Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
OpenSearch (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Jedná se o fork projektů Elasticsearch a Kibana.
PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.
Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.
sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.
Tak jsem si po dlouhý době nainstaloval javu, neb potřebuju jednu aplikaci psanou v tomhle "super" jazyce. Po milém překvapení, že už to nechodí nesnesitelně pomalu ale jenom šíleně pomalu ale nastal zásadní problém - při zapnuté české klávesnici nedostanu do žádnýho formuláře v programu znaky @#$%^, i když v Xkách jdou bez problémů napsat pomocí LAlt+znak.
Tak jsem zkusil nastavit v XF86configu us klávesnici a pak to fungovalo. Tak si říkám, fajn, zprovoznim přepínání klávesnice mezi cz/us a bude to v pohodě - ten program je matematickej takže k jeho ovládání potřebuju akorát čísla a ASCII znaky - ale to by to nebyla Java, aby to bylo tak jednoduchý. Ta mrcha totiž blokuje po přepnutí na us klávesnici ty samý znaky dál! (Klávesnice se přepne i pro javu, ale znaky @#$%^ nejdou napsat...)
Takže bych se chtěl zeptat, jestli někdo neví, jak zprovoznit psaní těchto znaků, aniž bych musel pokaždý editovat XF86config.
Pro úplnost dodávám že verze javy je 1.4.2. Program je MVT, ale stejně to (ne)funguje i v jinejch java-aplikacích
Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "Keyboard" EndSectionDale:
[mk@emdot ~]$ echo -e "$LC_ALL\n$LANG" cs_CZ csPro prepinani klavesnice pouzivam gnome-applet (ktery podle vseho vola gkb_xmmap), ale zrovna tak vse pohodlne funguje i z setxkbmap cz|us. Pouzivam Javu primo ze slacku, verze 1.4.2_01-b06. Zkus jeste prolezt archiv konference java.cz na javacentrum.sk. Myslim, ze tam mel nekdo podobny problem. Nebo zmen WM, popripade distro ;) (ale koukam, ze asi pouzivas tez slackware) m. PS: jsem rad, ze je pro tebe java super jazyk! Tez ji ho casto pouzivam. ;)
-cw
ale to se s novým prostředím nedá snad ani srovnávat co se týče pohodlnosti uživatelského prostředí. :)
Ale tam vůbec nešlo o to, že by musel měnit rozložení v Xorg na us
dočasně, šlo o to, že v xorg.conf
muselo být jako první uvedené us
rozložení, následované čímkoliv jiným. Pak vše funguje i na české, slovenské, či jiné klávesnici.
podlesh@censor:~$ java -version java version "1.5.0_11" Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.5.0_11-b03) Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.5.0_11-b03, mixed mode, sharing)
Tak, a máš v xorg.conf
na prvním místě us
rozložení nebo jiné?
podlesh@censor:~$ setxkbmap -print xkb_keymap { xkb_keycodes { include "xfree86+aliases(qwerty)" }; xkb_types { include "complete" }; xkb_compat { include "complete+ledscroll(group_lock)" }; xkb_symbols { include "pc(pc105)+us+cz:2+altwin(left_meta_win)+group(alt_shift_toggle)+level3(ralt_switch)" }; xkb_geometry { include "pc(pc105)" }; };
Chybu bych hledal spíš v nastavení X, takové problémy se občas stanou i s nativními aplikacemi (spíše s těmi hodně historickými).Vlastně tak mě napadá, že spíš s těmi proprietárními, co vznikly překompilováním toolu pro nějaký komerční UNIX. On Sun vlastně původně do JRE dal implementaci AWT určeno pro svoje CDE a byla to hrůza a děs. Celé GUI bylo až do 1.3 naprosto nepoužitelné.
V xorg.conf mám jen us
Takže viz výše. Mě to už přes rok funguje právě díky tomu, že mám v xorg.conf
nastaven layout klávesnice jako us,cz(qwerty),cz
.
Option "XkbLayout" "us,cz"
) nepomohly.
U mě byl problém v /etc/scim/global
. Řádek /SupportedUnicodeLocales = en_US.UTF-8
bylo potřeba změnit na /SupportedUnicodeLocales = cs_CZ.UTF-8,en_US.UTF-8
.
Třeba tato informace ještě někdy někomu pomůže.
Reference
Tiskni
Sdílej: