Byl vydán Mozilla Firefox 145.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Ukončena byla podpora 32bitového Firefoxu pro Linux. Přidána byla podpora Matrosky. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 145 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Lidé.cz (Wikipedie) jsou zpět jako sociální síť s "ambicí stát se místem pro kultivované debaty a bezpečným online prostředím".
Byla vydána nová verze 4.4 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
Desktopové prostredie Trinity Desktop vyšlo vo verzii R14.1.5. Je tu opravená chyba v tqt komponente spôsobujúca 100% vyťaženie cpu, dlaždice pre viac monitorov a nemenej dôležité su dizajnové zmeny v podobe ikon, pozadí atď. Pridaná bola podpora distribúcií Debian Trixie, Ubuntu Questing, RHEL 10 a OpenSUSE Leap 16.
Grafická aplikace Easy Effects (Flathub), původně PulseEffects, umožňující snadno povolovat a zakazovat různé audio efekty v aplikacích používajících multimediální server PipeWire, byla vydána ve verzi 8.0.0. Místo GTK 4 je nově postavená nad Qt, QML a Kirigami.
Na YouTube lze zhlédnout Godot Engine – 2025 Showreel s ukázkami toho nejlepšího letos vytvořeného v multiplatformním open source herním enginu Godot.
Blíží se konec roku a tím i všemožná vyhlášení slov roku 2025. Dle Collins English Dictionary je slovem roku vibe coding, dle Dictionary.com je to 6-7, …
Cloudflare Radar: podíl Linuxu na desktopu dosáhl v listopadu 6,2 %.
Chcete vědět, co se odehrálo ve světě techniky za poslední měsíc? Nebo si popovídat o tom, co zrovna bastlíte? Pak doražte na listopadovou Virtuální Bastlírnu s mikrofonem a kamerou, nalijte si něco k pití a ponořte se s strahovskými bastlíři do diskuze u virtuálního piva o technice i všem možném okolo. Mezi nejvýznamnější novinky patří Průšovo oznámení Core One L, zavedení RFID na filamentech, tisk silikonu nebo nový slicer. Dozvíte se ale i
… více »
O co jde: mám OS Mandriva 2006 + WIN XP, po přeinstalování XP se mi přepsalo LILO (pokud jsem to dobře pochopil), a startuje se pouze XP jak na to? Jak tam "protlačit" LILO ?
PLS nějak osvětlit, aby to i začátečník pochopil.
THX všem
chroot . && liloto je vše, restart.
mkdir /mnt/myos mount /dev/hda3 /mnt/myos # mountuj ten oddíl, kde je /, hda3 platí leda pro mě cd /mnt/myos chroot . lilo
cd /mnt/myos/.
rightAlt+C, ale na US charmapě to může být Shift+7 (7 myšleno jako ý, ne na numerický části).
http://www.abclinuxu.cz/faq/boot/instalace-oprava-zavadece-lilo
2) jsem udělal a vypslalo to tu hlášku co jsem psal...
Tak teď poraďte co s tim?
A) máš instalační cd? Tak nepotřebuješ disketu.
B) jak výše psali jiní ... a) při bootu dát F1, dostat se do rescue módu (mně to automatický obnovování taky nemaká), pak najít, kde máš ten disk (partišnu s linuxem), to zjistíš, když dáš fdisk -l, pak zkus napsat ls /mnt a případně ls /mnt/mnt - do tohodle adresáře, co se koukáš, budeš připojovat onu partišnu. Když namountuješ (mount /dev/hda6 /mnt/mnt nebo /dev/sda1 /mnt, tak dáš chroot /mnt nebo chroot /mnt/mnt - podle toho, co jsi připojil, potom /sbin/lilo a mělo by to makat.
c) princip je najít Tvůj diskový oddíl (partišnu), udělat si ho jako kořenový, hlavní, spustit lilo a restartovat.
A ani to nestačí, musíš zadat, jaký chceš disk - s největší pravděpodobností /dev/hda
Copak ten výpis příkazu fdisk není srozumitelný?
Takže a) nechal jsem Ti vzkaz na icq.
A b) takhle vypadá muj výpis oddílů
# fdisk -l Disk /dev/hda: 163.9 GB, 163928604672 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 19929 cylinders Units = cylindry of 16065 * 512 = 8225280 bytes Zařízení Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 101 811251 83 Linux /dev/hda2 102 19929 159268410 5 Rozšířený /dev/hda5 102 5289 41672578+ 83 Linux /dev/hda6 5290 10523 42042073+ 83 Linux /dev/hda7 10524 11176 5245191 82 Linux swap / Solaris /dev/hda8 11177 16663 44074296 83 Linux /dev/hda9 16664 19929 26234113+ 83 Linux
Anglicky umíš aspoň něco či máš po ruce slovník? Pak by Ti mělo stačit i napsat "fdisk --help" - zde v tomto případě sice zařve, že tento příkaz nezná, ale stejně syntaxi vypíše. Čili# fdisk --help
fdisk: neznámý přepínač -- -
Usage: fdisk [-b SSZ] [-u] DISK Change partition table
fdisk -l [-b SSZ] [-u] DISK List partition table(s)
fdisk -s PARTITION Give partition size(s) in blocks
fdisk -v Give fdisk version
Here DISK is something like /dev/hdb or /dev/sda
and PARTITION is something like /dev/hda7
-u: give Start and End in sector (instead of cylinder) units
-b 2048: (for certain MO disks) use 2048-byte sectors
(ten křížek (#) před příkazem znamená, že to spouštíš jako root)
Krom příkaz --help lze i použít man a apropos, na apropos fdisk mám teď odezvu
$ apropos fdisk cfdisk (8) - Curses based disk partition table manipulator for Linux fdisk (8) - Partition table manipulator for Linux sfdisk (8) - Partition table manipulator for Linux
Když se Ti někdy stane, že Ti nebude sedět příkaz, to, co čteš, tak si ten text zkopíruj a zkus změnit font - nic lepšího mne nenapadá, jak rozlišit l a 1, 0 a O.
, ale v linuxu se učim ,tak to potřebuju nějak pochopit jak co funguje...
A z Brna nejsem jsem z Litoměřic...
Pro ty co to potřebujou taky, jak jsem to udělal (očima začátečníka)
Takže:

Tiskni
Sdílej: