MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Hledám něco komplexnějšího - editor a kompilátor v jednom - to mi úplně stačí. Já vím, měl bych si míň stěžovat a víc kódovat, to bude asi nejlepší, ale jestli máte s něčím dobré zkušenosti...
Jo a jestli máte zkušenosti s literaturou, napište co bych si měl jako začátečník přečíst, zatím je to spíš "co net dal"
Mám trochu zkušenosti z PHP, jinak jsem na programování spíš tupoun
Díky za tip....
S Pythonem jsem jakési zkušenosti už udělal, ale ta příručka, kterou jsem si stáhl z netu, rozhodně nebyla pro mě, pro BFU
BTW ještě literatura, poradíte mi s čím začít - C++ i Python (nebyl špatnej jen ten návod stál za ... pro mě
Pěkný všeobecný přehled je třeba How to Think Like a Computer Scientist.
Viděl jsem v tom nějaké skripty na obarvování sestav v MS Accessu, černé tajemství přecházející z otce na syna.
A C++ -- plamenomety připravit! Pal!LOL
K věci: je to tak jak říkáš. Přesně, i když bych zase tak C++ nezatracoval. Co třeba když budeš potřebovat dělat větší projekt (nebo řekněme středně velký), kde bude ale fatální rychlost, ale také to, aby to bylo udělané pomocí OOP. Pak po C++ asi sáhneš... Např. kamarád dělal projekt do školy ohledně suffixových stromů, připojoval se na Goole API a kdoví co ještě -- a po neúspěších v Perlu (pomalé) to udělal v C++.

Než mi po pěti minutách spadlo…
Program který se uvede tím, že skoro hned spadne sice může být velmi dobrý, někomu může fungovat stabilně, ale u tak zásadní věci to je znepokojující.
.
Vychází z rychlého MicroEmacsu.
Teda ne že bych v tom programoval (používám jEdit, Netbeans, Vim), ale je to základní nástroj administrátora v nouzi (v textovém režimu).
Jestli bych mohl něco doporučovat, pak je to kombinace editoru jEdit a sestavovacího systému Ant. jEdit je dobré obohatit o Ant plugin, takže můžeš program sestavovat přímo z jEditu. Jako přílohu budeš potřebovat Javu (nejlépe 1.5), bez toho to jaksi nejde. Vyhneš se tím ale tradičnímu nástroji make, se kterým pracuji jen když musím
Tiskni
Sdílej: