abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 16:33 | IT novinky

Vláda jmenovala novým zmocněncem pro digitalizaci a strategickou bezpečnost prvního náměstka ministra vnitra Lukáše Klučku. Ten ve funkci nahradil poslance Roberta Králíčka poté, co Králíček na tento post vládního zmocněnce rezignoval. Klučka chce do roka digitalizovat všechny státní služby tak, aby vyhověly zákonu o právu na digitální služby, přičemž dosavadní plán Fialovy vlády počítal s dokončením digitalizace až někdy v roce

… více »
    NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 0
    dnes 13:55 | Nová verze

Byl vydán Mozilla Firefox 149.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Vypíchnout lze bezplatnou vestavěnou VPN s 50 GB přenesených dat měsíčně, zobrazení dvou webových stránek vedle sebe v jednom panelu (split view) nebo možnost přidat poznámky k panelům (Firefox Labs). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 149 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:22 | Nová verze

Byly vydány nové verze 5.3.0 a 6.0.0 svobodného multiplatformního programu pro skicování, malování a úpravu obrázků Krita (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Obě verze vycházejí ze stejného zdrojového kódu – rozdíl je v použitých verzích Qt a KDE Frameworks. Krita 6.0.0 je první vydání postavené na Qt 6 a stále je považovaná za experimentální. Má lepší podporu Waylandu. Přináší podporu protokolu Wayland

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 10.2 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze nové balíčky Immich, Immich Machine Learning, uv a RustDesk Client.

včera 22:11 | Nová verze

TypeScript (Wikipedie), tj. JavaScript rozšířený o statické typování a další atributy, byl vydán v nové verzi 6.0. Příští verze 7.0 je kvůli výkonu přepisována do programovacího jazyka Go.

včera 20:33 | Zajímavý článek

Christian Schaller z Red Hatu na svém blogu popsal své zkušenosti s používáním AI při vývoji open source aplikací pro Linux. Pomocí různých AI aktualizoval nebo vytvořil aplikace Elgato Light GNOME Shell extension, Dell Ultrasharp Webcam 4K, Red Hat Planet, WMDock, XMMS resuscitated (aktualizace z GTK 2 a Esound na GTK 4, GStreamer a PipeWire) a Monkey Bubble. SANE ovladač pro skener Plustek OpticFilm 8200i se mu zatím nepovedl.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 19:44 | IT novinky

Americké firmy Tesla a SpaceX postaví v texaském Austinu moderní komplex na výrobu čipů pro umělou inteligenci (AI). Součástí projektu s názvem Terafab budou dvě moderní továrny na výrobu čipů – jedna se zaměří na automobily a humanoidní roboty, druhá na datová centra ve vesmíru. Uvedl to generální ředitel těchto firem Elon Musk. Projekt by podle odhadů měl stát 20 miliard USD (zhruba 425 miliard Kč).

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 15:00 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 6.11 (YouTube) multiplatformního frameworku a GUI toolkitu Qt. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

včera 01:44 | Bezpečnostní upozornění

Ubuntu 26.04 patrně bude ve výchozím nastavení zobrazovat hvězdičky při zadávání hesla příkazu sudo, změna vychází z nové verze sudo-rs. Ta sice zlepší použitelnost systému pro nové uživatele, na které mohlo 'tiché sudo' působit dojmem, že systém 'zamrzl' a nijak nereaguje na stisky kláves, na druhou stranu se jedná o možnou bezpečnostní slabinu, neboť zobrazování hvězdiček v terminálu odhaluje délku hesla. Původní chování příkazu sudo

… více »
    NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 14
    22.3. 21:33 | Komunita

Projekt systemd schválil kontroverzní pull request, který do JSON záznamů uživatelů přidává nové pole 'birthDate', datum narození, tedy údaj vyžadovaný zákony o ověřování věku v Kalifornii, Coloradu a Brazílii. Jiný pull request, který tuto změnu napravoval, byl správcem projektu Lennartem Poetteringem zamítnut s následujícím zdůvodněním:

… více »
    NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 32
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (15%)
     (7%)
     (1%)
     (12%)
     (29%)
     (2%)
     (5%)
     (1%)
     (13%)
     (24%)
    Celkem 1143 hlasů
     Komentářů: 27, poslední 17.3. 19:26
    Rozcestník

Vložit další komentář
    30.5.2003 09:49 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše A kde je ten Linux?
    Nechci bejt osklivej, ale nemel se ten clanek jmenovat "PalmTT a Nokia"? Protoze v clanku o Linuxu nic moc nevidim. Jedine co vidim je, ze se v clanku vyskytly pouze klicova slova (PalmTT, Linux, Bluez, Nokia, GPRS). Nicmene s Linuxem to ma asi tak spolecneho jako pripadny clanek "Linux a SSH" ktery bude pojednavat pouze o PuTTym.
    30.5.2003 09:54 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Discoverable
    Jeste jedna vec. Pokud pri sparovani zahajuje PalmTT, tak volba "Discoverable=yes" je uplne zbytecna(Zato takovy mobil ve chvili kdy tapete na "add device" by mel byt "zjistitelny"). Dale by neskodilo vysvetlit co ktery AT prikaz dela, at zase nejsou konference plne toho ze to opsal z abclinuxu.cz a stejne mu to nechodi (viz ruzne serie prispevku v konfreach "GPRS, odzkousen 1000+1 zpusob a stale nejde"). A jeste nemluve o tom, ze to bude chtit pasovat na jiny mobil (nebo ne? Vsichni mame pouze Nokii6310i? To mi neco pripomina :-)).
    Pavel Beníšek avatar 30.5.2003 17:24 Pavel Beníšek | skóre: 27
    V tomto dile mi slo hlavne o uvod propojeni s mobilem a moznost spravy linuxu prez ssh. V dalsim dile bude synchronizace Palmu v Linuxu a jetli na to prijdu, tak i pouzivani SD karet (nemyslim prez ftp ;).
    checking for chicken... must have egg first
    30.5.2003 17:43 kmarty | skóre: 15
    Tak to by mne zajmalo :-) Ja sem na to neprisel, misto toho jsem to vyresil koupi ctecky SD karty (a buhvi co jeste, vcetne toho Sonackyho bazmeku). Jo, jinak pardon. Ja si neprecet ten uplnej konec. Az potom mi doslo, ze to bude na pokracovani. Inu nekdy se fakt vyplati nejdriv chvili premyslet a pak neco psat. Nicmene na osvetleni vyznamu tech AT prikazu bych trval nebot jak se zda pro spoustu lidi je to "cerna magie" a to je IMHO duvod, proc spousta lidi neni schopna se domluvit s mobilem. Zejmena kdyz chteji jet pres GPRS. Ja vim kibicuje se mi to hezky, jenze ja fakt neumim napsat neco delsiho aby to melo hlavu a patu. Onehda kdyz jsem se preci jenom odhodlal a napsal jsem neco o LIRC, tak mne nekdo predbeh na linuxzone (cca o 2-3dny) a jeste to napsal lepe. A znovu se o neco takoveho asi pokouset nebudu. P.S.: Nevite o nejakem ssh2 klientovi pro Palma?
    2.6.2003 12:23 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Clanek me zaujal, protoze k tematu mam blizko...Jak jsem jiz psal v patek, pouzivam PalmTT + pilot-link + J-Pilot pomerne dlouho a celkem bez problemu... Co se tyce SD karty v Palmu, tak tady ale uspokojive reseni nemam - mam univerzalni ctecku, takze OK, ale nejake "instantni reseni" pro Linux neznam :-) Uzivatele palmu od SONY jsou na tom lepe - tam je flash karta v Palmu videt jako standardni mass storage zarizeni (jako ve ctecce). Jeste si neodpustim neco z jineho soudku - VY POVAZUJETE PRIBALENY BROWSER WEB PRO ZA POUZITELNY ??? :-O To vam zavidim. Z meho pohledu je WebPro, ktery Palm k TT dal, naprosto neuveritelny bastl. Zkuste s nim treba vlezt na www.root.cz :-) A pokud neumite nemecky, vemte si k ruce slovnik :). Takze pouzivam Eudora Web a Blazer. Ani jeden z nich neni pro TT idealni. Ten prvni neumi grafiku a na TT si obcas zablbne, ten druhy nevyuziva hi-res displej a je zavisly na proxy u vyrobce... Web browser na Palmu TT - to je problem :-( Jeste, ze mame Plucker. Sice jen Off line, ale PC cast je na Linuxu celkem funkcni.
    2.6.2003 16:59 MOJE
    Na komunikaci s kartou bez ctecky se da elegantne pouzit nektery z FTP klientu (neni to uplne ono, ale je to lepsi nez dratem do voka). Browser je docela problem, ale docela spokojeny jsem byl s PocketLinkem. Jen to, ze neumi zobrazovat prubezne je blbe, ale jinak bez nejakych vaznych problemu.
    Nechtel by nekdo prepsat links pod PalmOS ? :-)
    30.5.2003 22:27 Milan Hejpetr
    Rozbalit Rozbalit vše TT + Linux
    Pouzivam je dohromady uz nekdy od prosince. pilot-link + Jpilot + TT + Siemens S55 - vcelku spokojene... Vkladal jsem sem kdysi primo popis, jak TT s Linuxem propojit - tedy spis upravu prislusneho modulu jadra... Kuprikladu u SuSE 8.2 jiz tech par radek pro visor.o je doplneno, takze ani to neni treba delat... http://www.abclinuxu.cz/hardware/ViewRelation?relationId=13493

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.