Byly zveřejněny informace o kritické zranitelnosti CVE-2026-64600 pojmenované RefluXFS (technické detaily) v XFS. Je tam již od verze Linuxu 4.11, tj. rok 2017. Jedná se o lokální eskalaci práv. Neprivilegovaný uživatel může editovat libovolný soubor, například klidně zrušit rootovské heslo v /etc/passwd. Videoukázka na Vimeo. V upstreamu je zranitelnost opravena.
OpenAI / ChatGPT má dnes výpadky (OpenAI Status, DownDetector).
Poskytovatel hostingu svobodných/open-source projektů Codeberg po hlasování na valné hromadě vydal stanovisko k využívání LLM. Kvůli vytěžování infrastruktury a rostoucím cenám hardwaru, ale také hrozbám pro spolupráci v komunitě se k LLM staví kriticky. Nebude poskytovat hosting projektů vytvářených LLM agenty.
Jack Dorsey představil (𝕏) open source týmovou komunikační platformu Buzz (GitHub) s cílem snížit závislost na Slacku a GitHubu.
Poštovní klient Thunderbird byl vydán v nové verzi 153 s kódovým názvem Meadow. Jedná se o ESR (Extended Support Release) vydání. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vylepšuje OAuth. Thundermail lze používat bez instalace doplňku.
AI tento rok naplno vtrhla do vývoje softwaru a výrazně ovlivňuje také open source projekty. Jiří Eischmann v příspěvku Jak mění AI open source na svém blogu rozebírá několik trendů, které v open source v poslední době v souvislosti s AI pozoruje, a jak tyto trendy svět otevřeného softwaru mění (Inflace projektů, Zahlcení kontroly, Klesající motivace zveřejňovat kód).
Evropská komise (EK) vyměřila americké internetové společnosti Google pokutu 890 milionů eur (21,5 miliardy Kč) za porušení unijního nařízení o digitálních trzích (DMA). Firma se podle unijní exekutivy provinila tím, že ve vyhledávači Google Search upřednostňovala vlastní služby a že podnikům ukládala omezení, která jim bránila nasměrovat spotřebitele k alternativním, často levnějším nákupním kanálům na platformě Google Play.
… více »Samsung na akci Galaxy Unpacked July 2026 (YouTube) představil své nové telefony Galaxy Z Fold8 Ultra, Fold8 a Flip8, hodinky Galaxy Watch Ultra2 a Watch9 a chytré brýle ve spolupráci s Gentle Monster a Warby Parker.
Po pěti letech vývoje vyšla česká počítačová hra Scarlet Deer Inn (ProtonDB). Scarlet Deer Inn je vyšívaná temná středověká pohádka. Zatímco život ve zdánlivě obyčejné vesnici se točí kolem běžných povinností a sousedských drbů, v podzemí se skrývají zlověstná tajemství.
Představen byl Raspberry Pi Touch Display 2 s uhlopříčkou 10 palců a rozlišením 1200 × 1920 pixelů. Cena je 80 dolarů.
Pokud si nikdo z vás nevšiml, dotyčný se ptal jak to udělat. Cím to mu možná jasné je.ehm... na vsechny zminene veci je spousta navodu, casto staci jen nakopnout, pokud ne tak se ozve znovu vzhledem k tomu ze uz byly zminene nas, esd a dalsi tak sem jenom pridal dalsi alternativu, ktera by mu mohla vyhovovat, a to, ze bude prehravat na notasu (pokud to zvladne proc. a sit), coz je jeste jednodussi nez rozchodit nas
Tahat soubory po síti a přehrávat na cílovém zařízení samozřejmě jde, ale proč, že? Co když mám jako "mediální centrum" mnohem výkonější mašinu ale prostě mi vadí chrčení hardisku a svistot DVD mechaniky? Posílat pouze data pro zobrazení a přehrání na terminál mi přijde jako méně náročné. Samotného by mne zajímalo jak na to. Asi nezbyde než zalovit jinde.na tichost komponent se neptal a na DVD uz vubec ne, s tim terminalem sem to trocha nepochopil, muzete to lip zformulovat ?
xterm -display <ip_stroje>:<Xserver>..tak i pro zvuk existuje něco podobného i pro přesměrování zvukových dat. Bohužel s tím nemám větší zkušenost. Práce se zvukem není pro mě až takovou prioritou. Nicméně nějaké polopatické how-to jsem zatím nepotkal.
nasd -b, pripadne pred tim upravime konfiguraci v /etc/nasd.conf.
Na X klientovi nastavime promennou DISPLAY a zkusime prehrat zvuk prikazem auplay pisnicka.au. Nemame-li zadny zvukovy soubor, muzeme otestovat audial 123, ktery vyloudi patricne DTFM tony.
Tim je cela konfigurace hotova a zvuk se prenasi po siti vzdy za aktualnim X serverem.
Pak nasleduje konfigurace multimedialnich programu. Nativni podporu pro NAS ma MPlayer, XMMS, SDL knihovna, myslim ze i Wine. Pokud program umi jen OSS, muzeme prelinknout libaudiooss knihovnu.
Jako bonbonek muzeme vyzkouset auphone a zatelefonovat mezi dvema pocitaci na kterych bezi NAS demon.
Tiskni
Sdílej: