abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 808 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    14.10.2004 09:39 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše knihovny
    Bry den. Mam dva mensi dotazky. V clanku se pise, ze programatora implementace knihoven vubec nezajima a staci mu jen vedet jak funkci zavolat. Pokdu teda v systemu knihovny nejsou, tak se pri kompilaci knihovny vytvori? A pokud chceme zjistit jake knihovny program potrebuje pouzijeme prikaz ldd.Nicmene me neni jasne kdy a v kterem korenu ho pouziji.(Vim man ldd nicmene exampl mi neni jasny v tom smyslu ze pokud mam balicek treba mplayer tak jak zjistim jake knihovny potrebuje)
    V podstatě nic nevím
    Jiří Svoboda avatar 14.10.2004 10:21 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: knihovny
    Pokud pri kompilaci v systemu knihovny nejsou, muze nastat jeden ze dvou scenaru:
    1) Bud program knihovnu vyzaduje a pak nahlasi chybu (vetsinou uz hned pri './configure') a nezkompiluje se.
    2) Program potrebuje knihovnu jen pro urcitou funkcnost a pokud ji nenajde, zkompiluje se bez teto funkcnosti.
    Typicky napr. zmineny mplayer. Pri kompilaci hleda mj. knihovny s kodeky. Pokud prislusnou knihovnu najde, zkompiluje se s jeji podporou (napr. libdv pro DV video). Pokud ji nenajde, zkompiluje se bez jeji podpory, ale jeji dodatecne pridani do systemu (coz znamena bud instalaci z binarky a nebo kompilaci) funkcnost automaticky neprida, mplayer se musi znovu zkompilovat.
    Neuvazuji ted pripad, pokud je opravdu knihovna soucasti nejake aplikace a dale neuvazuji staticke/dynamicke linkovani, ktere urcite bude popsano v nekterem z dalsich dilu.

    S ldd muze byt jediny problem a to ten, ze ldd nehleda program (svuj parametr) v ceste. Takze se musi uvest plna cesta. Tzn. napriklad:
    ldd /usr/bin/mplayer
    nebo
    ldd `which mplayer`
    14.10.2004 10:47 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: knihovny
    Diky. Naprosto vycerpavajici odpovedi
    V podstatě nic nevím
    15.10.2004 09:15 kowy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: knihovny
    Seš naprosto super. Fakt díky díky díky. Delši dobu totiž přemýšlím, jak se jmenuje program, terý mi vrátí cestu ke spouštěnému programu. Věděl jsem, že se tak jmenuje, jen se mu z hlavy vykouřilo to jedno slovíčko WHICH. Nahrazoval jsem si to pomocí locate či find|grep, ale to není ono. Ještě že máme ten internet, jinak bych s tou svou hlavou musel něco udělat ;-)
    15.10.2004 22:06 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: knihovny
    Myslíte něco jako:

    alias xwhich='find `echo $PATH | tr : \ ` -name'

    Ale to je spíš náhrada za příkaz 'where' z tcsh.
    15.6.2005 08:41 Yoss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: knihovny
    Ja sa ospravedlnujem vopred za blbu otazku (a uz vidim tie posmesne odpovede), ale som uplny zaciatocnik a dufam, ze sa najde aspon jeden dobrodinec, ktory mi pomoze. Stale nerozumiem tomu ldd. Mam SUSE a nemozem dostat z ldd, aby mi vypisal kniznice ktore program potrebuje. Neviem ako ho pouzit. Mam napr v adresary software ulozeny a roztarovany zdrojak v adresary napr moj_zdrojak. ked napisem ldd user/software/moj_zdrojak, vzdy mi vypise ze nevie najst adresar. Jednoducho nepoznam syntax prikazu (ten user, je samozrejme moj profil). Skusal som pisat cele cesty zacinajuce root aj cesty zacinajuce od profilu a adresara home, aj tym sposobom ze som vosiel do adresara kde mam zdrojak a napisat ldd, ale stale mi to nejde....

    Diky za pomoc
    Stanislav Brabec avatar 15.6.2005 15:10 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: knihovny
    Žádný takový program neexistuje (configure skript je tomu pouze nápomocen).

    ldd umí vypsat knihovny vyžadované hotovou binárkou, což vám nepomůže - RPM si to hlídá samo, a kompilátorem chybějící knihovnu nepřilinkujete. Cesta samozřejmě může být zadaná jakýmkoliv platným způsobem.

    Příklad:
    ldd /bin/ls
    
    Pokud jste začátečník, použijte např. zdrojový RPM, který má v hlavičce BuildRequires, kde je vše potřebné vyjmenováno. Jinak sledujte výpis configure a kompilace, zanalyzujte protokol (config.log, výpis na konzoli), zjistěte, jaký soubor vám chybí, a pak hledejte ve správci balíků v YaSTu balíček, který potřebný soubor obsahuje.
    14.10.2004 22:43 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše autoconf
    Chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká možnost (utilita?), jak bez větší námahy vygenerovat 'autoconf' skripty ('configure' atd.) z ručně vytvořeného Makefile? (Pokud možno automaticky bez ručního zásahu.) Jde mi o to, že někteří vývojáři nemají autoconf příliš v lásce, což většinou komplikuje život nejen při překladu, ale i při tvorbě balíčku. Díval jsem se sice do dokumentace k autoconf, ale jako neprogramátor jsem tomu ne zcela porozuměl...
    Stanislav Brabec avatar 15.10.2004 11:32 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: autoconf
    To ne - to by bylo drbání levou rukou za pravým uchem. Automake slouží k přesně obrácené věci - z jednoduchého Makefile.am vytvoří komplexní Makefile.

    Ale existují nástroje, které projdou zdrojáky a navrhnou, co by se mělo testovat apod.:

    autoscan, příp. autoupdate pro aktualizaci, ifnames pro větvení programu, libtoolize pro knihovny, gettextize pro podporu lokalizace, intltoolize pro podporu lokalizace na desktopu atd.

    Případně Linuxové IDE, kde naklikáte, co potřebujete, a ono si to vše vytvoří samo.
    Stanislav Brabec avatar 15.10.2004 11:38 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: autoconf
    Nesetkal jsem se s tím, že by autoconf komplikoval tvorbu balíčku - ten jí naopak výrazně usnadňuje. Ani překlad nekomplikuje.

    Jediné, co je opravdový problém, je napsat správně všechny soubory kolem. K tomu ještě drobné změny syntaxe přícházející s novými verzemi.

    Dokumentace k těmto nástrojům není zrovna ideální - chybí tam HOWTO a ukázky, spousta maker je dokumentovaná jen ve zdrojácích.

    Nejlépe je si najít nějaké články, hotové balíčky. Chyby pak řešit za pomoci Googlu (změna syntaxe postihne víc projektů).
    15.10.2004 11:51 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: autoconf
    Asi jsem se nevyjádřil úplně jasně - komplikují mi život ručně psané Makefiles, neboť z nich většinou nejde úplně jednoduše vygenerovat standardním postupem použitelný balíček. Naopak automaticky generovaný Makefile většinou žádné problémy nedělá. Takže bych potřeboval něco "hrozně chytrého", co by dokázalo projít ruční Makefile a vygenerovalo soubory potřebné pro použití autoconf. (Jestli plácám nesmysly, tak se předem omlouvám...:-()
    Stanislav Brabec avatar 15.10.2004 13:00 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: autoconf
    Nevím o tom, a pochybuji, že by se to někomu kdy povedlo.
    15.10.2004 09:34 kowy na centrum t cz
    Rozbalit Rozbalit vše Jedna drobná nevýhoda
    Má to krapet nevýhodu, včera jsem si na Fedoře 1 upgradoval Gtk+ na nejnovější ze zdrojových kódů. Po dvouvečerním klání se to povedlo. OdRPMkoval jsem původní a dám make install. Výsledek je dost smutný, Xka naběhla, ale místo GDM na mě vyjukla černá obrazovka :-( A jelikož na notebooku mám problém s framebufferem, tak ani textové terminály nejdou. Mno nemám se pouštět do takových šíleností, když tomu nerozumím.

    Co ale považuju za podstatnější chybu, je že při instalování z dávek není možné udržovat pořádek na počítači. Z dlouhodobého hlediska je to neudržitelné. Když mám nainstalováno všechno přes balíčky, tak vím CO tam mám, KDE to mám a v JAKÉ to mám verzi. Když budu kompilovat páté přes deváté tak jak to zrovna "potřebuju" a samozřejmě smažu všechny zdrojáky, abych ušetřil místo na disku. Pak za půl roku nebudu vědět s jakými parametry jsem který program zconfiguroval, tudíž nebudu vědět, jak to odinstalovat. A pak už stačí zadat blbě parametry za configure a mám po žížalkách. Už se to nekorektně odinstaluje a na disku zbydou nějaké relikty :-( V tom vidím problém kompilování z kódu. Prostě na produkční stroji (a tím myslím i svůj NB, na kterém pracuju) se za čas vymstí nutnou reinstalací celého systému.
    Petr Krčmář avatar 15.10.2004 09:35 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedna drobná nevýhoda
    Ad instalace z dávek: Vydrž do dalšího dílu :-).
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    15.10.2004 10:04 Rezza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedna drobná nevýhoda
    Ta nevyhoda je naopak u rpm celkem vyhodou, pac zkus prikaz rpmbuild a uvidis jak je to fajn... No pro mne to uz moc neni, vracim se ke slacku:D
    15.10.2004 10:06 Ales Tosovsky | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedna drobná nevýhoda
    Tak zkuste checkinstall. Ten nahrazuje "make install" (nebo i jiné příkazy), vyrobí Vám RPM balíček a ten si nainstalujete. Je to až neuvěřitelně jednoduché.

    Domácí stránka: http://checkinstall.izto.org/

    Návody:

    http://www.root.cz/clanek/2115

    http://linux.tosovsky.info/exec.php/show=checkinstall
    Jesus Jimenez avatar 15.10.2004 10:35 Jesus Jimenez | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedna drobná nevýhoda
    jj, checkinstall@slackware rulezz ;)
    Doaenův zákon průtahů: Čím pomaleji pracuješ, tím méně naděláš chyb. -- Murphy
    15.10.2004 16:35 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedna drobná nevýhoda
    Je tu moznost, prejit na ciste kompilovany distro. Trebas Gentoo, s poradkem na disku problemy nemam a kdykoli si muzu nainstalovat libovolnou verzi cehokoli. Staci si pridat vlastni "balicek" do portage.
    15.10.2004 11:17 mirec
    Rozbalit Rozbalit vše ...
    ...vcelku fajn, ale tieto problemy s DLL hell tu budu naveky... alebo zeby .NET vyriesilo tieto haluze? ;-)
    15.10.2004 11:58 Re
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    NET? To jako projekt Mono? Hahaha, to je přesně to, co pošle GNOME ke dnu. A pak už tu zbudou jen inteligentní KDE technologie a tím dojde i ke standardizaci v oblasti linuxového desktopu. Budoucnost existuje - a začíná na písmeno K. Mimochodem, už J. K. Tyl to věděl - KDE (je) domov můj, KDE (je) domov můj:-) (Doufám, že se to nebude kvalifikovat hanobení státního symbolu...)
    15.10.2004 12:13 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    Kinux se blizi... Diky nechci. :-(
    Jiří Svoboda avatar 15.10.2004 13:08 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    I kdyz uz je tu za posledni tyden ponekolikate flamebait na to same tema, stejne se vyjadrim.
    Ano, GNOME se zacina potapet a Mono ho pohrbi. Doufam, ze se to prilis nedotkne Gtk+. Vzhledem k tomu, ze KDE je na <to uz tu tento tyden nekolikrat bylo>, mame obrovske stesti, ze existuji i dalsi, mensi projekty.
    15.10.2004 16:35 Bender
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    Pane orákulum, pokud chcete pronášet radobyosvícené předpovědi, tak si nejdřiv zachatujte s de Icazou. Rád bych věděl čím jsou vaše věštby podložené - četbou diskuzí podobných samožerů, nebo nejakým vaším rozborem?
    15.10.2004 16:37 Bender
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    Pán bude patrně vývojář KDE, když tak vidí do těch inteligentních technologií.
    15.10.2004 17:19 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    ;-) Pán zřejmě nepochopil, že je dnes pátek a že to byl pokus o vtip...
    15.10.2004 20:04 Bender
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    Dobrej pokus.
    14.6.2005 13:20 Jája Pája
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    Chlapi, já Vám vůbec nerozumím!!!!
    8.12.2004 23:14 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    Jeste ze fandim BSD :) Takovy sracky KDE!
    kap avatar 2.3.2006 18:11 kap | skóre: 10 | blog: The Bro Code
    Rozbalit Rozbalit vše ldd
    Mám problem když jsem zadal: ldd /home/mirda/stratagus. Tak mi to napíše ldd není souborem ani složkou. (používám Ubuntu 5.10) PS: Nezlobte se na mě jsem Linux Lama :-(
    Stanislav Brabec avatar 2.3.2006 18:38 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ldd
    Asi jste příkaz zadal jinam, než do terminálu.

    Toto je příkaz pro příkazový řádek, a ten se zadává v terminálu.
    Stanislav Brabec avatar 2.3.2006 18:40 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ldd
    Pokud vám to ale napsalo ldd: /home/mirda/stratagus: není souborem ani adresářem, pak to znamená, že na vašem disku /home/mirda/stratagus neexistuje.
    kap avatar 3.3.2006 17:24 kap | skóre: 10 | blog: The Bro Code
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ldd
    Zadaval jsem to v terminalu a ta složka existuje.
    Stanislav Brabec avatar 3.3.2006 17:35 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ldd
    Hmm, to je chyba v chybové hlášce glibc.

    Parametr pro ldd musí být soubor.
    26.6.2023 13:10 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nebojíme se kompilace - I (teorie)
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.