O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025. Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
ps aux. S Linuxem zacinam a vsude ctu, ze cim min sluzeb mi pobezi s pravy roota, tim lip. Ale me se tohle nezda moc v poradku. Muzete mi to, prosim, posoudit?
nejak mi to sem nejde vlozit, tak je to v priloze
Sietove sluzby (na beznom desktope nepotrebne): named openvpn - privatne siete mysqld - databaza nfsd - sietovy filesystem inetd postfix - postovy server dovecot - imap/pop3 server smbd - windowsove siete squid - proxy server asterisk - tel. ustredna apache2 - web server Antispam, antivir (netreba pokial nemas webserver, alebo postovy server): amavisd spamd clamd freshclam dccifd Tlaciarne: cupsd hpiod hpssd ...Ako si pripojeny, bezi ti tam pppd to je na pripojenie cez telefon, pouzivas to?
Pro zajímavost, trefil jsem se? (asi ne, začátečník s Linuxem většinou sahá po Ubuntu nebo Fedoře)
DHCP, Bind9, Apache2, Squid, Postfix, Dovecot POP3 a IMAP, Amavis, SA, ClamAV, Asterisk, Sambu, SASL auth a mySQL (zatim ne) a to je snad vse:) Ale abych upresnil otazku, nejak hodne sluzeb mi asi bezi s pravy roota a ja bych potreboval vyhodnotit, jestli to jde nebo je to bezpecnostne spatny... konkretne co.. dik:)
chroot, SElinux, spouštět pod rootem jen nezbytnou část (to už ale znamená úpravu programu). To všechno je možné udělat, ale rozhodně na to nikde nenajdete tlačítko „spustit bez práv roota“. Pokud byste se do takových úprav pouštěl, musíte toho stejně nastudovat tolik, že si na váš dotaz dokážete odpovědět sám (resp. by vám došlo, že ten dotaz vlastně nemá žádný smysl).
Takže pokud chcete, aby vám to fungovalo, nešťourejte zbytečně do distribučního nastavení. Pak můžete začít studovat dokumentaci k jednotlivým aplikacím, a konfigurovat je k obrazu svému a třeba tak, aby byly bezpečnější. Pokud o těch aplikacích a jejich zabezpečení nevíte nic, je stejně skoro jedno, jestli ty aplikace běží s právy roota nebo ne (tedy za předpokladu, že jde o nějaké standardní distribucemi prověřené aplikace).
Tiskni
Sdílej: