Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ koordinovaný sdružením CZ.NIC přichází se službou Strážci internetu, která má sjednotit způsob hlášení doménových jmen zneužívaných k páchání trestné činnosti. Službu mohou uživatelé využívat také prostřednictvím rozšíření do prohlížeče. Nový nástroj podporuje jak hlášení vyžadující autorizaci, tak anonymní reporting, u kterého však nebude možné zapojit takovou míru automatizace jako u
… více »Firefox pro iOS přichází s integrovaným blokováním reklam. Funkce je ve výchozím nastavení vypnutá a lze ji aktivovat v Settings > Browsing > Ad Blocker.
Společnost Hugging Face ve spolupráci se společností Pollen Robotics představila (𝕏) open-source robota Microduck. Předobjednat jej lze za 340 eur.
Open-source autonomní AI agent OpenClaw (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2026.8.1 aneb 2.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Byla vydána první veřejná preview verze PrusaSliceru 3.0. Přesně 15 let po zveřejnění první verze Slic3ru, které připadlo na 1. září 2011. Jedná se o dosud největší upgrade PrusaSliceru: "Řídili jsme se tím, co skutečně potřebujete, a tak jsme například zcela zahodili stávající uživatelské rozhraní a vytvořili ho znovu od nuly. Přinášíme také nový systém projektů, kompletně přepracované profily navržené pro moderní tiskárny s větším
… více »Byl vydán Mozilla Firefox 155.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Vypíchnout lze Smart Window, zatím ale dostupné pouze pro uživatele v USA, Kanadě a Francii. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 155 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Tima Cooka na pozici generálního ředitele společnosti Apple dnešním dnem nahradil John Ternus, který byl dosud odpovědný za hardware. Tim Cook vedl Apple od roku 2011, kdy funkci převzal od později zesnulého spoluzakladatele společnosti Stevea Jobse. Za 15 let v čele Applu více než zdvojnásobil tržní hodnotu firmy.
Organizátoři konference LinuxDays ukončil veřejné přihlašování přednášek. Teď je na vás, abyste vybrali nejlepší témata pro letošní ročník. Hlasovat můžete do pondělí 7. září, poté bude podle výsledků hlasování sestaven program pro letošní ročník.
Servo, engine webového prohlížeče napsaný v Rustu, byl vydán ve verzi 0.5.0. Novinky shrnuje přehled projektu za červenec. Došlo k dalšímu pokroku ve vykreslování webových stránek. Současným cílem projektu je vytvořit komponentu webového prohlížeče jako WebView pro použití v jiných aplikacích.
IKEA a XBOX představují kolekci YXSTABY (pdf). Ta přináší designová a praktická řešení, díky nimž se prostor pro hraní během sekundy promění v útulný a harmonický domov.
Díky za info;)
pole se bude skládat z dvou disků 80G + 1*160G a záloha bude problém, protože to nejsou zas tak citlivá data a je jich hodně, ale jestli by mělo dojít při havárii jednoho disku ke ztrátě dat na všech discích tak bych do to ho raději nešel. Jak to teda je?
Jenomže na takhle velký svazek by to bylo hodně moc nešikovné a pomalé (což je také značná nectnost ext3 obecně).
Když jsem před cca 1/2 rokem instalovat nový disk (80GB), řešil jsem, který FS na něj dám. Vybral jsem cca 20GB 500KB-2MB souborů v rozsáhlém stromu (fotografie) a zkoušel jsem je nakopírovat, prohledávat, vypsat, selectivně i hromadně mazat, seek v rámci 50MB souboru, odpojit FS, znovu připojit, rebootovat – to několikrát opakovat… Netvrdím, že to bylo objektivní. Zhruba to odpovídalo, tomu, co s tím diskem budu provádět později v praxi. Postupně jsem to zkoušel na ReiserFS, Ext3, JFS, XFS.
Co mne překvapilo, byl fakt, že ext3 byl ve všech testech cca o 10% rychlejší než všechny ostatní. Pokud jde o vlastnosti, pak nejpromakanější žurnálování má ext3, nejpromakanější EA/ACL má xfs, který má také nejmenší omezení na rozsahy a počty souborů.
sync; time { seq 100000 | xargs touch; sync; }
real 0m4.371s
user 0m0.253s
sys 0m3.736s
Vypsání + zrušení
sync; time { ls | xargs rm; sync; }
real 0m6.841s
user 0m0.842s
sys 0m5.949s
$ sync; time { seq 100000 | xargs touch; sync; }
real 0m4.194s
user 0m0.220s
sys 0m2.933s
$ sync; time { ls | xargs rm; sync; }
real 0m4.292s
user 0m1.221s
sys 0m2.131s
Mozna je to zpusobeno volanim sync po kazdym zapisu na disk, zkusim:
$ sync; time { seq 100000 | xargs touch;}
real 0m3.982s
user 0m0.209s
sys 0m2.991s
Tak jak jsem to predtim zkousel??? Bylo to fakt dost pomale...
notail option pri mountu). Ale ja bych tam reiserfs uz z presvedceni necpal
už takhle budu trnout jestli to bude spolehlivě fungovat-myslím moje nastavení
Přesně to jsem chtěl napsat, proti rm -rf /
je naprosto neúčiný
.
Tiskni
Sdílej: