Úřad pro ochranu osobních údajů řeší desítky stížností na jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele, které stát spustil počátkem dubna. Systém, jenž má firmám odlehčit od desítek formulářů, nejenže výrazně zatížil jejich účetní oddělení, ale docházelo v něm i k únikům osobních dat zaměstnanců k firmám, kde nepracovali. Podle ministerstva práce a sociálních věcí stála za problémem technická chyba. „Incident se týkal několika stovek
… více »Byla vydána (𝕏, Bluesky) nová verze 22.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Vim Classic byl vydán ve verzi 8.3. Drew DeVault oznámil tento fork editoru Vim (verze 8.2.0148, tj. těsně před zavedením Vim9 skriptování) v březnu letošního roku. Důvodem forku bylo, že vývojáři editorů Vim a Neovim začali při vývoji využívat LLM.
Open source konference DevConf.CZ 2026 proběhne 18. a 19. června v Brně na FIT VUT. Publikován byl program a spuštěna byla registrace.
Společnost JetBrains uvolnila verzi 2 svého open-source velkého jazykového modelu (LLM) pro vývojáře Mellum.
Probíhá konference Microsoft Build 2026. Microsoft představuje své novinky: kvantový čip Majorana 2, Surface Laptop Ultra a Surface RTX Spark Dev Box s NVIDIA RTX Spark, Intelligent Terminal, Coreutils for Windows (fork Rust Coreutils), AI modely MAI, AI agenta Scout, platformu pro agent-first zařízení Project Solara, …
Google Chrome 149 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 149.0.7827.53 přináší řadu novinek. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pluto.jl, reaktivní notebook pro programovací jazyk Julia, dospěl do verze 1.0.
Byla vydána nová verze 12.0.0 vizuálního programovacího jazyka Snap! (Wikipedie) inspirovaného jazykem Scratch (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu.
Počítačovou hru Gravity Circuit (ProtonDB) lze do 14. června do 19:00 získat na Steamu zdarma. Napořád.
Je mozne na tento stroj s Adaptec Host Raidem (intergrovan na desce) naistallovat Debian.
Jelikoz Debian mam vsude, tak bych ho preferovat pred SuSE nebo pred Redhatem, ke kterym je od IBM podpora.
Jakym zpusobem se takova vec resi? Source ovladace jsou na Adaptec strankach. Da se nejak pripravit installacni medium s podporou tohoto raidu?
Jeste dodam, ze to je SATA
Tak jsem to tak udelal. Raid bezi bez problemu.
Akorad jsem musel pouzit Debian Testing na installaci. Stable verze mi nepobrala SATA. Je to docela ostuda, ze to stable verze nezvladne. Dnes kazdy server ma SATA. I ty ovladace na ten HostRaid by tam mely byt. Trosku si rejpnu: "hold jen komercni distribuce si muzou dovolit jit s dobou. Ostatni zaostavaji".
Jeste by me zajimalo, jaky je asi rozdil, kdyz ten raid bezi pres md raid a nebo kdyby bezel pres ten HostRaid. Typoval bych, ze stejne ten HostRaid musi byt lepsi.
Me tam bezi jen server pro lokalni sit, takze by to melo byt v pohode. Predtim jsem mel starsi machinu take na md raidu, ale vyplivla mi deska, tak jsem koupil IBM.
Musim se priznat, ze si myslim, ze HostRaid plus radne ovladace musi mit neco do sebe. Musi to byt v necem lepsi.
Jinak me zarazi, ze linuxove distribuce tyto ovladace nemaji, teda vyjma tech komercnich. Proste nechapu, proc SuSE ovladace muze mit a Debian ne. Linux by mel byt vice jednotny, aby ovladace byly jedny a pro vsechny distra, ale to se nestane a proto windows bude vzdy vepredu co se ovladacu a aplikaci tyka. Na windows je vsechno, vsechny aplikace k tomu IBM serveru jsou pro windows. Jen neco je pro Linux a to jeste pro urcita distra. Pak clovek nema ani tu volbu.
Asi koupim SuSE Server za 50 dolacu a pristi tyden ho tam soupnu. Mam rad Debian, ale kdyz pak ma clovek vice starosti, tak radsi ustoupi jinemu distru.
Tiskni
Sdílej: