Samsung na akci Galaxy Unpacked July 2026 (YouTube) představil své nové telefony Galaxy Z Fold8 Ultra, Fold8 a Flip8, hodinky Galaxy Watch Ultra2 a Watch9 a chytré brýle ve spolupráci s Gentle Monster a Warby Parker.
Po pěti letech vývoje vyšla česká počítačová hra Scarlet Deer Inn (ProtonDB). Scarlet Deer Inn je vyšívaná temná středověká pohádka. Zatímco život ve zdánlivě obyčejné vesnici se točí kolem běžných povinností a sousedských drbů, v podzemí se skrývají zlověstná tajemství.
Představen byl Raspberry Pi Touch Display 2 s uhlopříčkou 10 palců a rozlišením 1200 × 1920 pixelů. Cena je 80 dolarů.
RPCS3 (Wikipedie), tj. open source emulátor Sony PlayStation 3, snížil minimální požadavky. Nově jsou podporovány starší grafické karty ATI Radeon řady HD 2000, 3000 a 4000 z let 2007 až 2009. Na PC běží už 75 % všech her pro PlayStation 3. V budoucnu bude RPCS3 fungovat bez firmwaru z PS3. V RPCS3 byl implementován systémový modul cellSysmodule (𝕏).
Vyšel open-source nástroj winetop (MIT) — nativní CLI/TUI pro sledování a ukončování Wine, Proton, Lutris, Heroic a Bottles sezení. Seskupuje procesy podle WINEPREFIX / Steam AppId, umí bezpečně zabít jen hru (včetně Steam reaperu) a nabízí i skriptovatelné příkazy (list, kill, orphans, …). Balíčky jsou mimo jiné na crates.io, Copru (dnf copr enable kovariadam/winetop), PPA ppa:kovariadam/winetop a AUR (winetop-bin).
Ve spolupráci společností OpenAI a Work Louder byla představena (𝕏) hardwarová klávesnice Codex Micro pro práci s AI agenty. Cena klávesnice je 230 dolarů.
Byl vydán Mozilla Firefox 153.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 153 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
V linux-cve-announce bylo oznámeno 433 zranitelností za jediný den (19. července).
Byla vydána nová verze 5.44 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 71 vývojářů. Změněno bylo přibližně 270 tisíc řádků v 1 300 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.
Na 23. září 2026 je do bratislavské Nové Cvernovky naplánovaná jednodenní konference #nobullshit.camp pro tech leadery, DevOps a platform inženýry. Mají tu zaznít upřímné příběhy z praxe o tom, co v produkčních systémech reálně fungovalo, co se pokazilo a co si z toho lidé odnesli. Témata pokrývají tři oblasti – DevOps a platformy (Kubernetes, cloud, provoz systémů), firemní kulturu a leadership. Program běží ve dvou formátech: hlavní
… více »Tak jsem si po dlouhý době nainstaloval javu, neb potřebuju jednu aplikaci psanou v tomhle "super" jazyce. Po milém překvapení, že už to nechodí nesnesitelně pomalu ale jenom šíleně pomalu ale nastal zásadní problém - při zapnuté české klávesnici nedostanu do žádnýho formuláře v programu znaky @#$%^, i když v Xkách jdou bez problémů napsat pomocí LAlt+znak.
Tak jsem zkusil nastavit v XF86configu us klávesnici a pak to fungovalo. Tak si říkám, fajn, zprovoznim přepínání klávesnice mezi cz/us a bude to v pohodě - ten program je matematickej takže k jeho ovládání potřebuju akorát čísla a ASCII znaky - ale to by to nebyla Java, aby to bylo tak jednoduchý. Ta mrcha totiž blokuje po přepnutí na us klávesnici ty samý znaky dál! (Klávesnice se přepne i pro javu, ale znaky @#$%^ nejdou napsat...)
Takže bych se chtěl zeptat, jestli někdo neví, jak zprovoznit psaní těchto znaků, aniž bych musel pokaždý editovat XF86config.
Pro úplnost dodávám že verze javy je 1.4.2. Program je MVT, ale stejně to (ne)funguje i v jinejch java-aplikacích
Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "Keyboard"
EndSection
Dale:
[mk@emdot ~]$ echo -e "$LC_ALL\n$LANG" cs_CZ csPro prepinani klavesnice pouzivam gnome-applet (ktery podle vseho vola gkb_xmmap), ale zrovna tak vse pohodlne funguje i z setxkbmap cz|us. Pouzivam Javu primo ze slacku, verze 1.4.2_01-b06. Zkus jeste prolezt archiv konference java.cz na javacentrum.sk. Myslim, ze tam mel nekdo podobny problem. Nebo zmen WM, popripade distro ;) (ale koukam, ze asi pouzivas tez slackware) m. PS: jsem rad, ze je pro tebe java super jazyk! Tez ji ho casto pouzivam. ;)
Přepínání klávesnice mezi českou a anglickou vážně není pohodlné.
-cw ale to se s novým prostředím nedá snad ani srovnávat co se týče pohodlnosti uživatelského prostředí. :)
Ale tam vůbec nešlo o to, že by musel měnit rozložení v Xorg na us dočasně, šlo o to, že v xorg.conf muselo být jako první uvedené us rozložení, následované čímkoliv jiným. Pak vše funguje i na české, slovenské, či jiné klávesnici.
podlesh@censor:~$ java -version java version "1.5.0_11" Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.5.0_11-b03) Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.5.0_11-b03, mixed mode, sharing)
Tak, a máš v xorg.conf na prvním místě us rozložení nebo jiné?
podlesh@censor:~$ setxkbmap -print
xkb_keymap {
xkb_keycodes { include "xfree86+aliases(qwerty)" };
xkb_types { include "complete" };
xkb_compat { include "complete+ledscroll(group_lock)" };
xkb_symbols { include "pc(pc105)+us+cz:2+altwin(left_meta_win)+group(alt_shift_toggle)+level3(ralt_switch)" };
xkb_geometry { include "pc(pc105)" };
};
Chybu bych hledal spíš v nastavení X, takové problémy se občas stanou i s nativními aplikacemi (spíše s těmi hodně historickými).Vlastně tak mě napadá, že spíš s těmi proprietárními, co vznikly překompilováním toolu pro nějaký komerční UNIX. On Sun vlastně původně do JRE dal implementaci AWT určeno pro svoje CDE a byla to hrůza a děs. Celé GUI bylo až do 1.3 naprosto nepoužitelné.
V xorg.conf mám jen us
Takže viz výše. Mě to už přes rok funguje právě díky tomu, že mám v xorg.conf nastaven layout klávesnice jako us,cz(qwerty),cz.
Option "XkbLayout" "us,cz") nepomohly.
U mě byl problém v /etc/scim/global. Řádek /SupportedUnicodeLocales = en_US.UTF-8 bylo potřeba změnit na /SupportedUnicodeLocales = cs_CZ.UTF-8,en_US.UTF-8.
Třeba tato informace ještě někdy někomu pomůže.
Reference
Tiskni
Sdílej: