Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za květen (YouTube).
Byly publikovány informace (txt) o zranitelnostech CVE-2025-5054 v Apport a CVE-2025-4598 v systemd-coredump. Lokální uživatel se může dostat k výpisu paměti programu (core dump) s SUID a přečíst si tak například /etc/shadow.
Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,69 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Linux Mint a Ubuntu. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 30,95 %. Procesor AMD používá 68,77 % hráčů na Linuxu.
Byla vydána verze 4.0 open source programu na kreslení grafů Veusz (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Proběhla portace na Qt 6.
Dibuja je jednoduchý kreslící program inspirovaný programy Paintbrush pro macOS a Malování pro Windows. Vydána byla verze 0.26.0.
Byla vydána nová verze 9.13 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.
Byla vydána nová stabilní verze 3.22.0, tj. první z nové řady 3.22, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
FEL ČVUT vyvinula robotickou stavebnici pro mladé programátory. Stavebnice Brian byla navržená speciálně pro potřeby populární Robosoutěže. Jde ale také o samostatný produkt, který si může koupit každý fanoušek robotiky a programování od 10 let, ideální je i pro střední školy jako výuková pomůcka. Jádro stavebnice tvoří programovatelná řídicí jednotka, kterou vyvinul tým z FEL ČVUT ve spolupráci s průmyslovými partnery. Stavebnici
… více »Ubuntu bude pro testování nových verzí vydávat měsíční snapshoty. Dnes vyšel 1. snapshot Ubuntu 25.10 (Questing Quokka).
libdvdread : CHECK_VALUE faild info_read.c:1522 for vts_attributes->last_byte + 1 >=VTS_ATTRIBUTES_MIN_SIZE A všelijaké obdoby této hlášky jen s jinými čísly. A končí to tímto : libdvdnav: vm: infoRead_VOBU_ADMAP vgmi faild libdvdnav: DVD disk reports itself with Region mask 0x00fd0000. Regions: 2A druhý disk vyhazuje tuto chybu :
Unable to find map file '/home/xxxx/.dvdnav/"označení DVD".map vm: infoRead_TT_SRPT faildNepřehraje mi je ani mPlayer, ale to jsem zde ve fóru odpověď našel proč .... docela rád bych, aby mi to fungovalo, protože se mi nechce kvůli DVD vždycky pouštět wokna. Dík za pomoc ...
./configure
, ale bohužel ani v něm o ffmpeg ani zmínky.
./configure \ --enable-v4l \ --enable-ogg --enable-vorbis \ --enable-theora \ --enable-a52 \ --with-default-xvid=xvid4 \ --enable-gtk \ --enable-imagemagick \ --enable-libxml \ --enable-mjpegtools \ --enable-netstream \ --enable-libdvdread \ --enable-sdlTřeba to pomůže. Ale fakt si nevzpomenu, co za fígl navíc jsem s tím ffmpeg učinil.
-chyba z enginu Xine- Pro práci s 'dvd:/' není dostupný žádný vstupní modul. Možná je špatná syntaxe MRL nebo neexistuje soubor nebo data.A pod tím druhá chyba
Zdroj dat nelze přečíst. Možná nemáte dostatek oprávnění nebo zdroj neobsahuje data. (např.:disk není v mechanice ) (/dev/dvd)Takže: I jako superuživatel dostanu tytéž hlášky ( oprávnění ). Disk v mechanice je a mechanika je připojena na /mnt/dvd ( disk není v mechanice ) a na disku jsou adresáře (VIDEO_TS a AUDIO_TS ) v nichž jsou soubory VOB INF atd ... ( na disku nejsou data ). Co je syntaxe MRL nevím, takže nevím zda to je pravda ....
Tiskni
Sdílej: