Byl vydán Debian 13 s kódovým názvem Trixie. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
WLED je open-source firmware pro ESP8266/ESP32, který umožňuje Wi-Fi ovládání adresovatelných LED pásků se stovkami efektů, synchronizací, audioreaktivním módem a Home-Assistant integrací. Je založen na Arduino frameworku.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.8.
Herní studio Hangar 13 vydalo novou Mafii. Mafia: Domovina je zasazena do krutého sicilského podsvětí na začátku 20. století. Na ProtonDB je zatím bez záznamu.
Operátor O2 má opět problémy. Jako omluvu za pondělní zhoršenou dostupnost služeb dal všem zákazníkům poukaz v hodnotě 300 Kč na nákup telefonu nebo příslušenství.
Společnost OpenAI představila GPT-5 (YouTube).
Byla vydána (𝕏) červencová aktualizace aneb nová verze 1.103 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.103 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Americký prezident Donald Trump vyzval nového generálního ředitele firmy na výrobu čipů Intel, aby odstoupil. Prezident to zdůvodnil vazbami nového šéfa Lip-Bu Tana na čínské firmy.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.3 LTS, tj. třetí opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Byla vydána verze 1.89.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Framework::staticka_metoda ()
?
Kniznica je len kniznica. Vas by vlastne ani nemalo zaujimat, ci je objektova alebo nie je, kedze z nej volate len funkcie. Je to rovnake ako s OpenGL. Nic Vam nebrani programovat objektovo alebo programovat normalne. To je len Vasa vec, ako ten nastroj pouzijete.
Inak, ja osobne odporucam Allegro. Mam s nim dlhorocne skusenosti a zatial splna vsetky moje poziadavky na "Game programming library". Ak si chcete pozriet nejake vytvory v allegre a najst rozsirujuce kniznice, tak odporucam stranku http://www.allegro.cc/.
Hmm, cisty OpenGL moze byt trochu vopruz, hlavne, ak treba nacitat nejaku grafiku, pustat videa a pracovat s multimediami a pripadne s datafilami a podobnymi vecami, ktore su v hrach casto zakladom :) Samozrejme, aj tak kazdy nakoniec skonci pri OpenGL, ale aj tak na jednoduchsie projekty odporucam radsej Allegro, ktore splna vsetky z vlastnosti:
- C++ a Allegro sa kamaratia, dokonca uz existuje aj rozsirenie pre .NET jazykyNaco sa tu vlastne budem rozpisovat, odporucam stranku http://www.talula.demon.co.uk/allegro/readme.html, tam najdete vsetko podstatne. Vazne odporucam. Zacal som s allegrom este niekedy v prvom rocniku na strednej skole a odvtedy ma to nepustilo :)
Tiskni
Sdílej: