Po více než roce vývoje od vydání verze 5.40 byla vydána nová stabilní verze 5.42 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 64 vývojářů. Změněno bylo přibližně 280 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.
Byla vydána nová stabilní verze 7.5 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 138. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Sniffnet je multiplatformní aplikace pro sledování internetového provozu. Ke stažení pro Windows, macOS i Linux. Jedná se o open source software. Zdrojové kódy v programovacím jazyce Rust jsou k dispozici na GitHubu. Vývoj je finančně podporován NLnet Foundation.
Byl vydán Debian Installer Trixie RC 2, tj. druhá RC verze instalátoru Debianu 13 s kódovým názvem Trixie.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za červen (YouTube).
Libreboot (Wikipedie) – svobodný firmware nahrazující proprietární BIOSy, distribuce Corebootu s pravidly pro proprietární bloby – byl vydán ve verzi 25.06 "Luminous Lemon". Přidána byla podpora desek Acer Q45T-AM a Dell Precision T1700 SFF a MT. Současně byl ve verzi 25.06 "Onerous Olive" vydán také Canoeboot, tj. fork Librebootu s ještě přísnějšími pravidly.
Licence GNU GPLv3 o víkendu oslavila 18 let. Oficiálně vyšla 29. června 2007. Při té příležitosti Richard E. Fontana a Bradley M. Kuhn restartovali, oživili a znovu spustili projekt Copyleft-Next s cílem prodiskutovat a navrhnout novou licenci.
Svobodný nemocniční informační systém GNU Health Hospital Information System (HIS) (Wikipedie) byl vydán ve verzi 5.0 (Mastodon).
Open source mapová a navigační aplikace OsmAnd (OpenStreetMap Automated Navigation Directions, Wikipedie, GitHub) oslavila 15 let.
Vývojář Spytihněv, autor počítačové hry Hrot (Wikipedie, ProtonDB), pracuje na nové hře Brno Transit. Jedná se o příběhový psychologický horor o strojvedoucím v zácviku, uvězněném v nejzatuchlejším metru východně od všeho, na čem záleží. Vydání je plánováno na čtvrté čtvrtletí letošního roku.
sda1 -linux1
sda2 -linux2
sda3 -linux3
sda4 -swap (spolecny)
sda5 -home pripojena jako /home vsemi distribucemi
sda6 -data (spolecna)GRUB mam zapsat do MBR nebo jinam? S tim /home mi to neni jasne. Budou se nejen data ale i uzivatelske soubory a nastaveni systemy a plochy ukladat do /home/home1 az /home/home4 ? Chci si system nastavit pokazde znovu, nechci aby se nastaveni prebirala z predchozi instalace, spolecny by byl jen sda6 data.
GRUB mam zapsat do MBR nebo jinam?do MBR, ale v podstate je to jedno
S tim /home mi to neni jasne. Budou se nejen data ale i uzivatelske soubory a nastaveni systemy a plochy ukladat do /home/home1 az /home/home4 ?no na tom sda5 vytvoris adresare /home1,/home2, ... /homeN ..(pro kazdou distribuci jeden) .To zajisti, ze se ti zadne nastaveni neprepise. Jinak kde se nachazi home uzivatele se nastavuje v souboru /etc/passwd.
(jen by pak bylo potřeba vytvořit ve všech distribucích uživatele se stejnými UID)no co jsem pochopil, tak prave tohle nechce... jedine misto se "stejnym" s jinym uid
Slo mi hlavne o to aby se jednotlive distribuce neovlivnovaly a to ani na uzivatelske urovni.
Asi bude nejjednodussi mit pro kazdou distribuci jen jiny uzivatelsky profil ve spolecnem /Home.
Např.:
linux1 (sda1)- uzivatel Jirka1 (sda4)
linux2 (sda2)- uzivatel Jirka2 (sda4)
linux3 (sda3)- uzivatel Jirka3 (sda4)
data (sad5)
1) Swapovaci oddil bych nezakladal (problemy pri suspend) kazdy linux by mel vlastni swapovaci soubor (2GB).
dle navodu Nestačí mi swap - jak ho zvětším? - II2) nejsem si jisty jestli by nebyl lepsi sda1 jako /boot
3) obavam se jen, ze se mi pokazi Home pri instalovani a preinstalovani jednotlivych distribuci
Hm, a nebylo by šikovnější nechat /home společný pro všechny distribuce?To ma sve nedostatky - v ruznych distribucich budou ruzne verze software a nektery software to spatne snasi - napr. novejsi verze si prevede konfiguraci do novejsi podoby a kdyz se pak spusti starsi verze a narazi na novejsi konfiguraci, tak selze.
Prave toho jsem se obaval a chci se tomu vyhnout. Nechci aby se mi distribuce nejakym zpusobem ovlivnovaly nebo byla takova moznost, ze k tomu dojde. Nejake prebirani predchozi konfigurace mi nikdy poradne nefungovalo.
Asi je tedy nutne mit pro kazdy linux vlastni oddil pro Home nebo staci jen adresar /home/home1 az /home/home3?Tak se uz zacinam zas trochu priklanet k lvm2. Jak by jsi to provedl konkrentne ty, pouzity program nebo pri instalaci(openSuse11), udelat oddily pro vsechny distribuce hned nebo postupne pri jednotlivých instalacich (snad nejsem moc osobni)?
Pouzivame PC i na sledovani TV (normalni tv nemame), ted jsou prazdniny, ale pak zas budou davat Ordinaci a pokud by mi PC nefungoval, tak by se pritelkine nemohla divat a ja bych dlouho neprezil, i proto chci mit alespon jeden funkcni system.
nasel tyto pekne clanky, je to tam pekne popsane:
Tiskni
Sdílej: