Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.
Byla vydána nová verze 7.0 linuxové distribuce Parrot OS (Wikipedie). S kódovým názvem Echo. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu a zaměřenou na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu nebo kryptografii. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Vývojáři postmarketOS vydali verzi 25.12 tohoto před osmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell on Mobile, KDE Plasma Mobile, Phosh a Sxmo.
Byla vydána nová verze 0.41.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 6.1 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.
Byla vydána nová verze 5.5 (novinky) skriptovacího jazyka Lua (Wikipedie). Po pěti a půl letech od vydání verze 5.4.
Byla vydána nová verze 5.4.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie). Z novinek lze vypíchnout vylepšenou podporu Waylandu. Nejnovější darktable by měl na Waylandu fungovat stejně dobře jako na X11.
Byla vydána beta verze Linux Mintu 22.3 s kódovým jménem Zena. Podrobnosti v přehledu novinek a poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že nástroj Systémová hlášení (System Reports) získal mnoho nových funkcí a byl přejmenován na Informace o systému (System Information). Linux Mint 22.3 bude podporován do roku 2029.
GNU Project Debugger aneb GDB byl vydán ve verzi 17.1. Podrobný přehled novinek v souboru NEWS.
Josef Průša oznámil zveřejnění kompletních CAD souborů rámů tiskáren Prusa CORE One a CORE One L. Nejsou vydány pod obecnou veřejnou licenci GNU ani Creative Commons ale pod novou licencí OCL neboli Open Community License. Ta nepovoluje prodávat kompletní tiskárny či remixy založené na těchto zdrojích.
Nový CEO Mozilla Corporation Anthony Enzor-DeMeo tento týden prohlásil, že by se Firefox měl vyvinout v moderní AI prohlížeč. Po bouřlivých diskusích na redditu ujistil, že v nastavení Firefoxu bude existovat volba pro zakázání všech AI funkcí.
Hojda lidičky 
Je to asi 2 dny co jsem se rozhodl že se naučím programovat v assembleru a v C. Dnes jsem si tedy zakoupil tři knihy přes internet a už se těším až dorazí, protože jako první věc chci naprogramovat minimální jádro pro GNU, jen tak z volného času a pro radost... Mám na vás takovou otázečku: Znáte prosím nějaký online manuál, který obsahuje všechny potřebné údaje pro tvůrce jádra do GNU? Potřebuji znát alespoň základy, "co a jak udělat aby spolu GNU a jádro komunikovali" (lépe to teď prostě neumím vysvětlit). Googlil jsem, hledal na GNU, developerských stránkách ale ani ťuk 
Díky moc za pomoc. Radek
Omlouvám se.
Už je mi s těch skratek málem zle.
Správně by se Linux měl jmenovat GNU, ale nejsprávněji GNU/Linux. Ještě před rokem jsem nevěděl že jdou zaměňovat jádra, ale potom jsem začal sosat GNU/Hurd, GNU/OpenSolaris a samosebou i GNU/Linux... 
Víte někdo o standartech které musím dodržovat když tvořím jádro pro GNU "utility"?
(přesněji GNU/FreeDOS)... jestli jsem na něco zapoměl, rád se poučím
Bez GNU by nebylo Linuxu (jádra)Kde bereš tu jistotu ?
Klídek, mě se taky pletly pojmy GNU a GPL
)
Chtěl bych pomoct projektu GNU Hurd, ale nejdřív se musím vše naučit takže programování vlastního jádra je asi dobrý začátek 
Já do toho myšlenku dal: Naprogramovat rychlé a robustní jádro pro starší počítače (myslím ty hodně staré; 486 a 386), no možná se z toho zrodí i něco víc
))
Assembler není ztráta času! Teď jsem prohlížel komunikační knihovny z projektu synapse a assembler je tam použit celkem hojně.
BTW tohle není C#
)
Kdo tady (nebo v odkazovaném článku) mluví o C#? C-Sharp je AFAIK docela vysokoúrovňový jazyk a ještě k tomu obvykle interpretovaný (ve formě bajtkódu), to už by se dal operační systém psát rovnou třeba v Javě... C# není C, je to úplně jiný jazyk.
Jinak souhlasím, jak funguje procesor by měl vědět každý programátor, a s tím je assembler bezvýhradně spojen.
Tiskni
Sdílej: