abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 580 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Jak nainstalovat Thunderbird v MDK 10.0 ?

9.2.2005 00:42 Karben | blog: karben
    Jak nainstalovat Thunderbird v MDK 10.0 ?
    Přečteno: 164×
    Jako uživatel jsem si stáhl thunderbird-1.0.tar.gz Pak jsem jej jako root rozbalil a nakopíroval do adresáře /usr/local/ Opět jsem se přihlásil jako uživatel a vyhledal soubor s příponou bin (thunderbird-bin) - domníval jsem se, že když na něj poklepu spustí se instalace - jak jsem zjistil, byl to můj další omyl. Nestalo se nic. Je mě jasné, že dělám něco špatně a proto jsem se snažil hledat v dalších příspěvcích. Našel jsem příkaz make install (vůbec si nejsem jist zda je to ten správný) a zkusil jsem jej použít.

Spustil jsem jako uživatel Shell abych se dostal do adresáře zadal příkaz: cd /usr/local/thunderbird a pak zadal příkaz: make install thunderbird-bin výsledkem bylo chybové hlášení: make: *** No rule to make target install. stop.

Zkoušel jsem příkaz různě obměnit (i zadat cíl), ale bez úspěšného výsledku. Je mě jasné, že postupuji špatně, ale bohužel správný postup neznám a systém pokus-omyl věšinou nevyjde.

Thunderbird spolu s Firefoxem znám z Windows a proto jsem si chtěl Thunderbird (později i Firefox) nainstalovat i v Linuxu. Jednak proto, že se mě líbí, ale hlavně, abych se na něm naučil nainstalovat program v Linuxu. Proto opětovně prosím o pomoc. Děkuji předem.

Odpovědi

9.2.2005 01:34 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nainstalovat Thunderbird v MDK 10.0 ?
    Odkud jsi si co stáhnul? Pokud je to binárka z http://czilla.cz/download, a pokud jsi ji rozbalil do /opt, pak nemusíš nic instalovat, prostě spusť soubor thunderbird (ne thunderbird-bin).
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    9.2.2005 20:16 Karben | blog: karben
    Stáhnul jsem to z http://czilla.cz/download, ale dělal jsem chybu, když jsem se snažil spustit z neznalosti soubor Thunderbird-bin. Stačilo spustit soubor Thunderbird a bylo po problému.

Velmi děkuji všem za pomoc.

9.2.2005 03:06 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Jen doplnim, v tvem pripade je tedy prikaz pro spusteni:
    /usr/local/thunderbird/thunderbird

asi bude vyhodne dodat slozku do PATH, nejspis pridat do souboru, (tj. otevrit jako root v editoru a pripsat na konec) /etc/profile tyhle radky (tak to bude platitit pro vsechny pripadne uzivatele):
    PATH=$PATH:/usr/local/thunderbird
    export PATH

Pak jeste v konzoli znovu nacti profile (doufam ze to tak v Mdk taky funguje :):
    source /etc/profile

Pak by melo jit spustit thunderbird pouhym
    thunderbird

Asi pouzivas KDE - tak si pridej do menu odkaz - jako prikaz staci thunderbird (jak pridat do menu, to uz nekde najdes, v Mdk je tusim nejaky MenuDrake nebo tak nejak :) a hotovo. Pripadne analogicky v nejakem jinem desktop manageru.

Doufam ze jsem se nekde nesplet, kdyztak me tu nekdo serve a opravi :)

Kvuli instalaci programu (tohle neni typicky priklad :), si prostuduj Balíčkovací systém Mandrake Linuxu - usetris si spoustu trapeni s configure make make install (to az casem :)

BTW k Mdk najdes na www.mandrake.cz ceskou prirucku ke stazeni v pdf, asi ti odpovi na ty prvni otazky.
    9.2.2005 06:40 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Thunderbird se v Mandrake nainstaluje úplně stejně jako ostatní programy...
    [ivok@zero ~]$ urpmq thunderbird
    Následující balíčky obsahují: thunderbird: 
    mozilla-thunderbird
    mozilla-thunderbird-devel
    mozilla-thunderbird-enigmail
    mozilla-thunderbird-enigmime

9.2.2005 08:00 Greenhorn | skóre: 8 | blog: Linux is good way to freedom. | Proseč pod Ještědem
    Zdravím!

Mrknout zde, myslím, že jasněji to napsat nelze.
    http://www.mozilla.org/products/thunderbird/releases/#install
    No k linuxu tam toho mnoho není :-), takže celý návod zkopíruji sem.

Extract the compressed archive and run thunderbird

A to je vše, přátelé.

10.2.2005 13:19 Lenny_ | skóre: 10 | blog: lenny | Brno

Naprosto nejjednoudssi reseni, ktere funguje i pro mozillu, ff a thunderbird pod vsemi distribucemi.

# extrahovat do /opt
    tar -xzf thunderbird-1.0.tar.gz
    # nalinkovat pro snadne spusteni
    ln -s /opt/thunderbird/thunderbird /usr/local/bin/thunderbird

Jak jednoduche. Zacatecnikum bych radil radsi na tyhle veci pouzivat konzoli, je to mnohdy rychlejsi, nez se snazit vsechno naklikat.

5.6.2005 11:13 Vlado
    Skusal som # extrahovat do /opt tar -xzf thunderbird-1.0.tar.gz # nalinkovat pro snadne spusteni ln -s /opt/thunderbird/thunderbird /usr/local/bin/thunderbird

dostal som chybovu hlasku error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open sharedobject file: No such file or directory

Viete mi prosim pomoct? mam MAndrake 10.2
    5.6.2005 11:20 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Nainstaluj to pomocí urpmi. ;-)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.