Byla vydána nová stabilní verze 3.24.0, tj. první z nové řady 3.24, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem pracují vývojáři v Rustu napsaného mikrokernelového unixového operačního systému Redox OS (Wikipedie)? Byl publikován přehled vývoje za květen. Vypíchnout lze nový scheduler EEVDF nebo port desktopového prostředí Xfce na Redox OS.
Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.
Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.
Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.
Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).
aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.
Mam stavajici domaci server, kde bezi jen DNS, NFS, DHCP. Clientske stanice maji sve lokalni profily. Nic specielniho.
Chtel bych, ale zacit migrovat na neco jako Active Directory ve Win server prostredi. Jelikoz LDAP a NIS jsou uz zastarale, tak jsem se rozhodl pro LDAP, kerberos a openAFS
Rad bych se zeptal, jestli je lepsi udelat novy server, kde toto budu nastavovat, nebo jestli to muzu delat na to stavajicim? Nemuzu tim nejak ohrozit stavajici sluzby, ktere jsou potreba pro mou domaci network, jelikoz tady nedelam jen ja a kdyby byl nejaky vypadek, tak by to nebylo nejlepsi.
Dalsi otazkou je to, jestli muzu postupovat po urcitych bodech. Teda nejdrive zprovoznit jednu vec a pak pomalu veci nabalovat. Nekde jsem videl navod na LDAP plus PAM bez kerberosu, tak treba ze bych zacal tim. Pak treba, ze bych pridal ten openAFS. A pak treba nakonec zajistit ten kerberos. Slo by to nejak takto?
Samozrejme vitam vsechny pripominky ci rady, jak to delat jinak.
Jeste jsem zapomnel, ze mi tam bezi samba. Vse je na Debian Stable.
Aha. Jednoduse chci ze soucasne konfigurace servera, ktera nevyuziva zadneho adresaroveho serveru, chci udelat LDAP plus AFS.
Mozna jsem to napsal dost zmatene, ale ma otazka je takova, ze kdyz treba budu konfigurovat ten LDAP a nejak mi to nepujde, tak jestli ty ostatni veci co mi tam ted jedou, budou stale funkcni.
Dale, jsem chtel vedet, jestli ten kerberos musim installovat soucasne s LDAP, nebo se to tam pak da dodat. Konfigurace kerberosu neni asi jednoducha, takze jsem chtel radeji nakonfiguroval LDAP PAM a pak dodat kerberos.
Ale ten link co jsi mi poslal je super. Takze diky moc.
Kerberos nemusíš instalovat s LDAPem, jednoduchou konifiguraci kerbera mám popsanou na kerberos.zdenda.com (bez LDAPu, na sepsání Kerberos+LDAP jsem nenašel dost času).
Uč se vše na nějakém nedůležitém testovacím stroji.
Jeste takova mala otazecka. Jake volit domenove jmeno? Mam zakoupene domenove jmeno napr. test.com.au. Ale nekde jsem cetl, ze na interni sit, je lepsi nazivat domeny jinak, treba test.corp
Nebude pak nejak zmatek v mailech? Aby pak nechodili jako uzivatel@test.corp misto uzivatel@test.com.au?
Tiskni
Sdílej: