "... nezažil jediný problém. Ty největší ..." Kuriózní, pravda?!
    2.3.2003 23:08 Jan Balada
    Rozbalit Rozbalit vše To je príma, že to někdo vysvětlí
    Pánové, vidím, že jste odborníci. ALE uživatele moc nezajímá definice balíčků. Víte já jsem za tenhle článek moc rád, i když informace považuji za pilotní, pro další rozvoj. Z každého odstavce by se hned mohl vytvořit samostatný sloupek. Většina lidí potřebuje přítulný stabilní a rychlý systém, který neotravuje, nepadá nelikvidují se jeho části při instalaci čehokoliv. Na tom pak pracuje v dalších programech, které potřebuje. Ten systém samotný ho moc nezajímá, pokud pracuje dobře. Já rád třeba všemu rozumím do hloubky, ale znát to všechno nemůžu. Tak ten článek moc oceňuji. Bal
    10.4.2003 09:31 Libor
    Rozbalit Rozbalit vše dalsi nazor
    Myslim, ze dulezite je mit v dosahu nekoho, koho je mozne se zeptat a kdo vam poradi a podle toho byste meli vybirat distribuci, i kdyby to zrovna byla ta slozitejsi. Debianista vam moc neporadi, jak instalovat balicky nebo jakej soft pouzit v RedHatu a opacne.
    2.5.2003 10:47 Zip
    Rozbalit Rozbalit vše volba distribuce
    Ja myslim, ze neni uplne spravne rozdelovat volbu distribuce jen na "zacatecnik/pokrocily/user", ale je dulezite na co ma byt urcena. Paklize chci pracovat na desktopu, vyuzivat kancelarske aplikace a sem tam pustit film, hudbu (nebo gamesu :-) ) pak asi nejlepsi volba je RH nebo MDK. Naopak kdyz budu chtit server tak asi debiana, slackware (nebo treba FreeBSD ci OpenBSD). Zalezi taky jaky server to ma byt, k cemu slouzit, jaka zatez atd... takze vztahnout to jen na uroven znalosti uzivatele/spravce mi prijde silne zjednodusene. K me zkusenosti - nejvice vyuzivam RH v praci a MDK doma. RH proto, ze mam primereny komfort a muzu delat co chci a MDK proto, ze ma lepsi podporu moji grafiky. Nesouhlasim uplne s nize uvedenymi nazory, ze "hard" distribuce jako debian ci slack nauci nejvic. Ano, donuti cloveka jit vic do hloubky (ja s temito distribucemi zkusenost nemam, takze pozuju z referenci), ale treba i MDK ci RH spravuji prevazne z radky a nejcasteji pustena aplikace je konsole (chcete-li terminal). Je to spis zaso o osobe uzivatele - jestli chce pouzivat grafickych udelatek, muze a jestli ne, vi-cko a konfiguraky ma taky. Takze reci o "linuxich windows" mi prijdou zbytecny. Linux je, proboha, preci hlavne o volbe. I v tom, jestli v dane distribuci zvolim X-konfigurator, metagraficke rozhrani, radek nebo primo vi.
    20.5.2003 21:13 dzefo
    Rozbalit Rozbalit vše Zaciatocnik
    Ja by som chcel poradit aku mam vyskusat distribuciu. Som uplny zaciatocnik, co sa tyka spravy systemu, ale v linuxe sa ako uzivatel uz pohybujem relativne dlho (zeditovat script mi nerobi problemy). Skusal som zacat z redhatom, ale nejak som si neporozumel s konfiguracnymi nastrojmi a vadilo mi, ze k mnohym programom nemam manual (man resp. info). Mne by sa pacila distribucia na sposobe TeX-u, clovek stiahne co potrebuje zedituje dobre okomnetovane konfiguraky, skomplije a zaradi to adresarovej struktury. Existuje cosi co by mi mohlo vyhoviet.
    9.11.2003 17:25 Miroslav Navrátil
    Rozbalit Rozbalit vše Distribuce Linuxu
    Potřeboval bych poradit nějakou distribuci linuxu pro tvorbu www. Predem dik, a poslete mi mail. Mirek
    24.11.2003 09:55 platYpus
    Rozbalit Rozbalit vše RE: Zaciatocnik
    http://www.linuxfromscratch.org
    4.12.2003 22:43 Alexandr
    Rozbalit Rozbalit vše Jako mali haranti na piskovisti
    Precetl jsem si vsechny komentare najednou, takze nevnimam casove prodlevy, nicmene to na mne zapusobilo tak, ze je tu skupina desne tvrdych Linuxaru, co se vyzivaji v upravach a ladeni systemu pres prikazovou radku, nejvetsi radost zazivaje pri odstraneni chyby pomoci desitek kroku, kdyz nejaky "Windosfil" by to zmenil par kliknutitimu v okne. No a ta druha, do ktere bych se radil ja, se snazi tem prvnim vysvetlit, ze jsou lide, kteri chteji sve AMDcka a Intely 2000+ na neco vice, nez sedo-cernou obrazovku, chteji pocitac normalne pouzivat s kancelarskymi aplikacemi, multimedia, internet, hry, internet a mozna postupne, kdyz bude potreba, se dohrabat niz, do zakladnich pater systemu. Ja sam jsem s XP spokojen (kdybych je musel kupovat, mohlo by to byt jine), ale chci se naucit na operacni urovni (stred) uzivat i nejakou z ditribuci Linuxu, prave proto, ze spousta lidi chce svou masinu jen na kancelarske prace a Linux je zadara, ci temer. A ted dumam, zda si mam u kamose stahnout Mandrake nebo Red Hat... Ze bych zkusil oboji? :) Mainstream jsou bezni uzivatele, ty musi Linux oslovit a to vecnym handrkovanim se s uzivanim exotickych nazvu intalatoru nepujde. Nicmene i tak jsem se poucil, dik.
    2.1.2004 14:21 majkls
    Rozbalit Rozbalit vše Jako mali haranti na piskovisti
    No budiž. Myslel jsem, že je tento článk určen Linuxu, ale někdo už sem zase cpe widle. Řekněme si objektivně: Windows jsou nejlepší multimediální systém na světě. Mají nejsnadnější ovládání. Mají výbornou podporu. Ale mají také špatnou stabilitu, obsahují mnoho děr a jsou noční můrou administrátorů (pokud není admin úplná lama). Jako server bych hodnotil win, jako naprosto nevhodný. Zbytečně zatěžují procesor různými grafickými serepetičkami, které nejsou na serveru nutné. A další věc: podpora starých verzí končí po 5 letech. Konzole je dobrá věc, když s ní člověk umí ;-). A ty, co neuměj, tak ať si zůstanou u win...
    27.1.2004 23:29 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re
    Nic ve zlém, ale tvrdit, že Wokna jsou nestabilní není zcela přesné. Konkretně W-XP si nechají líbit neuvěřitelně mnoho. Pro každého blouda jako jsem třeba já, má comp význam spíše jako experimentální prostor a po zkušenostech s mnoha verzemi jak Linuxu, tak Woken (nejsem ortodoxní vyznavač ani jednoho z výše uvedených systémů) mohu celkem si myslím bezpečně tvrdit, že Wokna jsou čím dál stabilnější a přítulnější k uživateli, zvláště, přistupuje li k compu metodou zkouška-omyl. Zkus si doma zbořit XPéčko a uvidíš o čem mluvím.
    19.10.2004 13:38 Medved | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jako mali haranti na piskovisti
    Alexandr > "...jsou lide, kteri chteji sve AMDcka a Intely 2000+ na neco vice, nez sedo-cernou obrazovku, chteji pocitac normalne pouzivat s kancelarskymi aplikacemi, multimedia, internet, hry, internet..."

    No a v cem je problem? Tak si naistaluji libovolnou distribuci (ne uplne libovolnou, rekneme libovolnou z peti az deseti distribuci) a pouzivaji to, co chteji nebo potrebuji - treba internet anebo i internet :-D.
    29.1.2004 19:16 David Honig
    Rozbalit Rozbalit vše Gentoo
    Pokud mate dostatek strojoveho casu (ze) zacatku, zkuste pouzit Gentoo, odvdeci se vam rychlosti, optimalizaci, opuzitelnosti eBuildu (balicku), a citelnosti Slackwaru, pokud chcete na slabsi poc. dat neco u ceho nebudete ztracet nervy, zkompilujte gentoo. pro ZACATECNIKY: pise se ze je tato distribuce tezka, ale myslim, ze dokonale zpracovany navod udela svoje a i totalni BFU to zvladne levou zadni :), odvdecilo se mi to hw akceleraci, funkcni siti(samozrejmost u jakehokoliv linuxu), behajicim jadrem v2.6.1, zvukem, ovladanim i podporou.
    7.6.2004 03:41 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo
    Kdyz tak brouzdam po techto strankach a narazil jsem na tohle forum tak taky neco malo prispeju. Do ted jsem pouzival zasadne windows a musim rict system ktery konecne za neco stoji je WinXP. Nicmene jsem si nedavno poridil linux mandrake a jako uplny zcatecnik jsem s nim mel teda tezke problemy. Sice si spoustu veci nastavil sam ale nektere ovladace byli natolik nevyhovujici, ze jsem si nevedel rady. Uz jsem byl na linux dost nastvny a rikal jsem si zlaty Win. Jenze se obevil clovek v mem okoli ktery pouziva delsi dobu slackware. Tak mi jej nainstaloval, pomohl mi rozchodit modem a po obcasnem cteni dokumentace jsem rozchodil absolutne vsechno, takze si myslim ze i slack muze byt pro zacinajiciho uzivatele ktery ma zajem a pokud ma i nekoho v okoli vhodnym zacatkem. Jsem s nim vice nez spokojen
    7.8.2004 15:17 Devilkin | skóre: 17 | blog: domecek | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo
    No to plati obecne. Pokud mas totiz nekoho zkuseneho v okoli, ktery pouziva distribuci XY, tak ta bude pro zacatecnika vzdy dobrou vobou. Jde totiz o toho zkusenejsiho. Jenze co delat kdyz nikdo zkusenejsi neni. Pak se s tim proste musis poprat. Ale nemam dobre zkusenosti s Mandrake. Je na muj vkus moc klikaci a navic ma par nestandardnich konfiguraku, ktere muzou zacatecnikovy pekne zatopit. Doporucuje pro zacatek treba Red Hat. Nebo pokud mate dostetek casu, solidni linku a chut se od zacatku ucit, pak urcite GENTOO. Handbook je zpracovan skvele a jiste potesi i dokonaly preklad od Tommyho. Ja jsem presel na Gentoo teprve pred 6 mesici, ale uz vim, ze jsem svou distribuci nasel. No vlastne mi ji nasel Kab..., takze diky Kabe... !
    24.3.2005 11:49 Mat
    Rozbalit Rozbalit vše Po delsi dobe jsem vyzkousel Linux
    Po delsi dobe co jsem linux zavrhnul jsem si opet nainstaloval Linux. Mam Notebook IBM Thinkpad R30, nacpal jsem tam SUSE a cumim jak puk. Kdyz jsem pouzival linux tak zhruba rok-dva zpatky (RH, SLACK, SUSE) tak to nebylo o praci na PC ale neustalem nastavovani cehosi, co je uplne normalni (tiskarna, grafika, pisma ... fuj). Ted mi nastartuje SUSE a vsechno funguje .. zvuk, grafika, vypalovacky (i pres USB externi DVD vypalovacka). Proste bomba. Jeste si to trochu osaham a formatuju harddisk a likviduju windows partition. Na druhe strane - zkousel jsem i jine distribuce a porad ta stejna pisnicka - nic nefunguje (nemam cas resit milion nastavovani rucne), odporna a nechutne rozmazana pisma, grafika jakasi zmatena apod .... Chapu ze pro adminy a domaci hracicky jsou treba Slack cool ale toho zbytecne vyplytvaneho casu je mi lito.
    20.5.2005 20:49 <Luda> | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Aktualizovat
    Vzhledem k tomu, ze tento clanek by mel byt navod zacatecnikum, potreboval by trochu aktualizovat.
    7.6.2005 17:39 N.E.W
    Rozbalit Rozbalit vše Nebyla by na miste aktualizace ?
    Jelikoz je clanek stary uz temer 3 roky, a furt je na indexu abclinux.cz A domnivam se ze se moznost vyberu distribuce pomerne dost rozrostla ;-)

    user of Gentoo
    8.8.2005 20:51 land
    Rozbalit Rozbalit vše Distro dle user a PC
    Tato diskuse má pro rozšíření GNU/Linuxu potencionálně obrovský význam jen tehdy, když začátečníkům / uprchlíkům z Windows poskytne ve finále to, co třeba mě jako dokonalému zástupci této kategorie lidí zoufale chybí: přehled distribucí podle náročnosti na uživatele, třeba spektrálně seřazeno od Lindows přes já nevím co až po ultra hard core pro hackery, a taky podle síly PC. Uvědomte si, že ne každý má poslední HW, ještě stále běhá spousta PII, takže i zohlednit výkon (eh, chtěl jsem říci HW nároky) by nebylo od věci, naopak by to moc pomohlo. To je to, co my začátečníci zoufale potřebujeme a ne zasvěcené debaty o kompilaci jader. Bez tohoto prvního majáku se k němu totiž nikdy nedostaneme! Tak kdyby se o to někdo pokusil nebo sem hodil nějaký link v tomto smyslu, tak dík!!!
    30.9.2005 18:32 figi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distro dle user a PC
    Já osobně jsem taky "uprchlík od W"?
    Mám doma CD instalaci SuSe 8.0, ale na počítači 486/P75 32MB RAM a disk 213MB,grafika S3 Trio64V+ ,se mi ho nepodařilo rozchodit.
    Zatím je pro mě nejpřijatelnější W95, ale rád bych rozchodil Linuxy (po přečtení článku bych rád Debiany nebo Slack) Sháním spíš radu, kde sehnat něco pro mýho broučka
    - budu rád když mi poradíte/napíšete fig.step@seznam.cz
    27.11.2005 02:19 asslol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Téma: výběr distribuce
    Chcem len povedat na tuto temu tolko,kazdy kto tu nieco pisal ,si tvrdy len svoje!Kazdu jedinu chybu niketo riesi a kazdy ma nanu vlastnu skusenost,a len pisete hluposti ,chcete prejavit svoju inteligenciu co vam moc nefunguje,trvalo to dost dlho aby som si zistil ktoru distribuciu pouzivat :) LOL
    22.1.2006 15:16 linman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Téma: výběr distribuce
    ja som dlhorocnym uzivatelom suse,s timto distrom som bol spokojny az doteraz suse10.0,zacinal som suse-6.1-tusim ale na zaciatku som skusil tiez redhat,debian,corellinux,ale s tymi som mal len problemi,suse bolo bezproblemove az doteraz,ale som sa rozhodol ze uz je cas zacat sa venovat intenzivnejsie konzole,to ma donutila moja technotrend-ss1+VDR+SC,a tu sa zacali moje problemy z suse,na debiane som to skusil lebo vetsina navodou-vdr+sc vychadza prave z tohoto distra,tu to prebehlo bez problemov,na suse vsak nie,a jak som si zacal zhanat info ,tak som dosiel k nazoru ze suse+vdr je velky problem nielen pre mna,ale debian nieje distro ktore je vzdy in,,a rozhodol som sa pre slackware-10.1-DVD,timto by som by som chcel poprosit niekoho o pomoc s tymto distrom,kde najdem uceleny manual prikazov pre slack,ako co pracuje,nakolko som sa rozhodol nenainstalovat graficku podporu aby som sa zacal vazne venovat slacku,teda do hlbky,potrebujem aspon zakledne smerovania ad skusenejsich,vopred dakujem za pripadnu vasu pomoc.
    22.1.2006 15:42 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Téma: výběr distribuce
    Pozri si domovsku stranku Slackware a "bibliu" slacku Slackware Linux Essentials (EN), este odporucam pozret si Linux Dokumentačný Projekt (CZ).
    28.10.2008 16:22 manita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Téma: výběr distribuce
    Haha, upozornenie na zaciatok: Pozor, chystate se komentovat 2220 dni starou diskusi. No...no a co? Dorolovala som to az na koniec. A obcas aj nieco precitala. Netvrdim, ze vsetko, ale to som aj tak nemohla, lebo som sa v tom texte stracala, pretoze tymto veciam sa rozumiem ako...hus do piva. Ale ked som to zhliadla ja, urcite nie som jedina, ktora sa do toho zacitala, ... ale asi som jedina, ktora ide reagovat. Ako dlho mi vydrzi moja jedinecnost? :-P Zacitala som sa do diskusie kvoli tomu, ze (...nie som tak celkom normalna) uz sa nejaky cas pohravam s myslienkou, ze ked vsetci naokolo neustale chvalia Linux a nadavaju na Windows, tak ho skusim. No..vsetci nie..niektori len nadavaju na Win, ale Linux nepouzivaju..tak ako ja. :-) Myslela som, ze tu mozno najdem odpovede na svoje otazky ohladne toho - podla vsetkeho - uzasneho OS...ale...som popletena este viacej. Dufala som, ze sa dozviem, ktora distribucia bude pre mna najlepsia. Ale figu som sa dozvedela. Iny kraj, iny mrav, kolko ludi, tolko chuti. Kazdemu vyhovuje nieco ine. Niekto si vie poradit s RH, ale s inym nepohne a naopak. Ale ako ja zistim, s cim si poradim ja? Asi tak, ze budem skusat vsetky zaradom? No...nemam na to cas, ani chut. Ale pozitivny dopad to na mna malo. Lebo som sa dozvedela, ze aj u Linuxu su moznosti, kde sa iba klika. A to je na jednej strane pre mna velke plus, lebo ked som si kupovala pocitac, mala som panicku hrozu si vybrat taky bez OS (kde by som musela mat Linux, alebo kupit zvlastn Win, abo ho ukradnut!) alebo s Linuxom, lebo mi povedali, ze to je - tusim to volate - seda obrazovka. Je to vari ten prosty (nie sprosty!!! ;-) ) prikazovy riadok a ked niekam chces, tak si vypis celu adresu. A veeelmi dobre si pamatam, ako som mala na zakladke hrozu z toho, ked som zapla doma pocitac a bolo treba sa niekam dostat. (To bol DOS?? haha) Nastastie bol doma brat. Lenze momentalne tu nikto nablizku nie je. A cakat na niekoho, kto ma vytiahne z kase, ked cosi nebudem vediet...sa mi nechce. Keby som tak mala dva pocitace, ta dobre...jeden na experimenty a jeden pre normalne fungovanie. (Viem, ze mozu byt dva OS na jednom pc..ale nie som si ista, ci nedokazem nieco tak skazit, ze sa nedostanem spat na Wina :-P ...Fakt netusim, coho su schopne pocitace po mojom zbesilom vycinani v nich) ALE !!! na druhej strane...som si uvedomila, ze preco chcem Linux vyskusat - zo zvedavosti. A aj ked neplanujem byt v nom ziadny expert, ...podla mna nema cenu prechadzat na nieco, kde budem fungovat asi tak, ako na Windowse, ze len klikam a mam. Hmmm, neviem...som z toho fakt zmatena. A aku distribuciu si vyberiem, to je vo hviezdach...pretoze kazdy z mojho "blizkeho" okolia odporuca tu svoju - "najlepsiu"...lenze co je dobre pre jedneho, nemusi byt dobre pre druheho. Trochu chaoticka reakcia, ale je to pre mna charakteristicke. Dufam, ze som akurat neurazila vsetkych tych, co sa vyznaju, svojimi nevhodne pouzitymi terminmi...berte na vedomie, ze sa nevyznam a mam v tom - verim, ze len docasne - chaos! Dik za pochopenie. :-P

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.