abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

dnes 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

včera 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 19:22 | IT novinky

Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).

30.4. 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

30.4. 17:44 | Zajímavý článek

Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.

karkar | Komentářů: 0
    30.4. 12:11 | Humor

Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.4. 10:44 | IT novinky

Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    30.4. 09:55 | IT novinky

Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (9%)
     (21%)
     (4%)
     (1%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 503 hlasů
     Komentářů: 19, poslední 30.4. 11:32
    Rozcestník

Diskuse byla administrátory uzamčena.

12.10.2004 15:45 Pavel Bařina
    Rozbalit Rozbalit vše priklady
    Hmm. Jak se tak divam tak priklady jsou prakticky totozne s temi v knize Linux zaciname programovat.
    12.10.2004 16:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: priklady
    To mě velmi zajímá (coby zodpovědného redaktora). Mohl bys, prosím, toto tvrzení podložit konkrétnějším důkazem? Velmi neradi bychom vydávali plagiát. Stejně tak neradi bychom však byli, kdyby autory z plagiátu kdokoliv neoprávněně obviňoval.
    12.10.2004 21:23 Josef Kufner | skóre: 70
    Kdyby jenom ty příklady. V těch příkladech opravil minimálně jednu chybu (chybějící načtení loginu) a přeložil je do češtiny. Co se týče textu, tak je to prakticky pouze přeformulování toho co je v knize.

Tento článek začíná na straně 191 a končí na straně 199 s tím, že byla vynechána část "Zobecnělé funkce".

Nechci být moc jedovatý, ale první díl seriálu začíná na straně 184 a druhý na straně 186 dole. Připouštím, že u prvního dílu je úvod opravdu jiný než v knize.

Škoda, ten seriál se mi opravdu líbil.

ps: Odhaduju, že další díl bude o "Optimalizace obnovování obrazovky", "Podokna" a režimu keypad (v knize poněkud nepřesně "Numerická klávesnice").
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    12.10.2004 21:47 fm
    ...Škoda, ten seriál se mi opravdu líbil...

to ze pisete v minulem case znamena, ze bude serial redakci ukoncen? Vite vice nez ostatni?

Neznam autora, redakci a je mi celkem jedno co se se serialem stane. Ale jedno mi vadi, ze nejakej stoura si nevidi na spicku nosu.

Jsou totiz nasledujici moznosti:

- skonci to jako na linuxzone, kde jsou jen recenze knih

- snazivi budou prepisovat neco z knih a pridaji k tomu 20 % sveho

- lide , kteri napsali aplikace v ncurses se o sve mnohalete zkusenosti podeli tim, ze o tom napisi clanek. Tato varianta by byla idealni ale je pouhym snem!!!

Nema-li to skoncit jako na LZ tak zbyva jen ta varianta 2. Stouralove, kecalove, ti co jsou vzdy na druhe strane barikady a lide zasadovi se to budou z 'principu' snazit zamezit. Rozumni lide ale nad zkopirovanymi a upravenymi fragmenty programu zamhouri oci a nebudou delat chytre - ze uz to nekde podobne videli. Doufejme ze se ti rozumni prosadi.
    12.10.2004 23:49 Josef Kufner | skóre: 70
    O ukonceni serialu jsem nic nerikal, ale kapku mi vadi, ze tam tech 20% chybi a doufam ze v pristim dile uz chybet nebude...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.10.2004 08:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Ačkoliv přílišné šťourání mi také příliš nevoní, nikdy není šťourání dost, jedná-li se o odhalení zatajeného zdroje nebo o plagiát.

Plagiátorství je jedním z nejhorších přečinů proti slušnosti, jakého se autor může dopustit. Proto mě sice mrzí existence podobných obvinění, ale pokud se prokáže jejich správnost, je třeba to neprodleně řešit.

S nějakým končením to nemá nic společného. Omlouvat případné plagiátorství není nic rozumného, jak naznačuješ.

----------

Takže: prosím majitele dané knihy, aby zodpovědně ověřili, zda se jedná pouze o stejné pořadí probíraných témat - což by nebylo nic špatného - nebo o opsané texty a příklady.

Já zároveň kontaktuji autora a zeptám se ho, co mi k tomu může říci. Velice nerad rozebírám tyto věci ve veřejném fóru, ale bohužel je to nutné.
    15.10.2004 07:57 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Ahoj,
    tak jsem se do te knizky podival a porovnal to s clankem a nestacil se divit. Presne to odpovida tomu co je v knizce, jen majinko pozmenil slova ve vete. Skoro sedi poradi odstavcu clanku na poradi odstavcu knihy. V ukazkach kodu prelozil anglicke nazvy promenych do cestiny, jinak je to zrejme kopie 1:1 :-( priklad:
    v clanku - "Funkce addch a printw jsme použili již dříve. Stačí ke všem funkcím přidat na začátek w (jako window) nebo mv (jako posun) nebo mvw (jako posun okna)." v knize - "Funkce addch a printw jsme pouzivali k vystupu znaku na obrazovku jiz drive. Spolecne s dalsimi funkcemi muzeme k jejich nazvu pridavat predpony w (okno), mv(posun) nebo mvw (posun a okno)."
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    17.10.2004 12:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Autor článku mi situaci vysvětlil v tom smyslu, že vycházel z HOWTO, které pro své přátele sepsal jeho kamarád. Když se pak kamaráda ptal, jestli nečerpal z nějaké knihy, jmenoval mu samozřejmě právě tu, na kterou se upozorňuje v této diskuzi.

Původně jsem předpokládal, že po tomto vysvětlení bude stačit doplnit do článku zřetelnou zmínku o zdrojích, které byly při přípravě využity. Bohužel však z posledního příspěvku Zdeňka Burdy vidím, že by to bylo neadekvátní. Jedná se skutečně o téměř identickou kopii.

V redakci se poradíme, jak celou věc řešit.
    17.10.2004 22:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Bohužel nám nezbylo nic jiného, než přistoupit k razantnímu řešení. Nadpisy článků a diskuze pod nimi jsme ponechali, text samotný musel být odstraněn.

Coby zodpovědný redaktor se za tuto celou záležitost omlouvám a doufám, že se v budoucnu s podobným problémem již neshledáme.

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.