Protože je už po aprílu, můžou strahováci opět zveřejnit program další Virtuální Bastlírny, aniž by připravená témata působila dojmem, že jde o žert. Vězte tedy, že již v úterý 7. dubna od 20:00 proběhne VB, kde se setkají bastlíři, technici, učitelé i nadšenci do techniky a kde i vy se můžete zapojit do družného hovoru, jako by všichni seděli u pomyslného piva. Co mají bastlíři tento měsíc na srdci? Pravděpodobně by nás musel zasáhnout meteorit
… více »Byla vydána verze 26.1 aneb čtvrtletní aktualizace open source počítačového planetária Stellarium (Wikipedie, GitHub). Vyzkoušet lze webovou verzi Stellaria na Stellarium Web.
VOID (Video Object and Interaction Deletion) je nový open-source VLM model pro editaci videa, který dokáže z videí odstraňovat objekty včetně všech jejich fyzikálních interakcí v rámci scény (pády, kolize, stíny...) pomocí quadmaskingu (čtyřhodnotová maska, která člení pixely scény do čtyř kategorií: objekt určený k odstranění, překrývající se oblasti, objektem ovlivněné oblasti a pozadí scény) a dvoufázového inpaintingu. Za projektem stojí výzkumníci ze společnosti Netflix.
Design (GitHub) je 2D CAD pro GNOME. Instalovat lze i z Flathubu. Běží také ve webovém prohlížeči.
Příspěvek na blogu herního enginu Godot představuje aplikaci Xogot přinášející Godot na iPad a iPhone. Instalovat lze z App Storu. Za Xogotem stojí Miguel de Icaza (GitHub) a společnost Xibbon.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za březen (YouTube).
ESP-IDF (Espressif IoT Development Framework), tj. oficiální vývojový framework pro vývoj aplikací na mikrokontrolérech řady ESP32, byl vydán v nové verzi 6.0. Detaily na portálu pro vývojáře.
DeepMind (Alphabet) představila novou verzi svého multimodálního modelu, Gemma 4. Modely jsou volně k dispozici (Ollama, Hugging Face a další) ve velikostech 5-31 miliard parametrů, s kontextovým oknem 128k až 256k a v dense i MoE variantách. Modely zvládají text, obrázky a u menších verzí i audio. Modely jsou optimalizované pro běh na desktopových GPU i mobilních zařízeních, váhy všech těchto modelů jsou uvolněny pod licencí Apache 2.0. Návod na spuštění je už i na Unsloth.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 3. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Průkopnická firma FingerWorks kolem roku 2000 vyvinula vícedotykové trackpady s gesty a klávesnice jako TouchStream LP. V roce 2005 ji koupil Apple, výrobu těchto produktů ukončil a dotykové technologie využil při vývoji iPhone. Multiplatformní projekt Apple Magic TouchstreamLP nyní implementuje funkcionalitu TouchStream LP na současném Apple Magic Trackpad, resp. jejich dvojici. Diskuze k vydání probíhá na Redditu.
Mam v kompu dve sitovky a RC3. Jedna integrovana gigabitova Intel, druha pridana Realtek, ale zkousena i 3COMka.
eth0 s pevnou IP nemuze delat vubec nic, ani ve vlastnim subnetu nevidi ani jedno PC okolo.
Takze jsem provedl nekolik testu s temito vysledky:
Pokud je eth1 nahore, vse slape. Ma adresu 192.168.1.2, masku 255.255.255.0 a gateway 192.168.1.1 - vse slape...
Vyndam z ni kabel, pripichnu to do eth0, vypnu eth1, zapnu eth0 a nastavim IP 192.168.1.2, maska 255.255.255.0, gateway 192.168.1.1 - NEJEDE...
Oba dva adaptery maji stejne nastaveni, stejne adresy, stejny subnet, stejnou gateway. Jedna jede, druha ne.
ping na 192.168.1.1 = Destination Host Unreachable
na switchi mi normalne sviti... ( mam-li sitovku v jinem kompu, jede vse jak ma )
pokud vypisu "route -n"
tak kdyz je nahore eth1, vypada takto:
[root@router ~]# route -n Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1 169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 0 0 0 eth1 0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth1a kdyz vypnu eth1, prendam kabel do eth0 a zapnu ji, tak opet uplne stejnej vypis "route -n"... dokonale stejnej... uplne presne stejnej.. a presto mi ta sitovka na gateway nepingne a ani nikam jinam. sama na sebe ano, ale to mi je prdu
Vyzkousel jsem uz tri sitovky, vsechno marny... ve Winech slapou jak vino, ale dam-li je sem, je to v kyblu... vzdycky stejnej problem.
Myslel jsem si, ze o sitich, routovani a chovani paketu neco vim... ale tohle mi neleze na mozek. Oba dva adaptery maji totozne nastaveni, ale slape jen jeden. a ten vadnej muze bejt treba se zlatejma konektorama ( rozumej vymenil jsem misto toho uz tri sitovky ) a stejne porad stejny. A doplnim, ze zadnej firewall mi tam nebezi.
Poradite ?
Tiskni
Sdílej: