abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 00:33 | Zajímavý software

plwm je nový, poměrně minimalistický správce oken pro X11. Podporuje dynamické dláždění okny, plochy, pravidla pro okna atd. Zvláštností je, že je napsaný v logickém programovacím jazyce Prolog. Používá implementaci SWI-Prolog.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:00 | Zajímavý článek

Sean Heelan se na svém blogu rozepsal o tom, jak pomocí OpenAI o3 nalezl vzdálenou zranitelnost nultého dne CVE-2025-37899 v Linuxu v implementaci SMB.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:00 | Zajímavý článek

Jiří Eischmann v příspěvku na svém blogu představuje typy, jak lépe chránit své soukromí na mobilním telefonu: "Asi dnes neexistuje způsob, jak se sledování vyhnout úplně. Minimálně ne způsob, který by byl kompatibilní s tím, jak lidé technologie běžně používají. Soukromí ovšem není binární věc, ale škála. Absolutního soukromí je dnes na Internetu dost dobře nedosažitelné, ale jen posun na škále blíže k němu se počítá. Čím méně dat se o vás posbírá, tím nepřesnější budou vaše profily a tím méně budou zneužitelné proti vám."

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 00:22 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 25.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Warbler. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

23.5. 18:11 | Nová verze

Multiplatformní open source spouštěč her Heroic Games Launcher byl vydán v nové stabilní verzi 2.17.0 Franky (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

23.5. 18:00 | Nová verze

Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 26 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

23.5. 14:55 | IT novinky

Klávesnice IBM Enhanced Keyboard, známá také jako Model M, byla poprvé představena v roce 1985, tzn. před 40 lety, s počítači IBM 7531/7532 Industrial Computer a 3161/3163 ASCII Display Station. Výročí připomíná článek na zevrubném sběratelském webu Admiral Shark's Keyboards. Rozložení kláves IBM Enhanced Keyboard se stalo průmyslovým standardem.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 6
    23.5. 12:00 | Nová verze

Vyšlo Pharo 13 s vylepšenou podporou HiDPI či objektovým Transcriptem. Pharo je programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností.

Pavel Křivánek | Komentářů: 3
    23.5. 04:00 | IT novinky

Java má dnes 30. narozeniny. Veřejnosti byla představena 23. května 1995.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (57%)
     (29%)
     (6%)
     (3%)
     (0%)
     (0%)
     (5%)
    Celkem 100 hlasů
     Komentářů: 6, poslední 22.5. 14:43
    Rozcestník

Diskuse byla administrátory uzamčena.

20.9.2004 11:18 pavelpi
    Rozbalit Rozbalit vše nefunguje move
    Vygeneroval jsem si v KDevelop projekt jako Hello world, přepsal jsem funkci main dle Vašeho listingu, inkludoval ncurses.h a přilinkoval lib, kompilace a spuštění programu proběhlo jak má ale kurzor se mi nepřesunul dle funkce move.

Vývoj software http://visualprog.cz
    20.9.2004 12:15 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nefunguje move
    Mam stejny problem (jen jsem na to sel jednoduseji a udelal jsem copy&paste do vi). Jinak velmi dekuji za serial.
    20.9.2004 13:52 Aleš Zíka
    Asi proto, že souřadnice jsou "Out of range". Zkoušel jsem to na cygwinu v obrazovce 25x80 a taky nic. Když zmenším řádkovou souřadnici, tak to jde, autor má asi konzolu s více než 25 řádky.
    20.9.2004 14:15 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Pravda. Jeste pred prectenim tveho prispevku jsem to zkusil primo na konzoli a tam to funguje spravne. Predtim jsem to zkousel v xtermu. Pockat, zkusim mu roztahnout okno... a jo, jde to taky. :-)
    Dle tvrzeni: "Knihovna ncurses spočítá optimální způsob jak docílit, aby fyzická obrazovka byla shodná s logickou." bych spis predpokladal, ze najdu text naopak v pravem spodnim rohu. :-)
    20.9.2004 17:19 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Nemá náhodou VT100 a tedy i Xterm/rxvt standardně jen 24 řádků? Pak se není co divit, že to při normálních velikostech zlobí... Jestli jsou souřadnice číslované od 0 (jakože jsou) tak i 25-řádková konzola je málo.

Taky se mi v textu nezdá, že stdscr je nezávislá na implementaci.Proč bych k ní potom neměl přistupovat přímo? Není náhodou závislá?

Jinak díky za seriál! Tenhle díl je prima a těším se na další!
    20.9.2004 13:44 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Zmatení začátečníka
    To že uvedený screenshot s ncurses ukazujete na grafickém terminálu a ještě s nějakou průhledností může klamat začátečníka, že se ukázkovým prográmkem vytvoří takový pěkný grafický výstup.
    21.9.2004 16:46 #2453 | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zmatení začátečníka
    Mensi reklama na Slackware :-) - at si zacatecnik zkusi a uvidi sam co mu to udela ... Jinak pekny uvod do ncurses je take na securitynet.cz. Ovsem je to jednorazovy clanecek. Libi se mi ze se nekdo rozhodl udelat primo cely serial na tohle tema.... jen tak dal.

Tomas
    21.9.2004 20:54 Martin Podhola
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zmatení začátečníka
    Moc vsem dekuji!a omlouvam se za terminal ;), priste to bude lepsi.
    24.9.2004 20:43 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Terminal s pozadim
    Kde ste nasli tu peknu KDE temu? Ide aj pod KDE 3.1. Dakujem.
    28.9.2004 20:56 Martin Podhola
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Terminal s pozadim
    Je to normalne dark blue colors, s nastavenim par vlastnich barev a background z linuxsoftu a transparentnost terminalu, ale tusim ze ta je az od kde3.2.

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.