abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | Komunita

    Byly zveřejněny videozáznamy a také fotogalerie z konference DevConf.cz Mini konané 2. června v Brně.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.21.0. Z novinek je zdůrazněn nový "wl_pointer high-resolution scroll event".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | IT novinky

    Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zveřejnil Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2021 (pdf). Novým ředitelem NÚKIB je Lukáš Kintr.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 08:00 | Zajímavý projekt

    Společnost Mycroft AI představila Mimic 3 (YouTube). Jedná se o open source neurální engine pro převod textu na řeč (TTS) běžící rovněž offline. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí AGPL-3.0. Přispět na vývoj lze také koupí chytrého reproduktoru Mycroft Mark II.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    30.6. 23:22 | Komunita

    Organizace Software Freedom Conservancy vyzývá všechny vývojáře svobodného a open source softwaru k opuštění GitHubu. Proprietárního GitHubu vlastněného společností Microsoft, jejíž manažeři opakovaně napadají copyleftové licence a komerční Copilot je dokonce ignoruje.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    30.6. 20:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.62.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    30.6. 20:11 | IT novinky

    OpenGL (Wikipedie) slaví 30 let. Specifikace verze 1.0 byla vydána 30. června 1992.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    30.6. 13:00 | IT novinky

    Rodina Raspberry Pi se rozrostla o 3 nové členy Raspberry Pi Pico W, H a WH aneb jednočipový počítač Raspberry Pi Pico s Wi-Fi, Header (piny) a Wi-Fi a Header.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    30.6. 12:22 | Komunita

    Byly zveřejněny prezentace a videozáznamy přednášek z česko-slovenského setkání poskytovatelů přístupu k internetu, provozovatelů telekomunikačních sítí, registrátorů domén a provozovatelů počítačových sítí a technických nadšenců CSNOG 2022 (Czech and Slovak Network Operators Group) konaného 20. a 21. června v Brně.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.6. 08:00 | Nová verze

    Společnost Collabora vydala verzi 22.05 online kancelářského balíku Collabora Online Development Edition (CODE). Přehled novinek i s náhledy v oznámení. Nová je kontrola stylu a gramatiky pomocí LanguageTool. Calc umí 16 384 sloupců. Přidána byla podpora WebP. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Vydání Collabora Online s podporou je plánováno na červenec.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Jazyk uživatelského rozhraní desktopu mám nastavený na
     (33%)
     (67%)
     (0%)
    Celkem 3 hlasů
     Komentářů: 1, poslední dnes 00:16
    Rozcestník



    Vložit další komentář
    21.6.2007 01:05 mofo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    podotknul bych, že mandriva se mi na mém testovacím starém hw rozeběhla jako jedna z mála dostribucí bez jediného problému, bez nutnosti jakéhokoli nastavování a s detekcí všeho, co detekováno být mohlo. u mě má veliké plus. instalace připravených balíčků z netu je skvělá.

    nicméně článek jsem prolítl, ale odpověď na otázku Čím se liší "krabicová" verze od té internetové? jsem nenašel. předpokládám, že manuálem a utracenýma penězma ;) nebo ještě něčím?

    mě by ovšem hlavně zajímalo, jak se liší instalace (myslím nainstalovaná mandriva) z plného dvd a z live cd. nevleče třeba sebou instalace z live cd nějaký univerzální balast? co v ní chybí a co v ní přebývá. pro každého ve fázi pokusů, jako jsem já, bude jistě milejší si stáhnout jen cd, než dvd. natož kupovat krabici. to třeba až pak, až už bude vědět, že je to to ono.

    a taky bych potřeboval poradit s rozeběhnutím Compaq WL215 USB wi-fi adaptéru.
    21.6.2007 02:10 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Já jsem tam zase nenašel zajímavosti typu jak dlouho na té konfiguraci systém startuje, jak dlouho trvá start náročnějších aplikací, apod. Dále bych podotknul, že PC je na poměry v našich končinách poněkud nadprůměrný, testovat by se mělo i na slabších PC.
    21.6.2007 09:40 mofo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    na té konfiguraci to musí nastartovat jako blesk ;) na mém pokusném stařičkém Dellu OptiPlex GX1, PIII 500 MHz s 384 MB RAM z 4GB Seagatu to od zapnutí (všetně POS) nastartuje k loginu za 2 minuty 14 vteřin, za 3 minuty běží KDE. včetně několikavteřinových pauziček při výběru systému a autologinu.
    21.6.2007 06:35 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    No predchoduo verze 2007, kterou jsem si takto koupil mela oproti tem volne stazitelnym par "komercni" aplikaci jako je LinDVD nebo CEDEGA primo v instalaci.
    21.6.2007 01:22 Tanis.CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Napíši sem moje zkušenosti :) Mandrivu jsem testoval pár dní a mám pár poznatků - nvidia + lcd a xorg ovladač nv nějak nezvladly, takže jsem musel instalovat ve vesa režimu. Televizni karta časem přestane jít, zvuková karta na desce nejde rozchodit do 5.1 modu...Audigy už jde, ale zase nefugnuje hw mixování + 5.1 zvuk najednou a používat zhovadilosti typu artsd apod. se mi vážně nechce. Velký plus Mirandy byla její dobrá lokalizace - nevýhodou pomalost a to i na 1,5 giga ram. Pokud se do toho pustil Beryl, práce už byla téměř nemožná :) A chtělo by to nové verze softwaru, ale to jsem asi zmlsanej ArchLinuxem :)
    21.6.2007 02:10
    Rozbalit Rozbalit vše JENOM ne linux proboha
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    troll

    Zobrazit komentář
    21.6.2007 07:58 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JENOM ne linux proboha
    Pro zvědavce: borečci od banánů si těmahle linkama občas zvyšují návštěvnost, když už nemůžou spamovat přímo. Se divím, že jim ještě nikdo nepodpálil ty 1203, co stojí s propíchnutýma gumama asi na 4 místech v OV ;)
    1.7.2007 17:10 Kocuro Pablo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JENOM ne linux proboha
    Té metafoře (?) "borečci od banánů" moc nerozumím, ale docela zajímavej článeček tam je.
    Nastaveni 3D Desktopu je v Mandrive opravdu Luxusni. Vsechny ostatni distra se muzou jit v tomo zahrabat. Kazdpodadne problemy pri testu s 3D Desktopem bych pripisoval jednoznacne ovladacum. Kvuli Mandrivy jsem vykopl ATI X1600 coz je dodneska nepouzitelny srot, a dal tam X550 ktera ma ovladac v Xorg. 3D Desktop jede naprosto luxusne a bez jakychkoli problemu.... (tedy Mettisse jsem jeste nezkousel).... Jinak Mandriva v posledni dobe fakt bezva.
    21.6.2007 08:12 Snur | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    "V Mandrivě se člověk při troše štěstí nemusí dostat ani na okraj propasti zvané terminál."

    No to by mě zajímalo proč spatřujete v terminálu propast? Moje první linuxová distribuce byla Mandrake Linux, což všichni víme že dnes je Mandriva. Taky jsem používal různý klikací nástroje a "zlepšováky", ale v žádným případě jsem se nebránil otevřít terminál a nesnažil se něco v něm naučit, protože prostě o tom linux je - účinnost a flexibilita příkazového řádku. Nezlobte se na mě ale ten kdo si myslí že terminál nikdy potřebovat nebude by si měl položit otázku zda chce nadále linux používat.
    21.6.2007 08:33 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Nezlobte se na mě ale ten kdo si myslí že terminál nikdy potřebovat nebude by si měl položit otázku zda chce nadále linux používat.
    Já si tuhle otázku položil .. ano chci a pokud možno bez terminálu. Nevidím v tom žádný rozpor, stačí si vybrat distro, které mi jde v tomhle na ruku a já ho našel ;-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2007 14:58 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    predem si zavira otevrene dvere jen hlupak.

    to ze dnes nepouzivate terminal, nic neznamena. dobrovolne se vzdavat moznosti jej pouzit vas muze pozdeji privest do neprijemnosti... a zcela zbytecne.
    22.6.2007 15:14 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Ale já se přece dobrovolně ničeho nevzdávám ;-)
    ano chci a pokud možno bez terminálu
    Prostě preferuji grafická klikátka a teprve tehdy, když selžou, sahám do příkazové řádky. Mezi možností a nutností ji použít je velice podstatný rozdíl.
    22.6.2007 15:16 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Proč tak silná slova? Drtivá věština lidí používá Windows a drtivá většina z nich nikdy k ničemu nepotřebovala spustit příkazový řádek. Proč asi? Je pohodlnější dělat běžné úlohy komfortněji. Bylo by to dost smutné, kdyby v roce 2007 bylo nezbytné tyto věci dělat jinak.
    22.6.2007 21:05 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Ve většině případů spíš platí, že vůbec nemají představu, že by to mohlo jít i jinak ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    22.6.2007 21:09 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Rozumím, co se snažíte říct, ale jsou určité typy lidí, které si neumím představit při práci s příkazovou řádkou - jednoduše to po nich nemůžu chtít, když je to nesmysl a tu činnost by udělali jinak, ale snáze a rychleji. A z mého okolí jich většina určitě je (rodiče, příbuzní, kamarádi, vyučující...), jak je to v celé populaci asi těžko odhadnout, ale myslím, že podobně.
    25.6.2007 10:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Jenže oni systém používají a nespravují / neumí spravovat. Hranice mezi těmito dvěma režimy je u různých lidí různá.

    Ti, o kterých mluvíte, nezvládnou ani připojit počítač do sítě nebo nainastalovat antivirus. Od toho mají souseda, který jim to udělá (ať už z GUI nebo CLI). Seberte jim souseda a uvidíte tu katastrofu.
    21.6.2007 08:39 JoHnY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Jenze problem je v tom, ze normalni uzivatel terminal pouzivat nechce a nezvladne. Je blbost si myslet, ze beznej uzivatel zvladne byt jen napsat mc nebo ps ax a kill

    Uplne bohate mi stacej zazitky s konfiguraci site po telefonu a to prosim ve widlich kde je potreba akorat pingat a zbytek je v GUI. Hlaska: A k cemu to je? vyskocilo na me tady takovy cerny okno a blika(po 5 minutach donucovani k tomu dat start->stustit a napsat cmd). Nejaky Microsoft Windows ... To ja nezvladnu, to je na me moc slozity, to radci prijedte ... No tak dobre, co ze to mam napsat?
    21.6.2007 08:55 Woodstock
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    No, tak já Mandrivu 2007.1 provozuju na AMD Duronu 850MHz, 512 MB ram, GeForce4 Ti4200 64MB (tedy střep 6 let starý) a běží to jak víno včetně Berylu... Problémy se zamrzáním nebo nestabilitou nepozoruji, a ani s pamění zatím není žádný problém...
    21.6.2007 09:11 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Mohu potvrdit - instaloval jsem to o víkendu na Duron 700 a všechno naprosto v pohodě včetně 3D desktopu. Mám podobných šrotů na starosti více a všude je to víceméně stejné. Jediná neřest je RAM, 256 je nic moc, na KDE a OO to chce tak 512, pak to běží jako z praku.
    21.6.2007 09:48 mofo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    já to zkouším na PIII 500 MHz, 384 MB RAM, 4GB Seagate. za asi 500 Kč + šrot tu mám najednou počítač plně vyhovující pro internetování všeho druhu, psaní, základní kreslení, přehrávání mp3 i DivX (!).
    21.6.2007 09:10 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    proc opet neni jedina zminka o powermanagement funkcich - suspend2ram, suspend2disk?
    21.6.2007 09:24 mofo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    možná proto, že suspend2disk jede úplně normálně i na tlačítko z klávesnice. což mi - zase - jiné distribuce nebrali.
    21.6.2007 09:41 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    A přesně tento fakt by bylo dobré zmínit.
    21.6.2007 13:08 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    zajimalo by me, zda suspend2ram/disk funguje rovnou po instalaci mandrivy a je to integrovane v KDE, nebo je to treba tyden ladit ...
    21.6.2007 14:01 mofo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    neuvědomuju si, že bych k tomu něco instaloval. zápolil jsem jen trochu s ISA zvukovkou.
    13.12.2021 06:26 geebranz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    21.6.2007 18:03 tommz | skóre: 14 | Haviřov, Prostřední suchá, Říjnová 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Ono mně ani nenapadlo tuto funkci testovat, nikdy předtím jsem ji nevyužil. Nicméně můžu potvrdit funkčnost suspend2ram. Funkce sespend2disk nedokázala uspat počítač, tak jak bych předpokládal. Ale je docela možné, že je to způsobeno HW, protože i při instalaci byly problémy s ACPI.
    21.6.2007 09:19 roman
    Rozbalit Rozbalit vše SAMBA a rychlost (1 GBit/s) ??
    Jak je to s rychlosti SAMBY ???!!! Nedavno jsem zkousel vsechny mozne/bezne distribuce a na hw: MB: MSI K9AG Neo-F chiset 690V 1 GBit LAN CPU AMD

    mi 1GBit bezel jenom v jednom smeru v opacnem jen 3 MBit/s !!!

    Zkousel jsem i samostatnou sitovku, ale nepomohlo to. Pak jsem zkusil instalaci na stary 1,4 GHz celeron a jelo to...
    21.6.2007 09:47 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    jako systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému.

    Když už chcete opakovat do nekonečna tyhle stereotypy, tak buďte aspoň přesný:

    ... jako systém vhodný také pro začínající uživatele a pro ty, kteří dávají přednost konfiguraci systému pomocí grafických nástrojů ...

    Obyčejně se dělá rozdíl mezi čímkoliv pro začátečníky a systémem také pro začátečníky. Svým neobratným vyjadřováním děláte recenzované distribuci medvědí službu, protože to je vlastně druh anti-reklamy, kdy z přednosti uděláte nevýhodu.
    21.6.2007 10:25 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Což o to, já jsem taky pěkná lamka, když na procházení souborů používám Konqueror, pokud mi na danou věc přijde lepší, než konzole. Na druhou stranu prakticky nepoužívám mc, takže se to možná srovná :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Dalibor Smolík avatar 21.6.2007 13:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Je to jen o zvyk. Na procházení souborů prakticky nepoužívám Konqueror, ale zato jsem si zvykl na yakuake+mc :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.6.2007 10:26 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Trochu bych polemizoval, musím se autora zastat, neviděl bych to tak černě.
    Začátečník se dozví, že je Mandriva pro začátečníky a pokročilý už ji snad dávno zná a ví o čem je, ne ? V tom bych žádnou antireklamu neviděl, pokročilý ví, do čeho jde, pokud se Mandrivu rozhodne použít.
    PS: Z části věty "jako systém pro začínající uživatele" rozhodně automaticky nevyplývá, že systém je nevhodný pro uživatele pokročilé. Nerad bych tu řešil češtinu, myslím, že pro čtenáře s průměrným IQ jsou rozporované věty jasné a srozumitelné.
    Jistě, tak jak jsi to precizoval, je to zcela nenapadnutelné, ale nebavíme se tu o diplomové práci, ale o článku na ABC ;)
    21.6.2007 15:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Začátečník se dozví, že je Mandriva pro začátečníky a pokročilý už ji snad dávno zná a ví o čem je, ne ? V tom bych žádnou antireklamu neviděl, pokročilý ví, do čeho jde, pokud se Mandrivu rozhodne použít.
    Začátečník se dozví, že tohle je něco jako neplnohodnotný systém pro začátečníky (protože pro začátečníky) a pokročilý si pomyslí, že je to blbost.
    PS: Z části věty "jako systém pro začínající uživatele" rozhodně automaticky nevyplývá, že systém je nevhodný pro uživatele pokročilé. Nerad bych tu řešil češtinu, myslím, že pro čtenáře s průměrným IQ jsou rozporované věty jasné a srozumitelné.
    Systém pro začínající uživatele není systém pro pokročilé uživatele - to z toho zcela jasně vyplývá. Existují učebnice pro začátečníky a existují učebnice pro pokročilé. Existují návody pro začátečníky a existují návody pro pokročilé.

    Pokud ze zmiňované věty podle vás vyplývá obojí, že systém je jak pro začátečníky, tak pro pokročilé, je tato věta vůbec úplně zbytečná. Tuto češtinu na rozdíl od pravopisných chyb a překlepů řešit budu, protože když autor nenapíše to, co napsat chce, tak je to stylistická a vlastně i věcná chyba. Mandriva není "distribuce Linuxu pro začátečníky", Mandriva je distribuce Linuxu vhodná i pro začátečníky - v tom je dost velký rozdíl. jak logický, tak marketingový. Proto jsem mluvil a antireklamě.
    Jistě, tak jak jsi to precizoval, je to zcela nenapadnutelné, ale nebavíme se tu o diplomové práci, ale o článku na ABC ;)
    Ano, bavíme se o článku v poměrně prestižním českém linuxovém médiu, které by si mohlo dělat nároky na kvalitu, tj. přiměřenou věcnou a pojmovou přesnost, a zároveň čtenářskou přívětivost. Pokud se totiž dostanete ke smyslu nějaké věty teprve po přísném logickém rozboru a zahrnutí několika předpokladů (že totiž údajně z výrazu "pro začátečníky" ještě nevyplývá, že ne také pro pokročilé), tak to rozhodně čtenářsky přívětivé není. Kromě toho, že to prostě je antireklama pro distribuci Mandriva, která se tu prezentuje jako "začátečnická distribuce".
    21.6.2007 16:35 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Hmm, my se prostě neshodnem. ;)
    Ve větě "jako systém pro začínající uživatele" není nic o tom, že by nebyla i pro jiné uživatele, to by musela znít např. "jako systém výhradně pro začínající uživatele". Prostě je řečeno A a zároveň není popřeno B. Jako kdybych řekl "tahle distribuce je pro uživatele oblečené v tričku", tak z toho vůbec nevyplývá, že není pro uživatele, kteří mají tričko (byli někdy začátečníci) a přes něj ještě bundu (a teď jsou pokročilí).
    Začátečník se dozví, že tohle je něco jako neplnohodnotný systém pro začátečníky (protože pro začátečníky)
    Tady je vidět, že už dávno začátečník nejsi, protože nevíš, co mu šrotuje v hlavě ;) Začátečník naopak zajásá, že je tady něco, čeho se nemusí děsit. Obavy, že mu někdo podsouvá něco neplnohodnotného, jsou podle mého názoru liché.
    21.6.2007 19:02 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Hmm, my se prostě neshodnem. ;) Ve větě "jako systém pro začínající uživatele" není nic o tom, že by nebyla i pro jiné uživatele, to by musela znít např. "jako systém výhradně pro začínající uživatele". Prostě je řečeno A a zároveň není popřeno B.
    Takže něco elementární stylistické logiky: existují např. kursy pro

    A) začátečníky B) pokročilé C) začátečníky i pokročilé

    Pokud chci sdělit C, tak nebudu sdělovat A ani B, protože ani z A a ani z B automaticky nevyplývá C. A sdělím-li A nebo B, které zároveň má zahrnovat i C, pak je sdělení naprosto zbytečné, co víc, matoucí (= čtenářsky nepřívětivé). Tím více se to týká označování linuxových distribucí, kde je dělení na "začátečnické" a "pro pokročilé" ještě více relativní, netýká se totiž vlastních funkcí apod., ale jen a pouze uživatelské přívětivosti, na kterou mohou mít různě založení začátečníci různý názor.

    To je asi tak, jako kdybyste charakterizoval v automobilové recenzi např. Mercedes E 320 s automatickou převodovkou jako auto pro začátečníky (jen protože se v něm bude i začátečníkům jezdit velmi pohodlně). To zní blbě, že... stejně je to s Mandrivou popisovanou jako distribucí "pro začátečníky".
    22.6.2007 07:31 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Hmm, je evidentní, že oba dva dokážem z rukávu vysypávat další a další argumenty pro podporu svojí teorie :) Tohle nikam nevede, končím, jsou důležitější věci na světě než se hádat o blbostech.
    23.6.2007 02:01 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Jezisi to je zase dement...
    23.6.2007 07:55 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Můžu s xkeshem v něčem tisíckrát nesouhlasit, ale o jeho duševním zdraví nepochybuji ani sekundu. O tobě to bohužel říct nemůžu. Neomlouvají tě ani případné 3 promile v krvi.
    21.6.2007 16:35 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Musím se vás zastat, plně sdílím váš názor.
    freshmouse avatar 21.6.2007 13:08 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    A hele, tohle jsem napsal taky, škoda, že jsem si nevšiml, že už tu tento názor je. Každopádně xkesh to řekl lépe než já.
    21.6.2007 10:27 Snur | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    No tak dobre, co ze to mam napsat?

    Já jsem netvrdil že správný linuxový uživatel má používat jen výhradně příkazovou řádku. Já si uvědomuji že pro začátečníka to není vůbec lákavé. Jde jen o to že existuje hromada dobrých programů, který nemají grafický ekvivalent. A to potom už budete nuceni spustit terminál. Já používám linux taky jako desktop a po koupi nové MB mi začala blbnout integrovaná zvukovka, a myslíte že jsem čekal na to až se pro mě objeví novej a hotovej balíček ALSA, když na netu už byli jeho zdrojáky?. A myslíte si že grafické udělátko vám poskytne stejné možnosti nastavení jako samotný program v konzoli?. Nebo že vyřeší všechny problémy na který narazíte?. Ale nyní k Vašemu dotazu, pro konfiguraci sítě přes vytáčenou linku se celkem dobře hodí program minicom (stačí jednoduše zadat do terminálu a prostřednictvím šipek se orientovat v nabídce). Horší je to s démonem pppd. Když však zadáte pppd --help tak by jste měl vystačit s informacemi, který uvidítě. Přiznám se, sám jsem nikdy nenastavoval internet přes telefon a asi zpočátku bych taky sáhnul po kppp, pak teprve bych začal experimentovat přes terminál.
    21.6.2007 10:50 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    A myslíte si že grafické udělátko vám poskytne stejné možnosti nastavení jako samotný program v konzoli?. Nebo že vyřeší všechny problémy na který narazíte?.
    No to by teda sakra mělo! ;)
    Já kdybych byl programátorem takového GUI, tak bych se o to všemi silami snažil, jinak výsledek zůstane na půl cesty. Samotná konzole taky problémy nevyřeší, jen případně ukáže, kde a jaká je chyba. To samé může poskytnout i GUI. Že to často neumí, je jiná věc.
    freshmouse avatar 21.6.2007 11:31 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Tak a dost.

    "Operační systém Mandriva Linux je v linuxové komunitě znám především jako systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému."

    Nevím, proč si pořád někdo myslí, že vrcholem pokročilosti uživatele je práce bez X, ruční konfigurace, lynx a mutt...
    21.6.2007 12:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    "Operační systém Mandriva Linux je v linuxové komunitě znám především jako systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému."

    Nevím, proč si pořád někdo myslí, že vrcholem pokročilosti uživatele je práce bez X, ruční konfigurace, lynx a mutt...
    Kde jsi v citované větě vyčetl věci, které tu píšeš?
    freshmouse avatar 21.6.2007 12:25 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Domnívám se, že z té věty plyne, že začínající uživatel je ten, který by všechno chtěl naklikat. To je prakticky pravda. Jenže je tam vypíchnuto slovo ZAČÍNAJÍCÍ, a tak si myslím, že autor chtěl vyjádřit, že pro pokročilého uživatele to neplatí.

    Názory, že se uživatel vyvíjí stylem (Ubuntu, Madriva, SuSE...) -> (Debian...) -> (ArchLinux, Gentoo, Slackware...) -> LFS -> vlastní jádro a nástroje, se tu vůbec objevují poměrně často.

    Já si myslím, že pokročilý uživatel může používat Ubuntu (např. ESR), stejně jako může začátečník používat třeba Debian. Samozřejmě je logičtější, když začátečník použije třeba to Ubuntu, a ne Gentoo... Pouze mě mrzí, že jsou některé distribuce onálepkovány jako začátečnické a pro pokročilé nevhodné.
    21.6.2007 13:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Domnívám se, že z té věty plyne, že začínající uživatel je ten, který by všechno chtěl naklikat.
    To z té věty neplyne. Je tam psáno "systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému". Kdyby tam bylo tedy pro ty..., pak by možná mohlo platit, co píšeš dále.
    Pouze mě mrzí, že jsou některé distribuce onálepkovány jako začátečnické a pro pokročilé nevhodné.
    Ale tento článek k tomu nepřispívá. Sice distribuci hodnotí jako vhodnou pro začátečníky, ale nikde tam není psáno, že by byla nevhodná pro jiné uživatele (tedy třeba ty pokročilé).
    Názory, že se uživatel vyvíjí stylem (Ubuntu, Madriva, SuSE...) -> (Debian...) -> (ArchLinux, Gentoo, Slackware...) -> LFS -> vlastní jádro a nástroje, se tu vůbec objevují poměrně často.
    To bude tím, že to tak často skutečně je. Nevypovídá to však vůbec nic o nevhodnosti těch distribucí, se kterými lidé často začínají, pro pokročilé uživatele -- naopak to však vypovídá o tom, že ty tzv. složitější nejsou příliš vhodné pro začátečníky.
    21.6.2007 11:49 staha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Zdravím všechny! Jako linuxový začátečník jsem začal s distribucí OpenSuse - moc spokojen jsem ale nebyl (ale bylo to opravdu jen nepochopením základní filosofie)a vrátil se nazpět k WinXP, ale stabilita:) tohoto systému mě opět přesvědčila, že je čas na změnu. Vybíral jsem co nejpřívětivější distribuci a moje volba padla na Mandrivu. Dvě otázečky: 1)bude po instalaci nutno stahovat k video či audio přehrávačům nějaké kodeky (jako tomu bylo u OpenSuse)? 2) mám noot. HP, Celeron 1,3, 256 MB RAM, 40G HDD - bude mi Mandriva pracovat dostatečně svižně a stačí RAMka? Moc díky za odpověď a omlouvám se za moje poněkud naivní dotázky. Díky
    freshmouse avatar 21.6.2007 11:57 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    K druhé otázce: s 236 MB RAM by ti měl systém jet dost dobře na práci, tzn. prohlížení WWW, práci v textovém procesoru, pouštění hudby, filmů atd. Ale nepočítej s nějakým stříháním videa a podobně. (Já používám Ubuntu a mám taky 256 MB RAM.)
    21.6.2007 14:03 mofo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    doporučuju stáhnout live cd a prostě vyzkoušet. pokud pojede, pojede to i po instalaci ;) pokud nepojede, lepší sáhnout po jiné distribuci.
    21.6.2007 18:16 tommz | skóre: 14 | Haviřov, Prostřední suchá, Říjnová 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Otázka č. 1: Ne, niní nutné, všechno funguje hned po instalaci. Jak divx tak samotná dvd.

    Otázka č. 2: S procesorem problém nebude. Ramka by ale možná potřebovala trochu přidat. Pro prohlížení webu a poslouchání MP3 dostačuje, ale pokud je zvyklý člověk mít spuštěno víc programů zároveň, tak by se to mohlo trochu zpomalit. Sám jsem měl donedávna 256 MB RAM a občas to chroustalo z disku, teď mám 512 a ještě se mi snad nestalo, že bych to zaplnil.
    21.6.2007 19:28 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    No pro wmv videa je třeba win32-codecs-1.8-2plf2007.1.i586.rpm ale je v repozitářích takže není problém.
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    22.6.2007 21:24 ycuzo | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Jedine co mozem vrele doporucit je dokupenie ramky,mam skoro totozny NB celeron 1,4 a 768RAM,mandriva 2006.
    256 RAMka to je zaciatok konca :) usetris si nervi pri nekonecnom swapovaní...
    21.6.2007 11:51 Snur | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Tak mi tedy pověz co tě táhne k linuxům víc než třeba k widlím když tak máš rád práci v grafickém (hloupeším) prostředí?
    21.6.2007 12:06 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Nechci zbytečně rýpat, ale ten dotaz je na koho ? ;) Buď mi blbne Firefox nebo neřadíš svoje příspěvky tam, kde podle kontextu mají být.
    Cubic avatar 21.6.2007 12:09 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    nevim na koho je smerovany tento dotaz ale dovolim si za sebe odpovedet: Moznost pracovat v obojim. V grafickem prostredi ktere poskytuje neuveritelne moznosti nastaveni podle individualnich potreb i v mocne prikazove radce ve ktere je mozne provadet kouzla v grafice nemyslitelna.(mam rad praci v grafickem prostredi :)
    23.6.2007 02:12 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Ty ses proste dement a provokater.
    Dalibor Smolík avatar 21.6.2007 12:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Zaujalo mě tvrzení, že vypalování DVD v době flash disků se stává zbytečností. Tak to si vůbec nemyslím. Jednak běžné DVD má kapacitu přes 4 GB, běžný flash asi čtvrtinu, dále si vypaluji filmy (především vlastní kamerovou tvorbu), které si chci přehrát ve stolním DVD přehrávači ... takže tady bych nesouhlasil. Jinak zajímavý článek.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.6.2007 13:32 jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Takovych perel je tam vice, me osobne se libi treba ten odstavec o NTFS. Ale i pojem "jednoducha pracovni stanice" stoji za to.
    21.6.2007 16:40 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Tohle praštilo mně i kamaráda do očí. Takové nesmyslné forumlace by se v článku objevovat neměly.
    21.6.2007 16:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Přečtěte si ten odstavec s kamarádem znovu. Zejména nezapomeňte hned na druhou větu:

    Vypalování DVD disků se stává v dnešní době flash disků už poměrně zbytečnou činností. Nicméně i tak je to pro některé činnosti (zálohování, vypalování pro stolní přehrávač) pořád docela šikovné.
    21.6.2007 17:03 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Pane Roberte, četli jsme tu větu dobře, a opravdu máme pocit, že máme ve svém okolí dostatečný okruh lidí pracujících s PC, abychom vám klidně řekli, že násobně a možná i řádově více lidí, resp. ve větším počtu případů vypaluje DVD než používá paměťové karty, a proto nám vzhledem k našem zkušenostem vyzněla ta věta divně. A když už nic jiného, informační hodnota tohoto souvětí vzhledem k recenzi Mandrivy je prakticky nulová, ani tam nemusela být. Je to jen jakési konstatování, možná že i domněnka, která nijak nesouvisí s hodnocením a popisem produktu v článku. To, zda je vypalování DVD důležité nebo nikoliv si jistě dovede posoudit a rozhodnout každý čtenř a potenciální uživatel sám podle svých potřeb.
    21.6.2007 19:35 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Tomesi Tomesi, ty jses ale picus...
    21.6.2007 19:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    A ty jsi anonymní kripl.
    21.6.2007 20:01 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    No, lepsi nez premoudrelej mamlas.
    21.6.2007 23:32 alvyn | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Tak jsem si právě od odpoledne hrál s Mandrivou Spring. Instaloval jsem z LiveCD. Příjemě mě potěšilo, že mi chodil 3d-desktop sám od sebe. Akcelerovanou grafiku jsem zatim nezažil (jelikož mám trošičku problematický hardware ati radeon 9100 a v suse 10.2 mi nechodí). Trošičku mě ovšem naštvalo aktualizování software. Automatické vyhledávání tak nějak nechtělo naskočit tak jsem použil návod (přes konzoli) z www.mandriva.cz. Nějakou dobu to trvalo, naházel jsem tam i plf repo. Při aktualizaci mě to nabídlo i aktualizaci jádra, ovšem na výběr bylo asi 9 balíčků s jádry různých verzí 17,20,21 ale všechny označené jako devel nebo src. Jeden z nich jsem teda vybral, pač jinak instalátor nechtěl pokračovat. V repozitářich mě, ale chyběl namátkou nový pidgin (byly tam jen nějaké starší verze gaim, normálně by mě nevadilo kopete, ale neustále shazovalo dekorátor oken). Čili, abych to srovnal se SuSE, co se týká grafiky (3d-d na mé konfiguraci Mandriva vede). Co se týká správy softwaru a i systému přijde mi lepší SuSE (používám smart, ale i s YaSTem to jde). Zatím to je ovšem jen první náhled na Mandrivu, určitě si s ní chvilku pohraju.
    22.6.2007 19:06 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    no zdroje se ti asi moc nepovedly

    root@localhost hawai]# rpm -qa | grep pidgin

    pidgin-2.0.1-1mdv2007.1

    Jinak gurpmi trošku švindluje, záleží na verzi ale bez chyby není ani jedno. Buď vyhazuje okna v kterých nejsou napsané žádné balíčky nebo se různě zasekává, doporučuji urpmi v konzoli a je klid.
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    23.6.2007 00:19 alvyn | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Pravda, přidal jsem zbytek zdrojů a už je to v pohodě.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2007 15:29 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Tyto problémy byly způsobeny hlavně nedostupností vnitřního formátu NTFS

    chyba se vloudila: ne byly ale jsou. takhle to vypada joko kdyby MalyMekky spolupracoval v MDV, coz je po jejich prohlaseni dost ozehave tema :-)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2007 15:32 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ

    která už sama o sobě má větší podporu HW díky začlenění proprietárních ovladačů pro grafické karty a některé typy modemů. České vydání navíc obsahuje místo standardních jednovrstvých DVD média dvouvrstvá, tj. cca 8 GB prostoru, což umožňuje na nosiče umístit mnohem více dat.

    trosku me stve ze porad lide povazuji za zazrak ovladac na nvidii ktery je primo v distru. ptam se tedy: je zazrak ze je to v temer kazde slusne distro? treba i v DEBIANU, kde dejme tomu, by to clovek necekal? v komercnich distro je to OSTUDA kdyby to tam nebylo! a k DVD9: hmm a krome toho vam to docela zneprijemnuje a prodrazuje tvorbu kopii. pokud uvazujeme bezne pouziti: tedy nainstaluji, nastavim repozirare rpm do netu... je to rozhodne hloupost a zpomaluje to zbytecne rozjezd. naopak male cd s nejnutnejsim a zbytek se automaticky taha rovnou ze site...a navic automaticky aktualizovany... JOOO to by bylo neco! Podle vasich kriterii je tedy debian jeste lepsi... je na 3xDVD5 nebo je libo 21+2CD! mno myslim ze si taky stahnete jen netinstall 160MB, ne?
    22.6.2007 16:14 Jinej Michal | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Ono hodně lidí nemá rychlý internet, příp. dostatečně stabilní internet.. Navíc pro začátečníky je výhodné když mají všechno na instalačním médiu, i když se jim nepovde rozběhat internet mají nainstalovaný systém.
    multi avatar 24.6.2007 16:52 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    23.6.2007 08:18 tommz | skóre: 14 | Haviřov, Prostřední suchá, Říjnová 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Já jsem svůj Debian instaloval z 50MB businesscard ... nicméně pro člověka, který nemá přístup k rychlému internetu nebo žádnému, je to určitě docela výhoda, pokud má veškeré aplikace na instalačních médiích.
    23.6.2007 19:55 luboš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    moc jsem s mandrivou byl spokojen,jen mě štvalo že občas zatuhnul počítač a ač jsem se sebevíc snažil tento problém odstranit tak jsem s ním nepohl.Mandrivu jsem provozoval na počítači dell optiplex 800mhz a 256 RAM, nyní používám distro SAM linux, což je vlastně PClinuxOS-jeho odlehčená? verze, a jede fantasticky. Pokud bych někdy v budoucnu měl nový stroj, tak bych se k Mandrivě opravdu vrátil i když SAM linux je vynikající(vlastně je tam pár věcí z mandrivy a balíčkovací systém je z debianu).Mandriva,SAM linux,UBUNTU-jsou distra která na mě udělala opravdu dojem.
    24.6.2007 21:40 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    To občasné zatuhávání, v mém případě při bootu, jsem odstranil smazáním veškerého obsahu adresáře temp v mém home. Pak už to šlapalo v pohodě a počítač netuhnul. Příčinou také mohlo být hledání serverů na automatické štelování hodin.
    23.6.2007 21:49 piluk
    Rozbalit Rozbalit vše Terminál
    Příkazová řádka má jednu nevýhodu. Uživatel musí znát příkazy a jejich formulace. Kdyz je nezná, tak má příkazová řádka opačný efekt než u uživatele který je zná.

    Klikací cesta může být delší,ale zvládne jí téměř každý protože vás vede za ruku.

    To hlavní je možnost volby.
    teekey avatar 26.6.2007 22:24 teekey | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    by me zajimalo, jak si autor clanku vyzkousel uspavani monitoru, protoze tohle v MDV2007.1 dost dobre pres klikatka nefunguje :(
    29.6.2007 21:54 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Zdravím linuxáře Chtěl jsem se zeptat, je možné instalovat na nenaformátovaný disk? Mám koupený 160 Gb ATA disk, základní deska by ho měla zvládnout, jen by mě zajímalo, jestli jsou na instalačním médiu prostředky na formát a rozdělení disku. A jak by to běželo na grafárně AGP Get Force - 256 32 Mb? Dík
    29.6.2007 22:47 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Hlava mi říká NE, ale pro jednou se slituju
    1. Ano, je možné instalovat na nenaformátovaný disk. Ano, na instalačním CD/DVD jsou aplikace na rozdělení a formát disku.
    2. Proč to proboha píšeš do tohoto vlákna ??
    29.6.2007 23:20 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Protože když jsi napsal že ano, tak si tu Mandrivu zajdu koupit do Alfacompu a nainstaluji si ji.
    30.6.2007 06:47 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Ve tvém původním příspěvku ale nebylo o Mandrivě ani slovo ;)
    A jsi si jistý, že ti to opravdu sedne na veškerý HW ? Být tebou, tak bych trochu to nadšení brzdil, před koupí si stáhnul a vypálil Live ISO a vyzkoušel.
    1.7.2007 12:29 kolemjdoucí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    To by šlo, jenže mně jde o tu instalační příručku. O linuxu nevím nic a při instalaci se určitě objeví plno háčků, které budou v příručče vysvětleny. A nechat instalaci v polovině, zase přehazovat disky, házet to třeba tady do diskuze a čekat třeba den, než někdo odpoví na třeba pro znalce úplnou prkotinu se mně nechce. Ta pětistovka zas tak moc není. Je ale možné, že nějaký jiný Linux bude pro mně vhodnější, nevím. Vyzkoušet nějakou úplně zdarma instalaci z internetu si můžu dovolit až budu ten Linux znát.
    1.7.2007 15:04 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    livecd se neinstaluje ;-) proste se spusti z cdcka a jeto, nemusis mit ani zadnej disk, disk to na nic nepotrebuje, protoze je vsechno v tom CD :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    1.7.2007 16:50 Kocuro Pablo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Zdar, zkus Ubuntu (prostředí Gnome), nebo Kubuntu (prostředí KDE). CD je ke stažení z netu, koukni na www.ubuntu.cz. V tomhle případě nebudeš příručku potřebovat a nemusíš se ničeho bát. Nároční znalci a chytrolíni prominou, osobně jsem používal Mandrake10.1, potom Mandrivu 2007 na PC PIII 784 MHz, 512 MB RAM a v pohodě! Ale jak jsem vyměnil PC za nový 64 bitový, Mandrivu jsem už pořádně nerozchodil. Na verzi 32 bit nechtěly mi fungovat zdroje sotfwaru a pořád problémy se závislostma v balíčcích a hlavně nešla zvukovka. Na verzi 64 bit navíc nešla Opera. Sice u desky je na CD binární kód, ovladač pro Linux, ale do tohohle se mi nechtělo! Příručka mi moc nepomohla. Tak jsem zkusil Ubuntu a Kubuntu a nakonec jsem zůstal u Ubuntu a naprosto v pohodě! Pokud budeš mít zájem, napiš mi na mail a já ti rád popíšu další svoje zkušenosti, co by se Ti mohly hodit. Ať s Mandrivou, nebo s K/Ubuntu, ten jsem instaloval různě na 4 počítače, navíc na nich je i jeden komerční operační systém a dělej se vzájemně o oddíl ve FAT32. Možná je to nevhodný příspěvek v diskuzi pod Mandrivou, ale nedalo mi to, je to odpověď Tobě. Samosebou očekávám, že se sesypou hlasy, jaká jsem lama a tak, co jsem neudělal, co naopak špatně. Ale to je život. P.
    1.7.2007 16:52 Kocuro Pablo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Ještě dodávám, myslel jsem si taky, až to budu znát, že můžu stáhnout nějakou distribuci z internetu. Ale potřeba to není.
    4.10.2007 21:06 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Som rad, ze som docital az sem. Toto som potreboval pocut - citat. Tiez som v linuxe uplny lama a rad by som uz konecne skusil aj nieco ine, ako okna, i ked CAD uplne nepusti :( Vdaka
    5.11.2007 21:37 J.-T.S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
    Já když připojím MP3 přehrávač či flash, tak se mi právě nic neobjeví. Kde to mohu nastavit?? Mám Mandriva Linux 2008 nebo 2007.1 obojí staženo z http. V ovládacím centru jako hardware není uvedeno ani jedno.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.