Firma Murena představila (PeerTube, YouTube) novou verzi 3.0 mobilního operačního systému /e/OS (Wikipedie) založeného na Androidu a LineageOS bez aplikací a služeb od Googlu.
Byla vydána nová verze 5.12 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi a zpracování digitálních fotografií primárně ve formátů RAW RawTherapee (Wikipedie). Vedle zdrojových kódů je k dispozici také balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za květen (YouTube).
Byly publikovány informace (txt) o zranitelnostech CVE-2025-5054 v Apport a CVE-2025-4598 v systemd-coredump. Lokální uživatel se může dostat k výpisu paměti programu (core dump) s SUID a přečíst si tak například /etc/shadow.
Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,69 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Linux Mint a Ubuntu. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 30,95 %. Procesor AMD používá 68,77 % hráčů na Linuxu.
Byla vydána verze 4.0 open source programu na kreslení grafů Veusz (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proběhla portace na Qt 6.
Dibuja je jednoduchý kreslící program inspirovaný programy Paintbrush pro macOS a Malování pro Windows. Vydána byla verze 0.26.0.
Byla vydána nová verze 9.13 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.
Byla vydána nová stabilní verze 3.22.0, tj. první z nové řady 3.22, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Dobrý den, prosím promiňte začátečnický dotaz, s WiFi nemám žádné zkušenosti. Trochu jsem se ptal i na rootu, ale přiliš jsem neuspěl:
Mám 3 počítače:
1 x stanice s Mandrivalinux 2006,
1 x stanice Windows XP,
1 x server asi taky s Mandrivou (ten sestavím ze starého železa, Pentium 133).
Chci z toho udělat malou domácí síť bez kabelů, server by měl jen poskytovat místo na disku, možná připojení k tiskárně a fungovat jako Access Point. Žádný velký provoz, prozatím nebude připojen k internetu, vzdálenost mezi počítači je 1 patro v rodinném domě (úhlopříčně, nejsou nad sebou).
Potřebuji poradit s WiFi kartami (na PCI sběrnici):
Prosím doporučte typ, který bude určitě fungovat a je za dobrou cenu (kolem 500 Kč ?). Nevím jaké karty koupit, abych nezjistil, že v Linuxu nejdou nebo že signál je slabý a na tu vzdálenost nestačí.
Prozatím jsem zjistil, že každá karta nemůže sloužit jako Access Point (AP) a že se skoro všude doporučuje Z-Com XI-626, PCI 802.11b za přibližně 1200-1500 Kč. Vzhledem k ceně se tedy už jeví lépe koupit hardwarové zařízení MSI RG54GS2,W-LAN Router za 1400-1600 Kč (odkazy s informacemi níže). K tomu ale ještě síťová karta do toho "serveru", protože o jeho diskový prostor jde. To se mi moc nelíbí, myslel jsem, že to bude levnější. Že prostě koupím 3 WiFi karty, ponastavuju a síť bude hotová.
Ještě mám ideu koupit 3 x kartu SMC EZ Connect-G, která je za 600 Kč, nedělat AP a nechat to jako peer-to-peer. To nevím jestli je možné a něčemu to nevadí.
Prosím poraďte, co si o tom myslíte. Díky za rady a trpělivost.
Doplňující informace:
Jestli můžu prudit, po našem upgradu na Linksyse nám zbyl doma 4+1 portovej router Zyxel Prestige 334, neumí QoS; kleště vyjdou do 360Kč, pokud je nikdo v okolí nemá a budete dále "síťovat", hodily by se.
Tiskni
Sdílej: