abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 20:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.101 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.101 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:00 | Komunita

V Brně na FIT VUT probíhá třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2025. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.

dnes 09:44 | IT novinky

Vyloučení technologií, které by mohly představovat bezpečnostní riziko pro stát, má umožnit zákon o kybernetické bezpečnosti, který včera Senát schválil spolu s novelami navazujících právních předpisů. Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, počítá rovněž s prověřováním dodavatelů technologií pro stát. Normy mají nabýt účinnosti od třetího měsíce po jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    dnes 01:11 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.6.

dnes 00:55 | Nová verze

Po Red Hat Enterprise Linuxu a AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.0 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

včera 22:55 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2025-06 aneb Eclipse 4.36. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

včera 22:33 | IT novinky

Americká filmová studia Walt Disney a Universal Pictures podala žalobu na provozovatele populárního generátoru obrázků pomocí umělé inteligence (AI) Midjourney. Zdůvodňují to údajným porušováním autorských práv. V žalobě podané u federálního soudu v Los Angeles označují firmu za „bezednou jámu plagiátorství“, neboť podle nich bez povolení bezostyšně kopíruje a šíří postavy z filmů jako Star Wars, Ledové království nebo Já, padouch, aniž by do nich investovala jediný cent.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 18:33 | IT novinky

Ultra Ethernet Consortium (UEC), jehož cílem je optimalizace a další vývoj Ethernetu s důrazem na rostoucí síťové požadavky AI a HPC, vydalo specifikaci Ultra Ethernet 1.0 (pdf, YouTube).

včera 13:00 | IT novinky

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce zakázat přístup na sociální sítě pro děti do 15 let. Francie podle něj tento krok udělá sama do několika měsíců, i pokud se na něm neshodnou další státy Evropské unie. Reaguje tak na úterní vraždu vychovatelky, kterou ve východofrancouzském městě Nogent pobodal 14letý mladík. Jednotlivé sociální sítě podle něj mají možnost věk ověřit a vymáhat zákaz pomocí systémů na rozpoznávání tváří.

Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 05:11 | IT novinky

Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem zůstává El Capitan od HPE (Cray) s výkonem 1,742 exaFLOPS. Druhý Frontier má výkon 1,353 exaFLOPS. Třetí Aurora má výkon 1,012 exaFLOPS. Nejvýkonnější český počítač C24 klesl na 165 místo. Karolina, GPU partition klesla na 195. místo a Karolina, CPU partition na 421. místo. Další přehledy a statistiky na stránkách projektu.

Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (55%)
     (31%)
     (7%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 255 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 8.6. 21:05
    Rozcestník

Vložit další komentář
    15.7.2004 08:52 X3 | blog: Půlnoční blog
    Rozbalit Rozbalit vše Neni spatny
    Dekuji autorovi za clanek, serial se vyviji cimdal lip... Vysvetlene tak akorat pro zacatecnika...to se hodi..
    Kuk :-)
    15.7.2004 11:14 klingger
    Rozbalit Rozbalit vše rpm
    No ja davam prednost konverzii rpm na tgz pomocou rpm2tgz a naslednej instalacii tgz balika pomocou installpkg. Preto som ani nezistil ze rpm v 9.1 je chybne :-).
    15.7.2004 19:22 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rpm
    ja davam prednost si to sam prelozit :-)
    15.7.2004 21:12 klinger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rpm
    to je jasne, ale niekedy sa stane ze bud sa mi prekladat nechce, alebo sa to nedari
    15.7.2004 21:45 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Tisk 10.0
    Ahoj, s tiskem jsem resil u 10.0 jediny problem, a to nastaveni tiskoveho systemu v KDE na pouzivany (CUPS) a v OpenOffice.org zmena ve spadminu z prikazu lpr na lpr-cups. Jinak vrely dik autorovi, pekna a alespon pro mne velmi prinosna (hlavne, co se tyce pocestovani, na tom jsem vzdycky shorel:-)).
    16.7.2004 16:43 vladimir
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tisk 10.0
    v dokumentaci je jasne psano, ze lprng a CUPS soucasne nepojedou. prikaz lpr totiz zustava, akorat je symlinkem na bud lpr-cups nebo lpr-lprng a ktery balicek je instalovan jako posledni, tak si tento symlink logicky ukradne pro sebe. Ostatni viz dokumentace na CD (Slackware-howto, installation.txt aj.) ale proc cist prilozene dokumenty, kdyz je lehci napsat "s timto jsou problemy a mne to nejede, chyba je v distribuci"
    25.7.2004 18:10 Petr
    Jesli sis nevsiml, nechci tady zadnou radu, jen pisu, ceho jsem si vsiml a sam vyresil. Priste si poradne precti clanek, na ktery reagujes. Ahoj.
    26.7.2004 18:09 Petr
    BTW diky za vysvetleni.
    15.7.2004 22:47 Aldagautr
    Rozbalit Rozbalit vše sata
    ... mozna se mohla zminit instalace na sata disky
    16.7.2004 00:57 Martin Krauskopf | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sata
    Souhlas. V tomhle ma Slack 10.0 (a vlastne vsechny Slacky :) ) slabinu. Protoze libata(coz prinese podporu pro spoustu sata chipsetu) bude backportovana az v kernelu 2.4.27 a slack ma pri vyberu pouze ruzne konfigurovany jadra 2.4.26. Nejaky chipsety jsou asi podporovany i v <=2.4.26, ale to musi mit clovek velky stesti. A co vic, clovek nema sanci si vybrat pri instalaci jadro 2.6.7, ktery je v testing adresari. Takze jedina moznost je zkompilovat si 2.6-kovej (nebo opatchovanej 2.4-kovej) kernel, prihodit mezi oficialni kernely a vypalit si svoje vlastni iso, takze si pak clovek pri instalaci vybere svuj kernel. (urcite to de i jinak, treba pres diskety). Mno na druhou stranu se clovek alespon neco nauci :)
    19.7.2004 11:01 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Blbost.
    Je nejaky problem dodelat si libata.s jadro a instalovat z neho? Zalezitost asi tak peti minut ;-). Jinak jsem to posilal Patrickovi, tak uvidime kdy jadro s libata bude i ve Slacku. Jinak je to 2.4.26 s libata3, jestli nekdo mate zajem to nekam vystavit tak se ozvete, ja jaksi zatim nemam kam. Jinak co se tyce SATA ve Slacku, na ICH5 a SIL3112 to bude fungovat pres IDE.
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    19.7.2004 11:22 Martin Krauskopf | skóre: 9
    Mno problem to neni, kdyz uz vis jak na to. Ja to delal prvne, takze to bylo krapet vic, jak pet minut :) Ja si pridal jadro 2.6.7 s primou podporou ICH5 aby jsem nemusel pouzivat initrd (me to s nim proste neslo :) ).

> Jinak co se tyce SATA ve Slacku, na ICH5 a SIL3112 to bude fungovat pres IDE.

No, ja mam prave ICH5 (ASUS P4C800E) a s official kernelama na Slacku 10.0 jsem se necapal. Nekde jsem cet, ze lze v BIOSu zapnou nakou emulaci PATA, ale to v mym pripade neslo. Takze asi zalezi i na kokretni desce.

Snad uz dalsi Slack bude nabizet 2.6.x pri instalaci.
    19.7.2004 11:59 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Tak na takoveto desky pomaha kouzelna klavesova kombinace, ktera ty volby zpristupni. Blizsi informace u tveho vyrobce :-). (hint: ctrl-F1)
    Jadro 2.6 nabizet nemusi, staci jedno jadro navic nebo alespon jako moduly libata a pak se da instalovat pres rescue CD.
    -djz
    19.7.2004 12:31 Martin Krauskopf | skóre: 9
    Taky jsem si to rikal pri ty cene :) Dokumentace jsem cet vic nez dost, ale zadrhel byl nekde jinde. V Compatible modu jsem si zvolil Primary PATA + SATA a zase do nedetekovalo CDROMku. Tak jsem presel hned ukvapene do Enhanced Modu (SATA), s tim, ze "takhle proste ne" a instaloval jsem z rucne vytvorenyho CDsa. Ted me napadlo, jestli jsem nedal CDROMku na Secondary PATA a... no jo no :))
    Kazdopadne tady nekolikanasobne platilo "Chybama se clovek uci" :)
    No a diky za nakopnuti, ja uz bych to asi nikdy jinak nezkousel a zustal u 2.6ky. Takhle aspon vim, ze to de ;)
    19.7.2004 12:42 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    ;-) Alespon ti jako bonus funguji i smartmontools. Jinak napriklad silicon image jede pres ide ovladac za urcitych okolnosti polovicni rychlosti proti libatove verzi, konkretne u ICH je to v podstate stejne, takze neni moc co tratit.
    -djz
    16.7.2004 19:06 Majo
    Rozbalit Rozbalit vše Checkinstall
    checkinstall niekedy nespravi dobry balicek, stalo sa mi to, ked som si kopmiloval mplayer. V balicku chybal dokonca subor mplayer :), fungovalo to iba ako make install. Bolo to v slackware 9.1. Zda sa mi, ze v slackware 10 checkinstall nejako chyba... alebo sa mylim ?
    16.7.2004 19:28 buma | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Checkinstall
    Balicek checkinstall se tusim nachazi v adresari "extra" instalacniho cd.

-jh
    19.7.2004 10:27 vladimir
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Checkinstall
    mne checkinstal funguje bez problemu, na slacku 9.1 i 10.0
    21.10.2004 01:43 VirtualMan
    Rozbalit Rozbalit vše Script pro automatickou instalaci
    Zdravim vsechny pritomne! Existuje nejaka moznost vytvorit si nejaky script pro automatickou instalaci SlackWare podle predem nastavenych parametru? Delam nejake experimenty a kvuli tomu musim opakovane instalovat cely system. Stve me pri tom, ze se musim pokazde proklikat celym instalatorem a pokazde znovu vymyslet, jake balicky ano a jake ne. Diky za kazdy ohlas.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.