V Lucemburku byly oznámeny výsledky posledního kola výzev na evropské továrny pro umělou inteligenci neboli AI Factories. Mezi úspěšné žadatele patří i Česká republika, potažmo konsorcium šesti partnerů vedené VŠB – Technickou univerzitou Ostrava. V rámci Czech AI Factory (CZAI), jak se česká AI továrna jmenuje, bude pořízen velmi výkonný superpočítač pro AI výpočty a vznikne balíček služeb poskytovaný odborníky konsorcia. Obojí bude sloužit malým a středním podnikům, průmyslu i institucím veřejného a výzkumného sektoru.
Byla vydána (𝕏) zářijová aktualizace aneb nová verze 1.105 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.105 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Ve Firefoxu bude lepší správa profilů (oddělené nastavení domovské stránky, nastavení lišt, instalace rozšíření, uložení hesla, přidání záložky atd.). Nový grafický správce profilů bude postupně zaváděn od 14.října.
Canonical vydal (email) Ubuntu 25.10 Questing Quokka. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Jedná se o průběžné vydání s podporou 9 měsíců, tj. do července 2026.
ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzi 1.5.0.
Byla vydána nová verze 1.12.0 dynamického programovacího jazyka Julia (Wikipedie) určeného zejména pro vědecké výpočty. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání. Aktualizována byla také dokumentace.
V Redisu byla nalezena a v upstreamu již opravena kritická zranitelnost CVE-2025-49844 s CVSS 10.0 (RCE, vzdálené spouštění kódu).
Ministr a vicepremiér pro digitalizaci Marian Jurečka dnes oznámil, že přijme rezignaci ředitele Digitální a informační agentury Martina Mesršmída, a to k 23. říjnu 2025. Mesršmíd nabídl svou funkci během minulého víkendu, kdy se DIA potýkala s problémy eDokladů, které některým občanům znepříjemnily využití možnosti prokázat se digitální občankou u volebních komisí při volbách do Poslanecké sněmovny.
Společnost Meta představila OpenZL. Jedná se o open source framework pro kompresi dat s ohledem na jejich formát. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.
Google postupně zpřístupňuje českým uživatelům Režim AI (AI Mode), tj. nový režim vyhledávání založený na umělé inteligenci. Režim AI nabízí pokročilé uvažování, multimodalitu a možnost prozkoumat jakékoliv téma do hloubky pomocí dodatečných dotazů a užitečných odkazů na weby.
Dovoluji si upozornit na programek Luma, umi toho cca stejne jako GQ. Jeho vyvoj neustrnul v roce 2003 a podle meho nazoru ma i prijemnejsi ovladani a skvelou lokalizaci. Dle cerveneho trpaslika davam tomuto programu pet a pul pracky Whirpool.
Ohledně Win 2003 RC2 nemůžu napsat vůbec nic, protože jsem se s ním nesetkal. Informaci uvedenou v článku jsem v podstatě náhodou našel na Internetu v jakési důvěryhodně vypadající recenzi.
Můj osobní dojem je, že MS si s RFC2307 moc hlavu nelámal a pro ekvivalentní ůdaje použil své pojmenování. Proto asi nemá moc smysl pokoušet se jejich schema rozšiřovat podle RFC. Asi je lepší přijmout "MS SFU standard".
Nevím jak odpovědět na otázku jakým způsobem rozšíří schema AD4Unix. Před několika měsíci jsem to schema měl ve svém počítači a bylo k dispozici na Internetu, jak už jsem psal ve svém prvním diskusním příspěvku, na Inetu schema zmizelo a já jej taky nemůžu najít. Ze zdrojáků od AD4Unix se přímočaře dostat nedá, ale určitě v nich je. Fakt mě mrzí, že jsem vám předložil černou skříňku místo solidního popisu. Jediné co vím, je to, že rozšíření pomocí AD4Unix je totožné s SFU rozšířením, ale ani tady nevím jistě, zda dokonale. Taky je postačující pro získání ůdajů, které jsou standardně v /etc/passwd a /etc/group. Pokud si AD4Unix nainstalujete na nějaký zkušební server, velkou část atributů a "Object Classes" poznáte podle prefixu "msSFU". V reálném čase bohužel přesnější odpověď dát nedokážu.
Souhlasím, že by bylo super, kdyby RC2 zahrnovalo RFC2307. Jen si nedokážu představit, jak to udělají při zachování zpětné kompatibility?
Taky se mi ten plaintext nelíbí, ale nedokázal jsem se přes to dostat. Pokud se to někomu povedlo a bude ochoten se o zkušenosti alespoň rámcově podělit, jsem ochoten vše vyzkoušet a pak se o tom rozepsat v nějakém NEpřímém pokračování.
msSFU30
, kdežto AD4Unix pouze kratší msSFU
.
Každé rozšíření schematu obsahuje prvky, které nejsou obsaženy v tom druhém. Jinými slovy: Odlišnost není nepodstatná, ale zároveň není problém upravit naši konfiguraci podle použitého schematu.
[ondrejv@hercules ~]$ /usr/kerberos/bin/kinit Password for ondrejv@PRAGUE.AD.S3GROUP.COM: [ondrejv@hercules ~]$ /usr/kerberos/bin/klist Ticket cache: FILE:/tmp/krb5cc_2527 Default principal: ondrejv@PRAGUE.AD.S3GROUP.COM Valid starting Expires Service principal 12/28/05 10:44:10 12/28/05 20:44:16 krbtgt/PRAGUE.AD.S3GROUP.COM@PRAGUE.AD.S3GROUP.COM renew until 12/29/05 10:44:10 Kerberos 4 ticket cache: /tmp/tkt2527 klist: You have no tickets cached [ondrejv@hercules ~]$ ldapsearch -h polaris -b "" -s base -Y GSSAPI SASL/GSSAPI authentication started(tady cekam hoodne dlouho)
ldap_sasl_interactive_bind_s: Local error (-2) additional info: SASL(-1): generic failure: GSSAPI Error: Miscellaneous failure (Cannot contact any KDC for requested realm)Zajimave je, že ve skutečnosti to KDC (řadič AD domény) najde a chvilku si to s ním i povídá (asi tak 4 pakety...) Fungovat by to ale mělo - nevím co se děje - zkusíte to taky?
LDAP passwordje heslo toho uzivatele na domenovem radici/to ktere pouziva pro prihlasovani do windows?
Tiskni
Sdílej: