abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 756 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    ESET - rozhovor o linuxových řešeních

    22. 7. 2008 | Reklama | Tiskové zprávy | 2925×

    Firma ESET je známý dodavatel bezpečnostních řešení. V její nabídce najdete i produkty určené pro unixové systémy (Linux, BSD, Solaris).

    Na otázky odpovídal Jakub Lohniský, PR manažer.

    1. Firma ESET nabízí (ve zkratce) tři linuxové produkty. Ochranu souborového, gateway a poštovního serveru. Představte nám prosím tento software z obecného pohledu; k čemu je určen a co umí? Čím se především liší od podobně zaměřených produktů konkurence?

    ESET File Security - zajišťuje ochranu souborového serveru. K dispozici jsou dokonce dvě metody provozu on-access skeneru a využití si najde např. všude tam, kde se používá Samba server pro sdílení dat ze stanic, na kterých běží Microsoft Windows.

    ESET Mail Security - antivirová a antispamová kontrola elektronické pošty na poštovních serverech i poštovních branách. Není problém ho předsadit např. před Microsoft Exchange. Zajímavostí je možnost větvení konfigurací v závislosti na doméně, ze které/na kterou je e-mail adresován. Podobně je to i s konkrétními mailboxy. Vzhledem k dědění nastavení globální -> doména -> mailbox jsou možnosti opravdu široké. Není tak problém zakázat např. antispamovou kontrolu pro určitý mailbox a přitom všude jinde v rámci domény ho povolit. Dovoluje transparentní kontrolu SMTP, POP3, IMAP.

    ESET Gateway Security - transparentně filtruje protokoly HTTP/FTP, tudíž lze bez zásahu na stanice zajistit jejich ochranu na této úrovni. Spolu s EMS je ideálním řešením na gateway. Dokáže filtrovat veškerý provoz uživatele v celé síti, pokud jde o protokoly SMTP, POP3, IMAP, HTTP, FTP.


    2. Jak velký podíl obchodu tvoří unixový software? Máte v plánu nabídku rozšiřovat? Co 64bitové verze?

    Podíl nezveřejňujeme. Nativní 64bitová verze zatím k dispozici není, nicméně výkon 32bitové je natolik vysoký, že v tomto ohledu není nutné příliš spěchat. Navíc lze tento kód provozovat bez problémů i pod 64bitovými distribucemi.


    3. Všechny tři produkty podporujete na systémech Linux, BSD i Solaris. Předpokládám, že používáte stejný základ kódu; jak velkou část tvoří platformně specifický kód? Který systém slouží jako základní vývojová platforma?

    Jádro, aktualizace, moduly jsou vytvořeny tak, že jsou v podstatě bez úprav přenositelné mezi jednotlivými OS. Tudíž je prakticky vyloučené, aby byly detekční schopnosti např. právě pod Linuxem horší než pod Windows. U konkurence se občas něco takového stane. Pochopitelně se pak musí extra pro každý OS řešit funkce pro práci se soubory atd.


    4. Jak řešíte rozdíly mezi jednotlivými linuxovými distribucemi? Jsou všechny vaše programy linkovány staticky, aby se předešlo problémům s knihovnami?

    Všechny naše programy jsou linkovány dynamicky a doposud jsme nezaregistrovali žádné problémy mezi jednotlivými linuxovými distribucemi, které by nebylo možné ošetřit.


    5. Které vývojové nástroje používáte pro správu verzí, buildování atp.? Jsou shodné s těmi, které používáte pro vývoj na Windows?

    Odpověď na tuto otázku je interní záležitost firmy ESET.


    6. Všechny tři unixové systémy, pro které vyvíjíte, mají otevřené zdrojové kódy. Usnadňuje vám to práci? V čem jsou hlavní rozdíly oproti vývoji pro Windows?

    Je pravda, že to vývojářům ESETu ulehčuje práci. Již z povahy otevřených zdrojových kódů unixových systémů je práce na vývoji produktů odlišná od platformy Windows. Při práci s unixovými systémy je na rozdíl od Windows systémů vidět, jak je kód naprogramovaný.


    7. Účastníte se vývojového procesu Linuxu/BSD/Solarisu? Našli bychom v bugtrackerech těchto systémů stopy po vývojářích z ESETu?

    Doposud ne.


    8. Figuruje v plánech firmy přechod na open source licencování? Proč ano, nebo ne?

    Open source je sice primárně spojován s linuxovou platformou, ale pro firmy vyvíjející komerční řešení postavená na nejlepších technologiích je prozatím nemyslitelné, aby svoje produkty nabízely zdarma. Zatím nad přechodem na open source neuvažujeme.


    9. Kolik programátorů se věnuje unixovým verzím vašich produktů?

    V ESETu existuje samostatný tým, který se unixovým verzím našich produktů věnuje.

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.