Byla vydána nová stabilní verze 7.9 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 146. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Dle plánu byla vydána Opera GX pro Linux. Ke stažení je .deb i .rpm. V plánu je flatpak. Opera GX je webový prohlížeč zaměřený na hráče počítačových her.
GNUnet (Wikipedie) byl vydán v nové major verzi 0.27.0. Jedná se o framework pro decentralizované peer-to-peer síťování, na kterém je postavena řada aplikací.
Byly publikovány informace (technické detaily) o bezpečnostním problému Snapu. Jedná se o CVE-2026-3888. Neprivilegovaný lokální uživatel může s využitím snap-confine a systemd-tmpfiles získat práva roota.
Nightingale je open-source karaoke aplikace, která z jakékoliv písničky lokálního alba (včetně videí) dokáže oddělit vokály, získat text a vše přehrát se synchronizací na úrovni jednotlivých slov a hodnocením intonace. Pro separaci vokálů využívá UVR Karaoke model s Demucs od Mety, texty písní stahuje z lrclib.net (LRCLIB), případně extrahuje pomocí whisperX, který rovněž využívá k načasování slov. V případě audiosouborů aplikace na
… více »Po půl roce vývoje od vydání verze 49 bylo vydáno GNOME 50 s kódovým názvem Tokyo (Mastodon). Podrobný přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání a v novinkách pro vývojáře.
Článek na stránkách Fedora Magazinu informuje o vydání Fedora Asahi Remixu 43, tj. linuxové distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 43.
Byl zveřejněn program konference Installfest 2026. Konference proběhne o víkendu 28. a 29. března v Praze na Karlově náměstí 13. Vstup zdarma.
Byla vydána Java 26 / JDK 26. Nových vlastností (JEP - JDK Enhancement Proposal) je 10. Odstraněno bylo Applet API.
Byla vydána nová verze 260 správce systému a služeb systemd (Wikipedie, GitHub). Odstraněna byla podpora skriptů System V. Aktualizovány byly závislosti. Minimální verze Linuxu z 5.4 na 5.10, OpenSSL z 1.1.0 na 3.0.0, Pythonu z 3.7.0 na 3.9.0…
Tiež som nad tým už uvažoval... Šlo by to urobiť ako extension do PHP. Čo som pozeral, tak by to nemalo byť až také ťažké. Akurát Smarty sa mi nepáčia, lebo sú trochu, ehm, ťažkotonážne, a pripadá mi, že autori vyvinuli nový jazyk podobný jazyku PHP. Akurát mi nie je jasné prečo tento PHP-like jazyk naprogramovali v samotnom jazyku PHP.
Šablóny by mali slúžiť HTML-károm, ktorí viacmenej nevedia programovať. Vo chvíli keď šablóny začnú prekypovať všelijakými riadiacimi štruktúrami, tak podľa môjho názoru strácajú zmysel. Neoddeľujú programový kód od HTML-ka a pri práci s nimi si neprogramátori musia dávať hneď väčší pozor. To už rovno môžu používať pôvodné PHP.
Typický prípad použitia šablón vidím v tom, že najprv kockatí programátori naprogramujú čo je treba a k tomu dodajú sadu hnusných šablón, lebo nemajú grafické cítenie. Potom príjde webdizajnér (v zmysle grafik) a ten dodané šablóny poľudští. Grafikove IT schopnosti končia pri HTML kóde a CSS-ku, ak má prístup k niečomu viac, tak to je potenciálny průser.
Ja si mysli, ze by se casem Smarty mohl stat extensions, resp. melo tomu asi byt ihned od pocatku. Tim, jak jste jiz zminil a bylo zmineno i o prispevek vyse, ze je Smarty v PHP, je opravdu dost krkolomne, me ale prinasi moznosti zpracovat "nejakou" sablonu a kolegove CSSkari se o vsechno ostatni postaraji. Predhodit jim PHP kod, kde budou nejake ty HTML tagy, to muzu soubory rovnou poslat na /dev/null
Nespochybňujem opodstatnenosť existencie šablón. Nakoniec - aj my používame šablóny na oddelenie HTML od programového kódu. Čo ale spochybňujem je smer, ktorým sa uberajú Smarty - takéto konštrukcie podľa môjho názoru nemajú v šablónach existovať:
{capture name="ip_address"
assign="ip"}{$smarty.server.REMOTE_ADDR}{/capture}
či
<ul>
{foreach from="$pole" item="jmeno" key="klic"}
<li><b>{$klic}</b> - {$jmeno}</li>
{/foreach}
</ul>
alebo
{$smarty.now|date_format:"%d.%m.%Y"}
To už nie sú šablóny, to je normálne programovanie, ktoré by malo ostať pred HTML-kármi ukryté.
Tiskni
Sdílej: